|
www.elektron.si
|
Poglej prejnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoilo |
Musi
Pridruen/-a: Sob Jan 2012 18:32 Prispevkov: 5
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 00:01:36 Naslov sporoila: Neznana identifikacija ozicenja |
|
|
Pozdravljeni,
da opredelim moj problem kar na zacetku. Pred dnevi sem se odlocil, da v kombiju namesto navadne luci znotraj tovornega prostora, namestim LED trakove. Slednji so napajani z 12V napetosti. Tudi sama luc, ki je ze vgrajena, je napajana z 12V. Problem pa je nastal, ko sem slednjo odmontiral in videl, da jo v bistvu napajajo kar 3 zice. Ko sem slednje premeril, sem ugotovil, da kljub vklopljenim stikalom, na nobeni izmed njih ni nobene napetosti. Sem pa s "piskacem" ugotovil, da sta fizicno povezani 2 izmed teh. Dejansko se mi niti ne sanja, kaksna bi lahko bila povezava in iz katerih izmed teh 3 zic, bi lahko "dobil" 12V.
Ali morda kdo ve zakaj bi v tem primeru sploh slo, oziroma kje "dobiti" teh 12V s katerimi je napajana vgrajena luc?
Najlepsa hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterP
Pridruen/-a: Pet Mar 2008 19:46 Prispevkov: 99
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 07:33:43 Naslov sporoila: |
|
|
3 žice imaš ker:
-ena je masa.
-druga je stalno napajanje 12V, da lahko vklopiš luè ne glede nato ali so vrata odprta.
-trejta je pa signal da se luè prižge ko so vrata odprta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musi
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 14:01:50 Naslov sporoila: |
|
|
Aha, zdaj mi je malce bolj jasno. Ceprav v mojem primeru se luc ne prizge ko se odprejo vrata - kot sem dejal, gre v mojem primeru za kombi in posledicno luc znotraj tovornega prostora. Luc se vklaplja z stikalom. Mi je pa vseeno cudno, da nisem na nobeni izmed teh 3 zick zaznal napetosti, tudi ce je stikalo vklopljeno, namrec po tem kar si dejal, bi med dvema izmed teh zick moral zaznati napetost 12V, kar pa mi ne uspe. Luc pa dela normalno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smasher
Pridruen/-a: Sre Nov 2007 23:31 Prispevkov: 159 Kraj: Obala-Lj
|
Objavljeno: Pon Jan 30, 2012 23:50:38 Naslov sporoila: |
|
|
kakšna žarnica pa je notri? zagotovo mora biti nekje 12V, lahko daš žarnico notri in èe je cevna imaš nato še veèjo površino na aktero lahko daš mulitimeter in ugotoviš na kateri strani je + in na kateri -
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musi
|
Objavljeno: Tor Jan 31, 2012 00:10:08 Naslov sporoila: |
|
|
Zarnica je vgrajena v plasticno ohisje katerega nisem razdiral, saj ga ne zelim zlomiti (nima vijakov) - predvsem pa mi to niti ne bi pomagalo. Na samem ohisju je neke vrste konektor s tremi prikljucki, v katerega gre ravno ta trizilni kabel s konektorjem. Ni problem v tem da ne bi imel dostopa do nogic, pac pa v tem, da na nobeni izmed njih ne "najdem" napetosti. Bom pa ob prvi priliki probal slikat, tako da bo vec stvari jasno. Meni namrec ni nic, pa imam opravka z elektroniko ze dobrih 14 let. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
integer
Pridruen/-a: Pon Nov 2007 21:02 Prispevkov: 23 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Jan 31, 2012 15:40:28 Naslov sporoila: |
|
|
Kako pa si meril napetost?
Poizkusi meriti med posameznimi žicami in maso (kakšen vijak v bližini ali kovina). Dejstvo je, èe žarnica dela, pomeni da imaš 12V, le da ti ne "znaš" izmeriti. _________________ lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros

Pridruen/-a: et Nov 2007 14:36 Prispevkov: 49 Kraj: Moravèe
|
Objavljeno: Tor Jan 31, 2012 19:29:57 Naslov sporoila: |
|
|
Velikokrat je pri takšnih stvareh (sploh èe je vozilo starejšega letnika) problem zaradi oksidacije kontaktov in potem niè ne zmeriš. Poskusi malo pobrusit tiste kontakte pa še enkrat pomeri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Joze
Pridruen/-a: Tor Feb 2010 20:18 Prispevkov: 40 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: et Feb 02, 2012 11:18:37 Naslov sporoila: |
|
|
Pri vsakem avtu je lahko drugaèe.
Pri meni je prenehala goreti luè v zadnjem prostoru. Žarnica je bila dobra, prav tako tudi vsi kontakti. Na voljo sta bili samo dve žici. Napetost med njima je bila zelo nestabilna -> nihala je okrog nekaj voltov.
