|
www.elektron.si
|
Poglej prejnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoilo |
flomaster
Pridruen/-a: Ned Jan 2014 21:23 Prispevkov: 53 Kraj: Kranjsterdam
|
Objavljeno: Pon Jan 20, 2014 22:52:44 Naslov sporoila: Wlan do soseda |
|
|
Rad bi postavil point-to-point povezavo na veèjo razdaljo, poceni in na èim bolj enostaven naèin s èim manj sestavnimi deli. Videl sem, da obstajajo ene aktivne wifi antene v katerih je že vgrajen access point. Poceni routerji s svojim original firmware ponavadi ne omogoèajo point-to-point povezave, pa še prekratek domet imajo. Z navadnimi preprostejšimi domaèimi omrežji imam kar nekaj izkušenj, pri bolj zahtevnih mi pa znanja zmanjka. Prosim za kakšen predlog, katero opremo in po možnosti kaj takega, da je preizkušeno. Gre pa za povezavo do oddaljenega soseda, deljenje internetne povezave, mogoèe tudi kakšen disk v skupni rabi. Razdalja je manj kot 300m in je skoraj vidna, vmes je kakšna veja in del sosedove nastrešnice.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
Pridruen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 08:29:02 Naslov sporoila: |
|
|
Za zanesljivo povezavo predlagam TP LINK TL-WA5210G ki je vse v enem: router, AP, client in usmerjena antena, v ohišju, ki ga lahko montiraš zunaj, tudi na deĹľju. Ăe ni kakšnih veèjih zahtev po hitrosti, bo ta zadostoval, seveda rabiš par, enega kot AP in drugega kot client. Hitrost prenosa do 54Mbit/s, ampak to je zgolj teoretièni maksimum, v praksi bo na zmanjšanje hitrosti vplivalo nekaj dejavnikov, kot je razdalja, natanènost postavitve in seveda ovire med njima.
Lahko potrdim, da TL-WA5210G deluje zelo dobro, èe ne odlièno, saj sem tudi jaz že pred èasom postavil tako "point to point" povezavo do sosednje hiše, signal gre tudi skozi grmovje in sosedov balkon, ki je k sreèi lesen. Razdalja je sicer majhna, le kakšnih 100m ali malenkost veè, pa vseeno, z navadnimi routerji brez usmerjenih anten nikakor nisem dobil dobre povezave, z usmerjenimi antenami in kakšnim WRT54GL pa bi bila zadeva dražja, ker TL-WA5210G trenutno stane pri nas okoli 43€ pri EnaA, pa tja do 58€ pri mimovrste in verjetno imajo kje še višjo ceno.
Prvi par sem kupil pri voelkner.de, ker je prišlo ceneje s poštnino vred, saj takrat pri EnaA niso imeli take cene, sedaj pa se splaèa kupit pri nas. Tako sem pred kratkim kupil še nekaj kosov, ker bom omreĹľje razširil še do enega soseda, ki je v drugi smeri in zato bo to še en "point to point" par. Ăe bi bilo v isti smeri, bi lahko postavil tudi "point to multi point" povezavo. Pri teh TL-WA5210G ni bilo potrebno menjat firmware, ker Ĺľe original ponuja kar veliko nastavitev, za nezahtevno rabo veè kot dovolj.
Ĺ e povezava do slik in nekaj navodil
Ravno danes sem dokupil nekaj Ĺľeleza, da naredim nove nosilce za pritrditev zunaj. Ăe bo zanimanje, bom prilepil fotografije ali pa kar spisal èlanek na to temo.
_________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potepenc
Pridruen/-a: Tor Sep 2012 20:17 Prispevkov: 43
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2014 20:40:01 Naslov sporoila: |
|
|
Poceni router, ki zna z original firmwareom biti poleg routerja in AP tudi client in AP point to point je Edimax BR-6228NS in stane le 15€. Za hišno rabo in res bližnjega soseda bi bil dober, za daljše razdalje zelo verjetno ne.
Tale TP LINK je glede na ceno in izvedbo res najboljša izbira. Router v škatlo zunaj, pa usmerjena antena, antenski kabel, to vse skupaj je vsaj 2x draĹľje. Ăe bom kaj v bliĹľini Bleda bi to rad videl, èe lahko seveda bi prišel na obisk, prinesem kakšno pivo
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
flomaster
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2014 21:21:37 Naslov sporoila: |
|
|
Sem pregledal predlagane naprave in so mi všeè, toèno to sem iskal, hvala Vidim, da je napajanje kar po UTP kablu, kako toèno se to poveže, je kaj posebnega ali je treba samo uporabit priložen adapter in povezati po navodilih?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: et Jan 23, 2014 08:47:26 Naslov sporoila: |
|
|
Ja, seveda, samo slediš navodilom, kot vedno, povezava je preprosta in nezahtevna.
