Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izdelava tiskanega vezja - osvetljevanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klavdij

Pridružen/-a: Ned Mar 2009 20:03

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2016 19:26:59    Naslov sporočila: Izdelava tiskanega vezja - osvetljevanje Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Hotel sem izdelati tiskano vezje z fotolakom positiv 20. Tiskanino sem osvetlil cca 6min, in razvijal, vendar, se ni nič razvilo, oz. se je že po osvetlitli zdelo zelo slabo vidno. Je mogoče problem v fotolaku, ki je star?ali napačnem postopku?tnx

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2016 19:46:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Positiv 20 je lahko tudi več let čez rok uporabe in še vedno deluje, vsaj po mojih izkušnjah. No, nekaj pločevink laka še imam, je že precej let čez rok, ker ga ne uporabljam, saj se bolje obnese lak P-501 od Cinkarne iz steklenice, nanašanje s čopičem.

Za osvetljevanje mora biti vir UV svetlobe dovolj močan, sicer je treba prilagoditi (podaljšati) čas osvetljevanja, prilagoditi razdaljo, uporabiti pravilen postopek sušenja, uporabiti pravo razmerje tekočine za razvijanje.

Čas 6 minut je dokaj kratek, če je vir svetlobe preslaboten. Na dolžino osvetljevanja lahko precej vpliva tudi kako je bil lak posušen s kakšno temperaturo, če je mogoče zapečen in koliko časa je lak na ploščici že suh (koliko tednov ali mesecev).

Najbolje bo, da napišeš čim več podrobnosti o vseh ključnih elementih, mogoče priložiš še kakšno fotografijo tvoje razvijalne naprave.

Mislim, da ne bo težko ugotoviti kje je problem.

klavdij

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2016 20:00:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uporabil sem positiv 20, ki je star cca. 4leta, kljub temu sem ga enakomerno lahko nanesel na tiskanino, ki je bila prej očiščena. Stvar sem posušil kar čez noč na balkonu pri zunanjih temperaturah. Zdelo se mi je da je vse kar lepo nastalo in posušilo. Osvetljeval sem pod UV žarnico(koliko W? ne vem) cca. 6min. Vendar se je že takoj slabo videlo. Imam pa še eno tiskanino z že nanešenim lakom in bi še s tem poskusil? Mislim da bi lahko bil problem v času osvetlitve tiskanine?
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2016 20:20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na to, da niti sam nimaš nobenih otipljivih podatkov, lahko čas osvetljevanja ugotavljaš s poskušanjem, druge možnosti ni.

Pozitiv 20 star 4 leta nikakor ni prestar, preverjeno je lahko toliko čez rok in še vedno deluje brez težav. Sušenje je lahko na sobni temperaturi, daš v omaro na temno mesto in pustiš do naslednjega dne. Sušenje zunaj na mrazu ne vem če je v redu, nimam pa izkušenj če to kaj škoduje, ker sem vedno sušil na sobni temperaturi ali v pečici, nikoli na mrazu.

Napisal si, da imaš UV žarnico, nič pa nisi napisal kakšno, kateri tip, da ne poznaš moči si napisal... nisi jo vsaj opisal po svojih besedah ali priložil fotografijo. Nisi napisal razdalje...

Če imaš težave z osvetljevanjem, ker nimaš podatkov o viru svetlobe, boš verjetno imel težave tudi z drugim lakom ali že osvetljenimi ploščicami, tako da se ti verjetno lahko zgodi, da jih boš uničeval... zato nareži majhne koščke ali kakšne odpadne kose in poskusi z njimi, da ne boš delal škode po nepotrebnem.

Osvetjen lak Positiv 20 res ne daje vidnega rezultata pred razvijanjem, res se slabo vidi, ampak če je dobro in pravilno osvetljen, se vidi vsaj malo. Veliko bolje in kontrastno se vidi z lakom P-501, ampak to nima nobene veze, lahko kvečjemu služi za referenco, če si že vsaj malo navajen.

