|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
smasher
Pridružen/-a: Sre Nov 2007 23:31 Prispevkov: 159 Kraj: Obala-Lj
|
Objavljeno: Pet Sep 25, 2009 18:31:48 Naslov sporoèila: stikalo z tipko in relejem |
|
|
torej sam se nisem mogel spomniti nobene rešive ki bi jo imel doma za sledeèo idejo. Rele bi vklapljau in izklaplajl elektromagnet, za vkloipit in izklopit rele pa moram imeti 2 stikala torej 1 tipko ki ima funkcijo vklop in izklop in 2 tipko ki ima funkcijo samo izklop. Torej 2 tipka je kot varnostni stikalo ki komaj se ga takne ugasne zadevo in potem jo je treba ponovno vžgat s tipko 1, in èe se še 1x takne tipko 2 se en sme niè zgoditi, na shemi je tipka 2 tista ki da kontakt na 0 oz ozemljitev ker bi bila ta zedave v avtu in bi bilo zelo praktièno èe mi ni treba 2 žilnega kabla potegnt lahko pa je tudi 2 žilni in se vrne v zelen okvirèek.
V slikarju sem naredil približno idejo èe je mogoèe zgoraj napisano nerazumljivo.
LP
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
8.77 KB |
Pogledana: |
2689 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterP
Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46 Prispevkov: 99
|
Objavljeno: Sob Sep 26, 2009 07:57:56 Naslov sporoèila: |
|
|
Podobna stvar Ĺľe obstaja v trgovini. Imenuje se impulzni rele.
Da bo zadeva delovala kot želiš jo vežeš na nasledni naèin:
-T1 vežeš kot predlaga proizvajalec.
-T2, za to tipko pa vzameš napajanje iz izhoda, ki je napajano samo v primeru, da "luè" sveti. Kar pomeni da bo imela tipka T2 funkcijo samo izklopa.
lp
P
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smasher
|
Objavljeno: Sob Sep 26, 2009 12:04:07 Naslov sporoèila: |
|
|
hvala za informacijo nekaj sem našel samo so bli vsi anbenjeni za hišno inštalacijo predvsem za luèi, jaz pa rabim na 12V DC.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterP
Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46 Prispevkov: 99
|
Objavljeno: Sob Sep 26, 2009 13:30:46 Naslov sporoèila: |
|
|
Vem da obstajajo tudi 24V za 12V pa nisem preprièan.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael
Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21 Prispevkov: 647
|
Objavljeno: Sob Sep 26, 2009 16:22:42 Naslov sporoèila: |
|
|
Tudi 12V impulzni releji so obstajali in verjetno še vedno obstajajo, npr. Wartburg 353 ga je imel za preklop kratka/dolga luè.
Treba samo ugotoviti ali ima še kateri, mogoèe v teh krajih bolj dosegljiv avto, enako rešitev.
_________________ Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh
Pridružen/-a: Èet Jan 2008 16:26 Prispevkov: 55 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Ned Sep 27, 2009 15:15:04 Naslov sporoèila: |
|
|
VW Passat, letnik '73 èe ti kaj pomaga Pa še tisti impulzni kontakt je bil bolj pomožni, kot pa zares.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smasher
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 13:14:07 Naslov sporoèila: |
|
|
hja oèitno bo treba najt kakšno alternativo.. in njat kakèen IC ali pa podobnega povprašal sem malo okoli in en odgovor je že prišel.
"Impulznih relejov IR12 (to je bila 12V verzija), ne izdelujemo veè in tudi ni veè zaloge. S proizvodnjo smo prenehali zaradi minimalnih naroèil, neustreznih a-testov in zastarelosti izdelka."
Torej pomagal bi kak itit èip ki bi imel podobne fuknkcije ali pa kakšn izi progamabilen ki bi mi ga mogoèe kdo lahko na izi spogramiral?
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smiki
Pridružen/-a: Sre Jan 2008 19:00 Prispevkov: 68 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: Pon Sep 28, 2009 18:37:15 Naslov sporoèila: |
|
|
Rabiš en števec recimo CD4040, na reset vežeš tipko za ugasnit, na CP pa tipko za ugašat in užigat, rele pa na Q1 seveda preko transistorja in ne pozabi na diodo. Reset mora imeti kondenzator in upor, na cp pa upor. Poglej datasheet.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|