Dolžina UTP kabla od priloženega napajalnega prikljuèka do TL-WA5210G je po nekaterih podatkih lahko celo do 60m, ampak bi to jemal s precej rezerve, za domaèo uporabo ne presežemo niti 10m. Vsekakor je odvisno od debeline bakrenih žic v UTP kablu. Za napajanje se tukaj uporablja sistem PoE (power over ethernet) in sicer sta za napajanje uporabljeni prosti parici v UTP kablu, vsaka parica (obe žici ene parice skupaj) za en pol napajanja.
|
Nazaj na vrh |
|
|
flomaster
|
Objavljeno: et Jan 23, 2014 21:26:56 Naslov sporoila: |
|
|
Aha, fajn, ne bo treba posebej vleèt napajanja do antene. Kje je trenutno najnižja cena, èe pravilno razumem je v spletni trgovini enaa.com? Se bom zmenil s sosedom, da greva v nakup
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Ned Jan 26, 2014 13:24:56 Naslov sporoila: |
|
|
Jaz sem naroèil pri enaA, sem kar nekaj èasa pregledoval po internetu, kje je najbolj ugodna cena. Ker imam iz omenjene trgovine brezplaèno dostavo, sem upošteval tudi to, no, tudi brez brezplaène dostave je bila v trenutku naroèila to najbolj ugodna cena. Seveda ne pozabi na montažni material in nosilce, ki jih lahko kupiš ali pa z nekaj iznajdljivosti ceneje narediš sam.
|
Nazaj na vrh |
|
|
flomaster
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2014 00:20:37 Naslov sporoila: |
|
|
Naroèil sem v enaa.com, paket sem dobil v nekaj dneh. V resnici so antene malo veèje, kot sem si predstavljal iz slik, ampak ne tako zelo velike. Sedaj bo treba pripraviti nosilne drogove ali nosilce in jih pritrditi zunaj na steno. Montažni pribor za pritrditev je malo èuden, kar ene plastiène vezice bolj debele ne vem èe bo to držalo lepo pri miru.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spajky moderator
Pridruen/-a: Tor Okt 2008 8:20 Prispevkov: 239 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2014 11:23:37 Naslov sporoila: |
|
|
Zadeva je malce veèja zato, ker ima panel anteno vgrajeno Ăe imata bajti na linku balkone ena proti drugi, niti ni treba delat drogov za montaĹľo, èe je ograja iz cevi ...
_________________ ½ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTenna™ ½ LP! - ¤¤¤ - http://www.spajky.vze.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
flomaster
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2014 12:46:37 Naslov sporoila: |
|
|
Za od zunaj ni problem, na zidu ne bo niè preveliko. Žal balkona takega ni, da bi imel okrogle cevi, samo kvadratne in deske èez. Montirati nameravam na zid, mogoèe bi uporabil kar star nosilec od satelitske antene, èe ni tista cev predebela. Sem prièakoval, da bo zraven tisti kovinski pribor za pritrditev, so pa samo vezice šparajo z materialom. Spletni vmesnik za nastavitev je v redu narejen, ponuja veliko nastavitev, tako da prvi vtis, kakor sem preizkusil to napravo, je zelo dober.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Tor Feb 11, 2014 13:55:17 Naslov sporoila: |
|
|
Ăe imaš moĹľnost, narediš preproste nosilce za na zid, tako kot na sliki v prilogi. Uporabljena je cev 1" (1 cola), ki ima zunanji premer 33,5mm in plošèica debeline 5mm z dimenzijami pribliĹľno 80x100mm, zavarjeno skupaj samo na robovih plošèice in pobarvano. Uporabljen je material, ki sem ga imel doma, malo sem pobrskal med ostanki Ĺľelezja, ki se naberejo in potem tudi pridejo prav, na vsake toliko èasa.
Namesto priloženih plastiènih vezic sem uporabil objemke s polžem, ki se obièajno uporabljajo za fiksiranje cevi. Prednost teh objemk je seveda v tem, da jih je možno tudi zrahljati ali popolnoma odstraniti. Pri nastavitvi kota je zelo dobrodošlo, èe je montirano tako, da je možna demontaža ali popravki. Vezice so sicer v redu, na gladki okrogli cevi je anteno možno obraèati, ker ni tako zelo zategnjeno, ampak potem se verjetno lahko premakne tudi v hujšem vetru ali pa vse skupaj pade dol. Objemke so od FE-GO d.o.o. dimenzije 32-50mm kupljene v Merkurju, se mi zdi, da sem dal nekaj èez 7 eur za 10 kosov.