Vezava:
Na eno Ĺľico je stalno priklopljeno 12 V na drugo Ĺľico procesor priklopi maso vendar samo pod pogojem, da je vklopljena elektronika v avtu in so zadnja vrata odprta.
Upam, da bo kaj v pomoè. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musi
|
Objavljeno: et Feb 02, 2012 19:14:59 Naslov sporoila: |
|
|
@ smasher: Notri je zarnica, poimenovat je ne znam , preprosto normalna velika bucka. Do nje se je dokaj tezko dokopati, drugace bi ze uspel najti + in - . Zdaj pa imam novi problem, saj sem ocitno nekaj unicil - bodisi zarnico, bodisi varovalko, saj sama luc vec ne sveti.
Sledi novo vprasanje - ali je zadnja luc vezana na varovalke v avtu in ce - na katere? Namrec, vse v avtu dela tako kot treba, se pravi varovalka bi morala v tem primeru biti prikljucena samo na zadnjo luc.
@RUros kontakte sem "pošmirglal", pa ni delovalo. Seveda se preden mi je uspelo zadevo spraviti v to stanje, kjer sedaj niti ne dela vec luc
@Joze: Ker kombija nimam dolgo casa in luci zaradi presibkega delovanja nisem niti kaj dosti uporabljal, sem preprosto pozabil, da bi morda moral odpreti zadnja vrata in da bi zadeva morda delovala le v tem primeru. Ceprav kolikor pomnim, sem lahko luc vklapljal neodvisno od tega, saj jo je vklopilo stikalo katero visi iz luci ven.
Resno razmisljam, da bi preprosto opustil vezavo na to luc in bi elektroniko vezal na kaj druga. Kam, pa se mi niti sanja ne, saj nikjer drugje ni tako preprosto "priti zraven" Ĺľic, kot je to na tej luci. Kaksna ideja, kje v zadnjem delu tovornega prostora bi lahko "jemal" napetost, da gor priklopim dolgo pricakovane LED trakove  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros

Pridruen/-a: et Nov 2007 14:36 Prispevkov: 49 Kraj: Moravèe
|
Objavljeno: et Feb 02, 2012 20:10:52 Naslov sporoila: |
|
|
Kateri kombi pa imaš ? Sedaj potem ne dela ta luè ? Za varovalke je odvisno od same inštalacije, lahko da jo ima. Imenuje se nekaj kot notranja osvetlitev (interier lumination ali kaj podobnega). Najbolje da pogledaš varovalke katera je cela, in katera pregorena.
Ăe imaš moĹľnost da slikaš to omenjeno nedostopno stvar, bi bilo zelo dobro. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Joze
Pridruen/-a: Tor Feb 2010 20:18 Prispevkov: 40 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Feb 03, 2012 11:01:03 Naslov sporoila: |
|
|
Pri Cliot-u je odpovedalo nekaj v procesorskem delu -> enostavno ni hotelo dati mase Ĺľarnici v zadnjem delu avta.
Rešitev:
Na servisu so zamenjali povratno žico z neodvisno maso. Luè sedaj sveti zmeraj ob odprtju vrat (ne glede na procesor). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Musi
|
Objavljeno: Sob Feb 04, 2012 12:52:47 Naslov sporoila: |
|
|
@ RUros: Kombi je Citroen jumper. Luc zdaj v nobenem primeru ne dela, lahko da sem kje naredil kratek stik zaradi nepazljivosti, k cemur veliko pripomore zunanji mraz, ker je prakticno nemogoce zadnjih nekaj tednov delati veni na mrazu karkoli. Hvala za informacijo, takoj ko neha snezit in se malce otopli, bom slednje preveril v armaturki. Ceprav je cudno kar se tice osvetlitve, ker bi verjetno posledicno "umrla" tudi druga osvetlitev, ne samo v tovornem prostoru, pac pa tudi v kabini. Predvidevam, da ni tovorna luc prikljucena edina na varovalko. Vse ostalo namrec deluje. Tudi slikal bom zadevo, samo kot sem rekel, veni je premrzlo da bi karkoli delal v kombiju, ker po 5 minutah nimas vec obcutka v rokah, tako delat z zicami pa ni prevec pametno. Pa se zdravo ni tako da, takoj ko se malce otopli, bom pripel sliko, preveril varovalke itd. itd., pa upam, da bo tema se takrat aktualna.
@Joze: Dobra informacija. Samo v mojem primeri to verjetno ne bo to, saj je pred mojim "igrackanjem" z lucjo, slednja delovala kot bi morala. Zdaj bo pa se tezje najti vzrok, saj je mozno da sem:
A) skuril varovalko
B) unicil zarnico (malo verjetno ali pac?)
C) pomotoma z drgetajoco roko zaradi mraza prerezal kaksen kontakt, ali pa naredil kratek stik. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne more dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne more odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne more urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne more brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne more glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne more pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlee datoteke v tem forumu
|