Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

servo in koraèni motor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Mehatronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2018 15:02:09    Naslov sporoèila: servo in koraèni motor Odgovori s citatom

Na internetu vidim da jih je nekaj predelalo printer tako, da je namesto podajanja lista papirja skozi printer, pod printerjem namestilo mizo na vodilih na katero se namesti stvar za print.
Kupijo koraèni motor, krmilnik in nekakšno sprogramirano plošèo, ki je precej draga in v povezavi s tiskalnikom upravlja koraèni motor oz.pomik mize...

Potem sem na youtube videl da je nekdo predelal A4 formatni printer tako, da je uporabil kar obstojeèi motorèek iz printerja.
Koraèni motor se posebej kupuje zaradi teže mize, ki je prevelika da bi jo poganjal motorèek iz printerja.
Sprašujem se kakšne so možnosti da se motorèek iz printerja uporabi tudi pri printerjih formata A3 ali celo A2. Seveda bi bila plošèa èim tanjša iz aluminija (debelina 4-5 mm) , ampak vseeno na koncu nanese veè kg... Ali je možna kakšna dodatna predelava, ki bi dala veèjo moè za premikanje mize?

Šel sem razmontirat printer, da bi iz številke motorja na internetu našel njegovo moè, pa opazim da notri ni koraèni ampak servo motor.
Ker nisem iz elektro stroke me zanima ali si prav predstavljam delovanje enega in drugega motorja.
-Zraven servo motorja vidim merilno skalo s kodirnikom in èe prav mislim se gibanje servo motorja neha v trenutku ko kodirnik na vrteèi se skali (namešèeni na zobniku) zazna ustrezen položaj.
Pri koraènemu motorju pa skala s kodirnikom ni potrebna, ker raèunalnik šteje korake ki jih mora koraèni motor opraviti, da pride do cilja.
Imam prav?

2. Zanima me tudi kakšna je moè motorja napisanega spodaj. Meni nikakor ne uspe najti specifikacij.
RS445PA15200R
TN380201
00.EM-518
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 25, 2018 07:35:19    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Mabuchi motors RS445PA15200R
https://otvet.mail.ru/question/200588776
Nazivna napetost 24V, moè 9,77W pri max izkoristku, seveda ga lahko za kratek èas tudi preobremeniš... gra verjetno za motor manjšega premera 27,5mm (vzemi šubler in pomeri).

Za pomik glave je lahko tudi veèji motor, premera 35mm, ki so tudi veèje moèi, tja do 55W in napetosti do 42V.

To so klasièni enosmerni kolektorski motorji (kolektor s krtaèkami), za doloèanje pozicije mehanike je uporabljen encoder, ki je lahko kolešèek na vrteèih delih za glavo pa trakec s èrticami.

Pri koraènih motorjih encoderjev ni, ker veèinoma motor sledi korakom in naj bi bila pozicija toèna.

Kaj bi bil namen predelave?
Dejansko je verjetno vseeno èe na novo narediš kot nekakšen CNC, seveda lahko del obstojeèe mehanike obdržiš in dodaš eno svojo os po želji.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 25, 2018 14:46:33    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

(S takšnim predelanim printerjem bi lahko printal debelejše stvari, npr. les, ki bi moral biti pred tem verjetno še površinsko obdelan)

Motor na linku ima na koncu imena še R ampak to verjetno nima veze. Dimenzije motorja so fi30 mm, dolžina 47 mm (brez štrleèih delov)

Motor za pomik tiskalne glave pa je res nekoliko veèji ( fi36, 56 mm ) Vzel bi ga lahko iz drugega pokvarjenega printerja in zamenjal z obstojeèim za pomik papirja/mize, kar bi bilo super. Ne vem pa èe je to možno oz. ali bi bolj potraten motor povzroèil kakšne nevšeènosti...kot sem že omenil nisem iz elektro stroke.
O tem motorju na internetu še manj kot o prejšnjem motorju (ali pa imam jaz kaj narobe v Googlovih nastavitvah) Ime motorja je:
RS555PH18200R
TD400115
00.EM-585

Èe so sluèajno potrebne še vezalne sheme, se nahajajo proti koncu servisnih navodil na spodnjem linku. Del shem je ponekod odrezalo in lahko po potrebi priskrbim naknadno.
Motor za pomik papirja je oznaèen CN41
Motor za pomik tiskalne glave je CN40
https://www.manualslib.com/manual/820107/Epson-Stylus-Pro-3800.html?page=58&term=cn40

Tiskalnik ima v nastavitvah printanja možnost da po vsakem gibu tiskalne glave naredi premor od 0 do 5000 ms.....s tem bi imel motor veè èasa za hlajenje in bi se izognil pregretju motorja. Èe je le mogoèe bi dal prednost zamenjavi z veèjim motorjem saj bi lahko bila miza skupaj z leseno dešèico kar težka.