Na sliki prikazan nosilec sicer omogoèa nekaj malega spreminjanja kota, za veèji kot obraèanja bi moral med plošèico in cev privariti en kos železa, da bi bila vertikalna cev za montažo bolj odmaknjena od zidu in plošèice. En tak nosilec moram narediti, od prejšnjega javljanja še nisem uspel, ker je zadnje èase èudno vreme in se nisem loteval tovrstnih opravil. Ko nosilec naredim, bom priložil nekaj slik, bodo že komu prav prišle, èe boš medtem ti že rešil problem z montažo. Na sliki je antena z nosilcem montirana na lesen opaž tik pod napušèem, zašèiteno pred dežjem in soncem, ravno tako je naneslo, tukaj še brez pokrovèka, sem dokumentiral montažo med delom in potem na koncu.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
41.93 KB |
Pogledana: |
4803 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spajky moderator
Pridruen/-a: Tor Okt 2008 8:20 Prispevkov: 239 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2014 02:58:48 Naslov sporoila: |
|
|
Kovinske objemke s polžem : paziti, da se preveè ne pritegne (poèi plastika rada - previdno!) ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Sre Feb 12, 2014 06:14:19 Naslov sporoila: |
|
|
Ja, res je, treba zategniti z obèutkom, ker lahko pretegneš tudi samo objemko. Te ozke Ĺľelezne pocinkane objemke niso ravno trpeĹľne za moèno zategovanje in verjetno tudi niso namenjene za deĹľne razmere. Ăe je vse skupaj montirano pod streho, bodo pocinkane objemke Ĺľe v redu (bomo videli èez nekaj let), za na deĹľ je bolje uporabiti nerjavne (rostfrei) objemke, pa tudi ne preveè zategovat. Ko sem montiral in nastavil smer, sem zategnil malo, popustil ravno toliko, da se je dalo obraèat v Ĺľeljeno smer in na koncu zategnil nazaj toliko, da se ni dalo veè obraèat z manjšo silo. Lahko reèem, da je prijelo zelo dobro, saj je plastika antene na mestu nosilca oblikovana polkroĹľno in se lepo usede na ta premer cevi, še bolje sede na 40mm cev, ampak nisem imel pri roki.
|
Nazaj na vrh |
|
|
flomaster
|
Objavljeno: et Feb 13, 2014 12:51:20 Naslov sporoila: |
|
|
Dobra ideja, tole s kovinskimi objemkami, hvala
Nosilec je videti enostaven, ampak ne znam variti, zato bom prosil oèeta, da mi pomaga ali pa bom za to zadolžil kar soseda, naj še on kaj naredi za tole povezavo
Vreme je lepo sonèno in toplo, se bova mogoèe lotila že ta vikend.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: et Feb 13, 2014 16:18:39 Naslov sporoila: |
|
|
Nosilec, ki je v prilogi na sliki v zgornjem mojem odgovoru, bi lahko sestavil tudi brez varjenja in sicer z vijaèenjem. V plošèico bi zvrtal dve luknji in ju povrtal z zadnje strani, v cev bi zvrtal luknji z enako razdaljo in vanjo vrezal navoje. Za vijaèenje bi uporabil vijake z vgreznjeno glavo. Ăe nimaš moĹľnosti vrezovanja navojev, bi šlo tudi z matico ampak nekoliko teĹľje, ker bi moral matico s pomoèjo pincete nastaviti na vijak v cevi in zategniti vijak z zadnje strani, matica se bo verjetno dovolj zagozdila v ukrivljeno površino stene cevi, da se ne bo zavrtela. Skratka, moĹľnost obstaja tudi brez varjenja, kaj je hitreje in laĹľje naj pa presodi vsak sam in zadevo prilagodi svojim moĹľnostim. Ker ne gre za veliko obremenitev, bi lahko namesto klasiènih metriènih vijakov uporabil kniping vijake in se tako izognil vrezovanju navojev in maticam
No, pa smo od wlan prišli do strojniškega podroèja
|
Nazaj na vrh |
|
|
flomaster
|
Objavljeno: Pet Feb 21, 2014 11:09:01 Naslov sporoila: |
|
|
Omrežje testno že deluje kovinskih nosilcev še nismo naredili, zato so zaèasno kar leseno-kovinski, narejeni po predlogu z vijaèenjem. Plošèica je kovinska, okrogla palica in distanènik pa lesena, skupaj je pritrjeno z lesnimi vijaki. Nosilec je dovolj moèan, antena se niè ne maje, tako da ne vem, èe ne bo ta zaèasna rešitev postala kar trajna
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
wifi
Pridruen/-a: Pet Jan 2015 11:44 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2015 15:41:28 Naslov sporoila: |
|
|
Zdravo!
