|
www.elektron.si
|
Poglej prejnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoilo |
maxbond1995
Pridruen/-a: Ned Maj 2010 18:56 Prispevkov: 26 Kraj: Ĺ empeter pri Gorici
|
Objavljeno: Pet Maj 25, 2012 15:40:13 Naslov sporoila: Povezava dolga-kratka luè na motociklu |
|
|
Pozdravljeni!
Stvar je taka: na motorju imam stikalo kratka/dolga luè. Ko imam vklopljeno kratko luè, mi sveti leva kratka, ko vklopim dolgo, se kratka izklopi in zasveti desna dolga. Želel bi, da, ko vklopim dolge luèi, še vedno sveti leva kratka.
Zato sem povezal kontakte leva kratka-desna dolga in vmes dal rele. Tuljavo releja vklopi ista žica, kot za dolgo luè. Ko vklopim kratke luèi dela paè leva kratka, ko vklopim dolge, rele sklene kontakt še z kratko, tako da gorita leva kratka-desna dolga (kot si želim). Vendar ko stikalo postavim nazaj v pozicijo kratke luèi, se mi rele ne izklopi in dolga luè še vedno gori. Kaj bi lahko bilo narobe? Še to: ko na rele ne vežem žice kratka-dolga, ampak samo kontakte na tuljavi, mi rele normalno izklaplja.
Za laĹľje razumevanje prilagam shemo:
- Ĺľarnice so H4
- vsi simboli za ozemljitev so -12V
- zelena= kratka
- rumena= dolga
- modra= dodano
Ăe tema spada pod avtoelektriko, naj jo moderator premakne!
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
shema luè.JPG |
Velikost datoteke: |
41.62 KB |
Downloaded: |
1124 krat |
_________________ Lp, Maks |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
u2
Pridruen/-a: et Jan 2008 7:03 Prispevkov: 345 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Pet Maj 25, 2012 20:34:43 Naslov sporoila: |
|
|
V èem je težava?
Ko vklopiš dolgo luè poveĹľeš rele med dolgo in kratko. Ko preklopiš nazaj na kratko, sta dolga in kratka še vedno povezani in dobiva tuljava releja napajanje iz kratke, preko releja na dolgo in naprej do tuljave. Vzrok je v poèasnosti releja, oziroma preklop stikala je hitrejši, kot je èas izklopa releja. Ăe poizkusiš preklopiti luè iz dolge na kratko zelo poèasi, bo rele morda celo izklopil. Odvisno od izvedbe stikala.
Rabil boš kakšno diodo, vendar boš imel nekaj izgube pri tem. Daj diodo v modro linijo, ki povezuje dolgo in kratko luè pred ali za relejem, obrni jo v smeri od dolge proti kratki luèi. Izberi diodo z èimnižjim napetostnim pragom, saj pri klasièni diodi boš izgubil 1V, kar se pa pri H4 žarnici že kar pozna na luxih. Tudi na tok pazi, žarnice imajo zelo velik zagonski tok!!!
Ĺ e dodana dioda na skici!
|
35 KB |
Pogledana: |
2857 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridruen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2012 07:07:17 Naslov sporoila: |
|
|
Za diodo predlagam poceni in primerno rešitev. Odpri star raèunalniški napajalnik in iz njega vzemi tisto veliko dvojno diodo za usmerjanje 5V napajalne linije. Te dvojne diode so schottky diode, dovolj moène, z relativno nizkim padcem napetosti, obe diodi vežeš vzporedno.
Namesto diode lahko uporabiš 2 releja, enega za kratko in drugega za dolgo luè. Da z relejem dolge luèi vklopiš še kratko, naj bi imel ta rele 2 delovna kontakta.
V primeru, da ne boš dobil ustreznega releja z dvema delovnima kontaktoma, uporabiš navadnega kot za kratko luè, vendar tuljave relejev napajaš preko diod, ki jih vežeš med stikalo in releje, rabiš 3 diode
Iz prikljuèka na stikalu za kratke luèi povežeš eno diodo ki je povezana na rele za kratke luèi. Iz prikljuèka na stikalu za dolgo luè povežeš dve diodi, ena je povezana na tuljavo releja kratke luèi, druga dioda pa na tuljavo releja dolge luèi.
Z uporabo relejev boš razbremenil stikalo, ki je po tvoji shemi in shemi z diodo pravzaprav preobremenjeno, saj èez kontakt dolge luèi teèe tok za obe luèi.
Pazi tudi na zmogljivost alternatorja, èe je sploh zmožen napajat dve luèi naenkrat
_________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maxbond1995
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2012 17:55:37 Naslov sporoila: |
|
|
Ojej, sem antitalent v elektriki...
Bi se dalo dobit kakšno skico tega, kar si napisal?
Sem veèkrat prebral, vendar mi ni prav vse jasno..
Sicer pa je alternator 14V, 12A (pri 5k obratov), Ĺľarnici sta pa dve H4, 12V 60/55W (prepisano iz servisne knjiĹľice).
Hvala!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Pon Maj 28, 2012 19:53:23 Naslov sporoila: |
|
|
Takole sem imel v mislih, sem pa mimogrede, ko sem risal, dobil idejo, da bi v tvojem primeru moralo delat tudi z eno samo diodo.
Upam, da je shema razumljiva, narisano na hitro in zato z bolj malo oznakami.
.
|
7.33 KB |
Pogledana: |
2877 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
maxbond1995
|
Objavljeno: Pon Maj 28, 2012 21:00:21 Naslov sporoila: |
|
|
Popolnoma razmuljivo, hvala!
Torej diodo lahko poberem iz napajalnika?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Tor Maj 29, 2012 06:36:56 Naslov sporoila: |
|
|
V tem vezju z dvema relejema lahko uporabiš èisto navadne diode, recimo 1N4007 ali podobno, ni treba da je za 1000V, lahko je tudi za 50V, saj je tok skozi diodo majhen, kolikor znaša tok skozi tuljavo releja. Verjetno bi ustrezno diodo našel marsikje, ne samo v raèunalniškem napajalniku. Tista moèna dioda je bila mišljena v primeru gornje vezave, ki jo je predlagal u2
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne more dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne more odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne more urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne more brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne more glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne more pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlee datoteke v tem forumu
|