|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
reber moderator
Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Sep 18, 2016 14:34:34 Naslov sporoèila: Recikliranje ali obnova ventilatorjev iz raèunalnikov |
|
|
V osebnih (namiznih PC) raèunalnikih sta obièajno vsaj dva ventilatorja. Ventilator za prezraèevanje raèunalnika se nahaja v ATX napajalniku (vèasih AT napajalniku) in je velikosti od 80x80mm pa tja do 140x140mm. Drugi ventilator je na hladilnih rebrih procesorja, ki je v današnjih èasih že krmiljen glede na potrebe hlajenja, nekdaj so bili vrtljaji neregulirani.
Poleg teh dveh najbolj pogostih ventilatorjev je lahko v ohišju še nekaj dodatnih, ki skrbijo za dodatni prezraèevanje ali pa se nahajajo na grafièni kartici, dodatno hladijo trdi disk ali kaj drugega. Nekateri navdušenci s številom ventilatorjev kar malce pretiravajo, na drugi strani pa so uporabniki, ki želijo imeti tih raèunalnik...
Pri vseh raèunalnikih tišino vèasih zaène motiti izrabljen ventilator, saj zaène oddajati èudne glasove, vibracije, brnenje, cviljenje...
Ali je ventilator, ki oddaja èudne zvoke zaniè?
Ne, seveda ne, tak ventilator je seveda možno obnoviti in to ne samo na kratek rok, življenska doba je lahko neverjetno dolga, seveda pa je za to potrebno narediti servis vsake toliko èasa, tako kot smo vajeni pri avtomobilih... menjamo olje, filtre, ...
Ali se obnova ventilatorja splaèa?
Seveda se splaèa, saj je za to potrebno le nekaj minut dela in delèek strojne masti.
Se splaèa obnoviti prav vsak ventilator in seveda ali je sploh možno obnoviti vsak ventilator?
Najbrž ni možno obnoviti vsakega, lahko pa poskusimo. Kaj se splaèa in kaj ne, naj ugotovi vsak sam.
Pri obnovi ventilatorja dosežemo izjemno podaljšanje življenske dobe in zagotovimo tiho delovanje raèunalnika.
Ventilator iz raèunalnika seveda ni uporaben samo v raèunalnikih, elektrotehniki jih lahko uporabimo še marsikje drugje, v drugih naprava ali za druge naprave, ker jih lahko uporabimo kot sestavni del.
Recikliranje rabljenih delov in komponent veèinoma ne pride v poštev za profesionalno uporabo, za amatersko uporabo pa prav gotovo, saj nam lahko prihrani kar nekaj denarja.
Obnova rabljenih komponent ne pomeni samo prihranek, saj se pri obnovi lahko tudi nekaj nauèimo in to je pogosto vredno še veè.
V priponki je èlanek v PDF obliki, v katerem je opisan postopek obnove in prikazan s pomoèjo fotografij.
Vabljeni k branju in kasneje bi vas prosil, da napišete svoje mnenje, da bom na podlagi teh mnenj oblikoval èlanke v prihodnje.
Opis: |
|
Download |
Ime datoteke: |
Obnova_140mm_ventilatorja.pdf |
Velikost datoteke: |
1.54 MB |
Downloaded: |
678 krat |
_________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo
Pridružen/-a: Tor Feb 2008 12:48 Prispevkov: 6 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Sep 20, 2016 20:50:21 Naslov sporoèila: |
|
|
Odlièno, sploh za mlajše èlane foruma. Oblika èlanka je zame pregledna in vsebina v kombinaciji s slikami popolnoma razumljiva.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Sre Sep 21, 2016 09:09:41 Naslov sporoèila: |
|
|
Hvala za mnenje. Tudi sam sem imel v mislih preglednost in da je oblika èlanka primerna in razumljiva tudi za zaèetnike.
Da ne bo ostalo samo pri PDF obliki, sem èlanke nameraval objavljati tako v html obliki kot spletna stran, dodana bo seveda tudi PDF verzija, namenjena za download in shranjevanje na raèunalnik.
Mimogrede, ventilator, ki je bil uporabljen za "manekena" Ĺľe sluĹľi svojemu namenu, deluje kot bi bil nov
Menim, da prihranek nekaj € vsakomur nekaj pomeni, še posebej mlajšim, ki nimajo rednih prihodkov in so odvisni od žepnine, štipendije, ...
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spajky moderator
Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20 Prispevkov: 239 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sre Sep 21, 2016 09:34:05 Naslov sporoèila: |
|
|
Jest sem prišel do ugotovitve, da so navadni (sleeve bearings) manj glasni in da podmazovanje/vtiranje v ležaj venta z ono litijevo rjavozeleno gosto mastjo (za zglobe pri avtu) cca. 1/2-2/3 luknjice pod nalepko ventov reši problem pri takih. V kompu imam tudi do skoraj dve desetletji star vent, pa še vedno vrti . Onim s kovinskim ležajem je malo težje z gosto mastjo podmazat ležaj ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Sre Sep 21, 2016 10:21:02 Naslov sporoèila: |
|
|
Res je, drsne ležaje, to so tisti s pušo, je možno na novo namazati, sami ležaji pa so tišji.
Krogliène ležaje (ball bearings) praktièno ne moreš namazat drugaèe kot z oljem, mast ne moreš na novo nabasat noter. Kroglièni ležaji pri teh ventilatorjih so glasnejši od drsnih.
Sem se že ukvarjal s podmazovanjem krogliènih ležajev pri malih ventilatorjih, enostavno sem nakapal toliko olja, da je bila kar luža olja okoli osi, nekaj malega je šlo noter v ležaj. Seveda je ležaj postal tišji in ni veè brnel, cvilil kot prej na suho, ampak na dolgi rok to ni. Èe je olje šlo noter v kovinsko zaprt ležaj, bo šlo tudi ven.
Drsni ležaji imajo pušo, ki je praviloma sintran material, kar pomeni da je porozna in se na nek naèin napoji z mastjo. Ker je os gladka polirana, puša pa mehkejša, gre za dva razlièna materiala, kar zagotavlja dobro drsenje in minimalno obrabo. Èe je dobro namazano obrabe skoraj ni in lahko deluje dolga leta.
|
Nazaj na vrh |
|
|
potepenc
Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17 Prispevkov: 43
|
Objavljeno: Sob Sep 24, 2016 16:54:22 Naslov sporoèila: |
|
|
Kratko in jedrnato, vse jasno in lepo prikazano. Popravilo ventilatorja ni neka znanost, bo pa vseeno komu prišel prav tale èlanek, zaèetniki ga bodo veseli. Kar tako naprej in zanima me, kaj vse bi lahko še recikliral iz raèunalniškega napajalnika, vèasih dobim celo škatlo te šare.
Takole sem že obnovil nekaj ventilatorjev. Èe naletim na ventilator z ball bearings, ga vržem takoj v škatlo za odpad, ker ga ni vredno podmazat, ker ga ni možno.
V enem prostoru imam premajhen radiator, namesto menjave radiatorja sem uporabil 6 kosov 12V ventilatorjev 80x80mm iz raèunalniških napajalnikov, ki sem jih montiral pod radiator. Delujejo na 5V in jih sploh ne slišim, dodal sem še sobni termostat, da jih izklopi, ko se prostor dovolj segreje. Takrat jih nisem podmazal in ker se je zaèel eden zatikat, ker težko štarta na 5V, jih bom enkrat obnovil, èe ne drugega iz radovednosti. Z recikliranimi ventilatorji sem dosegel, da mi ni bilo treba zamenjat radiatorja z veèjim, prihranek èasa, denarja in prostora. Naj še kdo reèe, da se ne splaèa reciklirat.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
smasher
Pridružen/-a: Sre Nov 2007 23:31 Prispevkov: 159 Kraj: Obala-Lj
|
Objavljeno: Pet Okt 28, 2016 21:42:10 Naslov sporoèila: |
|
|
To delam jaz že nekaj let, èe sem len samo odlepim nalepko in špricnem silikonsko mast v spreju in èe ni preveè zapacano že to precej pomaga.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Scientist
Pridružen/-a: Sre Nov 2007 23:35 Prispevkov: 4 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Avg 23, 2017 18:38:23 Naslov sporoèila: |
|
|
Pozdravljeni
Po nekaj letih se ponovno javljam...
Tudi sam obnavljam ventilatorje starejšega tipa... novejših pa kot kaže ni možno popraviti... ali se motim ?
Lp.
_________________ >> Ne nasedaj ekonomistom, ki ti prodajajo ološ at über preis! << |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spajky moderator
Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20 Prispevkov: 239 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Èet Avg 24, 2017 09:42:52 Naslov sporoèila: |
|
|
Ma vse se da, samo ta "cheap Sh*t" China made zadnje èase se ne splaèa niti zezat IMHO ... par €, pa menjaš celega, pa je spet dobro za 2 leti ... drugo je z onimi "brand name" za par deset € ... take se splaèa renovirat/oèistit, èe niso obupno glasni (zujanje) ... vse je odvisno s kolièino "za*ebancije"
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
reber moderator
|
Objavljeno: Ned Avg 27, 2017 10:23:55 Naslov sporoèila: |
|
|
Nekateri novejši so res tako èudno sestavljeni, da jih ni možno razstaviti brez poškodb, veèinoma takim ni veè pomoèi. Še vedno pa so ventilatorji novejšega letnika, ki se ne razlikujejo od starejših, take je še vedno možno podmazati in jim podaljšat življensko dobo.
V nekatere izdelke (usmerniki, napajalniki, polnilniki akumulatorjev, ...) sem že pred leti vgradil rabljene ventilatorje iz raèunalnikov in še vedno delujejo. Pred vgradnjo sem jih na hitro poservisiral in oèistil. Da ventilatorji ne delujejo neprekinjeno, vedno vgradim krmilno elektroniko, da se vkljuèijo le po potrebi, da ne nabirajo delovnih ur in da ne povzroèajo nezaželjenega hrupa oziroma šumenja. Tudi v raèunalnikih je smiselno vgraditi regulacijo
.
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|