Ne vem èe je pomembno ampak pred nekaj èasa sem na enem forumu prebral da tiskalnik polovico giba pospešuje, drugo polovico pa pojema....ne spomnim se èe je to po difoltu, ali pa šele po zamenjavi s koraènim motorjem in dodani krmilni plošèi)

V primeru èe je zgornji motor premoèan za zamenjavo, je opcija še motor iz malo manjšega pokvarjenega tiskalnika, ki ima enak motorèek za podajanje papirja kot zgornji printer, motor za premikanje tiskalne glave pa je malo manjši. Številka motorja:
RS445PD15205BR
HD3.42910
00.EM-514.B12
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 28, 2018 17:58:46    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Sem preveè zakompliciral vprašanje ali pa bi ga moral postaviti v splošno debato?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 03, 2018 09:19:11    Naslov sporoèila: zamenjava motorèka za podajanje papirja v printerju Odgovori s citatom

Vprašanje sem že pred èasom postavil na forumu... vendar ni bilo željenega odgovora.

Mogoèe je bil razlog tudi v tem da je bilo preveè teksta, zato bom tokrat izpustil detajle in razloge za zamenjavo. Povedal bi samo to da bi rad predelal tiskalnik in ker bo po predelavi motor za pomik papirja bolj obremenjen (na vodilih bo horizontalno pomikal plošèo z maso ca 1 kg) bi ga bilo potrebno zamenjati z nekoliko moènejšim. Èe koga zanima zakaj predelujem pa naj vpraša na ZS.

Skratka, gre za to, da bi rad servomotor, ki pomika papir in bo po predelavi tiskalnika bolj obremenjen, zamenjal z moènejšim. Ker nisem iz elektro stroke nimam nobenega obèutka za izbiro motorja katerega bi printer sprejel brez posebnih težav.

Razmontiral sem printer in za pomik papirja našel servo motor (MOTOR A) na katerem piše:
RS445PA15200R
TN380201
00.EM-518
Z merilom sem izmeril premer motorja 31,5mm, dolžina brez štrleèih delov 47mm.
V linku https://otvet.mail.ru/question/200588776 je razvidno da je proizvajalec Mabuchi motors, nazivna napetost motorja 24V, moè 9,77W pri max izkoristku, za kratek èas se ga lahko tudi preobremeni.

Za zamenjavo imam na voljo precej veèji servomotor (MOTOR B) , ki pomika tiskalno glavo nekega drugega veèjega tiskalnika.
Dimenzije motorja so: premer 36mm, dolžina 56mm.
Å tevilka motorja:
RS555PH18200R
TD400115
00.EM-585
O tem in naslednjem motorju mi ne uspe najti specifikacij. Vsi trije imajo istega proizvajalca - Mabuchi motors.

V primeru èe je motor B premoèan, imam na voljo še motor za premikanje tiskalne glave (MOTOR C) iz enakega tiskalnika kot ga predelujem.
Dolžina motorja je enaka obstojeèemu motorju, le premer je za 1.5 mm veèji.
Å tevilka motorja:
RS445PD15205BR
HD3.42910
00.EM-514.B12


