Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

216 led diod

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dean-z



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 17:13
Prispevkov: 14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 12:58:25    Naslov sporočila: 216 led diod Odgovori s citatom

lp
izdelal sem si reflektor z 216 led
za eno led sem računal 3.3V in 20 mA

serija zaporedno 3xled z 1R uporom = 9.9v in 20 mA
72 serij po 3 led = 9,9V in 1440 ma

Izdelal sem si tudi nastavljivi regulator LM317.
Ko zadevo prižgem mi pade nastavljena napetost iz 9.9V na 9.7v ter samo 570 mA namesto 1440mA. Trimer (2Kohm) lahko obrnem do konca a mA ostanejo isti.
Za napajanje sem uporabil napajalnik 12V 1.5A (izmerjeno 13.6V) in poskusil tudi z 12v 7A baterijo.
Kakšna rešitev?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 647

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 17:54:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mnopgo premajhen predupor !

Na tak način zadeva pravilno dela samo, če je napetost povsem ustrezna in še to samo pri ustrezni temperaturi okolice in ledik, saj ledike s temperaturo močno menjajo karakteristike. Ko se bodo segrele / postarale, se bo sistem spet sesul kot hišica iz kart.

Upor bi moral biti nekaj 10 ohm in seveda tudi napajalna napetost ustrezno višja.

Napravi jim tokovni generator, seveda za vsako vejo svojega.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dean-z



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 17:13
Prispevkov: 14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 18:23:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala

torej ni rešitve da ne razdiram celega pcb (dosti lotanja) in menjam samo upore?
Vse skupaj je razdeljeno na dve veji - 2x 108 led(po polovico sem jih želel posebej vkljapljati).
Bi mogoče lahko uporabil za vsako vejo MC34063A in na vezju zamenjal samo upore?
Sem bolj začetnik ... Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 20:12:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da si preobremenil LM317 tokovno!

Razdeli zadevo na 3 ali več delov da se tokovno porazdelijo zadeve.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dean-z



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 17:13
Prispevkov: 14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 10, 2011 21:52:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sedaj sem dobil 24v 20VA trafo. na LM317 nisem uspel nastavit napetost pod 18V (R1=240R in R2=1K in bi moralo biti na izhodu 6.458V)??
http://diyaudioprojects.com/Technical/Voltage-Regulator/

nato sem probal z LM317 narediti tokovni regulator (1.1R = 1.42A) in zadeva sveti vredu ampak se lm zelo greje.

kaj pa da uporabim za obstoječo vsako vejo (zal imam samo dve) mc33063
na step-up 13V (v primeru da imam trafo 12V) in obstoječe 1r upore zamenjam s 180r? Se bi mc33063 tudi isto grel?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 07:15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ahhh.
Zadevo si nastavil narobe.

Predlagam 2 rešitvi:
1.a
Uporabi LM317 kot tokovni generator.

1.b
Tiste pred upore ki jih imeš pomeči ven, saj tokovno omejitev dela LM.

1.c
Uporabi 1 lm za cca 3-4 led. Ker je tok majhen lahko uporabiš takega v TO92 ohišju brez hladilnika.
13V / 3,3 = 3,9 led

rešitev ni uporabna zaradi št. LM...

2.a
Pomeči ven LM.

2.b
Za tokovno omejitev uporabi en upor na 3 led. 150OHM 1/4W

Veliko ceneje in zadeve delujejo!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dean-z



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 17:13
Prispevkov: 14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 12:43:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če probam varijanto 2.
usmernik 12v ni stabiliziran (cca 13.8V)
ne bo noben problem ga priklopiti direktno na led?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 11, 2011 13:50:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

13,8V - (3 x 3,3V) = 3,9V
R=3,9V / 0,02A = 195R

Ne ne bo problema lahko uporabiš karkoli med 150 in 200 OHM in 1/4W.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2147
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 15:25:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Upor 1ohm ( 1R ) je seveda premajhen, oziroma prenizka upornost.

Uporabiti moraš predupor, da bo na njem vsaj 100mV za vsako LED vezano v seriji. Kaj to pomeni? če imaš vezane 3 LED v seriji, to pomeni vsaj 3x100mV padca na uporu. Pri toku 20mA in padcu 300mV bo potem upor 15ohm, priporočljivo pa je, da je padec še večji.

Jaz sem za bele LED vezane po 3 v serijo, uporabil upore 22ohm, kar pri toku 20mA znese 440mV padca na tem uporu, ker pa imam LED z nazivnim tokom 25mA, je padec nekaj več kot 0,5V.

Uporček za vsako vejo 3 LED ima funkcijo uravnoteženja toka skozi vse veje. Če bi LED vezali brez uporov, kar direktno vzporedno, bi kmalu začele odpovedovati, ker se tok ne bi enakomerno razporedil na vse veje.

Skupinice po 3 LED pa lahko poljubno kombiniramo v neomejeno število teh skupin, ki predstavljajo tokovne veje. Po 1. kirchoffovem zakonu lahko izračunamo skupni tok za napajanje vseh vej, oziroma vseh skupin LED. Za napajanje cvseh LED z izračunanim tokom lahko uporabimo tokovni vir ali pa tok omejimo z enim močnim preduporom, ki ga izračunamo po ohmovem zakonu.

