Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Izbira 8 port gigabitnega switcha

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Internet, raèunalniÅ¡ka omrežja LAN in wlan, povezave in strežniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
flomaster



Pridružen/-a: Ned Jan 2014 21:23
Prispevkov: 53
Kraj: Kranjsterdam

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2017 13:35:14    Naslov sporoèila: Izbira 8 port gigabitnega switcha Odgovori s citatom

Sem tik pred nakupom gigabitnega switcha z 8 porti in se ne morem odloèiti katerega bi izbral. Trenutno imam 8 portni 100Mbit switch in se obesi, èe za trenutek zmanjka elektrike, tudi UPS ga ne reši vedno, ker je preklop oèitno prepoèasen. Težavo bi lahko rešil ampak že dalj èasa razmišljam o menjavi za hitrejšega. Prijatelj pravi, da je težava v napajalniku, ker se to vèasih ni dogajalo, da so verjetno oslabeli kondenzatorji.

Trenutno imam v izboru veè razliènih:
dva 8 portna switcha, oba sta TP-LINK,
eden je TP-LINK TL-SG108 in drugi je TP-LINK TL-SG108E (smart)

Pri obeh me moti tudi to, da so vtiènice spredaj, zato sem gledal še tega Edimax Edimax ES-5800G V3 ki mi je bolj všeè že zaradi priklopa, ker so vse vtiènice zadaj.
Switch, ki ga imam trenutno je prav tako Edimax in je vsa leta dobro deloval in še deluje, dobil pa sem že nekaj let rabljenega.


Razlika je po mojem razumevanju ta, da je smart switch "managed" in ima vgrajeno tudi funkcijo QoS in ima tudi svoj IP naslov. Navaden switch ki je "unmanaged" je preprosto plug&play ne omogoèa nastavitev in zato tudi nima IP naslova. Menda je unmanaged tudi bolj varen, ker menda ni možen vdor, ker je brez IP naslova in je neviden v omrežju.

Naj omenim, da je trenutni switch, ki ga uporabljam, prav tako navaden unmanaged in da QoS v bistvu niti ne rabim, sicer imam v routerju konfiguriran QoS za VoIP in kakšne posebne razlike nisem opazil pri pogovorih preko skype ali viber. Naj bi smart switch razbramenil router ampak ne vem èe to rabim, saj ni toliko prometa, niti toliko raèunalnikov, da bi to rabil, saj zaenkrat vse deluje dobro in brez prekinitev.

Ker ne razumem vsega, kaj pomeni "managed" smart in "unmanaged" bi prosil za nekaj pojasnil. Za hitrejši switch se odloèam zaradi prenosa podatkov na mrežni disk in obratno in povezava na raèunalnik s torrenti, ker je pri veèjih prenosih 100Mbit postalo "prepoèasno". Èe je do sedaj vse normalno (razen hitrosti) delalo v redu z navadnim, potem verjetno ni potrebe za smart managed switch Rolling Eyes

Kako pa imate ostali rešeno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2017 15:47:41    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Èe boš kupil Edimax switch ne boš niè zgrešil.

Èe ne veš toèno, èemu kaj služi, vzameš switch brez nekih posebnih funkcij in brez nastavitev, vklopiš, povežeš in pozabiš.
Ko boš rabil, boš tudi vedel, kaj toèno rabiš, ampak za domaèo uporabo garantirano ne rabiš niè posebnega, še posebej ker omenjaš zgolj raèunalnike, nobene IPTV, kamer, videonadzora, ... èeprav slednje sploh ni problematièno, dela z navadnimi nastavitvami.

Omenjaš lokacijo prikljuèkov. Ali nameravaš to postaviti nekam ali obesiti na zid?
Verjetno o vgradnji v omaro ali omaricoše nisi razmišljal, sicer bi posegal po napravah s standardnimi dimenzijami in v teh primerih so prikljuèki RJ45 spredaj z luèkami vred, napajanje zadaj.

Tudi moje znanje na tem podroèju ne blesti ravno, se nisem poglabljal, ker ni bilo potrebe. QoS v samem routerju se je za moje potrebe izkazalo za veè kot samo zadovoljivo.

Omenjaš napako ko zmanjka elektrike za kratek èas. Kaj moraš storiti, da ponovno deluje? Ali izklopiš napajanje za nekaj sekund, poèakaš in ponovno vklopiš? Ali je potem v redu? Kakšne vrste napajalnik je uporabljen? S klasiènim transformatorjem ali switcher? Omenjaš, da imaš star switch, ugibam, da je napajalnik še stare sorte, torej s transformatorjem. Lahko so kondenzatorji slabi in ga zmede kratka prekinitev ki se zgodi v trenutku preklopa UPS, tako kratka prekinitev ne bi smela delati težav. Poskusi z drugim napajalnikom z veèjimi kondenzatorji ali poskusi popraviti tega. Èeprav boš menjal switch, boš mogoèe starega še kdaj potreboval, èe boš imel še veè ethernet naprav, saj veš, prihaja "internet of things" in boš rabil še veè portov in zoprno je, èe se ti switch obeša.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Internet, raèunalniÅ¡ka omrežja LAN in wlan, povezave in strežniki Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group