Kot laik nimam veliko znanja na elektro podroèju. Na stvar gledam tako kot sem spodaj napisal pa me prosim popravite èe si kaj narobe razlagam:
Elektronsko vezje/napajalnik, ki napaja servomotor nudi doloèen tok energije. Èe motor bolj obremenim, kot je bilo dimenzionirano, bo ta posrkal še veè energije. S tem se bo bolj grel in bi v najslabšem primeru tudi pregorel. Na bolj obremenjenem motorju se hitreje unièujejo tudi krtaèke med statorjem in rotorjem, kar zmanjša življenjsko dobo motorja, vendar v tem ne vidim težav èe bo motor vzdržal vsaj 10% èasa kot bi sicer. Poleg motorja je verjetno bolj obremenjena tudi napajalna elektronika printerja ki napaja motor - ali bi se lahko zgodilo da se elektronika pokvari/pregori ali pa je edina nevšeènost ta da na plošèi printerja vrže ven samo varovalko?
Èe obstojeèi motor odstranim in ga zamenjam z veèjim, bi ta ob veèji obremenitvi, od sebe dal veèjo moè (veèji izkoristek energije) kot bi jo dal obstojeèi motor. Zato nameravam obstojeèi motor zamenjati z veèjim.
Tiskalnik, ki bi ga rad predelal, omogoèa, da se po vsakem pomiku tiskalne glave izvrši pavza pred naslednjim pomikom papirja... izbrati je možno premor 0 do 5 sekund. Ker mi hitrost tiskanja ni pomembna, lahko izberem tudi 5 sekund da bosta imela elektronika in motor veè èasa za hlajenje.

Mislim da je dobro da napišem še to:
Motor A (za pomik papirja) ki bi ga rad zamenjal in motor C (gibanje tiskalne glave) sta v enakem modelu tiskalnika. Ta dva motorja verjetno ne delujeta hkrati, zato bi rekel da je tiskalnik dimenzioniran na moè veèjega motorja C. Iz tega mislim da za samo elektronsko vezje ne bi bilo niè narobe èe bi motor A zamenjali z moènejšim C. Razen èe je napajanje za eni in drugi motor loèeno. Kot sem že povedal sem samo laik. Dejstvo je da ima motor C le 1.5 mm veèji premer od motorja A.
Motor B je opazno veèji od obeh (v premer 3 in 4.5 mm, v dolžino 9 mm)

Vezalno shemo tiskalnika imam ampak je vprašanje verjetno bolj stvar znanja kot pa izraèunov.

Dobro bi bilo vedeti moèi ostalih dveh motorjev. Na spodnjem linku se nahajajo samo doloèeni motorji. Za specifikacije vseh pa se je potrebno registrirati/logirati, vendar.... Manufacturers, researchers and students can register as member for access to more detailed product information.
https://product.mabuchi-motor.com/search.html?method=1
Mogoèe do specifikacij uspe komu drugemu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 03, 2018 21:40:55    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ker si zadevo ponovno odprl v novi temi, sem to združil, saj ne vidim smisla, da je en in isti problem v dveh loèenih temah.

Da prej ni bilo odgovorov, ni bil problem v tem, da si napisal preveè teksta, prej bi rekel, da si napisal dokaj nerazumljivo in da v bistvu še nisi zaèel razmišljati s svojo glavo. Žal je za slab odziv kriva tudi slaba obiskanost foruma.

OK, vrnimo se na temo in iskanje rešitve tega problema...

Zaèel si razmišljat s svojo glavo in napisal kar nekaj toènih ugotovitev, kar dokazuje, da nekatere stvari precej dobro razumeš. Res je, èe zamenjaš motor in vgradiš moènejšega, bo ta motor potegnil veèji tok, veè energije in prav to energijo mora zagotavljat napajalno vezje. Enako velja tudi za krmilni del elektronike, ki krmili in napaja motor, èe je izhod preslaboten, paè ne bo šlo.

Rešitev za problem napajanja motorja sicer obstaja, žal bo vgradnja moènejšega napajalnika premalo. Treba bi bilo zamenjati tudi krmilni del motorja, konkretno izhodni moènostni del.

Mogoèe tudi prenosi (zobniki) ne bodo ustrezali po mehanskih zmogljivostih...

Èe ti uspe rešit napajanje moènejšega motorja, takoj naletiš na nov problem in to je popolnoma drugaèno obnašanje predelanega tiskalnika, saj bo namesto papirja, ki se enostavno zapelje skozi tiskalnik, po novem mizica na vodilih...

Papir gre na eni strani noter, na drugi pa ven, generalno gledano je pomik samo v eno smer, pri tem se upoštevajo še stikalca za detekcijo papirja, torej zaèetek papirja in konec papirja... kako je to rešeno, je odvisno od samega tiskalnika, princip je verjetno zelo podoben pri vseh.

