Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

12V na port AVR

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Digitalna elektronika in vezja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 17:42:02    Naslov sporočila: 12V na port AVR Odgovori s citatom

Pri uporabi uC je periferija še kako pomembna, že samo vhodno ali izhodno vezje na port je zelo pomembno, saj porti niso primerni za direktni priklop na "zunanji svet"

Če želimo na port priključiti signale z višjo napetostjo kot je napajalna napetost uC, je treba narediti prilagodilno vezje. Signali so velikokrat "umazani" z motnjami, zato je treba te motnje filtrirati, saj softversko filtriranje ni vedno uspešno, zato je dobra kombinacija hardverskega filtriranja in softverskega filtriranja, če je potrebno.

Za začetek si oglejmo najbolj pogost primer vhodnih vezij in sicer 12V logični signali (logična 1 ali logična 0) na port uC ki je napajan s 5V.

Najprej si poglejmo notranjo zgradbo porta AVR uC
http://www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1619.pdf#page=14

Zamislil sem si naslednje verzije vhodnih vezij za navadne digitalne logične signale 12V s povprečno prisotnostjo motenj.
Sheme so v prilogi, 6 primerov od najbolj osnovne do malo bolj izpopolnjene in še vedno preproste.

Prosim za komentarje, delam pa eno relejsko logično ploščo v stilu Easy ali LOGO, le za 12V napajanje.



vhodni_del_12V-port_00-sch-200dpi.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  vhodni_del_12V-port_00-sch-200dpi.gif
 Velikost datoteke:  16.56 KB
 Downloaded:  771 krat


_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebaveh



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 19:34:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optosklopniki imajo kakšno sposobnost filtriranja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2008 21:03:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optosklopniki, imenovani tudi optokoplerji (opto coupler) sami po sebi galvansko ločijo signale, veliko motenj pa se lahko tudi prenese preko njih, če pred ali/in po optosklopniku ni dodatne filtracije z RC ali/in LC filtri, lahko tudi kako drugače.

Vprašanje je, kako najbolj enostavno, s poudarkom na enostavno, narediti vhodni del.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 13:33
Prispevkov: 76
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 23, 2008 11:46:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

RC člen in nato optocoupler? Na ta način bi zaščitil procesor pred špicami, delno pa bi filtriral tudi motnje še na primarni strani.

LP, Grega
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 23, 2008 13:52:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optocoupler je že preveč, potem je vseeno, če uporabim NPN tranzistor na vhodu, pa bo napetostne konice pobral tranzistor. Če je NPN tranzistor vezan z emitorjem na maso, potem ob tem nastane negator, zato je signal negiran, saj pri logični 1 na vhodu, pride logična 0 na port. na ta način sem že delal ploščo, bi pa rad zadevo še bolj poenostavil.

Res je, da z optocouplerjem odrežemo vse napetostne konice, tranzistor pa lahko vežemo z emitorjem na maso in kolektorjem na port ali pa s kolektorjem na +5V in emitorjem na port. Razlika je v tem, da je z ozemljenim emitorjem negirano vezje, z emitorjem na port pa ni negirano. Previsoka napetost na port ne more priti nikakor.

Želim se izogniti čim več elementom, oskubiti vezje vhodov kar se le da ... plošča bo uporabljena za aplikacije, kjer se signali ne spreminjajo hitro, zato lahko na vhod vežem zelo nizko prepusten RC člen, to pomeni, sorazmerno velik kondenzator, ki bo požiral napetostne konice in gladil konice ob prehodnih pojavih, tako da niti debounce ne bo potreben v programu.

Odločam se med 5. in 6. verzijo vhoda iz sheme, ki sem jo pripel zgoraj. Ploščo bi zrisal v SMD, lahko pa bi določene elemente izpustil, tako da bi povezal kot 2., 3. ali 4. verzijo.
Od 2. verzije dalje je tik pred portom upor, tega bi lahko tudi izpustil, da bi bilo tako, kot v 1. verziji, kar pomeni prevezava namesto upora in če je to SMD vezje, je to lahko le kapljica cina.

Rad bi zrisal univerzalno vhodno vezje, potem pa vhod sestavil po potrebah, odvisno od motenj. Te dni se moram lotit risanja, ker se že rahlo mudi.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pirpy



Pridružen/-a: Tor Dec 2007 15:34
Prispevkov: 50
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 11:12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz dam najraje optospojnik druge motnje pa odpravim z debounc v bascomu(program veckrat preveri signal in sele potem reagira)

LP
Borut
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 12:03:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Optosklop je seveda dobra stvar, prav tako tudi vhodni filter z NPN tranzistorjem, rad pa bi naredil čimbolj oskubljeno verzijo, tudi brez tranzistorja. Debaunce je seveda opcija ali pa kar nujnost, lahko tudi drugačna softverska rešitev.
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pirpy



Pridružen/-a: Tor Dec 2007 15:34
Prispevkov: 50
Kraj: Topolšica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 11, 2009 18:34:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP,
Zanima me kako napreduje tvojo vezje , kateri filter ti deluje najbolje.
Ravno delam na novem vezju z m32 8 izhodnih releje 8 opto vhodov rad pa bi naredil tudi adc vhode za merjenje napetosti... vendar se bojim da mi se mi bo mcu resetiral ali zabrkal saj imam včasih probleme že z optokoplerji in triaki še posebno če poganjam kakšen kontaktor ki mi občasno resetira mcu po kablu 10 metrov stran pa čeprav je mcu optično ločen od kontaktorja??.


Borut
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 12, 2009 10:50:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V praksi nisem testiral, vsekakor pa resetiranje pomeni, da nekje pridejo napetostne konice skozi, lahko tudi po napajanju. Dolge signalne linije, ki niso uporabljene za komunikacijo ampak so več ali manj statične ali se spreminjajo počasi, je treba priključit preko dušilke in/ali LC in RC filtra.
Čeprav obstajajo programske rešitve za odpravljanje motenj, je to še vedno premalo, dobri stari analogni LC in RC filtri so zakon tudi v sodobni digitalni tehniki z uC in če je delalo dobro še iz časov TTL in CMOS, zakaj ne bi sedaj z uC.

Napajanje je potrebno urediti z večjimi kondenzatorji in dušilkami na napajanju, več blokirnih 100n in podobne rešitve.

Če bi predstavil kompletno shemo problematičnega vezja, bi mogoče odkrili napako.

Kontaktorji so pa vedno "špricali" motnje ...

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Digitalna elektronika in vezja Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group