Zanima me nekaj glede TL-WA5210G napravce, ki jo uporabljaš.
Ĺ˝elim povezati dve hiše z wifi. Te dve napravi montiraš na zunanjo steno. Ăe razumem, je ena naprava je priklopljena na domaèi routar z internet kablom, v drugi hiši pa priklopiš to napravo na drug ruter? Zanima me, ali moraš imeti poleg te naprave v drugi hiši še en routar da ti potem wifi signal nese po hiši ali morda Ĺľe sama naprava zunaj oddaja moèan signal, da ne rabiš drugega ruterja?
Ali se splaèa kupiti novejšo napravo kot je tale http://shop.wlan-antene.net/wi-fi-wlan-access-points-routers/389-tp-link-tl-wa7210n-oddajna-klient-repetitor-enota.html. Zanima me ali kdaj prekinja signal v sosednji hiši in je treba potem resetirat ruterje in te dve naprave?
Hiše sta narazen samo max 70m in med njima ni ovir. Sedaj razmišljam ali kupim dva ruterja http://www.edimax.com/edimax/merchandise/merchandise_detail/data/edimax/au/wireless_routers_n300/br-6428nc/ in ju povežem kot most. Verjetno potem oddajata wifi omrežje v okolico èe sta nastavljena kot most? Ali kupim tp link kot v tvojem primeru.
Naj povem, da mi že sedaj, ko imam samo en navaden star rutar netgear wgr614 6v, nese signal v drugo hišo ob oknu za 2èrtici. Sem probal repetitor priklopit v drugo hišo zraven okna in je signal lepo pokril celo hišo ampak je bil problem, da je ob prekinitvi primarnega ruterja se povezava podrla in nato smo se matrali spet 2 uri da se je stvar zaštekala.
V primeru, da moraš poleg teh dveh naprav imeti v vsaki hiši še ruter, potem bom najprej kupil ruterje in jih probal povezati kot most in èe ne bo šlo bom dokupil še te dve zunanji napravi.
Lep pozdrav.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2015 18:02:21 Naslov sporoila: |
|
|
Definiraj, kaj je "internet kabel"! Verjetno misliš UTP kabel CAT5 (kategorija 5) ali višji.
TL-WA5210G montiraš zunaj na lokaciji, ki zagotavlja èim boljšo vidljivost in usmerjenost v smeri druge enake naprave. Za povezavo rabiš par, tako kot sem že zgoraj napisal (priporoèam natanèno branje te teme od zaèetka), ena naprava je konfigurirana kot AP (access point - dostopna toèka) in druga kot client (klient - sprejemnik). Jasno je, da v primeru povezave dveh hiš v eni hiši router (usmerjevalnik) že imaš in ga tudi obdržiš. AP prikljuèiš na router, na katerikoli port. Povezava med obema napravama TL-WA5210G je "point to point" kar pomeni toèka do toèke ali brezžièni most. Ta povezava se v praksi obnaša tako, kot èe bi naredil povezavo z UTP kablom. Naèeloma bi sprejemna naprava namesto kot client delala kot repetitor, ampak se v praksi to slabo obnese, še posebej zato, ker je antena usmerjena in druga hiša ne bi bila pokrita, ker je usmerjena antena obrnjena nazaj k prvi hiši.
Za pokritost druge hiše je potrebno uporabiti še en router, ki bo konfiguriran kot AP, naj ima svoje ime SSID in naj deluje na prostem kanalu, razen, èe je razdalja dovolj velika. Izberi kanal, ki je prost, ki ga sosedje in prvi router še ne zasedajo. Sprejemno napravo client v drugi hiši in AP (router konfiguriran kot AP) povežeš z UTP kablom, na ta naèin dobiš brezžièno povezavo prvega glavnega routerja v prvi hiši in drugega routerja v drugi hiši, ki je v bistvu AP. Zadeva preverjeno in zanesljivo deluje brez prekinitev, brez resetov in tudi nikoli ni potrebno resetirati sistema, ker deluje stabilno. Za zanesljivo delovanje je bolje uporabiti kakšno napravo veè, saj se repetitor naèin, oziroma range extender ne obnese najbolje, pogosto zelo slabo, še posebno tistim, ki ne znajo pravilno konfigurirat. Zapomniti si je potrebno tudi to, da je DHCP vkljuèen samo v glavnem routerju, vse ostale naprave imajo DHCP izkljuèen, terminalne naprave naj imajo fiksen IP (drugaèe tudi ne gre), da sploh lahko dostopaš do njih.