Èe imaš namesto papirja mizico, recimo da v enaki velikosti formata papirja, tudi hod je enak ali celo veèji od dolžine papirja, imaš problem vraèanja mizice v zaèetno lego. Prej sem napisal, da gre papir samo skozi, za novo tiskanje vzame nov papir... pri mizici bo zadeva popolnoma drugaèna, po izmetu ali po doseganju konène pozicije, mora mizica na zaèetek ali pa tudi ne, lahko gre na zaèetek v fazi, kot èe bi jemal nov papir.

No, tukaj pridemo do tega, da tisti, ki je to pogruntal, je moral dodati še eno plošèico, na kateri je nekaj "pameti", ki krmili predelano zadevo in simulira tiskalniku tisto, kar tiskalnikova "pamet" prièakuje...
Bojim se, da brez dodane pameti in simuliranja signalov ne bo šlo, zato se lahko upravièeno vprašaš ali je tista plošèica res dokaj draga, ker glede na tvoje znanje in predznanje problema najbrž ne boš rešil sam, bojim pa se, da zastonj tega namesto tebe ne bo storil nihèe... razen, èe bi mogoèe preprièal koga, da je to res super dobra in uporabna stvar in bi se našel kdo, ki bi to naredil, tebi pa prijazno odstopil eno tako krmilno plošèico z ustrezno "pametjo naloženo gor. Ker gre za skrivnost, vsaj zaenkrat... bo težka.

Torej, da malce strnem, veè ali manj si že sam ugotovil, kako je z napajanjem, to je rešljivo. Mogoèe je najbolj enostavno dodati še en loèen napajalnik za nov moènejši motor, signal, ki je hkrati napajanje motorja bi uporabil za krmiljenje novega dodatnega krmilja za motor, dodal moènejšo konèno stopnjo napajanja, ki bo verjetno moral biti H-bridge, ker se motor gotovo ne vrti samo v eno smer že normalno, po predelavi pa se vsekakor bo vrtel v obe smeri.

Tipanje pozicije je pri tem pogonu inkrementalni enkoder, to je tisti prozorni krog s èrnimi èrticami... ta ostane isti, prenose iz novega motorja moraš urediti tako, da bodo dimenzije printa ostale enake.

Ostane ti torej še preprièevanje originalne elektronike iz tiskalnika, da bo delala, da bo ta novi motor tudi šel v drugo smer in da bo ob pravem èasu šel na zaèetno pozicijo in da bo tiskalnik mislil, da je ravnokar vzel nov list papirja.

Mogoèe je rešitev preprosta, vendar dokler zelo natanèno ne veš kako toèno deluje in kaj toèno se dogaja v tiskalniku, ko jemlje papir, ko ga natisne in izvrže, potem tudi ne boš mogel simulirat teh signalov, da dosežeš željeno delovanje z novim motorjem in mizico.

Ja, pa smo spet pri tisti dokaj dragi elektroniki, cena pa je???
Kakšna povezava na ta projekt?

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 04, 2018 16:56:45    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

*** Mogoèe tudi prenosi (zobniki) ne bodo ustrezali po mehanskih zmogljivostih... ***

Za trdnost sestavnih elementov bo poskrbljeno. Poskrbljeno bo tudi za krmiljenje, senzorje, in stikala.


****Mogoèe je najbolj enostavno dodati še en loèen napajalnik za nov moènejši motor, signal, ki je hkrati napajanje motorja bi uporabil za krmiljenje novega dodatnega krmilja za motor, dodal moènejšo konèno stopnjo napajanja, ki bo verjetno moral biti H-bridge, ker se motor gotovo ne vrti samo v eno smer že normalno, po predelavi pa se vsekakor bo vrtel v obe smeri. *****

Loèen napajalnik za motor se mi zdi dobra ideja.
Za dodatni napajalnik imam na voljo enakega kot je v A3 printerju kot ga predelujem in iz A2 printerja iz katerega bom vzel tisti veèji motor B, ki bi ga uporabili.
Napajalnik iz manjšega printerja (A3 format) ima za povezavo na plato samo 3 žice, moènejši iz veèjega printerja (A2) pa kar 8 žic. Za naš primer bi verjetno prišel bolj prav veèji moènejši napajalnik iz A2.