Zaenkrat toliko, z več podatki lahko svetujem naprej, sicer pa lahko kvečjemu predlagam, da prideš k meni osebno (lahko pride kdorkoli, seveda spredhodno najavo), pa bomo malo poskusili, se naučili, naredili nekaj vaj in bo problem rešen Wink

klavdij

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2016 20:37:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za enkrat za odgovore, jutri bom poskušal ugotoviti vzrok in bom o tem kasneje napisal...
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 15, 2016 20:49:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na podatke, ki zaenkrat obstajajo in so ti znani, predlagam naslednje:

Poskusi različne čase osvetljevanja po korakih, začneš recimo pri tvojih 6 minut ali več in dodajaš po 2 ali 3 minute. Lahko poskusiš tudi z manjšo razdaljo med ploščico in lučjo, seveda moraš paziti, da ne bo preblizu zaradi toplote, če gre za vročo žarnico.

Če malo pobrskaš po forumu, bi verjetno našel kakšen moj star recept osvetljevanja. Uporabljam 2 osvetljevalni napravi: 1000W halogenski reflektor, zadnjih nekaj let pa čisto navaden obrazni solarij, notri so 4 fluo UV sijalke mislim da 8W, varčna zadeva, nobenega posebnega gretja, efekt podoben reflektorju 1000W, ampak prihranek energije je opazen.

Dokaj sveže lakirane ploščice osvetljujem le nekaj minut, od nekje 2,5 minute naprej, malo je odvisno od debelijen nanosa laka in potem še, koliko dni je foto lak že suh, po kakšnem letu je čas osvetljevanja preko 20 minut, tudi 25 ali 30 minut je potrebno, če je lak že staro suh Smile

ule

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 13:44
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2016 13:37:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer na UV žarnici ponavadi piše koliko W ima. Lahko bi pripel sliko ali kakšno spletno povezavo do žarnice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Lord_KING

Pridružen/-a: Ned Feb 2016 16:38

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2016 20:23:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, kako bi naredil tiskano vezje z HCl in vodikovim peroksidom? Kje bi lahko to kupil, saj nočem krasti iz šole(možnost v skrajni sili(samo hec))?
Lep pozdrav
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 16, 2016 21:29:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veliko je že napisano na forumu, npr tukaj

O jedkanju je verjetno že precej napisano google najde tole

Poskusite tudi z iskanjem na forumu, večinoma pa google najde še več, če v iskalnik vpišete ključno besedo in poleg dodate še site:elektron.si da so zadetki izključno na teh straneh. Če ne najdete odgovora, postavite vprašanje v temo, ki je najbolj primerna oziroma odprite novo temo. Brez skrbi, pričakujete lahko natančen odgovor.

klavdij

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2016 17:15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No pa da napišem svoje ugotovitve:). Ker že dolgo časa nisem delal nobenega vezja, sem bil očitno izven forme.
1.Najbolj važno je kako tiskanino osvetliš (jaz sem jo osvetlil cca 8min, mogoče preveč, ampak se je razvilo in jedkalo fantastično - mogoče več časa tudi zaradi moči žarnice).
2.Druga stvar pa je mešanje jedkala. Jaz sem imel po različnih steklenicah (še iz starih časov) različne mešanice in ni šlo nikamor. Nato pa sem zmešal na novo, se pravi 50% vode, 35% solne kisline in 15% vodikovega peroksida.
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2016 17:52:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej ti je sedaj uspelo?

Čas osvetljevanja za pravilno osvetlitev je odvisen:

- moč žarnice
- količina UV svetlobe na enoto moči - vrsta žarnice

- oddaljenost TIV od vira UV svetlobe

- debelina in vrsta pokrivnega stekla (UV filter)

- debelina, starost in osušenost laka

Za pravilno razvijanje in jedkanje je pomembno, da so kemikalije še uporabne, najbolje da so sveže pripravljene.

Raztopina NaOH 0,5-0,7% (razvijalec) je lahko že dalj časa pripravljena, ampak ne sme biti uporabljena. Ko je razvijalec enkrat uporabljen, je po uporabi v nekaj urah neuporaben.

