|
www.elektron.si
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporoèilo |
gorazdkop
Pridružen/-a: Tor Feb 2009 0:00 Prispevkov: 3
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2013 15:17:52 Naslov sporoèila: Upor v senzorju temperature |
|
|
Zanima me, kakšne vrste temperaturno odvisnih uporov uporabljajo v avtomobilski industriji za senzor zunanje temperature?
Konkretno me zanima za Nissan Primero p11 letnik 99. Ga namreè nimam, 50 ojrov in gor pa tudi ne mislim dati za stvar, ki je vredna 1€ in zalita v plastiko. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko

Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11 Prispevkov: 125 Kraj: Ĺ ebrelje-Cerkno
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2013 16:12:35 Naslov sporoèila: |
|
|
Verjetno NTC upor, samo vprašanje kakšne vrednosti. Bi poskusil prvo z kakšnim potenciometrom ugotoviti kakšen je.
LP Sreèko _________________ samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorazdkop
|
Objavljeno: Ned Jun 09, 2013 17:21:27 Naslov sporoèila: |
|
|
Hvala za odgovor.
sem se malo igral z razliènimi upori.
oèitno lahko konkretno poskusim z NTC uporom vrednost 2,2kOhm
ali so ti upori standardnih vrednosti in odzivov na spremembo temperature? Ali se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber moderator

Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00 Prispevkov: 2148 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Jun 10, 2013 06:57:44 Naslov sporoèila: |
|
|
Verjetno karakteristike NTC uporov bistveno ne odstopajo. Èe original upora nimaš, namesto njega veži potenciometer in ga nastavi tako, da ti v avtu pokaže 20°C. Sedaj odstraniš potenciometer in ga ne obraèaš, pomeriš z ohmmetrom, da dobiš vrednost NTC upora.
Da dobiš polno karakteristiko se lahko na enak naèin igraš za veè temperatur, zaèneš pri nastavitvi nekje -10°C in greš po korakih recimo 5°C. Nastaviš potenciometer na željen prikaz temperature, odstraniš, pomeriš, zapišeš, spet prikljuèiš nazaj in pomeriš, ...
Dobljeno karakteristiko primerjaš z znanimi karakteristikami uporov, ki jih lahko kupiš. Poglej tudi temperaturne senzorje KTY, mogoèe bo kakšen ustrezal. _________________ Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gorazdkop
|
Objavljeno: Tor Jun 11, 2013 17:24:16 Naslov sporoèila: |
|
|
Sem opravil nekaj meritev z 4,7k potenciometrom (drugega Ĺľal nimam pri roki) in dobil spodnje rezultate. Imam pa teĹľavo pri izbiri ustreznega upora. Lahko kdo pomaga?
R(kOhm)/ T
1,51 40
2,00 33
2,39 29
2,60 27
2,98 24
3,50 20
4,02 17
4,25 16 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu
|