Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Quartz stenska ura-nihalo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
ilboy

Pridružen/-a: Èet Jul 2008 15:27
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2015 09:58:07    Naslov sporoèila: Quartz stenska ura-nihalo Odgovori s citatom

Ali mogoèe kdo ve kako deluje nihalo pri tej uri.Meni namreè ne deluje veè,ura pa normalno teèe.Èe se ne da popraviti ali bi se dalo narediti novega,prostora v ohišju je zadosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Spajky
moderator

Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2015 20:20:28    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Ma kaj nihalo je mehansko ali elektronsko (elektrièno) povezano z uro? Kakšna manjša slikica zunaj/znotraj/odzadaj, bi prav prišla !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
reber
moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 27, 2015 22:40:05    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Nihalo je obešeno na en vzvod, ki je obièajno iz plastike, v tisti plastiki pa je vlepljen košèek feromagnetnega materiala, mogoèe celo magnetek, nisem preprièan. Zadaj je v bližini mehanizma ure ena tuljavica (elektromagnet) ki verjetno v taktu ene sekunde daje elektromagnetne impulze in s tem poganja nihalo. Za pogon nihala je dovolj, èe je vzbujanje samo nekoliko veèje od trenja. Ko nihalo stoji, traja tudi veè kot pol minute, lahko tudi veè minut, da zaène nihati, odvisno od teže nihala.
Imam tako stensko uro, žal pa je pri meni nekaj blokiralo mehanizem, mogoèe kakšna smet med zobniki, ker se vedno ustavi na istem mestu, ampak se kazalci ne zatikajo. Enkrat sem jo že skoraj popravil, nekaj dni je delalo, potem se je zaèelo ustavljat na drugem mestu. Ta ura je sedaj toèna 2x na dan Smile treba jo bo popraviti ali pa bo letela nekam...

u2

Pridružen/-a: Èet Jan 2008 7:03
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2015 10:36:46    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Pri tej uri sta nihalo-mehanizem in sama ura popolnoma dve loèeni enoti.
Ura dejansko teèe neodvisno od nihala.
Pri meni je odpovedalo nihalo v smislu, da ni veè dobivalo impulzov na el. magnet. Ura pa še vedno normalno teèe.
Nihalo je paè samo kot okrasek, saj smo navajeni, da so stenske ure z nihalom. Je pa vèasih prav moteèa, ko uro gledaš in poslušaš, ker frekvenca nihanja ni toèna in se ne ujema s tiktakanjem. Nikoli pa nisem premikal dolžine nihala, da bi uskladil nihanje, tako kot se to nastavi pri pravi stenski uri na nihalo. Mislim, da je bilo preveè skrižano in ne bi uspel.
To mi je šele zdaj padlo na misel, ampak žal prepozno, ker tudi moja ura teèe brez nihanja. Imam pa še eno, tisto pravo, 100+ (let), pri tej pa moraš stopiti par korakov stran ko govoriš po telefonu, saj so glasovi iz "drobovja" konkretni! Baterija (beri 2 kvihta) ji zdrži 24 ur, ker pa je verižica precej dolga jo navijamo 2x na dan. Teèe odkar pomnim, spomladi in v jeseni ji je treba malo nastavit dolžino nihala, ker zaène prehitevat oziroma kasnit, drugaèe pa je imela pred cca 20 leti eno pavzo za 1 mesec ko je bila na "servisu". Serviser je imel takrat 80+, dokaz da je bil dober je še vedno delujoèa ura, kdo bo naslednji serviser, ko ga bo potrebovala pa ne vem!
Toliko, za malo nostalgije!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 28, 2015 18:38:54    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Delovanje nihala in mehanizma sta lahko dve loèeni enoti, seveda. Nihalo pri qvarèni uri sem uspel nastaviti tako, da se je nihanje popolnoma ujemalo s sekundnim kazalcem. Vzbujanje nihala je kot kaže na 1s ali toèno vsakih nekaj sekund. Sicer bi lahko elektronika tipala kdaj gre nihalo mimo tuljave, v tem primeru mora v nihalu biti magnet, ne samo košèek železa. Mogoèe se bom poglobil v delovanje, èe se lotim popravila ure. Enkrat sem jo že hotel vreèi stran in kupiti drugo, ampak so mi ravno tisto, ki mi je bila všeè prodali, ni jo bilo veè v trgovini Sad
ilboy

PrispevekObjavljeno: Èet Okt 29, 2015 10:53:44    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore,toda nikjer nisem zasledil,kako bi to napako odpravil,da bi nihalo spet delalo.Mogoèe kakšen naèrt za samogradnjo,(omenil sem,da je v uri dovolj prostora za loèen mehanizem,ki je lahko tudi veèji od obstojeèega).Lahko je tudi z loèenim virom napajanja,ki naj bi bil baterija AA 1,5V.Prosil bi,èe ima kdo kakšno shemo,naèrt ali link na internetu in seznam materjala,ki ga bi rabil za izvedbo,da mi ga posreduje.
Za pomoè se že vnaprej zahvaljujem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
u2

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2015 21:32:51    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Nobeden ni napisal kako bi to napako odpravil, ker oèitno še nihèe tega ni poèel.

Jaz osebno se ne bi spušèal v samogradnjo. Razen èe mi to ne bi bil poseben izziv. Èe bi mi bila ura tako pomembna, da je nikakor ne bi hotel menjati za novo, bi se po mojem odloèil za menjavo mehanizma. Gotovo kje na spletu dobiš nov mehanizem komplet z nihalom, kazalci in vsem kar spada zraven.
Menjava je relativno enostavna, cenovno pa je to sigurno najugodnejša rešitev.
To je samo moj predlog!
Nazaj na vrh
u2

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2015 21:35:49    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Sem rabil cca 1/2 min!

KLIK

.
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 30, 2015 22:10:05    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Mislim, da bom tudi jaz uro popravil kar z menjavo mehanizma Smile ker meni se zatika ura, nihalo deluje.

Nihala pri takih urah pa oèitno res še nihèe ni popravljal... verjetno bi moral preverit tisto tuljavico, oziroma preverit, èe pridejo impulzi do tuljavice. Raziskovanja bi se lotil "za znanost" ne zato, ker se izplaèa Wink

En primer oglasa na ebayu kjer prodaja samo mehanizem za nihalo.

ilboy

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 11:02:57    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vem,da se da kupiti nov mehanizem za majhen denar,toda mene vseeno zanima,kako stvar deluje in èe se jo da izdelati doma v samogradnji Question
Nazaj na vrh
u2

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 18:01:10    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Vse se da, tudi izdelati nihalo v samogradnji, vendar ne bo takšno kot èe ga kupiš, cenovno pa niti približno ne prideš zraven!

Kako je narejeno mehansko vidiš na originalnem nihalu. Potrebuješ samo še prave el. impulze ob pravem èasu, ki ti bodo preko el. magnetne tuljave vzbujali nihanje oziroma nadomešèali energijo, ki se potroši zaradi trenja na ležajih in zraènega upora nihala. (Pa še kaj sem mogoèe pozabil) Do natanènih podatkov, kolikšni, kakšni in kdaj naj bodo impulzi na tuljavi boš prišel z ne tako enostavnimi izraèuni, ali z ekperimentiranjem, kar pa pomeni, da izkoristek ne bo ravno optimalen in bodo po vsej verjetnosti baterije zdržale bistveno manj kot v originalni izvedbi.
Generator impulzov bo v osnovi oscilator, katerega izvedba niti ni pomembna in izhodna stopnja, ki ti bo elektriène impulze oblikovala tako, da bodo ustrezali tuljavi za vzbujanje. Se pravi prava oblika, frekvanca, amplituda itd.

To je pa že skoraj vse kar potrebuješ.
Kot vidiš je zelo enostavno, ko pa boš hotel to realizirati, boš prišel do polno razliènih možnosti, za katere se boš moral odloèiti.

Ker sprašuješ kako zadeva deluje, se bojim, da tvoje znanje ni primerno temo izzivu.
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 01, 2015 21:56:15    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Za maksimalen izkoristek baterije mora elektronika tipat položaj nihala in toèno ob pravem trenutku sprožiti elektromagnetni impulz za pogon nihala. Za najveèji izkoristek je poleg tega pomembna še dobro dimenzioniranje tuljave elektromagneta in èim manjša razdalja med elektromagnetom in nihalom. Nihalo ima za pogon železno plošèico mogoèe celo magnetek, da lahko sploh pride do sile med elektromagnetom in nihalom. Èe bi elektronika za pogon nihala imela svojo frekvenco impulzov, ki bi bila razlièna od frekvence nihanja nihala, bi prišlo do neenakomernega pogona, posledièno bi bil izkoristek pogona zelo slab. Nihalna frekvenca nihala mora biti èim bolj enaka frekvenci impulzov elektronike, lahko sicer nihalo malce prevzbudiš in poganjaš hitreje, vendar z razliko prihaja do veèjih izgub, najbolje je, èe je vse skupaj v resonanci. Èe je elektronika "pametna" in tipa položaj nihala, se elektronika prilagaja nihalni frekvenci nihala in s tem je dosežen maksimalni izkoristek, žal pa je nihalna frekvenca enaka frekvenci nihanja nihala. Èe bi želel nihanje s frekvenco 1Hz, bi moral umeriti nihalo, to pa je mehansko opravilo, ne elektronsko. Nihalo na teh urah ima zelo malo trenja, visi na konici, zato je trenja zelo malo, veè trenja povzroèa zraèni upor nihala, ki potuje sem ter tja v svojem nihalnem prostoru. Ta trenja so sicer zelo majhna, pa kljub temu bi se brez pogona nihanje v manj kot minuti ustavilo. Ker je trenje majhno, je potrebno zelo malo moèi, da se nihanje vzbuja v nedogled, dokler se ne izprazni baterija, to pa traja veè mesecev, ker so sistemi zaradi veliko serijske proizvodnje zelo dobro uravnoteženi, hkrati pa je zaradi velikih serij izdelek cenen in enostaven.

Samogradnja?, ja, zakaj pa ne, cena bo neprimerljivo višja, je pa èar v tem predvsem v pridobivanju znanja, ekonomsko pa ni upravièeno, ampak.... znanje ima lahko neprecenljivo vrednost Wink

Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu