Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

zvočno stikalo

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lebang



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 20:41
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 00:06:28    Naslov sporočila: zvočno stikalo Odgovori s citatom

Izdelal sem si vezje v priponki, nahaja pa se tudi na internetu *** klik ***

Pa stvar ne dela...
Imam enake težave kot tukaj

(rdeča led dioda gori in stvar ne dela)

Pa me zanima ali je kdo tole že sestavil in mu deluje.
Ter kako odpravit napako.



ci4-clap.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ci4-clap.pdf
 Velikost datoteke:  57.42 KB
 Downloaded:  550 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1995
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 10:31:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rdeča LED dioda na vezju signalizira, da je izhod IC1 pin3 na logični 1.
Vezje z IC1 je v bistvu monostabilni multivibrator, vezje z IC2 pa prav tako.
Če si prebral tekst, potem si ugotovil, da za preklop rabiš 2 ploska, saj prvi plosk šele vklopi napajanje IC2 in šele drugi plosk vklopi vezje z IC2 in ta preklopi stanje na števcu 4017. Torej, za vsako menjanje stanja na izhodu 4017, sta potrebna 2 ploska.

Če LED gori neprestano ali pa večina časa, potem je napaka v vhodnem vezju s tranzistorjem, saj tranzistor neprestano proži monostabil z IC1. Napaka bi lahko bila tudi v R7 in C3, ampak verjetno to ni. Stalno proženje bi najlažje opazil z osciloskopom, odraža pa se na stalni izpraznjenosti C3, če pa LED od časa do časa na kratko ugasne je pa zadeva točno ta, da se vezje stalno proži.

Kaj se zgodi, če mikrofon odklopiš ali ga kratkostičiš?

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lebang



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 20:41
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 11:36:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V mikrofonu ni fore.... če ga ni ali pa če ga mostičiš je isto.
Nekje sem prebral da bi moglo bit na vezju tudi narisana povezava IC3 iz 13 na GND. Če naredim to potem mi rele stalno vklaplja in izklaplja.... in če še podrem povezavo 2 na IC2 stvar deluje na 1 plosk... (rabim na 2 ploska)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1995
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 12:47:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je, če pogledaš data-sheet CD4017, potem vidiš, da je pin13 clock-enable in mora biti vezan na maso, da je omogočen clock vhod, pin14.
Napako v shemi sem spregledal tudi jaz, ampak če ti rele potem stalno preklaplja, se dogaja točno tisto, o čemer sem prej pisal: stalno se ti proži tranzistor, kar pomeni, da so neke motnje, ki stalno prožijo monostabile.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lebang



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 20:41
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 13:04:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če govorimo o tranzistorju T1 , sem ga vzel iz vezja in je stvar še vedno ista.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 21:04
Prispevkov: 56
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 16:19:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšen mikrofon imaš?Je kondenzatorski?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lebang



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 20:41
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 25, 2008 21:44:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mikrofon je kondenzatorski (pa to najverjetneje nima vpliva)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group