Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

nepriključeni pini

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ernestro



Pridružen/-a: Sre Avg 2008 13:23
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 22, 2009 02:47:57    Naslov sporočila: nepriključeni pini Odgovori s citatom

zdravo...


izdelujem eno majhno vezje, ki uporablja en operacijski ojačevalnik.
uporabil sem pa tl072. Zanima me, kaj narediti z preostalimi pini (+ vhod,- vhod in izhod). zaenkrat sem jih pustil nepriključene. bo to vredu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek4
moderator


Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:26
Prispevkov: 246
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 22, 2009 09:34:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vhoda priključi na fiksno napetost (+ ali -), izhod pa pusti v zraku.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ernestro



Pridružen/-a: Sre Avg 2008 13:23
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 22, 2009 12:40:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

v bistvu imam +9V in 0V.
aha ja, če bosta oba vhoda na enakem potencialu, bo izhod tak ~0V, ne?

hvala!

čist na splošno....ali obstaja kakšno pravilo glede tega, ali je čist odvisno od posameznega čipa i9n njegove interne sestave?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1968
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 18:16:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TL072 ne gre do 0V če je napajanje enojno. Izhod ne priključiš nikamor, oziroma ga priključiš na vhod - (minus), vhod + pa priključiš nekam, tako da dobiš t.i. woltage follower, s katerim lahko narediš ojačanje izhoda in dobiš izhod z nizko impedanco.
Če sta oba vhoda OP na enakem potencialu naj bi bilo teoretično na izhodu 0V, ampak tukaj je še offset...

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ernestro



Pridružen/-a: Sre Avg 2008 13:23
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2009 00:44:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"TL072 ne gre do 0V če je napajanje enojno"

kaj to pomeni drugače?
malo sem zmeden. torej izhoda nisem priklopil nikamor, vhoda pa sta oba na 9V. a bo to štimalo, da ne bo kaj skurlo?Smile


lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1968
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2009 09:05:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nima se kaj "skurit" le OP ne deluje pravilno, če pri enojnem napajanju "tiščiš" vhode proti 0V, prav tako pa izhod ni sposoben dati polne napajalne napetosti ali pa 0V, kar pomeni, da kot komparator ne more dati kot logično 1 polno napetost in pri logični 0 ne more dati 0V ampak nekje do 2V manj, kar pa je zapisano v tehničnem listu (data-sheet)

Pri enojnem napajanju je potrebno vezje prilagoditi tako, da vhodi delujejo v območju napetosti "0V + 2V" do "napajalna napetost - 2V" enako pa lahko pričakuješ od izhoda.

Vsi OP nimajo enakega področja delovanja, tistih 2V je najbolj pogostih, nekateri gredo celo do 0V ali celo do -0,3V za nizko stanje, za visoko pa ne gre do napajalne napetosti... kot sem že omenil, vse piše v tehničnem listu.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ernestro



Pridružen/-a: Sre Avg 2008 13:23
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2009 13:02:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aha razumem...

ja no, saj nisem mislil dobesedno "skurlo", ampak da pač ne bi štimalo...

bi pa prosil, če kakšen majster preveri, ker ne razumem točno tistega dela s FETom, in če je - vhod v omenjenim mejah delovanja

hvala!

http://www.geofex.com/Article_Folders/fetmatch/fetmatch.htm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group