Vsi raèunalniki v mreĹľi so na istem subnetu in se vidijo med seboj, lahko si delijo mreĹľni disk, ki je prikljuèen na glavni router, seveda pod pogojem, da ima glavni router USB in nanj vkljuèen disk in je dan v skupno rabo. Ăeprav je del mreĹľe brezĹľièen, se obnaša popolnoma enako, kot èe bi bila namesto brezĹľiènega mostu narejena povezava s kablom. No, razlika je le v hitrosti, s kablom bi delovalo hitreje brezĹľièno pa dobrih 20 Mbit, kar je veè kot dovolj, še HD film je moĹľno gledati preko take mreĹľe.
Imam postavljena dva taka sistema, do dveh sosedov in bo kmalu že 2 leti, odkar deluje prvi postavljeni par, drugega sem dodal kasneje. Do vseh terminalnih naprav imam dostop kjerkoli iz mreže, pogledam signal, popravim nastavitve in podobno. Sistem sem postavil in na nek naèin pozabil, da sploh obstaja, ker DELUJE, ni nobenih problemov, nobenih prekinitev ali motenj v delovanju. Na enem paru je na drugi strani še en router kot AP, na drugem paru je brez AP ampak direktno prikljuèen raèunalnik preko kabla.
Najceneje je trenutno mislim da v enaa trgovini, kjer je cena obèutno nižja kot na wlan-antene.net
Izogibaj se konfiguraciji naprav kot repetitor ali range extender, ker pogosto naprave hardversko niso sposobne dobro delovati kot oddajno-sprejemna enota, bolje uporabiti dve škatlici, da ena dela kot sprejemnik klient in druga kot AP.
Usmerjene antene so boljše, saj je ojaèanje veèje in za povezavo v toèno doloèeno smer tudi najbolj primerne, TL-WA5210G ima vgrajeno usmerjeno anteno in je zato kot nalašè to naprava, ki je nadvse primerna in zna delati v razliènih naèinih. Seveda se je potrebno poglobiti in pravilno nastaviti nastavitve, da zadeva deluje kot je treba. Ko boš kupil par, boš lahko doma skonfiguriral in potem samo še postavil, usmeril v pravo smer in to je to. Trenutno je to tudi najcenejša rešitev oziroma najboljši kompromis, ker za ugodno ceno dobiš visoko zanesljivost in srenjo hitrost. Ăe bi Ĺľelel višjo hitrost, bi posegel po podobnih napravah, ki to omogoèajo, konfiguracija naprav bi ostala enaka, cena bi bila obèutno višja. Mislim, da povezava dobrih 20 Mbit mora zadostovati za dostop do interneta v drugi hiši. Tudi TL-WA7210G ne bo deloval na polnih 150Mbit, verjetno pa bo dosegel 50Mbit ali jih celo presegel, seved aodvisno od signala oziroma razdalje. Za še višjo hitrost bi uporabil 5 GHz verzijo, s še višjo ceno, tako da se na koncu moraš sam odloèiti kaj sploh Ĺľeliš. Spadam med zahtevne uporabnike in ti lahko zagotovim, da bo cenejša 54 Mbit verzija TL-WA5210G zadostila potrebam, èeprav v praksi ne dosega niti polovice teh 54 Mbit.
Tudi Edimax naprave so v redu, jaz imam samo pozitivne izkušnje. Prvi sistem z Edimaxom sem postavil pred veè kot 10 leti in deluje zanesljivo od prvega dne, uporabil sem klasièen router in AP z zunanjimi usmerjenimi antenami, razdalja med hišama dobrih 100m skozi krošnje dreves. Konfiguracija je prav tako "point to point", kar je boljše, saj se napravi "pogovarjata" izkljuèno med seboj in je zato povezava stabilnejša.
