Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

3A NAPAJALNIK NASTAVLJIV OD 1V DO 27V
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 07:50:34    Naslov sporočila: 3A NAPAJALNIK NASTAVLJIV OD 1V DO 27V Odgovori s citatom

Delam *** ta usmernik - napajalnik *** in me zanima ali je kakšna zamenjava za tiste diode, ker jih ne dobim v HTE-ju. Zanima me tudi koliko W so upori?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1952
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 09:17:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Diode so navadne 3A, zato bo dobra katerakoli iz data-sheet 1N5408

Upor bi lahko izračunal po ohmovem zakonu, torej, predlagane vrednosti so od 0,15ohm do 0,22ohm ... največji padec napetosti bi bil pri 0,22ohm največji tok pa 3,5A, kar znese 2,7W ... seveda pa pri tem uporu ne bo največji tok 3,5A ampak ustrezno manjši. Največji tok 3,5A je nekje pri uporu 0,15ohm, disipacija na uporu pa je v tem primeru manjša cca 1,8W. Pri uporu 0,22ohm je tok manjši od 3,5A, tako da je disipacija gotovo manjša od 2W. Vzemi torej 2W upor.

Bom članek dopolnil ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 18:16:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala. Very Happy

Saj, lahko vzamem tudi večjega (mislim da ga imam na zalogi - da ne bo treba v h te iti9?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1952
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 19:34:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsekakor, upor je lahko tudi večji od 2W, torej 5W. Običajno so 2W upori ogljeni, ki pa zdržijo manj, kot žični, npr trenutno večjo preobremenitev.
No, pri uporu 0,15 ali manjšem 0,1 ohm, je padec napetosti pri toku nekaj A dovolj majhne, da disipacija ne presega 2W, običajno je le okoli 1W.

Upori, ki se precej grejejo, naj bi bili odmaknjeni od tiskanega vezja, lahko pa za boljše hlajenje tiskano vezje naredimo tako, da je baker, kjer je upor zaspajkan, večje površine.


Mimogrede, bostjan91 je objavil 1000. odgovor na tem forumu Applause , ob tej priliki ti podeljujem simbolično nagrado in sicer predlagam tiskano vezje in LM723 za omenjeni usmernik ... po želji tudi kaj drugega Smile

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2008 21:22:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super Very Happy

Sem ti na mail že poslal naročilo za nekaj stvari, in lahko mimogrede še tole dodaš ;D .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2008 18:02:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gledal sem malo datasheet, in ker nisem navajen, kje bi zvedel za zamenjave, me zanima če je tam pod orderin information, na strani 3?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 266
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2008 18:20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bostjan91 je napisal/a:
Gledal sem malo datasheet, in ker nisem navajen, kje bi zvedel za zamenjave, me zanima če je tam pod orderin information, na strani 3?


Zamenjavo kaj? Čipa?

_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2008 18:51:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne diod.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1952
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2008 18:55:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@bostjan91
Tvoje pisanje je včasih precej dvoumno, zraven pa še polno napak. Prosim, da upoštevaš pravila na forumu in poskušaš pisati čimbolj pravilno. Tvoje odgovore pa popravi s pomočjo gumba "uredi" v vsakem tvojem sporočilu Exclamation

Ordering information tebe prav nič ne zanima, saj verjetno ne boš naročeval direktno iz tovarne Razz

Najbolj pomembno pri data-sheet za omenjeno diodo je "Maximum Ratings and Electrical Characteristics" lepo napisano v tabeli, skupaj z oznakami. Za omenjeni usmernik je dobra katerakoli dioda iz tega data-sheet

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 26, 2008 06:44:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me še koliko Voltna sta tisa elektrolita na desni?
_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1952
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 26, 2008 08:07:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Elektrolita na desni? verjetno imata referenco Cx ? ane
Sicer pa naj bosta toliko voltna, kolikor je napetosti na njih, oziroma še nekaj več.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 01, 2008 07:20:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, danes sem se odločil da ga bom ''spravil skup''.

Zataknilo se mi je pri C6 in C4. Opazil sem, da gre le eden od njiju na ploščico. Zanima me kateri?
Na montažni shemi sem opazil, da je na mestu, kjer bi moral biti C4 napisana oznaka C6. Sedaj sem pa zmeden, ker ne najdem podatkov o tem.

Imam pa še eno vprašanje in sicer ali moram oba tranzistorja hladiti, ali bo zadosti če hladim samo 2N3055?

_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1952
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 01, 2008 11:52:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napaka je bila na montažni shemi, sem popravil. Na ploščico gre kondenzator 220p, tisti 100uF elektrolit pa ni montiran na ploščici, ampak posebej, običajno na izhodnih priključkih - pušah. Raster za C4 je nekoliko velik, to pa zaradi tega, ker gresta pod C4 dve vezi, tiskano vezje pa je namenoma robustno, ker je namenjeno začetnikom.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 01, 2008 13:35:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja sem pogruntal Laughing

Drugače mi je pa všeč razporeditev elementov.

_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 13, 2008 18:42:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, sem dobil priložnost tudi v šoli Laughing

Smo se zmenili, da vsak ki hoče bo naredil en projekt (lahko tudi iz interneta dol pobran, saj še ne znamo sami konstruirat napajalnikov in ojačevalnikov in podobnega) in bomo dobili oceno iz obdelave vezja ter lastnih zapažanj in seveda meritev Very Happy
Sporočim, koliko bo ocena Smile

_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 17, 2008 17:21:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vezje deluje, potrebno ga bo še vgraditi v ohišje (enkrat naslednjih vikendov, ko bo čas Laughing ). kot je razvidno na sliki, nisem uporabil 2W upora, ker ga nisem dobil ampak sem namesto tega dal kar 5W. Potrebno ga je bilo malo oddaljiti od vezja, ker raster ni bil narejen zanj. Verjetno ga bom zamenjal s šibkejšim (enkrat te dni Laughing ). pri drugi sliki, se vidi kako je vezje pospajkano potem ko uničiš konico, katera je bila primerna za to.


P3150002.JPG
 Opis:
Vezje od zgoraj

Download
 Ime datoteke:  P3150002.JPG
 Velikost datoteke:  387 KB
 Downloaded:  986 krat


P3150004.JPG
 Opis:
Pospajkano vezje

Download
 Ime datoteke:  P3150004.JPG
 Velikost datoteke:  407.62 KB
 Downloaded:  906 krat


P3150005.JPG
 Opis:
Slika od zgoraj. Lepo se vidi podnožje za čip, ker sem nekaj testiral in priključki za 2N3055

Download
 Ime datoteke:  P3150005.JPG
 Velikost datoteke:  320.76 KB
 Downloaded:  890 krat


P3150006.JPG
 Opis:
2N3055 na hladilnem rebru - zgoraj

Download
 Ime datoteke:  P3150006.JPG
 Velikost datoteke:  322.77 KB
 Downloaded:  866 krat


P3150008.JPG
 Opis:
2N3055 na hladilnem rebru - spodaj

Download
 Ime datoteke:  P3150008.JPG
 Velikost datoteke:  287.58 KB
 Downloaded:  877 krat


_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 17, 2008 17:28:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zaradi maximuma 5 priponk dodajam 6. sliko v drugem odgovoru Very Happy

Vezje deluje zelo lepo in sem zelo zadovoljen z njim. Moram pa povedati da sem malo probaval čipe, saj mi je samo eden od dveh kupljenih v HTE-ju delal.



P3150010.JPG
 Opis:
Vezje in 2N3055 na hladilnem rebru skupaj

Download
 Ime datoteke:  P3150010.JPG
 Velikost datoteke:  290.82 KB
 Downloaded:  910 krat


_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejj



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 21:04
Prispevkov: 56
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 17, 2008 19:09:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na sliki P3150008.JPG je videti matico ki si privil na izolacijo.To odvij matico in daj podložek na izolacijo,nazaj priviješ.Ker privita matica lahko poškoduje in pride stik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 266
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 17, 2008 19:53:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo lepo si naredil. Čestitam. Je to tvoj prvi malo bolj resni projekt?

