Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ščipalke za elektroniko

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zilog80

Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2019 15:22:26    Naslov sporočila: Ščipalke za elektroniko Odgovori s citatom

Zdravo!

Zanima me, katere ščipalke za elektroniko uporabljate/priporočate?

Sam večinoma uporabljam TRE-03 iz HTE za 5€, ampak se s časom tulci(ročaji) obrabijo.
Gledal sem Unior 461/4E, ki stanejo okoli 22€, pa me zanima če jih kdo uporablja in ali so vredne 22€?
Če imate tudi kakšne druge predloge napišite.

Lp, Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2019 18:46:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Priporočam, da še naprej uporabljaš TRE-03 ker so to čisto dobre klešče, le ročaji črno-rumeni so slabši kot prejšnji stari enokomponentni. Pred TRE-03 so bile TRE-01-NE in so bile boljše.

Namesto Uniorjevih so boljše TR-5000-R če jih boš dobil... in oboje seveda niso primerne za ščipanje nogic komponent na tiskanem vezju, ker so brušene kot štromarske ščipalke. Edina dobra lastnost je, da so Uniorjeve narejene iz orodnega jekla, tako da ne bo odtisa na rezilu tudi če bi rezal kaj tršega.

Uniorjeve 461/4E so po moji oceni za en drek, če jih primerjam z ostalim Uniorjevim orodjem, naj jih bo sram. Imam dvoje in so različne, kot da so čeljusti brusili na roke na brusnem traku, no, verjetno so jih res, pa to ne moreš verjet. Imam tudi koničaste 508/4E in sta konici različno debeli, očitno res brusijo na roke, tudi za te klešče jim dam črno piko in to ta veliko črno piko, kar črno packo jim dam, drek pa tako malomarno obdelano orodje.

Za koničaste klešče priporočam Piergiacomi klešče iz HTE, res škoda da ni več tistih starih ročajev, so veliko boljši kot novi dvokomponentni. Teh klešč imam 14 v predalu... seveda niso primerne za rezanje trdih materialov, zato tudi piše gor copper wire only max 1,3mm

zilog80

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 26, 2019 23:19:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha ok, hvala.
Sem pogledal TR-5000, pa so za rezanje do 2mm so pa 15€.

Sem pa videl tudi TR25L25-HTE okoli 7€(ne vem če imajo na zalogi)

So morda ročaji podobni kot TRE-01(na internetu nisem našel slike)?
Po slikah sodeč so drugačnega materiala, kot novi dvokomponentni

Lp, Simon
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zilog80

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 27, 2019 18:18:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh, sem opazil, da so te 25L25 dodatno zvite, tako da bom vzel kar TRE-03.
Nazaj na vrh
reber
moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 01, 2019 08:39:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za večino rezanja pri elektroniki so TRE-03 zelo dobra izbira. Klešče so lahke, dobro režejo, optimalno oblikovane in ukrivljene, ... ročaji so v redu ampak meni osebno niso tako všeč kot stari.

Za dodatek si kupiš še kakšne ščipalke, dobre so že navadne štromarske od Uniorja, lahko kar najmanjše 140mm, model Klešče stranske ščipalne - 461 in dodatno priporočam enobarvne ročaje, torej enokomponentne. Seveda si za dodatek lahko nabaviš še tiste male... klešč ni nikoli preveč, sicer lahko tiste edine hitro uničiš, ker jih zlorabiš zaradi pomanjkanja primernih klešč.

Tudi pri Uniorju so sposobni narediti packajočo plastiko, ne vem kako je pri rdeče-oranžnih, vem pa, da pri trokomponentnih črno-sivo-modrih ročajih na izvijačih zadeva ni tako dobra kot bi upravičeno lahko pričakoval, imam primerek ki se je po nekaj letih začel packat. Načeloma se pri nakupu odločam za izbiro enokomponentnih ročajev, ne rabim tiste dodatne mehke komponente za boljši "grip" ki se lahko po nekaj letih začne razpadat, to naj si zataknejo za klobik če hočejo.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu