Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Priprava in shranjevanje kisline za jedkanje

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Izdelava tiskanih vezij in ohišij za elektroniko
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
zilog80

Pridružen/-a: Èet Avg 2012 16:22
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 04, 2012 18:01:14    Naslov sporoèila: Priprava in shranjevanje kisline za jedkanje Odgovori s citatom

Zdravo!
Vèeraj sem kupil kemikalije, danes pa pripravil kislino(solna,peroksid,voda) za jedkanje.
Kislino sem shranil v plastièno plastenko, ker pa se tvorijo plini je ta zaèela
''pokati''.
V pokrov sem zvrtal luknjico, v katero sem dal ventilèek, da plin lahko uhaja.
To imam na okenski polici.
Zdaj pa me zanima:
Ali obstaja kakšen boljši naèin, ali naj dam v hladilno skrinjo(tisto plastièno brez hlajenja?
Kako dolgo bo ta mešanica vzdržala?

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
reber
moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 04, 2012 19:42:16    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èe bolj malo jedkaš se ti ne splaèa shranjevat mešanice, ker že po nekaj urah ni veè dobra. Èe bi mešanico uporabljal z vpihovanjem zraka, bi jo lahko še uporabljal, sicer pa ne. za nekaj plošèic je vseeno, èe sproti narediš mešanico po znanem in delujoèem receptu. Potrebuješ ustrezne merilne posodice (merilni valj in podobno), da boš mešanico res lahko dobro odmeril. Koliko mešanice narediš je odvisno od kvadrature plošèic, ki jih imaš za zjedkat. Prav gotovo boš z enim litrom peroksida in dvema litroma solne kisline zjedkal kar veliko plošèic.
zilog80

Pridružen/-a: Èet Avg 2012 16:22
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 04, 2012 20:15:18    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Kaj pa, èe dodam malo kisline pa peroksida vsakiè?
Zanima me še za shranjevanje, kateri prostor, ker sem v bloku
in nimam èasa vsakiè hoditi po stopnicah v klet.
Bi bila hladilna skrinja primerna?(temno pa hladno)(tista prenosna brez hlajenja).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
lojzek

Pridružen/-a: Èet Jan 2008 8:02
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2012 04:55:30    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Najbolje je, èe je nekje bolj zunaj, na prepihu. Ker kislinski hlapi sèasoma naènejo vse kovinsko v bližini.
Seveda pa marsikdo nima tako, tudi jaz ne Laughing

Pa mešanica se dela sproti, v taki kolièini kot planiraš porabiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 05, 2012 09:34:30    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Aha, v bloku torej, zelo omejen s prostorom in to je nerodno. Èe imaš balkon, potem imej to kar na balkonu v kakršnikoli plastièni škatli in tvoj predlog te hladilne torbe je zelo dober, kjer je dovolj prostora za vse kemikalije, tudi posodo z odpadno mešanico.

Verjetno ne jedkaš zelo pogosto in tudi ne velikih kolièin in velikosti.
Predlagam sprotno mešanje po znanem in preizkušenem receptu:

vodikov peroksid 30%, oziroma BELOX 30 (Belinka) 1 del
solna kislina 30-32% (TKI Hrastnik) 2 dela
voda (iz pipe) 3 dele

Predlagane kemikalije in koncentracije so po mojih izkušnjah lahko dostopne in dobavljive in tudi cenovno najbolj ugodne. Seveda napisani proizvajalci niso edini, vendar že leta uporabljam kemikalije omenjenih proizvajalcev. Kislino z 19-20% odsvetujem, ker pride dražje, recept pa je treba prilagoditi.
Kdor nikakor ne more najti kemikalij, se lahko pripelje do mene, pa jih bo po predhodnem dogovoru dobil.

Kemikalije odmerite z merilno posodico, najbolje merilni valj ustrezne velikosti, kupimo v trgovinah ki so specializirane za kemijske laboratorije, kemikalije in podobno, lahko pa se znajdemo tudi drugaèe. V lekarni lahko kupimo brizgo 50 ali 60ml za manj kot 1€ in jo uporabimo za doziranje.
Seveda lahko razdelke za razmerje naredimo tudi sami v eno veèjo posodo in se igramo z vodo in delamo èrtice Wink

Za razlièno kolièino plošèic, oziroma razliène velikosti, lahko naredimo le minimalno potrebno kolièino jedkalne mešanice, tako bomo prihranili na kemikalijah, odpadne kisline pa bo manj in tako bomo imeli manj težav s hranjenjem in odstranjevanjem.

Kemikalije lahko hranimo zunaj, tudi pozimi in verjetno bo zunaj še najbolje, glede na to, da nobena posoda ne tesni 100% in hlapi vsaj malce uhajajo in s èasom povzroèajo korozijo. Osebno kemikalije za jedkanje hranim zunaj in ni nobenih težav, tudi pozimi. Pomembno je, da vodikov peroksid hranimo na temnem mestu,da bo trajal dlje, tudi veè let brez težav, saj mu svetloba ne paše najbolj.

Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Izdelava tiskanih vezij in ohišij za elektroniko Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu