|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
freewindtiny
Pridružen/-a: Èet Jul 2008 21:45 Prispevkov: 11 Kraj: Planina pri Sevnici
|
Objavljeno: Tor Apr 03, 2012 21:52:36 Naslov sporoèila: Ojaèanje signala |
|
|
Pozdravljeni!
Doma izdelujem najenostavnejši naèin za sledenje soncu in sem naletel na problem ker dobim iz vezja napetost od 0-6V. Zanima me kako bi na najenostavnejši naèin lahko s to napetostjo vklaplal in izklapljal rele. Samo napajanje vezja je 12V. Samo merjenje razlike sem naredil s pomoèjo uporovnega mostièa.
L.P.Martin Sehur
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
lojzek
Pridružen/-a: Èet Jan 2008 8:02 Prispevkov: 230 Kraj: Koroška Bela
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 05:12:40 Naslov sporoèila: |
|
|
Najenostavneje s tranzistorjem. Ampak, ker bi ti najverjetneje rad vklop pri doloèeni napetosti, predlagam schmidt-trigger (glej po internetu) ali operacijca - komparator, seveda s tranzistorjem pred relejem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Apr 04, 2012 14:33:01 Naslov sporoèila: |
|
|
Predlagam, da naèrt prilepiš tukaj, da vidimo, kako si to izpeljal.
Sicer nimam niè proti sledenju na tak naèin, ampak tako sledenje v oblaènih dneh ne more delovati dobro, zato sem preprièan, da je dovolj dobro sledenje tako, ki je odvisno od ure, saj je sonce "toèno kot ura". Tako sledenje, ki je narejeno s programsko uro deluje mnogim že preko 20 let, sicer ni za fotovoltaiko ampak za sonène kolektorje za ogrevanje sanitarne vode, pa vseeno, princip in namen je enak.
Èeprav je zaradi oblakov lahko pridobitek iz druge smeri celo malenkost veèji, kot iz smeri sonca, skritega za oblaki, je ta pridobitek tako zelo majhen, da je sledenje soncu komaj smiselno, saj razni sledilniki sonca vèasih za svoje delovanje porabijo veè, kot je pridobitek, še posebej, èe izgubijo smer in se zelo zmotijo.
Tudi èe ni smiselno, te pri izdelavi podpiram in sem pripravljen svetovati, saj smisel lahko dobi težo tudi drugje, npr na pridobivanju znanja in izkušenj.
_________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
freewindtiny
|
Objavljeno: Èet Apr 05, 2012 16:40:41 Naslov sporoèila: |
|
|
Raje sem pripev kar shemo saj se lepše vidi. Jaz sem bi pa osebno raje sledil z LDR upori saj imam namen obraèati stekla katera bi sijala v eno toèko in se mi zdi sama izdelava cenejša saj bom potreboval kar nekaj teh "krmilnikov".
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
12.9 KB |
Pogledana: |
2244 krat |
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
borber
Pridružen/-a: Sre Nov 2007 21:55 Prispevkov: 160 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Èet Apr 05, 2012 17:40:13 Naslov sporoèila: |
|
|
Nekateri so to Ĺľe naredili:
Opis: |
|
Download |
Ime datoteke: |
SunTracker.zip |
Velikost datoteke: |
393.72 KB |
Downloaded: |
678 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
freewindtiny
|
Objavljeno: Pet Apr 06, 2012 21:41:05 Naslov sporoèila: |
|
|
Jaz bi vseeno raje sestavil vezje z mostièem. Ker se mi zdi veliko bol enostavno in "ziher".
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Apr 08, 2012 21:47:56 Naslov sporoèila: |
|
|
Takole kot si se lotil, je zelo pomankljivo, saj manjkajo komparatorji, ojaèevalne stopnje in podobno. Vsekakor drži, da bi lahko uporabil mostiè, potem pa pride še ojaèevalno vezje in šele na koncu releji, èe si tako imel v mislih.
_________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|