Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izdelava polnilca za telefon iz baterije/akomulatorja 8.4V

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
novinec

Pridružen/-a: Sre Feb 2012 0:09
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2012 12:20:41    Naslov sporočila: Izdelava polnilca za telefon iz baterije/akomulatorja 8.4V Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Ker veliko hodim v hribe in preko telefona tudi veliko snemam razne dogodke na poti, uporabljam gps, in uporabljam še tracker ki beleži mojo pot, mi baterije v telefonu zelo hitro zmanjka.

Ker imam na zalogi kar nekaj polnilnih baterij, ki jih uporabljam v modelarske namene, sem prišel na idejo, da bi jih porabil še malo kot dodatne baterije za mobitel oziroma polnilec.

Na internetu sem zasledil tole:
http://www.apartmenttherapy.com/make-your-own-batterypowered-u-100359

Jaz sem načrt malo prilagodil, vendar za boljše razumevanje prilagam sliko.

Pri originalnem načrtu me skrbi, ker ni nikjer zaščite, da bi baterijo v mobitelu polnil z preveč moči (amperi / miliamperi). Jaz sem vezje preveril tako, da se na koncu dodal kar nek manjši elektromotor (elektromotor sem nekoliko obremenil), in pomeril tok. Tok je bil skoraj 1.5A. Hotel sem simulirati polnenje baterije. Ker kakor vem, baterije se polnijo s toliko toka, kot jim ga prizkrbiš.

Skratka: Jaz sem v vezje dodal nek upor 15 omov, samo toliko, da upor zmanjša tok. Sedaj če priklopim ta isti elektromotor skoz teče maksimalno 250 mA. Problem pa je, ker se upor greje. Ampak bolje, da gre upor, kot pa, da bi pokvaril baterijo v telefonu ali morda celo telefon.

Imam tudi idejo namesto upora dat v vezje 500mA varovalko. Ampak po vsej logiki bi varovalka šla, ker je temu tudi namenjena.

Vprašanje je, kako bi pravilno to zmanjšal tok. Zanimivo mi je, da se pri originalnem načrtu z interneta o tem ne sprašujejo. Dajo samo 5V regulator napetosti in to je to.

Upam, da nisem preveč dolgovezil, vendar sem hotel, da imate nekako vse podatke.
Že vnaprej hvala za pomoč, nakako pa upam, da ne bo vezje, ki bi ga predlagali preveč zapleteno, ker sem začetnik na tem področju in bi verjetno izbral alternativo:

http://www.dealextreme.com/p/solar-powered-2000mah-rechargeable-portable-emergency-power-with-phone-adapters-led-light-42139

Hvala
Lp, Matej

20120505_120047.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  107.86 KB
 Pogledana:  1121 krat

20120505_120047.jpg

Nazadnje urejal/a novinec Sob Maj 05, 2012 13:38:18; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zanchi

Pridružen/-a: Čet Apr 2012 14:11
Kraj: Kranj-okolica

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2012 12:52:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo zanimivo, bi tudi meni prav prišla taka napravica...
Nazaj na vrh
novinec

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2012 15:07:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedaj sem našel nek starejši telefon, se opogumil in ga pustil pol ure priklopljenega na mojem vezju. Telefon se je polnil s tokom 0.06A. Mi je pa zopet nekaj sumljivo. Včasih je na merilniku pokazalo tudi 0.00A. Ali je merilnik meril pravilni tok? Seveda obstaja tudi možnost, da je glede na moje vezje (zopet prilagam sliko za lažje razumevanje) prišlo do kakšne napake v smislu, da se je kaj za kratek čas odklopilo. Na telefonu ni bilo videti, da bi telefon zaznal, da se ni polnil. Se je polnil normalno ves čas.

Telefon sem priklopil na enak način še enkrat vendar brez upora. Sedaj je tok skakal od 0.00A do 0.25A. Nekako vsaki dve sekundi. Največkrat sta bili vrednosti 0.00A in 0.25A, le malokrat kaj drugega npr: 0.16A.

Prosim za mnenje in pomoč.
Ali je sedaj varno polniti telefon ali ne (z uporom)?
Aja ... upor se ni grel.

Lp, Matej

20120505_154826.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  229.25 KB
 Pogledana:  1196 krat

20120505_154826.jpg

Nazaj na vrh
reber
moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 06, 2012 11:29:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri vezavah regulatorjev 78xx, oziroma LM78xx, je treba uporabljati tudi kondenzatorje. Seveda to velja tudi za LM7805.

Način vezave in tipično shemo najdeš v tehničnem listu za regulatorje serije 78xx

novinec

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 06, 2012 15:11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za odgovor, vendar imam problem. Med vsemi temi podatki z tehničnega lista ... emm .. sploh ne vem, kaj naj gledam.
Nekako sem ugotovil (prosim za popravilo), da moram na vhod regulatorja napetosti in maso namestit 0.33 mikroF kondenzator na izhod in maso pa 0,1 mikroF.
Sedaj pa ne vem koliko morata imeti napetosti.

Res bi bil hvaležen za kako konkretno rešitev.
Hvala Lp, M
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 07, 2012 19:10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napetost kondenzatorjev naj bo vsaj taka, kakršne napetosti dejansko nastopajo. Na izhodu regulatorja se najbolje obnese čisto navadni 10uF elektrolitski kondenzator in za 5 V bo dober vsak, tudi 6,3 V ali pa 10 V če ga sploh dobiš za tako nizko napetost Smile
Kondenzator na vhodu je lahko majhen, če imaš napetost že enosmerno in je dovolj glajena, sicer raviš 220uF ali več, lahko tudi veliko več.

novinec

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 09, 2012 14:53:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še enkrat hvala za pomoč, kondenzatorja sta pa res zgleda čisto navadna. Od otroštva, ko sem rad razdiral stare električne naprave, in kakšno stvar odlotal stran, sem med svojimi desetimi kondenzatorji našel oba ... no skoraj. Tu tudi prosim za dodatno pomoč, imam pa tudi dodatna vprašanja.
Sedaj mi je uspelo nekaj naredit kot je vidno na sliki.

Prvo vprašanje bi nekako bilo:
Ali sta kondenzatorja prava, glede na to, da je kondenzator na izhodu malo drugačen kot je napisal reber.

Je pa še nekaj kar se dogaja:
Če imam v vezju upor, kot je vidno na sliki se telefon polni, vendar tako malo ( Preverjeno z: Po dolgem preverjanju voltaže in toka z drugimi napravami, kot je star telefon NOKIA in nek MP3 predvajalnik sem se opogumil in priklopil Samsung Galaxy S2 ), da se je telefon ubistvu praznil. Po 12-ih minutah polnenja je padla baterija z 83% na 82%. Med polnenjem sem prižigal telefon, da sem pogledal koliko se je že kaj napolnil ( 4krat). Potem sem polnil še enkrat vendar brez upora in telefon je po 15-ih minutah kazal 85%.
Preverjal sem tudi tok. Z uporom je bil tok 0.06A, brez upora pa 0.42A.
Vprašanje je, ali je sedaj to vezje varno uporabiti za polnenje telefona seveda brez upora?

Hvala
Lp, M

20120509_132615.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  138.77 KB
 Pogledana:  1122 krat

20120509_132615.jpg

Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 10, 2012 14:51:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kondenzator na izhodu regulatorja je lahko tudi več kot 10uF, ti si uporabil kar 100uF in je seveda v redu, nič ne bo narobe, v nekaterih primerih je celo bolje.
Na vhodu si uporabil predlaganih 220uF, v večini primerov je to dovolj, sploh v primeru, ko na vhod regulatorja dobiš že glajeno napetost. Če ne bi imel na voljo glajene napetosti, je bolje uporabiti večji kondenzator.

Upor na izhodu je pravzaprav nepotreben in se sprašujem, zakaj si ga sploh uporabil. Ker si naredil 5V stabilizirani napajalnik, kar je tudi napetost USB vtičnice na računalniku, potem ne vidim potrebe, da bi s tem uporom omejeval tok, saj na računalniku na USB priključku +5V ni nobenega upora. Prav gotovo imajo vsi telefoni, ki se polnijo iz 5V napajanja, tokovno omejitev rešeno interno v samem telefonu.
Gledal sem tvoje linke zgoraj in nikjer nisem zasledil, da bi kdo uporabil upor, so pa pozabili na kondenzatorje.
Upor na izhodu seveda omejuje tok, tvoje meritve pa so to tudi dokazale. Če bi želel nekoliko omejiti tok, to poskusi z uporom 1ohm, mogoče 1,5ohm ali kaj podobnega. Upoštevaj, da je padec napetosti na uporu 1ohm pri toku 0,5A že 0,5V, kar pomeni, da na izhodu pri tem toku dobiš samo še 4,5V in zato je jasno, da z nižanjem napetosti pade polnilni tok.

Mimogrede bi omenil, da kitajski adapterji na 2$ ali 3$ oziroma tam nekje, ki se vtaknejo v vtičnico 230V in imajo izhod 5V in USB priključek, v resnici na izhodu dajejo manj kot 5V, še posebej, ko nanj priključimo breme, je lahko napetost le še dobrih 4,5V, lahko tudi manj. Tokovna zmogljivost takih adapterjev običajno ne dosega 500mA, pač pa kakšnih 200mA do nekje 350mA, kar je več je pa napetost že opazno pod 5V. Večinoma taki adapterji zadostujejo namenu uporabe.

novinec

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 10, 2012 17:02:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super.
Reber najlepša hvala za pomoč.