AP lahko deluje kot klasièen AP ali pa kot AP s point to point povezavo s klientom ali AP s point to multipoint za povezavo veè klientov. Seveda se pri navadnem AP brez point to (multi)point, prav tako lahko povežeš s klientom in še z drugimi klienti, kot je prenosnik, telefon, tablica, ... vendar je potem to brezžièno omrežje vidno, pri point to (multi)point pa je brezžièna povezava nevidna za obièajne naprave in se tudi ni mogoèe povezato v to povezavo, saj pri point to point povezavah vpišeš MAC naslove naprav, ki se povezujejo.
Upam, da nisem preveè napisal, ker potem se bralci dolgega teksta ustrašijo in ga sploh ne preberejo v celoti in za že napisano ponovno sprašujejo, zato priporoèam branje v celoti.
|
Nazaj na vrh |
|
|
wifi
Pridruen/-a: Pet Jan 2015 11:44 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2015 19:47:29 Naslov sporoila: |
|
|
Hvala za izèrpen odgovor.
Torej tudi, èe bi kupil samo dva edimax ruterja in vzpostavil most med njima, to še ne bi bilo dovolj in bi moral kupiti dejansko še dva, na katerega bi se lahko preko wifi povezali prenosniki..torej 4 wifi ruterje, v vsaki hiši dva. (obstojeèi so za odpis..).
Razmišljal sem tudi v tej smeri, da bi hiše povezal kar s kablom. Doma imam naroènino pri Telemachu kabelski trojèek. Bi lahko kar isti kabel delil kot se ga deli po hiši za 2 televizije, še razdelil za en kabel in tega potegnil do druge hiše in ga tam vtaknil v modem, iz katerega bi povezal tv in internet? Je to sploh izvedljivo in kakšen kabel je to? Je problem, èe je na kabel prikljuèenih 3 ali veè televizij? Pri naroènini bi samo še dokupil kartico in digi škatlico. Ali kvaliteta slike pada, èe je signal digitalni po kablu? Pri analognem vem da ne bi prišlo to v poštev Nimam nekega znanja o tem in brcam v temo...imam neke ideje ampak ne vem ali so izvedljive
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Pet Jan 16, 2015 22:40:43 Naslov sporoila: |
|
|
Ja, moèno brcaš v temo. Ăe boš potegnil kabel za internetno povezavo, bo to UTP kabel in tudi v tem primeru boš moral imeti vsaj 2 routerja.
Nekaj drĹľi kot pribito! Tam, kjer imaš internetni dostop (telemachov kabel napeljan v hišo), to je mesto, kjer je modem, postaviš glavni router, ki ima vklopljen tudi DHCP, to je itak privzeta nastavitev. Ăe imaš modem, v katerem je router in wifi Ĺľe vgrajen, imaš namesto modema in routerja posebej, le eno škatlo, ki je oboje v enem (modem, router, wifi). Ăe je modem in router posebej, ni nujno, da je router poleg modema, lahko je na drugi lokaciji, v vsakem primeru je povezan z UTP kablom. Router postaviš na lokacijo s katere najbolje pokriješ hišo z wifi signalom in s katere ti je najbolj ugodno napeljati kable do raèunalnikov.
Pri sosedu rabiš svoj router, ki bo delal kot AP, ker iz prve hiše wifi ne bo "vlekel". Ta AP lahko z routerjem v prvi hiši povežeš s kablom ali pa namesto kabla uporabiš 1 par naprav, ki ti ustvarita brezžièni most, vse sem opisal zgoraj, ampak verjetno nisi dobro prebral ali razumel.
Tako kabel, kot brezžièni most imata vsak svoje prednosti in slabosti.
Kabel je zanesljiv, dela s polno hitrostjo, seveda si omejen z dolžino, hkrati pa s kablom tudi tvegaš, da v primeru raznih prenapetosti in veèjih razlik v potencialu, skuriš mrežno opremo. No, prenapetost je lahko problem v obeh primerih, vendar pri kablu bolj, kot pri brezžièni povezavi. Kabel lahko predstavlja velik problem, kako ga sploh napeljati in èe bo razdalja dovolj kratka, da bo povezava sploh delovala. Brezžièna povezava z zgoraj omenjenimi napravami deluje tudi na veè kilometrov razdalje, tako da tukaj sploh ni vprašanje in je edina rešitev tudi v primeru, ko kabla nimaš kje napeljati, recimo èe je sosed oddaljen toliko, da je vmes nekaj drugih sosedov in parcel z razliènimi lastništvi in kopanje odpade, napeljava po zraku prav tako... sicer pa sam veš kakšne pogoje imaš.
