Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

preklop ob določeni napetosti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
some3



Pridružen/-a: Ned Maj 2008 9:02
Prispevkov: 143
Kraj: most na soči

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 18:25:52    Naslov sporočila: preklop ob določeni napetosti Odgovori s citatom

LP

Potreboval bi neko preprosto elektroniko ki bi ob točno določeni napetosti začela prevajati in ko bi ta napetost spet padla pod ta nastavljen nivo bi stvar spet prekinila

Napajalna napetost naj ne bo višja od 12V
preklopni tok par mA (toliko da svetita 2 led diodi)
vhodna napetost nastavljiva od nekaj 100mV pa tja do 12 V

Po vsej verjetnosti bo nekaj v zvezi s kakšnimi operacijskimi ojačevalci
doma imam par lm301 čipov

ali bi prišli kaj prav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek4
moderator


Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:26
Prispevkov: 246
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 19:13:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko, samo kolikšna je lahko poraba vezja v nedelovanju? Operacijski ojačevalniki porabijo takoj nekaj mA toka.

Rešitev je lahko tudi mikrokrmilnik na zelo počasnem taktu, večinoma v spanju in linearni regulator z izredni nizko lastno porabo. V tem primeru ti lahko trdim da lastna poraba vezja znaša nekaj 10 uA.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
some3



Pridružen/-a: Ned Maj 2008 9:02
Prispevkov: 143
Kraj: most na soči

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 17, 2008 19:20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poraba vezja v mirovanju me čisto ne briga saj bo priklopljeno na fiksno omrežno napajanje kada bo delovalo kadar e bo delovalo bo pa vse izklopljeno.



Možnosti z mikrokrmilnikom bi se rad izognil saj nisem vešč programiranju oz. kar koli že spada zraven

hja takt bo zelo nizk pod 1Hz z največ 1Hz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mucek4
moderator


Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:26
Prispevkov: 246
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 07:38:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če ne rabiš histereze (recimo vklop ledic pri nekoliko nižji napetosti kot izklop ali obratno) potem je samo operacijski ojačevalnik popolnoma dovolj.

Poglej si vezavo za komparator. Rabil boš opAmp, trimer, pa 2 upora in 2 ledici Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1995
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 09:02:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LM301 potrebuje +/- napajanje, če želiš delati z napetostmi blizu 0V. Domnevam, da imaš enojno 12V napajanje, torej potrebuješ OP, ki deluje v polnem obsegu napajanja, to je rail-rail in že ceneni LM324 bi ustrezal tej zahtevi. Nisi napisal zahtev, kakšna vhodna upornost komparatorja je zahtevana, zato se v takih primerih večinoma na vhodu uporabi napetostni sledilnik, kar je dodaten OP, zato je enojni LM301 že neprimeren, saj rabiš dva, zato je bolj smiselno uporabiti kakšen dvojni OP ali pa kar četverni.
V prilogi je shema brez vrednosti elementov, saj vrednosti niso kritične. Upor za histerezo je običajno večje upornosti, odvisno od histereze, ki jo želimo.
Še povezava na zelo uporabno stran z OP http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/electronic/opampvar.html#c1



komparator_vklop_pri_nastavljivi_napetosti_sch.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  komparator_vklop_pri_nastavljivi_napetosti_sch.gif
 Velikost datoteke:  6.54 KB
 Downloaded:  615 krat


_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
some3



Pridružen/-a: Ned Maj 2008 9:02
Prispevkov: 143
Kraj: most na soči

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 18:39:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hvala za ta načrt sem imel pri roki še en ta LM324 in sem poizkusil stvar dela brez problema sedaj moram narediti samo še ojačanje signala ker ojačevalec sam ne bo prenasal takega toka.

če še kaj ne bom vedel bom pa še povprašal

hvala še 1x
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1995
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 18, 2008 18:54:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na izhodu je povečanje izhodnega toka predviden tranzistor Wink
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group