Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Izdelava stereo ojačevalnika

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 09, 2021 19:03:32    Naslov sporočila: Izdelava stereo ojačevalnika Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Rad bi izdelal audio ojačevalnik po navodilih, ki sem jih dodal v priponko.
Imam pa nekaj vprašanj:

1. Ali je ohišje lahko leseno?
2. Kakšno izhodno AC napetost toroida priporočate, glede na to, da TDA7294 deluje do 49V?
3. Kje naj naročim elemente? So iz Aliexpressa dovolj dobri?
4. Sta lahko oba kanala na eni PCB ploščici ali je bolje vsak posebej?



Brutus 170W-S.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Brutus 170W-S.pdf
 Velikost datoteke:  658.33 KB
 Downloaded:  33 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2108
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 10, 2021 22:28:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1. Leseno ohišje... če bo dobro prezračevano in hlajeno, potem lahko, ni problema. Če bo preveč zaprto in brez prezračevanja, potem lahko pride do pregrevanja in požara.l Exclamation

2. Piše v navodilih. Preberi v celoti. Ne vidim razloga zakaj bi ti tukaj pisal ne vem kakšne informacije in izgubljal čas, če potem sploh ne prebereš.

3. Kupi in probaj.

4. Piše v navodilih. Beri moj odgovor 2.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 12, 2021 18:01:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spravil sem se delat PCB za ojačevalnik in se je ustavilo že na začetku.. Program Proteus 8 ni imel v knjižnici integriranega vezja TDA7294. Zato sem ga poiskal na netu in ga nato uvozil v program. V priloženi sliki se vidi, da je poleg samih pinov še ostali del, ki pa je kot zgleda namenjen ležeči pritrditvi.. Zdi se mi, da ležeča pritrditev ni možna zaradi same zgradbe integriranega vezja.. No mogoče se pa motim... In pa kaj pomeni številka 16? Je to mišljeno kot pin? V dokumentaciji od TDA7294 nisem zasledil številke 16..


7294.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  7294.jpg
 Velikost datoteke:  61.87 KB
 Downloaded:  25 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2108
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 13, 2021 08:35:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TDA7294 ima navidezno res 15 pinoc, ker ima 15 nogic... v resnici jih ima 16 Wink

16. pin je TAB, ploščica, piše tudi ali je "tab connected to GND" ali ne. Vedno piše s katerim pinom je povezan TAB.

Če ne najdeš vertikalno postavitev čipa, si knjižnico naroši sam ali išči dalje, tale je res za horizontalno montažo. Za horizontalno dobiš čipe, imajo ustrezno ukrivljene nogice. Imaš verzijo H ali V, ne vem kako točno je pri TDA7294, razni drugi integrirani ojačevalniki obstajajo pogosto v obeh verzijah.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 16, 2021 16:55:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem našel knjižnico z vertikalno postavitvijo čipa za program Proteus. In najraje bi uporabil vertikalno postavitev čipa, vendar imam hladilno telo z nekoliko gosto narejenimi rebri in nevem kako bi to šlo... Sem pa iskal tudi čip z horizontalno postavitvijo (po sletnih trgovinah) pa ga nikjer ne najdem.. Pri horizontalni postavitvi bi uporabil alu profil z L obliko na katerega nato pritrdil hladilno telo. Hladilno telo, ki ga imam (imam 2 komada seveda) lahko vidite tukaj:

https://www.aliexpress.com/item/32820642013.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.75f04c4dljnaUp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2108
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 16, 2021 23:02:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SlyCrespo je napisal/a:
Sem našel knjižnico z vertikalno postavitvijo čipa za program Proteus.

Problem rešen ... Wink

SlyCrespo je napisal/a:
In najraje bi uporabil vertikalno postavitev čipa, vendar imam hladilno telo z nekoliko gosto narejenimi rebri in nevem kako bi to šlo...

Če bi najraje tako, potem naj bo tako.
Ne vem kaj ima veze kako gosta so rebra, ker boš TDA7294 menda montiral na gladko stran Rolling Eyes razen, če si ga nameraval montirat na "kontra" stran...

SlyCrespo je napisal/a:
Sem pa iskal tudi čip z horizontalno postavitvijo (po sletnih trgovinah) pa ga nikjer ne najdem.. Pri horizontalni postavitvi bi uporabil alu profil z L obliko na katerega nato pritrdil hladilno telo.

L profil je ena možnost, ampak zakaj bi kompliciral, na splošno se povsod uporablja vertikalna montaža. Če je problem rob tiskanega vezja, da čip težko postaviš na rob zaradi hlajenja, se med hladilno rebro in čip dodatno podloži navaden gladek ploščat alu profil ustrezne debeline.

Sicer se to ne dela, ampak je možno... nogice prekriviš, to lahko narediš samo 1x, potem se lahko začne lomljenje.