Če gre pri razvijanju nekaj narobe, je najbolje vzeti nov razvijalec in če še vedno ne gre, je treba prilagoditi čas osvetljevanja.

Kislina za jedkanje mora biti sveže pripravljena in je uporabna le krajši čas, običajno manj kot 30 minut. Najbolje je pripraviti toliko kisline, ki bo zadostovala za pripravljena TIV, zjedkamo in pospravimo. Če še isti dan ponovno jedkamo, je bolje pripraviti novo kislino.

Exclamation Priporočam, da si beležite recepte najboljših rezultatov in se jih v prihodnje potem tudi držite. Tudi slabe rezultate ali slabo prakso si lahko beležite, da ne boste ponavljali napak.

.

ule

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 22, 2016 22:49:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako mislis da NaOH ne sme biti uporabljen? Sam si ga namesam 1L, nato pa ga odlijem v drugo posodo, v kateri razvijam. Po koncanem razvijanju, ga zlijem nazaj. Z vsakim razvijanjem je bolj temne barve, dela pa se vedno odlicno. Taksno mesanico uporabljam ponavadi kaksno leto, nato jo zamenjam z novo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2016 06:57:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo, verjetno jaz ne dosegam takšnih rezultatov zato, ker je moj razvijalec precej temen že po prvi uporabi, ker vedno naredim vsaj nekaj kosov ploščic. Če imam v delu le nekaj majhnih ploščic, bom uporabil le kakšnih 100ml razvijalca. Po končanem osvetljevanju in razvijanju vedno odstranim uporabljen razvijalec in prihodnjič uporabim novega, tako dosegam vedno enake rezultate, saj že uporabljen razvijalec nekako izgublja na svoji uporabnosti, delež NaOH se veže z odstranjenim fotolakom in koncentracija pade, saj že tako delam šibkejšo koncentracijo, blizu spodnje meje.

Razvijalec vedno naredim v količini 1 ali 2 plastenki 1,5l in tako narejen, čist in neuporabljen lahko čaka dolgo časa, verjetno tudi več kot 1 leto, vendar tega ne morem trditi, ker ga prej porabim.

Če gre po končanem osvetljevanju pri razvijanju kaj narobe in uporabimo že uporabljen razvijalec, je lahko krivda na strani razvijalca, ni pa nujno. V takem primeru predlagam uporabo novega. Se mi je že večkrat zgodilo, da sem delal večjo količino ploščic in je po nekaj urah razvijalec postal neuporaben, ni več razvijalo ali pa je trajalo nenormalno dolgo in ni pobralo laka lepo do čistega. Odstranitev izrabljenega razvijalca in uporaba novega je rešilo problem.

Če deluje s starim razvijalcem in je to stara praksa in če s tem ni težav, potem ne vidim razloga, da bi menjal preizkušen način dela.

ule

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2016 08:55:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čez čas se pozna da ni več tako intenziven kot novo namešan. Sam ponavadi v povprečju naredim 4-5 ploščic/mesec (malo manjše kot euro format). Ni veliko, zato je verjetno dalj časa uporaben.
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 23, 2016 11:16:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsekakor se pri malo uporabe razvijalec ne izrabi tako hitro. Pri uporabi rabljenega razvijalca nikoli ne vemo točno, kakšni bodo rezultati. Če se razvija slabo, ni nujno, da je krivo osvetljevanje, zato sem napisal, da priporočam nerabljen razvijalec, ker je pri morebitnih težavah lažje odkriti vzrok.

Za odkrivanje recepta koliko časa naj traja osvetljevanje, je treba uporabiti nerabljen razvijalec, da ne bodo rezultati napačni.

Kasneje, ko izkušnje dajejo dobre rezultate, pa ne vidim razloga, da ne bi uporabil rabljenega razvijalca, če je še dober.

Cenovno je razvijalec tako zelo poceni, da ne vidim posebnega smisla za varčevanje, koncentracija pa je tako majhna, da ima na okolje komaj neznaten vpliv.

.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu