Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Varilni aparat - transformator

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Mali oglasi - KUPIM
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Samojed



Pridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 13:53:13    Naslov sporočila: Varilni aparat - transformator Odgovori s citatom

Pozdrav!

Kupim, še raje pa "dobim" klasični varilni aparat, ki bi zmogel vsaj do cca 160A. V bistvu karkoli, kar je sposobno normalno variti z 2,5 in občasno 3,25 elektrodami (jadran ali rutilen).

V poplavi inverterjev te aparate sicer prodajajo, a novi niso dosti cenejši, rabljenih pa skorajda ni. Očitno jih imajo vsi za rezervo, ko inverter odpove.

P.S. - tudi kak defekten inverter bi vzbudil zanimanje in željo po popravilu Very Happy

_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 270
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 16:30:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za 3.25 Jadran pa ja ne rabiš nepremične krave s 160A in 35kg...

Torej to kar ti iščeš je eden večjih Varexov, 160/180 MT (1f/3f priklop) ?
Sam sem pred ene 10 leti dal zanj pol bogastva (mislim da je bil ene 38kSIT) in si ne predstavljam, da bi ti ga kdo "podaril", vsaj dokler deluje (je pa dokaj težko uničljiv).

V bistvu rabiš kako 130A zadevo, saj za 3.25 več ne rabiš.
Res da moraš v takem primeru aparatu med varjenjem pustit dihat, a če rabiš za tu pa tam kaj pošvasat to ni ovira.
Glej le, da ne bo nek 4-brzinski Einhell... Naj ima brezstopenjsko nastavitev, o max. toku pa vseeno malo premisli, da ti ne bo žal, ko boš 35kg vlačil po lestvah...

Ako bi se pa z varjenjem resneje ukvarjal, bi pa moral tudi izpljunit kaj več evrčkov Wink

P.S.: Ok, sem malo prečekiral, Varex 160 ima 20kg. Še vedno ni ravno lahek za na ramo Wink
Glede cen... Sicer je pojem "drago" relativen, a ko sem malce pogledal http://www.berco.si/upload/documents/CenikVarstroj2008.pdf sem videl da so inverterji (Varko) cenovno sprejemljivi.
Če si v fazi gradnje hiše ti sicer vsak evrček prav pride, a jaz bi dandanes rade volje izpljunil tistih 500EUR za inverter, če bi imel še enkrat za delat ograje, garažna vrata in še kaj, kar sem pač naredil s tistim 35-kilcem...
Da ne omenjam, koliko lažje se tudi vari s konkretnejšimi elektrodami od navadnih rutilnih (ob tem mislim tudi na sigurnost zvara in ostalo, ne le prenašanje aparata).

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1954
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 18:14:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam tisto težko "kravo" 1f in 3F priklop, mislim da gorenje varstroj, take rumene in modre barve... star vsaj 20 let in lahko rečem, da je super aparat, žal pretežak za prenašanje.

Ko me je minilo prenašati aparat sem ter tja, sem ga stacioniral v kurilnici in skozi betonsko steno prevrtal dve luknji, skozi katere sem porinil navojne palice M10 in fiksno priklopil nanje izhod varilnga aparata. Da dosežem okrog (sicer ne okrog hiše ampak malo manj) sem si omislil nekaj kablovja 16mm2 in 25mm2 kot podaljške in sem problem prenašanja rešil, saj imam za "pošvasat" še kar nekaj ograj okoli bajte.

Resno razmišljam o nakupu elektronskega aparata, t.i. inverterja.

Pred nakupom vsekakor priporočam razmislek, za kaj aparat rabiš. Če variš občasno in malo, je dober tudi kakšen poceni, če pa misliš variti kaj več naenkrat, pa si omisli kaj bolj kvalitetnega, mogoče celo inverterski aparat. Ko je veliko za varit, pri kakšni ograji ali pa konstrukciji, je kakšen mali aparat že preslaboten, ker se bo pregrel.

Stari dobri težki aparati so kvalitetni in jih ljudje ne dajejo kar tako stran, lahko pa boš imel srečo in dobil kakšnega.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 270
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 21:52:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

reber,
kako pa kaj shajaš s sprehodi do krave, da ji nastavljaš tok?
Ali pa si se odločil da boš uporabljal striktno le 2.5mm elektrode? Wink

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1954
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2008 02:44:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, sprehodi so nujno zlo, ki pa so preprosti in k sreči redki. Vsekakor bolje, sprehodi, kot pa prenašanje težkega aparata sem ter tja Smile
Če varim različne debeline materiala je res treba večkrat nastaviti tok, če pa varim večinoma kakšne cevi za ograjo ali konstrukcijo, pa je varilni tok več ali manj enak. Elektrod več kot 2,5mm skorajda ne uporabljam, nimam skoraj nikoli za varit tako debelega materiala, da bi varil s tako velikim tokom. Večinoma uporabljam jadran-S 2,5mm s katerimi se vari zelo preprosto in čeprav je zvar s temi elektrodami šibkejši kot npr EVB50 in podobnimi legiranimi, še vedno ostajam pri teh, saj zelo redko varim kaj zelo pomembnega. Za razne ograje in podobno pa je jadran-S še vedno več kot dovolj dobra elektroda.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Samojed



Pridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 17, 2008 06:49:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

He, saj tista o "dobim" je bolj za hec, drugače pa točno varex 160/180 da od sebe nekako 160 amperov. Na tega sem malo ciljal, ampak ker trenutno ne rabim nujno in ni veliko €, pač ciljam na kakega starega. ČE je nov (na pamet se mi zdi da je nekje okrog 200€), bi rabljen moral biti cenejši, če bi ga kdo sploh prodajal. Imel sem doma izdelanega, pa sem ga skuril Sad , tako da hkrati iščem tudi kak primeren transformator, pa lahko ponovim vajo.

Če kdo ve za kakšno robo se pač priporočam, drugače pa se ne mudi.

_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Batman



Pridružen/-a: Pon Feb 2008 23:10
Prispevkov: 67

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2008 17:40:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobiti se da rezervne tuljave za varexe. Pa kak elektromehanik jih tudi previje.
_________________
***slo-byte.net***
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 270
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2008 18:38:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj v bistvu ne razmišljaš narobe o "dobim", ampak četudi dobiš nekaj rabljenega za pol cene boš še vedno tuhtal "madona, dal bi še unih 100EUR pa ne bi imel te grde stare opraskane, stolčene in zažgane krave z utrujenimi stopljenimi kabli in razpokanim bakelitom na ročki"...
Če pa kupiš novo kablovje in kleme, se pa tistih 100EUR še zmanjša.
Pa še vedno ne boš videl kazalca čez staro usrano nalepko s skalo v A, razen če jo odrežeš...

Ne vem no, enim je sicer pomembno "samo da deluje", drugi pa nimamo prave volje delat z orodjem ki je v stanju kot bi ga nekdo prežvečil, pa čeprav deluje...

Sam sem mojega samo enkrat posodil, kolegu ki sicer zelo pazi na stvari (sploh tuje), a kaj ko je imel kretena sestrojebca ob sebi... Slednji je še vrtečo se kotno brusilko odložil direktno na - moj aparat.
Še dandanes bi bil kot nov, kljub temu da se je pri meni nekajkrat odslužil, tako pa se zmeraj zagledam v tisto rano...

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD



Pridružen/-a: Ned Mar 2008 19:42
Prispevkov: 79
Kraj: Divača

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 20, 2008 22:11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
Še dandanes bi bil kot nov, kljub temu da se je pri meni nekajkrat odslužil, tako pa se zmeraj zagledam v tisto rano...

Te povsem razumem. Če sem iskren potem ti povem, da bi ga jaz prebarval.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BrezC



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 12:49
Prispevkov: 133
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 22, 2008 13:24:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ima kdo kak načrt za te inverterske varilne aparate? Je smiselna samogradnja? V bistvu je tak aparatek le stikalni usmernik s tokovno regulacijo, se pravi cca 25-35 VDC in 140A z regulacijo toka...

Res me zanima ali se to da narediti kot samogradnja, na internetu sem pred časom gledal par načrtov od vezav 6 trafotov za mikrovalovko do nekaterih bolj eksotičnih rešitev (oznake uporabljenega materiala mi niso bile niti pod razno znane)..Ročaj, kable ipd bi uporabil od starega varexa...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Samojed



Pridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 23, 2008 06:42:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BrezC je napisal/a:
..Ročaj, kable ipd bi uporabil od starega varexa...


.... jaz pa njegovo dušo Very Happy

Kaj pa vem, tudi sam sem že iskal, pa se mi zdi da ne dobim niti materiala za denar kot stane nakup inverterja v celoti.
Izhodne diode za usmerjanje morajo prenesti teh npr. 140A, ampak problem je pa še v visoki frekvenci. Nekaj sem iskal, pa so običajne diode preko 30€ komad, koliko so pa schotky pa nimam pojma. Res je edino to, da lahko navitje delaš dvojno in zato rabiš samo 2 diodi.

_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Batman



Pridružen/-a: Pon Feb 2008 23:10
Prispevkov: 67

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 06, 2008 20:57:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar se diod tiče, so vsi aparati zgoljufani. Iskrin CO2 140A ali pa celo 160A(se ne spomnim točno) ima za usmerniške diode 3x30A na hladilniku. Sicer je 3f, kar jih malce razbremeni, ma dvomim da bi 1f imel potem 4.
_________________
***slo-byte.net***
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Samojed



Pridružen/-a: Pet Dec 2007 10:13
Prispevkov: 93
Kraj: Horjul

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 07, 2008 20:15:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem študiral na dotičnih transformatorjih, a z dvojnim navitjem na eni fazi rabiš le 2 diodi namesto štirih. S tem da ti aparati ki jih omenjaš imajo regulacijo s triaki kolikor vem, torej je možno da so 3 triaki in 3 diode. Ne vem, bolj ugibam, a vendarle je vredno razmisleka. Pri trifaznem so diode mnogo manj obremenjene kot pri enofaznem.
_________________
Lp,
Samojed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maf



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 18:25
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 11, 2010 13:26:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo

V kolikor je zadeva še aktualna. Na razpolago imam Varex 260 D11 Gorenje, tri faze, cena cca 120 €.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maf



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 18:25
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 24, 2010 16:22:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nova nižja cena, 85 euro,oziroma tudi menjam za frekvenčnik. Razliko tudi doplačam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
maf



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 18:25
Prispevkov: 23

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 05, 2010 17:30:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadeva ni več aktualna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Mali oglasi - KUPIM Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group