|
www.elektron.si
|
Poglej prejnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoilo |
iztokgos
Pridruen/-a: Pet Maj 2011 16:00 Prispevkov: 8
|
Objavljeno: Tor Jan 23, 2018 10:09:28 Naslov sporoila: VW Touran ugašanje notranje razsvetljave |
|
|
Ko zaženem avto in vklopim pozicijske luèi se notranja razsvetljava na armaturi, klimi in radiu prižge in èez 4 sekunde ugasne. Vse ostalo deluje OK. Podnevi to ni moteèe, zveèer je pa zelo neprijetno, ker ne vidiš koliko hitro pelješ. Je kdo že zasledil takšen primer? Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
var

Pridruen/-a: Ned Jan 2015 9:23 Prispevkov: 66 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Tor Jan 23, 2018 20:55:54 Naslov sporoila: |
|
|
Zveèer, ko pelješ morajo biti vklopljene zasenèene in ne pozicijske luèi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridruen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Tor Jan 23, 2018 21:04:47 Naslov sporoila: |
|
|
Veèinoma je osvetlitev armature in stikal vezana že na pozicijske luèi, pri nekaterih modelih je pogojeno tudi s kontaktom ACC. Pri nekaterih modelih je osvetlitev armature vezana na luèi (zasenèene, dolge, ...) ampak takih je po meni znanih informacijah bolj malo.
Kako je pri Touranu ne vem. Verjetno ima (kot veèina boljših avtov) stikalo z regulatorjem jakosti svetlobe osvetlitve, preveri tam kako je s tem, mogoèe bi vedel kaj veè o tem povedati kakšen drug lastnik Tourana. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iztokgos
|
Objavljeno: Sre Jan 24, 2018 14:17:29 Naslov sporoila: |
|
|
Ja pozicijske sem mislil ampak vseeno je v kateri položaj dam stikalo za luèi pozicijske, zasenèene, meglenke zadaj in spredaj se razsvetljava armature prižge in po cca 4 sekundah ugasne. Nekdo mi je omenil, da je mogoèe senzor za noè/dan v okvari. Samo ne vem kje ga iskati. Za vetrobranskim steklom kjer je vzratno ogledalo ga ni, ker ta model nima senzorja za dež kot novejši in je menda senzor za dan tam zraven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Sre Jan 24, 2018 14:36:46 Naslov sporoila: |
|
|
Ĺ˝e v prejšnjem odgovoru sem omenil stikalo za regulacijo jakosti osvetlitve armature. Ali to stikalo imaš? Ăe imaš to stikalo, kako je z napajanjem do tega stikala in kako naprej? Lahko bi bila teĹľava tam ker gre osvetlitev èez to regulacijo, no, v bistvu je zgolj krmiljenje napetosti ali PWM. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iztokgos
|
Objavljeno: et Jan 25, 2018 07:10:40 Naslov sporoila: |
|
|
Sem preveril ta regulator svetilnosti in deluje v redu. Ko se luèi prižgejo se da nastavljati jakost osvetlitve armature dokler po nekaj sekundah ugasne. ?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: et Jan 25, 2018 14:03:01 Naslov sporoila: |
|
|
Nisi me razumel. Preveri kje se izgubi napajanje po teh nekaj sekundah. Napajanje pride do regulatorja in gre naprej, kaj pa ko ugasne? Je napajanje do regulatorja še prisotno ali ne? Ăe je prisotno in ga ni veè naprej od regulatorja v smeri luèk v armaturi, potem veš kje je problem. Ăe napajanje do regulatorja za osvetlitev armature izgine, potem vsaj veš kje iskati. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iztokgos
|
Objavljeno: et Jan 25, 2018 14:09:08 Naslov sporoila: |
|
|
Ja hvala vem kaj misliš, èeprav ne verjamem, da se tu neha. Bolj sumim elektroniko, ki da "komando", da se razsvetljava ugasne. Ne vem pa kakšen je pogoj oz. zakaj elektronika misli, da lahko razsvetljavo izklopi. Mogoèe res obstaja kje "senzor" za dan/noè? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule

Pridruen/-a: et Jun 2008 13:44 Prispevkov: 27 Kraj: Babno Polje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iztokgos
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2018 21:00:02 Naslov sporoila: |
|
|
Hvala za namig Ule, vendar ne pomaga. Verjetno ni tam senzorja. ??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule

Pridruen/-a: et Jun 2008 13:44 Prispevkov: 27 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pet Jan 26, 2018 23:00:53 Naslov sporoila: |
|
|
Kaj pa èe bi ga priklopil na raèunalnik in s servisnim programom poizkušal postaviti diagnozo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Sob Jan 27, 2018 09:11:14 Naslov sporoila: |
|
|
iztokgos je napisal/a: | Ja hvala vem kaj misliš, èeprav ne verjamem, da se tu neha. |
Dokler ne probaš, ne veš ne glede na to, kaj verjameš.
Ăe potegneš ven iz armature ta regulator, boš verjetno lahko ugotovil na kakšen naèin deluje. Ăe ima senzor notranje svetlosti, potem je v tistem regulatorju verjetno le potenciometer brez moènostnega dela. Ăe senzorja notranje svetlosti ni, potem je lahko vsa elektronika za regulacijo v tistem regulatorju, tako kot v starejših modelih avtomobilov, ko še niso imeli osvetlitve glede na svetlost.
Lahko pa ugibamo še naprej... _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iztokgos
|
Objavljeno: Pon Jan 29, 2018 08:31:27 Naslov sporoila: |
|
|
Rešil zadevo!
Ko sem zamenjal pregorjeno sprednjo desno pozicijsko žarnico in zadnjo levo parkirno žarnico je osvetlitev armature ponovno zaèela delovati. Da je to nekako "povezano" sem zasledil na tujem avto forumu, kjer je nekdo predlagal, da se zamenjajo pregorjene žarnice. To me je opozarjal tudi displej na avtu ko ga zaženem ampak nisem razmišljal, da je to med seboj povezano.
Upam, da bo to kdaj komu v pomoè.
Hvala za pomoè. LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

|
Objavljeno: Pon Jan 29, 2018 11:55:56 Naslov sporoila: |
|
|
Zanimivo, zgleda je bilo "raèunalniku" dovolj, ko se nisi odzival na opozorila da je treba zamenjat žarnice... potem ti je ugasnil osvetlitev
Ali v navodilih to piše? Marsikdo gre lepo na servis, oni strokovno zamenjajo žarnice in ga fajn oplaknejo še za "popravilo" osvetlitve armature. No, tudi èe ne, tudi èe so pošteni, porabljen èas ustrezno drago zaraèunajo po ceniku.
Zna tole komu pomagat, seveda, hvala za predstavljeno izkušnjo. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
u2
Pridruen/-a: et Jan 2008 7:03 Prispevkov: 345 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Sob Feb 03, 2018 17:13:03 Naslov sporoila: |
|
|
Zanimiva rešitev, VW ima eno posebno diagnostiko, enostavno èe jo poznaš, sicer pa....
Nekaj podobnega se je meni zgodilo pri Golf IV.
Prižgala se je kontrolna luèka za premalo hladilne tekoèine. Seveda jo je bilo dovolj, vzrok je bil v okvari stikala za zavorno luè, se pravi kontrola delovanja zavornih luèi. Po ponovnem zagonu se je sicer resetiralo, ko sem spet pohodil pedal zavore se je spet prižgala ....
K sreèi je kolega vèasih delal na VW servisu in sem hitro dobil prave informacije.
Mogoèe bo tudi to komu v pomoè. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne more dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne more odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne more urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne more brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne more glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne more pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povlee datoteke v tem forumu
|