LM317 se greje sorazmerno s tokom ali pa sorazmerno s padcem napetosti na njem, oziroma sorazmerno s produktom toka in napetosti na LM317.

Ker je LM317 že interno omejen s tokom 1500mA, lahko namesto tega regulatorja uporabimo LM350, ki zmore 3A. Če katerikoli regulator hladimo premalo, bo začela delovati interna temperaturna zaščita, kar povzroči padec izhodnega toka.

LED lahko napajamo s tokovnim virom ali pa z natančno stabilizirano napetostjo in preduporom. Slednje je bolje v primeru, ko imamo preklopnik ali stikala za vklop različnega števila LED skupinic ali vej.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kvizko



Pridružen/-a: Sob Sep 2010 10:03
Prispevkov: 39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 13, 2011 16:17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojej, vsaka čast da se ti da ukvarjat s tem pa vendar neke revolucionarne svetlobe ne boš dosegel s tem kot pa npr. to: priloga

CREE: max.970Lm in 6100K pri max.3000mA

SST-50: max.1250Lm in 6500K pri max.5000mA

Tega je še več vendar premalo prostora, da bi vse predstavljal, če pa imaš zanimanje za konkretne power LE diode pa se lahko obrneš name.
Lp



CREE XM-L Emitor.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  7.94 KB
 Pogledana:  1783 krat

CREE XM-L Emitor.jpg



LUMINUS SST-50W.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  7.92 KB
 Pogledana:  1876 krat

LUMINUS SST-50W.jpg



_________________
LED je prihodnost
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dean-z



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 17:13
Prispevkov: 14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 09:53:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej če prav razumem:

1. tudi če tok reguliram s kakšnim LM ali katerim drugim (naprimer samo za eno led) točno z 20mA moram na led vseeno priklopiti upor?

2. Nekje na tem forumu je nekdo predlagal da je dobro dvigniti napetost in omejiti tok z MC34063A v stepup načinu (enega sem že nabavil za testiranje). Če bi naprimer vezal 10 3.3V led zaporedno in napetost iz 12V dvignil na 33V in 20mA bi moral dodati upor? Kakšna vrednost?

3. Vem da taka zadeva ni racionalna a bolje je začeti in kaj skuriti z navadnimi led kot pa zaradi neznanja uničiti kakšno drago high power led. Sem pa že naročil nekaj poceni kitajskih 1w power led. Tudi tukej bom rabil kakšno pomoč za narediti led driver. Če naprimer uporabim 12V 1.5A napajalnik in uporabim MC34063A v step down in omejim tok na 350mA bi zadeva morala delovati? Ali rabim kakšen predupor? Kolikor že razumem bi bilo bolje uporabiti 6v napajanik da se ne bi preveč grelo (12V-3.3V*0.35A= 3W) ali pa vezati tri led zaporedno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dean-z



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 17:13
Prispevkov: 14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 10:06:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za dosedanje izračune uporov sem uporabljal:
http://led.linear1.org/led.wiz
Zato sem za mojih 216 led predvidel 1ohm upor
9.9V Source voltage
3.3V diode forward voltage
20mA diode forward current (mA)
216 number of LEDs in your array
=1 ohm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2147
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 10:39:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za eno samo LED ali skupino zaporedno vezanih LED, ni potreben predupor, če je za napajanje uporabljen tokovni vir, oziroma napajalnik s tokovnimm limitom. Takoj ko na en tokovni vir vežeš več LED vzporedno ali več LED skupin vzporedno, pa je potrebno dodati predupor za vsako vejo, tako kot sem napisal zgoraj.
_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dean-z



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 17:13
Prispevkov: 14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 11:02:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ok, hvala
sedaj so mi zadeve že bolj jasne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dean-z



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 17:13
Prispevkov: 14
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 14, 2011 22:05:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še eno vprašanje,

izdelal bi napajanje zaporedno brez uporov 21x led 3.2V in 20mA.
To bi napajal 15v usmernik. Uporabil bi MC34063 z izhodno napetostjo 67.20V in tokom 20mA. Po izračunih bi moral usmernik imeti 0.2A.
http://dics.voicecontrol.ro/tutorials/MC34063/

Bi zadeva delovala?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dena



Pridružen/-a: Tor Nov 2011 0:06
Prispevkov: 3
Kraj: Zaplana

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 22, 2011 13:07:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lp

vidm da se v tej temi govori o zlo podobnem kot z mojim primerom,tako da ne odperam nove teme.
jaz imam 60 led diod visokosvetleče (120°) te naj bi vlekle pribl. 20 mA, montirane da bi imeu luster iz led.ustavi se mi tle kar sem bral po forumu te padci napetosti pa nihanja pa da ne naštevam. Se prav če bi mi lahko kdo svetoval pri izbiri usmernika (230/12) AC/DC in pri izbiri potem še ustreznih uporov,ali se da tudi take upore da bi iz 230V kar direkt na led.

http://led.linear1.org/led.wiz

pa še za to stran me zanima,če ti naredi uredu specifikacije al bl tako na uč?
če naredi uredu potem bi rabu samo vedt kok močn usmernik met?

hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika za začetnike Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group