|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavič
Pridružen/-a: Pon Sep 2014 19:51 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: Sre Sep 21, 2016 09:46:38 Naslov sporočila: Kolofonija |
|
|
Imam par tiskanih vezij, ki jih je naredil reber, katere so zaščitene/prešpricane z/s raztopino kolofonije v alkoholu.
Sam sem do sedaj vezje vedno zaščitil s plastik sprejom PRF 202. Kot opažam, je slaba stvar tega spreja ta, da ko je zadeva nanešena in posušena, se več ne da spajkati, torej posledično popravljanje vezja bi bilo zelo otežavljeno. Druga stvar, ki sem jo opazil, je ta, da če potegnem z nohtom po plastik zaščiti, se le ta črta pozna.
Oba minusa, ki sta pri plastik spreju, pa ni pri ploščicah, ki so zaščitene s kolofonijo, ni! Torej, čez kolofonijo lahko spajkamo, nekateri pravijo da je to še lepše kot brez. In tudi potegov z nohtom se ne vidi.
Edino kar me moti pri spajkanju, je nastali flux (tisto rumeno okoli cina). Sam ta flux odstranim s krtačko in razredčilom. Problem je, če bi to sedaj hotel narediti na rebrovem tiskanem vezju, saj je tam kolofonija nanešena pred spajkanjem.
Poskusil bi narediti vezje, ga v celoti končati (z vsemi elementi ipd), očistiti flux, ter na koncu nanesti kolofonijo. Torej... da to stestiram, bi rad kupil to raztopino kolofonijo v alkoholu. Kje to kupiti?
Opis: |
TIV zaščiten z plastic sprey PRF 202, kjer se pozna poteg z nohtom |
|
 Download |
Ime datoteke: |
IMG_1993.JPG |
Velikost datoteke: |
185.45 KB |
Downloaded: |
454 krat |
TIV zaščiten z raztopino kolofonije v alkoholu, kjer se poteg z nohtom ne pozna |
|
 Download |
Ime datoteke: |
IMG_1994.JPG |
211.32 KB |
Downloaded: |
453 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2127 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Sep 21, 2016 10:33:24 Naslov sporočila: |
|
|
Raztopino kolofonije ni naprodaj v prosti prodaji, to se dela doma.
Kolofonijo je možno kupiti v nekaterih kmetijskih trgovinah v koščkih, zdrobljeno ali nekaj vmes, vsaka je dobra. Kolofonijo lahko raztopiš v alkoholu, acetonu, nitro razredčilu. Katero topilo uporabiti? Vsekakor tako, ki ne bo nažrlo še kaj drugega, kakšne plastike na primer, zato jaz uporabljam alkohol za industrijske namene. Izopropil alkohol oziroma izopropanol je v redu ampak ima neprijeten vonj, zato raje uporabim industrijski etanol, nekaj takega, dobiš v trgovinah Mavrica.
Ker so vprašanja o tej raztopini dokaj pogosta, bom naslednjič, ko jo bom delal, zapisal razmerje koliko kolofonije in koliko alkohola in objavil recept in kakšno fotografijo. Raztopino delam kar po občutku, uporabim kozarce od vloženih kumaric in podobno, tiste 760g ali nekaj takega, notri nalijem ene 500ml alkohola in vsujem notri kolofonijo, tako na oko bi rekel nekaj žlic. To pustim nekaj dni ali tednov, niti ne mešam, mogoče 1x ali 2x, potem pustim stati, da se usedline usedejo, to so namreč nečistoče. Raztopino, ki je jantarne barve, lepa bistra, prelijem v čist kozarec, tam se spet useda, če je slučajno kaj zraven. Čisto raztopino vlivam v pršilko s katero našpricam vezja ki jih posušim najprej z vročim zrakom, potem še v pečici.
Vezja zaščitena s kolofonijo po sestavljanju nikoli ne čistim, ne odstranjujem kolofonije, ne odstranjujem fluksa. Če so okoli spojev res kakšne grde črne packe slučajno, jih odstranim kar z risalno iglo, ti ostanki so trdi in se odkrhnejo stran. Seveda te temne packe fluksa nastanejo predvsem takrat, ko pri spajkanju premalokrat obrišem spajkalnik, sicer teh pack ni.
Ostanki kolofonije in fluksa ne delajo težav pri domačih verzijah vezij, ker so praviloma razdalje med bakrenimi povezavami večje, pa tudi pri bolj gostih vezjih nisem opazil nobenih težav, saj je kolofonija izolator.
Ker je poraba raztopine kolofonije dokaj majhna, kdor ne bi rad packal s tem (ker to je dobesedno packanje), se da zmenit, da mu pošljem kakšnih 100 ali 200 ml, lahko tudi več. Z 200ml raztopine našpricam kar precej vezij, daleč preko 1m2, nikoli pa nisem meril porabe, ko v flaški z pršilnikom zmanjka, preprosto dolijem.