Z zgoraj omenjenimi Edimax napravami bi prav tako lahko naredil brezžièni most, èe je razdalja med hišama dovolj kratka in èe obe napravi v obeh hišah montiraš tako, da sta èim bližje in da se "vidita". Ker so taki routerji namenjeni montaži v stanovanju in ne zunaj in ker vedno v stanovanju ne moreš zagotoviti optimalne postavitve, je spet najboljša rešitev postaviti naprave zunaj, pa si spet pri "škatlicah" za zunanjo montažo.
Meni je vseeno, lahko si kupiš razne routerje s polmetrskimi antenami, lahko kupiš razne škatlice, ki ti jih bodo svetovali trgovci, na koncu pa boš vseeno ugotovil, da to ni za nikamor in boš naredil tako kot je treba. Naredi po preizkušenem receptu, meni deluje dobro, koliko let pa te zadeve montiram in koliko let sem se matral z raznoraznimi poskusi pa raje ne bi. Vèasih smo uporabljali router in zunanjo anteno, vmes je bil kabel, na katerem so spet izgube. Naprava, ki združuje router in anteno je v veliki prednosti, saj odpadejo izgube po antenskem kablu in še usmerjeno anteno imaš. Tudi cenovno je bolj ugodno, saj zunanje antene, kabli, konektorji in še router pride opazno dražje.
Za probleme televizije odpri novo temo, ker ne spada v tole temo.
|
Nazaj na vrh |
|
|
flomaster
|
Objavljeno: Sob Jan 17, 2015 11:09:29 Naslov sporoila: |
|
|
@wifi:
Ne kompliciraj in naredi tako, kot je predlagal reber. Tudi jaz sem bil v zelo podobni situaciji kot ti in poskusil narediti povezavo z razliènimi routerji. Povezava mi je celo uspela, ampak le testno, router sem na obeh straneh montiral zunaj, da sta se videla, ampak delovanje ni bilo zanesljivo, problem je bil tudi ta, da bi moral routerje montirat v plastièno škatlo, ki bi bila veèja kot je TL-WA5210G. Lahko bi v tisto škatlo potem naredil usmerjeno anteno v samogradnji, ampak si tega nisem upal lotiti, ker bi sigurno kaj skuril, ker ne vem èe bi anteno znal narediti, èeprav je na internetu dovolj naèrtov, opisov in slik. Zaradi ugodne cene sva se s sosedom odloèila za nakup že narejene naprave, nastavitve so preproste, povezava je delovala s prvim poskusom in deluje še danes, bo že skoraj eno leto. Nosilèek je še vedno tisti kovinsko-leseni, samo pobarval sem kar èez oboje, kovino in les in se sploh ne vidi, da je leseno. Na obeh hišah je montirano na zid in je pod streho, zmoèi se le redko, èe gre dež z moènim vetrom.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
borisk
Pridruen/-a: et Maj 2015 15:28 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2015 17:03:42 Naslov sporoila: |
|
|
Zdravo!
imam težavo z brezžièno povezavo kot je opisana zgoraj.
dva TL-WA5210G, vsak na svoji strani. Pri sosedu je prikljuèen na sinope od siola, sam pa imam izgod iz TL-WA5210G prikljuèen na lan1 Wrt 160N, kjer imam nastavljeno lokalno AP. sedaj pa k problemu:
sinope ima ip 192.168.1.1
sosedov TL-WA5210G ima ip 192.168.1.254
moj TL-WA5210G ima ip 192.168.1.253
moj wrt160N ima 192.168.1.252
Vsi razen sinope imajo DHCP izkljuèen, razen sinope.
mreža lepo dela, internet pa ne. verjetno je potrebno nekje nastaviti privzeti prehod in/ali DNS? ampak kje in na kakšno številko?
lp, Boris
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Ned Maj 17, 2015 21:34:58 Naslov sporoila: |
|
|
Jaz privzetega prehoda nisem vpisoval NIKJER, saj le to praviloma javlja DHCP, pa tudi èe ne, raèunalnike sploh ne zanima ta prehod, ker praviloma sam najde pot do routerja in ta potem uredi s povezavo v internet, saj je to njegova naloga.