Bi pa rad povedal zakaj upori.
Nisem vedel, da USB vtičnica na računalniku nima nobenega upora, ki bi tako omejeval maksimalni tok.
Nisem tudi vedel, da imajo vse naprave (kot je naprimer telefon), pri sebi nastavljeno kontrolo, koliko se lahko polni baterija.
Sem mislil, da moramo uporabniki sami paziti na kaj priklapljamo svoje naprave, da se te pravilno polnijo.
( In če bi moj polnilnik hotel uporabljati še nekdo, nebi hotel, da mu skuri napravo, ki nima tega kontrolerja v sebi.)
In če bi izbrali nek polnilnik, ki naprimer da ven 2A bi pokvarili baterijo.
No skratka, jaz sem z uporom želel narediti mejo za maksimalno dovoljeni tok, ki bi ga moje vezje dalo ven, ne pa tako kot v primeru, ko testno poganjam nek elektromotorček in na merilniku kaže tudi 1.5A. Sem si predstavljal, da bo tudi kakšna druga naprava, ki se polni recimo preko USB požirala tok 1.5A, ker ne bo imela blokade in bi se baterija v tej napravi pokvarila.

Ne razumem pa reber tvojega zadnjega odstavka, ki govori o kitajskih adapterjih.
Ubistvu imam samo vprašanje: Kako so pa oni omejili tok in zakaj, če to ni potrebno?

Sem pa testno že 3 krat napolnil tisto staro NOKIO iz slike mojega 2. posta. Se je napolnila v približno 2h urah. Baterija s katero napajam vezje je imela na začetku 8.3V sedaj po treh polnenjih pa ima 7.3V. Povem malo za informacijo.

Še enkrat hvala za pomoč.
Lp, M
Nazaj na vrh
novinec

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 10, 2012 23:51:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rad bi pa dodal še nekaj razlage zakaj upori.
Kakor jaz nekako vem iz šole upor zmanjša napetost in ne toka.
Hmmm razen, če oboje, vendar tega pri osnovah elektrotehnike nismo nič omenjali, ali pa sem pozabil. Embarassed

Idejo, da bi zmanjšal tok na izhodu sem ubistvu dobil tule:
http://led.linear1.org/1led.wiz

In res kot je rekel reber tudi izračun, če vnesemo vrednosti vir = 5V, napetost diode je 5V (v našem primeru polnenje naprave) in npr. tok = 600mA. Dobimo upor 1ohm ter 1W. Jaz pa imam upor 1/4W in morda je tudi tu težava.

Zakaj pa zmanjšati tok sem pa že razložil v prejšnem postu.

Hvala in upam, da ne dolgovezim preveč.

Lp, M
Nazaj na vrh
borber

Pridružen/-a: Sre Nov 2007 21:55
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 09:25:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri Nokiah je polnilec vgrajen v mobilcu. Napajalnik, ki mu vsi pravimo polnilec, je le vir 9V enosmerne ali pulzirajoče napetosti. Pri drugih znamkah mora biti enako, zaradi varnosti. Li akumulatorje raznese, če je polnilna napetost večja od 4.1V.
Nazaj na vrh
reber
moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 15:44:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede uporov in omejevanja toka si pravilno razmišljal, ampak naprave, ki jih lahko priključimo direktno na USB, ne potrebujejo dodatnega omejevanja, če jih priključimo na natančnih ali zelo približnih 5V, kar tudi zagotavlja LM7805

Upor omejuje ali zmanjšuje tok v primarnem smislu, posledično se seveda zmanjša napetost zaradi padca napetosti na uporu, tako da tukaj misliš narobe, da je upor direktno za znižanje napetosti. Saj je za znižanje napetosti, ampak to znižanje je odvisno od toka, tako da je znižanje napetosti posledica toka, ki teče skozi upor.

Naprave, ki se priključijo na neko fiksno napetost morajo same zagotavljati omejitev toka ali izklop polnjenja pri doseženi maksimalni napetosti, lahko tudi prej.
Glede litijevih baterij, napetost 4,1V še ni kritična, je sicer skoraj maksimalna, takole na pamet pa lahko napišem da je maksimalna 4,15V in kritična 4,2V, kar je več, je lahko zelo narobe. Informacije o teh baterijah google izpljune v prvih zadetkih, če uporabimo prave ključne besede, vendar v tej temi to niti ni pomembno, če na teh 5V priključimo nek telefon, ki ga lahko polnimo na USB.

Kitajske napajalnike z USB priključkom sem omenil kar tako mimogrede, njihova tokovna omejitev pa je omejena z njihovo tokovno zmogljivostjo ali samo močjo napajalnika. Taki napajalniki so precej šibki in običajno niso zmožni dati standardnih 500mA ker so preslabotno dimenzionirani in to ni zato, da bi ščitili napravo, ampak zato, da je napajalnik poceni Wink ker tako šparajo z materialom. Kaj pomeni prihranek 1 ali 2 centa ? pri 100000 izdelkih se že nekaj pozna, pri več miljonih izdelkov pa kar precej Wink

novinec

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 11, 2012 20:47:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala za pomoč.
Najboljše pa je, da sem poleg rešitve vezja, se naučil še marsikaj drugega.

Lp, Matej
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu