Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Siol - Vpliv dolžine kabla

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Internet, računalniška omrežja LAN in wlan, povezave in strežniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 24, 2008 20:42:28    Naslov sporočila: Siol - Vpliv dolžine kabla Odgovori s citatom

Živijo. Prejšnji teden sem dobil Siol Trio paket. Prej sem imel internet sedaj pa tudi iptv. Tv mi dela zadovoljivo. In sicer mi delajo vsi programi lepo vendar včasih mi sliko zakocka. Zanima me ali igra pri kockanju kakšno vlogo tudi dolžina telefonskega kabla, kateri je priključen v modem. Dolžina celotnega kabla po hiši je sigurno okrog 20m, mogoče še kakšen meter več in večkrat je tudi "štukan". Pri sosedu ki je od mene oddaljen kakšnih 200m lahko gledajo praktično dve televiziji (eno prek komunikatorja, drugo prek pc-ja), pri meni pa že pri eni kocka. Zanima me tudi kakšna je največja dolžina utp kabla ki povezuje modem z komunikatorjem.


Hvala in lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 647

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 24, 2008 21:25:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Štukan kabel ni nikoli tako dober, kot tak iz enega kosa. Če je možno, ga zamenjaj. Verjetno ne bo nič narobe, če uporabiš UTP kabel.

Tudi v primeru, če ne bo bolje, imaš dodaten argument pri dokazovanju, da je z omrežjem do tvoje hiše nekaj narobe in naj operater stvari spravi v red.

Sedaj ne veš po kako dobri ali slabi parici imaš speljan signal od centrale do hiše in je lahko to problem, saj je tam lahko par 100m kablovja, ne nujno ustrezne kvalitete.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 24, 2008 22:15:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom poskusil dati modem prav do mesta kje pride telefonski kabel v hišo. Malo mi je žal ker nisem tega že prej naredil. Bom poročal o rezultatih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 21:10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živijo. Danes sem poskusi samo zamenjati utp kabel med komunikatorjem in modemom in ni sprememb. Jutri bom poskusil še modem dati na mesto da bo čimkrajša povezava telefonskega kabla. Zanima pa me sledeče. V modemu imam RJ11 priključek v dovodnem telefonskem kablu pa sta samo dve žili. Zanima me na kateri pin pride katera.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 268
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 25, 2008 21:43:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Srednja dva kontakta, kako obrneš žici ni pomembno.
Tako kot navadni analogni telefon.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 26, 2008 19:26:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

U super. Še preden bom montiral modem na novo mesto bom izvedel tudi speed test. Mogoče lahko še kako dodatno z kakšnim softwere-om testiram če bo res kaj boljše?

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 268
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 26, 2008 20:04:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

on-line testerja na www.speedtest.net in www.speedtest.si sta povsem zadosti.
_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 647

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 26, 2008 20:11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj je uporabnik BrezC omenjenil, da je pri IP TV potrebno preveriti tudi število izgubljenih / okvarjenih paketkov, ne samo surovo hitrost.

Kje na modemu iskati ta log pa žal ne vem.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 268
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 26, 2008 20:20:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če zaplujemo v pikolovske vode, potem ima BrezC seveda prav.

Dokler pa gre za polsekundno kockanje na vsake toliko in občasni "kvrc" v zvoku pa smo lahko bolj ali manj tiho, saj gre za "normalne" pojave.
Se lahko kdo pohvali, da sploh še ni videl kockanja na IPTV?

Težavno pa je kockanje, ki kar traja, traja in traja, ob kakršnem dejansko ni možno normalno spremljati TV oddaje.

Poleg tega pa je navadnemu uporabniku praktično nemogoče testirati del pipice, prek katere se pretaka IPTV. Testerji namreč dostopajo le do internetne pipice.

To je seveda le moje skromno mnenje namenjeno povprečnemu uporabniku, ne pa perfekcionistom Wink

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 27, 2008 10:43:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V mojem primeru se da skoraj normalno gledati tv. Vsake toliko zakocka in ni tako hudo, vendat pri sosedu lahko gledajo dve tv skoraj brez težav pri meni pa že ena dela težave. Bom stestiral in potem poročam o dogajanju.

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 09, 2009 22:54:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še eno vprašanje. Ker mislim namestiti modem v garažo kjer telefonski kabel pride v hišo me zanima ali bi lahko med telefonski kabel dal kar rele, tako da bi lahko imel v stanovanju samo eno stikalo, s katerim bi vgasnil model, ter prekinil telefonsko žico (stvar bi bila zelo uporabna ob nevihtah..., saj je malce nerodno hoditi ponoči v garažo in na lojtro zato da bi iztaknil telefonski kabel).

Zanima me koliko bi se to poznalo na izgubah in nasploh kakšne kontakte ima rele.


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
stob



Pridružen/-a: Sre Nov 2008 20:17
Prispevkov: 9
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 21:20:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izgub mislim, da ne bi bilo, strela pa preskoči tudi kontakte releja če je dovolj močna. Pri mojem stricu so odvijali varovalke v omarici, pa je kljub temu strela preskočila, zvarila je stikala in žarnice so pregorele.
Pa je imel še srečo, videl sem tudi že. ko so bile cevi od elektrike iz zida.
V releju pa je še velika možnost, da preskoči strela še na telefonsko omrežje.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 22:03:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno popoldan sem premišljeval o tem. Tako da mislim da je skoraj malo brezveze. Moram še malo preštudirati kakšne zaščite obstajajo, ampak mislim da se bom moral spomniti česa boljšega. hmmm


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
stob



Pridružen/-a: Sre Nov 2008 20:17
Prispevkov: 9
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 22:24:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Strela je še kar problem, če si na periferiji. Mi smo 100m od centrale pa mi ob vsakem večjem grmenju skuri varovalke na zaščiti. Imam pa eno od le-tehnike. Priklopljen imam paamo en telefonski vmesnik, ki pa mi še vedno dela.

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 11, 2009 22:30:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem oddaljen sigurno več kot 1500m. Vendar je sosedu pred kratkim uničila strela modem. Bom malo preštudiral pa videl kaj se splača narediti. Najbolj sigurna rešitev je izklop kabla iz modema, ampak kaj to vedno ni mogoče saj me kdaj ni doma, kdaj se mi ne da:) ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
dr.1m



Pridružen/-a: Pon Jan 2008 8:54
Prispevkov: 55
Kraj: Goriška primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2009 09:02:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot praviš je najboljša zaščita izklop kabla iz omrežja. Vendar to pomeni tudi, da praktično ga ne smeš priključit Laughing
Jaz ti predlagam dvoje:
1. dobro (drago) prenapetostno zaščito
2. izključit naprave od telefonskega in električnega omrežja vsakič ko greš za dalj časa od doma in preventivno pred nevihto.

Sam imam modem in router priključen non-stop preko Kogojeve prenapetostne zaščite. Le kadar sem dlje časa odsoten (dopust) le to izklopim. Enako imam narejeno za aparate tudi tiste v dnevni sobi (TV VCR DVD...). Le to izključim iz elektrike vsak večer in ko grem v službo in to prek stikala na podaljšku. Pred njim pa je obvezno prenapetostna zaščita.

_________________
Cor non mentitur - Srece ne vara
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Hoden



Pridružen/-a: Ned Dec 2007 13:51
Prispevkov: 89
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 09, 2009 17:53:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me še to. Ali se bolj splača da je kebel ki povezuje telefon in modem (4 žilni) čimkrajši, ali je bolje da je čimkrajša povezava med modemom in komunikatorjem?



LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2002
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 09, 2009 18:32:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če so dolžine kablov manj od 20m je čisto vseeno ali je kabel npr 8m ali pa 3m, če imaš v mislih mrežni kabel med modemom in komunikatorjem, saj ta signal ni odvisen od signala v liniji.

Še nikoli nisem odklapljal nobenega napajanja in nobene linije, vse pa je priključeno prek prenapetostnih zaščit.
Za linijo sem naredil prenapetostno zaščito, za katero si upam trditi, da ni nič slabša od večine dražjih zaščit na trgu in krasno deluje tudi na T-2 liniji, preko katere gledate tale forum, razdalja do centrale cca 1300m, zaščita pa ima plinske odvodnike in varistorje, pa so tako govorili, da T-2 ne dela, če je vgrajena varistorska zaščita. Zaščita je tudi ozemljena, ni navadna brez ozemljitve.

Mnogim sem napeljal siol modem in komunikator in uredil napeljavo, pa vsem deluje več ali manj brez problemov, še tistim, ki imajo do modema napeljan 15m navadni ploščati 4 žilni telefonski kabel, ki sploh nima paric, pa dela internet in TV brez težav.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ljubo89



Pridružen/-a: Pet Jan 2009 8:43
Prispevkov: 22
Kraj: Ponikva

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 09, 2009 11:04:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sosed je poklical serviserje (siol), da so mu prišli izmeriti jakost signala na kablih v hiši saj mu je televizija močno "kockala"... Pa je zamenjal vse kable in jih tudi skrajšal pa mu sedaj dela brez težav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Batman



Pridružen/-a: Pon Feb 2008 23:10
Prispevkov: 67

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 24, 2009 20:41:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če imaš kaki slep odcep na telefonskem kablu kje po hiši, tudi zelo moti.
_________________
***slo-byte.net***
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Internet, računalniška omrežja LAN in wlan, povezave in strežniki Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group