*** Tipanje pozicije je pri tem pogonu inkrementalni enkoder, to je tisti prozorni krog s èrnimi èrticami... ta ostane isti, prenose iz novega motorja moraš urediti tako, da bodo dimenzije printa ostale enake. ***

Za vso mehaniko bo poskrbljeno. Gibanje mizice bo naprimer z obstojeèim zobnikom na rotorju in ustreznim zobatim jermenom ob mizici, kot to pogosto vidim na youtube.


***Ostane ti torej še preprièevanje originalne elektronike iz tiskalnika, da bo delala, da bo ta novi motor tudi šel v drugo smer in da bo ob pravem èasu šel na zaèetno pozicijo in da bo tiskalnik mislil, da je ravnokar vzel nov list papirja. ***


V našem primeru tiskalnik ne bo šel na zaèetek po nov *list* ker bo vedno printal samo en list naenkrat. Mizico bom dajal na zaèetek roèno.
Èe bi hoteli da se mizica sama vrne nazaj bi potrebovali dodatno krmilje/elektroniko, èesar pa mi noèemo.


-> Vse in edino kar bi mi radi je to da bo nov veèji motor dobival dovolj napajanja <-

Poleg veèjega motorja potrebujemo torej dodatni napajalnik, ki ga že imam.
Za ostale komponente pa prosim za kratko razlago èemu bo komponenta služila in linke do ebay da vidim kakšna bi bila približna cena

Naj še omenim da se ob vsakem zaèetku pomika papirja baje zgodi pospeševanje in pred zakljuèkom pomika pojemanje.
Èe moramo to posebej sprogramirati potem je to verjetno preveè zahtevna naloga.

Cilj bi naj bil samo povezati nekaj elektronskih elementov/komponent.

Projekt nima nobene povezave saj je edino vprašanje to kako ojaèati podajanje papirja/mizice
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 04, 2018 20:54:56    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Me veseli, da je vse jasno in da je, oziroma bo za vse poskrbljeno. Sedaj samo še sestaviš skupaj in veselo tiskanje.
_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2018 17:49:15    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vse mi je dovolj jasno, razen tega kako ojaèati motor za podajanje mizice. Zato sem prišel po pomoè na ta forum in upam da jo dobim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 05, 2018 20:00:04    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Glede na napisano...
novincek je napisal/a:
Za trdnost sestavnih elementov bo poskrbljeno. Poskrbljeno bo tudi za krmiljenje, senzorje, in stikala.

... sem razumel, da si že rešil problem, ker "krmiljenje je toèno to, kar ti sedaj ponovno sprašuješ.

Sedaj ne vem veè toèno kaj želiš. Na zaèetku je bila ednina (išèeš), potem se je pojavila množina (išèete) in da je vse jasno in da bo za vse poskrbljeno (kot da je že vse rešeno).

Ko sem nekaj vprašal okoli tega projekta, ni bilo odgovora... zavito je v tanèico skrivnosti.

Dvomim, da je pod takimi pogoji kdo, ki bi se želel ubadati s tem in v prostem èasu iskati rešitev za vas.

Èe nekdo ne želi razkriti podrobnosti, še vedno obstajajo privatni kanali (ZS, e-mail) komunikacije, seveda v takem primeru preidemo na plaèljive storitve pomoèi in iskanja rešitve, tudi pristop bo v takem primeru individualen.

Da ne bomo na koncu ugotovili, da je tista zgoraj omenjena sprogramirana plošèa, ki je precej draga, v bistvu kar poceni. Skrivnost?

Za krmiljenje novega moènejšega motorja uporabiš moènejši H-bridge (napajan z dodatnim napajalnikom), ki ga direktno krmiliš s signali, ki so prej prišli direktno na original motor. Seveda bi prej moral narediti meritve kaj toèno pride v motor med obièajnim delovanjem. Pospeški in pojemki naj te ne skrbijo, vse to je že vkljuèeno v original krmiljenje, ki je skoraj zagotovo PWM. Mogoèe bi šlo tudi brez meritev, driver za motor je èip A6628SEDT, beri tole: http://ejs.seniejitrakai.net/2015/12/08/hacking-a6628sedt/
Ker "pamet tiskalnika" preverja in kontrolira tok skozi motor, najbrž ne bo tako enostavno, ni pa nujno, bi nov H-bridge mogoèe moral povezati na pine za tokovno omejitev.