Predlagam, da ne kompliciraš in predvsem pazi, da ne boš ponavljal tako zelo banalnih napak kot si jih naredil pri usmerniku.
Če rineš z glavo skozi zid in delaš nekaj po svoje, zakaj potem sprašuješ za nasvet, če nasvetov potem ne upoštevaš ? Smajli "ne vem"

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 17, 2021 08:57:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede gosto narejenih reber me skrbi to, da bom pri vrtanju luknje naletel na rebro na nasprotni strani...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2108
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 18, 2021 06:52:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nobenega problema, ne vidim pametnega razloga, da bi bilo rebro problem... zvrtaš luknjo in vrežeš navoj, uporabiš vijak primerne dolžine. Seveda ne vrtaš pregloboko brez potrebe. Če je hrbtni del hladilnega profila dovolj debel, ti sveder ne bo zaneslo nikamor, tudi če rebro povrtavaš samo na pol. Če si nameraval uporabiti luknje brez navoja in vijačiti z maticami, si že v štartu zgrešil način izdelave. Režejo se navoji, lahko uporabiš tudi samorezne ali kniping vijake.


Če boš upošteval moj nasvet o podložni ploščici, lahko luknje ciljaš točno med rebra, sicer se lahko Brick wall še naprej. Še vedno, tudi v tem primeru reži navoje!

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 23, 2021 15:00:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav!
Zdaj po dolgem času, spet razmišljam o izdelavi zgoraj omenjenega ojačevalnika. Dodal bi mu eno funkcijo in sicer tale spectrum meter:

https://www.aliexpress.com/item/1005002448793437.html

Me pa zanima zakaj ima samo 4 priključne kable... Rdeča in črna sta napajanje, rumena je desni kanal, bela je levi kanal.. Kako to deluje, če ni priključka še za negativni pol desnega in levega kanala... In ali priključitev takega metra na izhod ojačevalnika, kaj vpliva na zvok?

Kar se tiče samega ojačevalnika, bom verjetno trafo in elektronske dele naročil na svet elektronike. Zraven je tudi PCB ploščica , ki pa je ne bom uporabil, saj bi jo rad načrtoval sam (v programu Proteus). Obstaja mogoče kakšna cenejša varijanta, kot na svet elektronike, saj tam že samo trafo (2x27V 500VA) stane 91 EUR ?

Razmišljam tudi, da bi k ojačevalniku dodal tudi predojačevalno vezje - za bass in treble kontrolo (levo - desno ne rabim) Ker sem v tem skoraj popolni začetnik, me zanima vaše mnenje in opcije glede tega...

Ohišje bo vsekakor leseno, me pa zanima kakšne vrste hlajenje priporočate. Hladilni rebri že imam. Ali bi bilo dovolj navrtati luknje na zgornji strani ohišja, ali dodati še 2 majhna ventilatorja na zadnji strani ohišja? Eden bi pihal noter, drugi ven..

Torej prosim za pomoč. Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SlyCrespo



Pridružen/-a: Pet Apr 2019 11:50
Prispevkov: 75

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 24, 2021 12:41:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj sem se spomnil, da bi lahko uporabil en transformator, ki sem ga vzel iz enega marantz receiverja. Tako bi lahko prihranil 90 EUR. Med ostalimi izhodi ima tudi dva izhoda 26.5 V. Bi bilo to vredu? Je zelo velik in težak, nevem pa, če je dovolj močan za ta ojačevalnik..Se da to kako imerit? Spodaj je slika, na kateri so razvidne izhodne napetosti, ki sem jih izmeril..


trafo-slika-19517652.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  trafo-slika-19517652.jpg
 Velikost datoteke:  54.22 KB
 Downloaded:  13 krat


trafo-slika-19517654.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  trafo-slika-19517654.jpg
 Velikost datoteke:  63.57 KB
 Downloaded:  13 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2108
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 27, 2021 07:41:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tisto vezje iz aliexpressa je VU meter in ne spectrum meter, ki se mu praviloma reče spectrum analyzer. Ja, je smiselno in lepo, če dodaš VU meter. Kaj misliš da je črna žica napajanja? GND Exclamation

Transformator iz receiverja ni nujno da sploh ima 100VA moči, lahko ima tam nekje, ne veš pa, za kakšnen tok je narejeno navitje, ki bi ga uporabil.

Če boš delal Brutus 170W X2, potem rabiš vsaj 300VA trafo, ni treba da je 500VA, je pa priporočljivo, vse je odvisno koliko zadevo priganjaš.

Material seveda lahko kupip v slovenskih trgovinah, lahko tudi v tujih... zakaj kupovati KIT komplet, če nimaš namena uporabiti ploščice. Risanje tiskanega vezja za ojačevalnik je zahtevno, hitro se lahko zgodi, da imaš narobe speljane GND povezave in pride do oscilacij, ker si začetnik tega še ne poznaš, mogoče je vseeno bolje, da sestaviš KIT in se ne ukvarjaš z risanjem. Predlagam, da najprej zrišeš kakšen bolj enostaven projekt ojačevalnika, pri teh močeh gre hitro kaj narobe in potem trpi denarnica.

_________________
Zasebna sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group