Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Kuhinjska napa - novo stikalo za vklop

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrazzzz



Pridružen/-a: Ned Feb 2011 0:18
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 17, 2019 20:09:45    Naslov sporočila: Kuhinjska napa - novo stikalo za vklop Odgovori s citatom

Doma imam staro napo, ki ima težave s tipkami na kontrolni plošči. Tipke niso klasične (drsnik), ampak sta za hitrost vrtenja dve ločeni tipki (+ in -). Tipke so sedaj postale neodzivne in napo komaj še vključim, tipki + in - pa ne delujeta. Razmišljam, da bi dal novo ločeno stikalo za vklop in najvišjo hitrost vrtenja (to največ uporabljam). A morda kdo ve, kako to zvezati z motorjem ali kako ugotoviti, kakšna je funkcija posameznih pinov? Motor ima ločeno napajanje in ločen 6-pinski konektor - s kontrolne plošče gre namreč 5 žic na motor (1 pin ni v uporabi).

Motor izgleda takole:




Hvala za pomoč.[/i]


Nazadnje urejal/a andrazzzz Pon Mar 18, 2019 14:55:17; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
var



Pridružen/-a: Ned Jan 2015 9:23
Prispevkov: 53
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2019 07:34:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Motor je kot nov, tako da tudi stikalo ne more biti izrabljeno. Jaz bi na vašem mestu razdrl stikalo in očistil kontakte.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule



Pridružen/-a: Čet Jun 2008 13:44
Prispevkov: 27
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2019 07:37:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če so tipke neodzivne, jih lahko zamenjaš. Preveri jih z inštrumentom. Sicer lahko sem pripopaš še sliko tipk.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2008
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2019 09:12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče vrstni red ugotoviš že iz konektorja na stikalu. Ugibam, da gre za nekakšno elektronsko stikalo ali pa je kako drugače mehansko rešeno premikanje + in - pozicij. Motor ima eno žico skupno in potem še 4 žice za različne hitrosti od katerih naj bi bila naenkrat priključena le ena. Glede an interno vezavo v motorju bi verjetno brez težav ugotovil razpored že z merjenjem upornosti. V tem primeru naj bi vse pokazale upornost med zeboj, nikjer neskončne upornosti. Tiste 4 med katerimi je najnižja upornost, so hitrosti, edina, ki z upornostjo proti vsem ostalim opazno odstopa navzgor pa je skupna, recimo temu ničla, 4 hitrosti pa so namenjene priklopu faze.

Mogoče te slike kaj pomagajo.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrazzzz



Pridružen/-a: Ned Feb 2011 0:18
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 18, 2019 14:58:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Mogoče vrstni red ugotoviš že iz konektorja na stikalu. Ugibam, da gre za nekakšno elektronsko stikalo ali pa je kako drugače mehansko rešeno premikanje + in - pozicij. Motor ima eno žico skupno in potem še 4 žice za različne hitrosti od katerih naj bi bila naenkrat priključena le ena. Glede an interno vezavo v motorju bi verjetno brez težav ugotovil razpored že z merjenjem upornosti. V tem primeru naj bi vse pokazale upornost med zeboj, nikjer neskončne upornosti. Tiste 4 med katerimi je najnižja upornost, so hitrosti, edina, ki z upornostjo proti vsem ostalim opazno odstopa navzgor pa je skupna, recimo temu ničla, 4 hitrosti pa so namenjene priklopu faze.

Mogoče te slike kaj pomagajo.


Motor na sliki je s spleta in ni iz moje nape. Samo za predstavo sem ga prilepil, pri meni je namreč identičen.

Če prav razumem, lahko potem na preprost način ugotovim, kam dam ničlo. Hkrati s preklapljanjem faze po ostalih pinih definiram hitrost motorja. A je kakšna logična razlaga, zakaj je 5 žic v konektorju, motor ima pa 3 hitrosti?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2008
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2019 07:32:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fotografije so iz interneta, to sem opazil ja, zato sem dal splošen odgovor. Iz tega razloga sem potem nekako zgrešil informacijo, ko si napisal da gre napajanje direktno v motor in potem iz motorja na stikalo 5 žic.

Zadeva bi bila precej logična, če bi pri 3 hitrostih na stikala šle 4 žice, tako pa lahko ugibam, da imaš mogoče še stikalo za lučko ali pa kakšno signalno lučko in je poleg prej omenjenih pričakovanih 4 žic še ničla za lučko.

Bolj natančen opis in dejanska fotografija bi zagotovo dalo bolj jasno sliko.

In mimogrede, ni nujno, da je stikalo zanič, kaj pa če je "šel adijo" motor?

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrazzzz



Pridružen/-a: Ned Feb 2011 0:18
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2019 13:48:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Motor dela, ker občasno mi celo uspe zagnati napo. Tipke niso klasična stikala in je poleg še kontroler, ki bi tudi znal nagajati. Sem se pozanimal in bi lahko dobil nove tipke in kontroler, ampak ekonomsko ni smiselno. Je pa malo bolj "pametno" narejeno vse skupaj in si ob vklopu tudi zapomni, na kakšni hitrosti je prej delovala napa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2008
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2019 21:17:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, potem je jasno zakaj gre na stikalo oziroma kontroler 5 žic.

faza
ničla
hitrost 1 faza
hitrost2 faza
hitrost 3 faza

Na kontrolerju imaš izhode in še vedno lahko samo ugibamo, ker ne vidimo fotografije... ali so na kontrolerju releji ali kaj drugega. Seveda lahko namesto te elektronike (lahko bi že prej napisal da je elektronika, tako pa si zavajal da je stikalo) montiraš nadomestno stikalo.

Ni nujno da so tipke zanič, verjetno je crknilo napajanje na kontrolerju, najbrž je kapacitivni napajanik, kondenzator izgubi kapaciteto, verjetno je 330n 400V ali pa 470N, 680n, 820n, 1u, ne vem, boš moral sam opisati in pokazati fotografije, drugače ne moremo pomagati.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrazzzz



Pridružen/-a: Ned Feb 2011 0:18
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 19, 2019 21:36:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se opravičujem, če sem na začetku napačno opisal in s tem zavedel.

Slika vezja:


Mi je sedaj bolj jasno, kaj je funkcija 5 žic. Torej če najdem fazo, lahko sklenem fazo in eno od žic za hitrost in bi moral motor zagnati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2008
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 20, 2019 07:46:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno.
Na tej majčkeni fotografiji vidim 3 releje, se mi zdi. Bolj majčkeno verjetno ni šlo linkat?

Vidim tudi transformatorček, torej zgoraj opisana možnost napake kapacitivnega napajalnika odpade, da ne boš iskal v tej smeri, še vedno pa je lahko napaka na gladilnem kondenzatorju, ki je v tem primeru elektrolitski. Sem že imel primer, ker je bil gladilni kondenzator za 35V, v stand-by pa je bilo na njem preko 40V, rele 24V, kondenzator je izgubil preko 95% kapacitete, menjava je rešila problem. Zadeva je taka, da taki majhni transformatorčki imajo napetost prostega teka (kadar je v stand-by) precej višjo kot je nazivna napetost.
Poišči največji elektrolitski kondenzator, pomeri napetost in primerjaj z napisano napetostjo na njem.

Seveda slike običajno pripenjamo na forum kot priponko in seveda je zašeljeno da se s fotografije da tudi kaj razbrati in videti.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group