Za pomik glave sem zasledil v service manual, da kontrolira tok in napetost indukcije, saj se s èasom spreminjajo lastnosti motorja zaradi obrabe krtaèk, ležajnih puš, ... ampak za glavo je to pomembno, ker je od tega odvisna toènost izpisa, ker ink jet deluje med gibanjem in tiska v obe smeri. Za pomik papirja ni nujno da vse to preverja, ker najbrž ni pomembno, saj med premikanjem glave papir stoji pri miru.

Omenjeni driver èip A6628SEDT je od firme Allegro in lahko krmili 2 bipolarna koraèna motorja. Seveda se ga da uporabiti tudi za DC motorje z ustreznimi signali, lahko se izhodi vežejo vzporedno za veèjo tokovno zmogljivost, torej lahko krmili tudi do 4 DC motorje manjših moèi.

Namesto zgoraj omenjenega H-bridge kontrolerja se lahko uporabi tudi kakšen namenski èip, driver za koraène motorje, ki se ga s pridom da uporabiti tudi za DC motorje.

Za konkretne odgovore, boš moral napisati kaj veè, sicer je z moje strani zaenkrat to vse.

Lahko se dogovorimo tudi za individualni pristop, moja ura je toliko in toliko, odvisno od zahtevnosti in dogovora, potem prineseš printer, motorje, da naredim meritve in na podlagi tega razvijem in lahko tudi naredim ustrezno krmiljenje za nov motor.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 06, 2018 22:06:08    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Tu ni nobene skrivnosti. Vse kar vem sem videl uglavnem na youtube.
Nekaj dodatnega o printerju vem Å¡e ker se je pokvaril in sem ga poskusil popravit.

Izdelal bi rad podoben printer kot je ta na videu, vendar bi moj premikal veèjo plošèo zato bi rad ojaèal motor.
https://www.youtube.com/watch?v=2pbdk7ZOhY4
Trenutno edina skrivnost je ta da ne vem kako ojaèat pogon mize.

Tisti èlanek meni ne pove kaj dosti ker nisem iz elektro smeri. Uglavnem vidim da brez programiranja ne bo šlo in tu se stvar konèa.


Zdaj ostane samo še zasilna možnost ali bi bil motor C , ki je zaradi dveh milimetrov veèjega premera mogoèe tudi moènejši, koristna zamenjava, da bi se miza vsaj malo lažje premikala.
Omenjal si meritve indukcije in podobnega v motorju za pomik tiskalne glave. Pri motorju za pomik praviš da tega ni zato zamenjava mogoèe ne bi zmedla tiskalnika.
Mogoèe komu uspe najti specifikacije motorjev.


Veliko uporabljam besedo verjetno in mogoèe ampak okoli elektronike vem samo to da ne vem veliko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 11:49:41    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Sprenevedanje mi nekako ni všeè, skrivnost še vedno ostaja, sem namreè firbec in zanima me cena tiste èarobne elektronike, ki je menda precej draga, beri svoje prispevke in kaj sprašujem. Tudi povezava do te ponudbe me zanima.
Je informacija pomembna? mogoèe ne, mogoèe ja, pošteno je, da odgovoriš na vprašanje, glede na to, da išèeš pomoè, ki je na forumu brezplaèna.

Pri gledanju tega videa na YT iz tvoje povezave, sem dobil idejo... uporaba dveh, mogoèe celo treh motorjev... èeprav je ravno to idejo avtor videa odsvetoval, kar je jasno, saj motorja med seboj mehansko ni povezal in je prišlo do težav.

Napajanje original motorja bi pustil tako kot je, napajanje dodatnega motorja bi uredil z loèenim napajalnikom in loèenim driverjem, signal za krmiljenje bi vzel iz prvega motorja. Drugi motor bi pomagal prvemu, mehansko bi morala biti povezana.

Èe bi mehanizem in plošèo naredil iz res zelo lahkega materiala, mogoèe sploh ne bi bilo potrebe po moènejšem pogonu, seveda bi tudi vodila morala zelo gladko teèi. Tisto zgoraj iz YT ni ravno nek biser natanènosti, tako da original motor verjetno ne bo dovolj.

Prej sem omenjal pogon glave, meritve so tiskalniku pomembne zato, ker se upošteva hitrost in mehanske lastnosti mehanizma, da kapljice barve èim bolj natanèno dosežejo papir.