Siolov modem ni nujno da ima IP 192.168.1.1 lahko se zgodi da ima ravno254 ali 255 na koncu, zato ti priporoèam natanèno preverbo ali uporabo npr 192.168.1.241 ...242 ...243 itd
Z dvema TL-WA5210G ustvariš brezžièni most in sicer point-to-point, pri kateri moraš nujno vpisat MAC naslove obeh naprav, ena je AP, druga pa client, jasno da je AP prikljuèen na modem, client pa na tvoj router WRT160N, ki naj bi bil konfiguriran kot AP in WAN port pustiš prazen, enega od LAN portov pa prikljuèiš na TL-WA5210G, za preizkus lahko poskusiš nanj prikljuèiti raèunalnik direktno brez routerja, ki dela kot AP, saj ta AP dela kot switch na LAN portih in hkrati AP. Vse te povezave, tudi brezžièni most, se dejansko obnašajo kot kabelska povezava.
Trenutno imam dva taka brezžièna mostova, v naèrtu imam že tretjega.... in ne prièakujem nobenih zapletov. Sistem mi deluje že 2 leti ali veè brez težav, nobenih resetov ni potrebno, povezave so neverjetno stabilne, na mreži je disk v skupni rabi, torrent raèunalnik in vsi sodelujoèi na mreži nimajo nobenih težav z dostopom ( v skladu z dodeljenimi pravicami ) in prenosom podatkov in seveda z dostopom do interneta 120Mbit
|
Nazaj na vrh |
|
|
borisk
Pridruen/-a: et Maj 2015 15:28 Prispevkov: 2
|
Objavljeno: Sob Maj 23, 2015 06:05:36 Naslov sporoila: |
|
|
sem uredil.
mreža sam je delovala iz prve, èe sem priklopil raèunalnik direkt v L-WA5210G je delal internet, z Wrt 160N vmes pa ne.
Problem je bil samo v Wrt 160N, kjer je bilo potrebno onemogoèit NAT in omogoèit RIP. sedaj dela vse samo sosed nima 120Mbit kot reber
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Pet Mar 26, 2021 21:13:00 Naslov sporoila: |
|
|
Zanimam me, kako bi vzpostavil internetno povezavo od doma do vikenda.
Doma sem v Kranju v bloku, kjer imam operaterja T2, optika. In sicer televizijo in internet.
Signal, tako za internet kakor tudi za televizijo, bi rad prenesel na vikend na Krvavcu. Objekta sta v vizualni povezavi, oddaljenost pa je nekako 13,5 km.
Pri T2 bi vzel dodatni prikljuèek za TV in modem prenesel na vikend.
Kaj bi potreboval za to in kje to lahko dobil.
Videl sem že nekaj na tem forumu, ampak so tam oddaljenosti manjše.
Hvala za pomoè in ostanite zdravi. |
Na enak naèin kot do soseda...
Za internet bi TL-WA5210G deloval tudi na tej razdalji, teĹľava pa se lahko pojavi pri televiziji.
Po novem imam tudi jaz T-2 in sedaj dva brezžièna mostova do sosedov.
TL-WA5210G ni bil veè dovolj zmogljiv za TV, internet in vse ostalo je delalo na polno, TV preko komunikatorja se je zatikala.
Oba TL-WA5210G sem zamenjal s 5GHz verzijo naprav TP-LINK PHAROS CPE510 in deluje brez teĹľav.
Drugi brezžièni most je sicer nekoliko daljši, ampak še vedno zelo blizu, postavil sem link z dvema Ubiquiti Nanobeam M5-300 prav tako 5GHz in TV preko STB dela normalno.
Da gre internet in TV preko STB po istem linku ali kablu, je potrebno pri T-2 zahtevati UNICAST namesto privzetega MULTICAST.
Obe brezžièni napravi za povezavo morata biti èim bolj natanèno obrnjeni ena proti drugi, naj bo vizuelna povezava, na taki razdalji moèan dež ali sneg že lahko moti ali celo prekine povezavo.
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pridruen/-a: et Feb 2021 13:33 Prispevkov: 3 Kraj: Cerklje na Gorenjskem
|
Objavljeno: Sob Mar 27, 2021 10:15:12 Naslov sporoila: zdravo |
|
|
Hvala za odgovor.
Se bom poglobil. Sem prebral vse zgoraj in sedaj v akcijo.
Ostanite zdravi
_________________ MILAN |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pridruen/-a: et Feb 2021 13:33 Prispevkov: 3 Kraj: Cerklje na Gorenjskem
|
Objavljeno: Sob Mar 27, 2021 11:20:16 Naslov sporoila: |
|
|
Še eno vprašanje.
Ăe prav razumem, si povezavi naredil na dva razlièna naèina.
Ali tudi prvi naèin sedaj podpira tudi TV?
_________________ MILAN |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne more dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne more odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne more urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne more brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne more glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne more pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlee datoteke v tem forumu
|