_________________ Zasebna sporočila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič
Pridružen/-a: Pon Sep 2014 19:51 Prispevkov: 6
|
Objavljeno: Sre Sep 28, 2016 07:59:37 Naslov sporočila: |
|
|
reber je napisal/a: | Kolofonijo je možno kupiti v nekaterih kmetijskih trgovinah v koščkih, zdrobljeno ali nekaj vmes, vsaka je dobra. | Lahko kakšno sliko kako zgleda embalaža? In kako zgledajo ti koščki?
reber je napisal/a: | ... zato raje uporabim industrijski etanol, nekaj takega, dobiš v trgovinah Mavrica. | Lahko tudi tu sliko embalaže?
reber je napisal/a: | Ker so vprašanja o tej raztopini dokaj pogosta, bom naslednjič, ko jo bom delal, zapisal razmerje koliko kolofonije in koliko alkohola in objavil recept in kakšno fotografijo. | Bi bilo več kot dobrodošlo
reber je napisal/a: | Ker je poraba raztopine kolofonije dokaj majhna, kdor ne bi rad packal s tem (ker to je dobesedno packanje), se da zmenit, da mu pošljem kakšnih 100 ali 200 ml, lahko tudi več. | Bi rad testiral, preden kupim večje količine kolofonije in etanola, tako da sem za.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2127 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Sep 29, 2016 21:25:24 Naslov sporočila: |
|
|
V prilogi je fotografija materiala, ki sem ga trenutno našel v delavnici.
Kolofonija je originalno v obliki okamenele smole jantarne barve, kosi so lahko tudi več cm veliki, naključne oblike.
Trenutno imam le drobljeno kolofonijo, ki se v alkoholu popolnoma stopi v roku nekaj ur, če so veliki kosi, traja tudi 2 ali 3 dni, brez drobljenja.
Alkohol je lahko izopropanol oziroma izopropilalkohol, ampak je rahlo zoprnega vonja. Boljši vonj ima denaturirani etilni alkohol. Oba sta zmerne cene, dobavljivost v trgovinah Mavrica, franšizah in podobnih.
Kolofonija se dobi v kmetijskih trgovinah za "garanje" (odstranjevanje ščetin) prašičev po zakolu.
Mešalno razmerje ni kritično, vedno sem delal kar po občutku, glede na barvo, če je bila presvetla, sem dodal še kolofonije, pretemno sem zalil. Raztopina je lepe jantarne barve.
Danes sem naredil test, v 2 kozarca od kumaric sem dal po 500ml alkohola, v enega sem dodal 50g kolofonije, v drugega pa 100g. Ker se je v teh nekaj urah že lepo vse stopilo, sem pravkar ocenil po barvi, da bo 50g malce premalo, 100g pa je mogoče že kar malo preveč. Da bom lahko končno ustvaril natančen recept, bom poskusil lakiranje z različno gostimi raztopinami, da ugotovim katera je najboljša za delo. Seveda je odvisno tudi od načina nanašanja. Priporočam pršilko od kakšne kozmetike, kakšen razpršilec za lase je čisto v redu, seveda tisti s pumpico.
Raztopina, ko je gotova, mora mirovati kakšen dan ali dva, da se morebitne nečistoče usedejo na dno. Po usedanju, se raztopina previdno prelije v čisto steklenico ali drug čist kozarec. Po prelivanju se ponovno čaka, da se ponovno useda, če je še kaj nečistoč in po nekaj dnevih ponovno prelije v drugo čisto steklenico.
Prelivanje se vedno opravi tako, da se prelije maksimalno 90% vsebine, vsaj 10% vsebine pustimo pri usedlinah, ne glede na to ali usedline so in jih vidimo ali jih ni, preventivno se pusti del vsebine. Prelivanje je zelo pomembno, da se kasneje pri nanašanju s pršilko ne maši šoba!
Ostanki vsebine se lahko zavržejo, še bolje pa, da se preprosto doda v kozarec v katerem se raztaplja kolofonija, torej prva stopnja. Prelije se lahko tudi več kot 2x, za bolj čisto raztopino na koncu se pri prelivanju pusti namesto 10% kar 20% ali več.
Pri izdelavi raztopine kolofonije je najpomembnejši faktor čas. Čas naredi večino dela, na prvi stopnji raztopi kolofonijo, na naslednjih stopnjah odstrani usedline. No, tudi na prvi stopnji se odstrani večino usedlin. Naj raztopina pred prelivanjem miruje vsaj 2 dni, naj se ne mudi. Seveda je mogoče narediti raztopino relativno hitro v nekaj urah, vendar nobeno filtriranje ne bo tako uspešno kot usedanje lepo počasi. Zamašene šobe so prava nočna mora
|
94.62 KB |
Pogledana: |
597 krat |

|
_________________ Zasebna sporočila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu
|