Hitrost pomika papirja za tiskanje ni pomemben, zato verjetno ni kakšnega posebnega merjenja lastnosti motorja, vsekakor pa je aktivna tokovna omejitev. Èe je breme preveliko, bo motor potegnil veèji tok, ki ga driver omeji, po potrebi tudijavi napako... verjetno takrat, ko hitrost pomika ni prièakovana.

Èe hitrost pomika ne bi bila pomembna, bi med motor in mehanizem dodal reduktor in s tem poveèal navor. Merjenje pomika bi delovalo pravilno, ker bi encoder pustil tako kot je. Kako nizko bi lahko spustil hitrost je odvisno od programske opreme ki nadzoruje tok in hitrost pomika. Bi moral preizkusit kako nizko gre, a še ne javlja napake. Èe bi to delovalo, ne bi rabil nobene posebne predelave, razen preprostega reduktorja, npr 2:1 ali 3:1

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 16:09:50    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èe èesa nisem odgovoril je zato da bi ostali pri bistvu - motorju za pomik mize.
Tak predelan printer je namenjen veèim stvarem. Èe je prilagojen za print na majice potem je naèin o kateremu smo debatirali primeren samo za bele majice. Pri printanju na èrne mora printer najprej narediti belo podlago, nato pa se vrniti v zaèetni položaj in sprintati še sliko.

Cena krmilne plošèe sem pred èasom na nekem forumu prebral da je na èrnem trgu okoli 100€ in naj bi poèasi padala.

Trgovino ki prodaja te stvari sem našel samo v Ameriki in je precej draga. Na voljo je tudi set z mizo in ostalim materialom
http://store.opendtg.com/index.php?route=product/category&path=61

Kdo to prodaja pri nas v evropi mi pa Å¡e ni uspelo najti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 17:23:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

100eur je zelo ugodna cena, res ugodna, èe je ta dodatna elektronika vse, kar od elektronike potrebuješ za predelavo. Mehaniko narediš sam in precej prihraniš.
Primerjaj ceno namenskega tiskalnika, recimo za majice...

Èe je nakup iz Amerike, potem poleg osnovne cene lahko raèunaš še na drago dostavo, obvezen davek in carino. Èe bi šlo za eno elektroniko, ki ni prav velika, recimo iz Azije, bi veèinoma šlo gladko skozi brez posebnih dodatnih stroškov.

Èe daš delat po naroèilu... verjetno tudi veš kakšne so cene, za zgoraj omenjeno ceno se verjetno nihèe ne bo niti zaèel pogovarjat.

Bistvo ni samo motor, bistvo je rešitev problema, vèasih je rešitev najugodnejša, èe doloèene dele kupiš, še posebej, èe ne znaš narediti sam. Prièakovati, da bo nek kompleksen problem rešil kar nekdo na forumu, je precej lahkomiselno... no, mogoèe, èe bi nekdo rešitev že imel v rokavu od enakega ali mogoèe podobnega projekta in bi jo bil pripravljen deliti...

Tisti Open DTG DIY je pa precej komercialno naravnan, recimo tole:
http://store.opendtg.com/index.php?route=product/product&path=60_59&product_id=50
200USD mogoèe ni veliko za prodajalca, za kupca vsekakor je, èe je to bolj za hobi, za komercialen namen pa spet ne. Tako paè je, biznis je biznis...

Kot sem že napisal, poskusi najprej z enim motorjem in že ko boš izdeloval mehanske dele, naèrtuj dodaten motor, ki bi bil mehansko povezan tako, da pomaga osnovnemu motorju. Krmiljenje dodatnega motorja po mojem mnenju ne bi smel biti hud zalogaj, mogoèe bi rešil kar z L298 driverjem, mogoèe bi rešil kar z enim moènejšim integriranim audio ojaèevalnikom... ker lahko namesto zvoènika krmili tudi motorèek, signale bi enostavno kloniral iz osnovnega motorja, kakšen bi bil % pomoèi bi enostavno nastavil s trimer potenciometrom.

Izdelaj mehaniko, pa bomo videli.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
novincek



Pridružen/-a: Sob Avg 2017 14:24
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 07, 2018 21:53:33    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Bom èez kakšnega pol leta èe pri gradnji ne bo zapletov.
Ta èas pa lahko kdo napiše èe bo našel koga ki v evropskem prostoru prodaja tovrstno krmilno kartico za printer.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Mehatronika Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group