Drugače,uporabljal malo manj kolofonije,ali pa jo prej pošrpici z lotlakom,ter se tako rešiš odvečne kolofonije-je ni potrebno dodajati.

_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 17, 2008 21:02:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, prej sem sicer naredil še Reber-jev ojačevalnik (70W, rad delam Reberjeve projekte, ker ima vse opisano na njegovi strani in se tako veliko naučim). Najprej sem pospajkal ploščico, potem sem očistil kolofonijo z acetonom, nato sem spajkal. Pošprical bom še s sprejem Plastic 20, slišal sem, da poleg zaščite še raztopi kolofonijo, to se pravi, da nebo več tako vidna. Sicer pa tudi ne škodva če je gori Very Happy

P.S.: Pa sem res pozabil podložke Laughing

_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 266
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 10:22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A si že pošprical z plastic sprejom? Zanima me kako izgleda(če lahko kakšno sliko pripneš)vse skupaj z tem lakom.
_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 23, 2008 12:02:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem še, čakam, da bom v šoli pokazal in da mi bo profesor potrdil če je vredu, potem bom pa zaščitil in spravil v škatlo.
_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Firbec



Pridružen/-a: Ned Maj 2008 15:21
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2008 20:08:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidim, da je nekomu že srečno uspelo narediti svoj prvi usmernik brez kakšnih večjih težav. Jaz sem poizkusil še sam narediti ta usmernik ampak nimam ravno transformatoja 24v ampak 12V in pa 2A. Ko priklopim na ta usmernik ta transformator mi najprej sprva noče pod 9V najnižjo napetost doseč, kot najvišjo dobim 15V potem problem je ko hočem tok ojačat na 2A se sploh nič ne zgodi no oziroma mi napetost pade za slab volt napetost.
Sedaj me pa zanima seveda če je ta usmernik narejen samo za transf. 24V in zato ne dobim pravih vrednosti na izhodu ali sem jaz kako neumno napako napravil pri sami izdelavi? Ker kakor sem bral na reber-ovi strani moraš pač paziti da ne presežeš napetosti 35V, tako da moj transf. praktično ne bi smel biti noben problem. Aha pa da ne pozabim še to vprašati ali bi bila bistvena predelava samega usmernika, če bi hotel imeti regulacijo do 10A ali moram samo serijsko vezati tranz. 2N3055.

P.S.
Sem začetnik mimogrede:D tako da brez zamere če so neumna vprašanja!

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bostjan91



Pridružen/-a: Pon Mar 2008 20:15
Prispevkov: 162
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2008 20:31:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

meni sprva ni hotelo nad 6V zaradi pokvarjenega čipa.
_________________
Moj blog
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dkone



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 9:47
Prispevkov: 266
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2008 20:49:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Firbec je napisal/a:
Vidim, da je nekomu že srečno uspelo narediti svoj prvi usmernik brez kakšnih večjih težav. Jaz sem poizkusil še sam narediti ta usmernik ampak nimam ravno transformatoja 24v ampak 12V in pa 2A. Ko priklopim na ta usmernik ta transformator mi najprej sprva noče pod 9V najnižjo napetost doseč, kot najvišjo dobim 15V potem problem je ko hočem tok ojačat na 2A se sploh nič ne zgodi no oziroma mi napetost pade za slab volt napetost.
Sedaj me pa zanima seveda če je ta usmernik narejen samo za transf. 24V in zato ne dobim pravih vrednosti na izhodu ali sem jaz kako neumno napako napravil pri sami izdelavi? Ker kakor sem bral na reber-ovi strani moraš pač paziti da ne presežeš napetosti 35V, tako da moj transf. praktično ne bi smel biti noben problem. Aha pa da ne pozabim še to vprašati ali bi bila bistvena predelava samega usmernika, če bi hotel imeti regulacijo do 10A ali moram samo serijsko vezati tranz. <a>2N3055</a>.

P.S.
Sem začetnik mimogrede:D tako da brez zamere če so neumna vprašanja!

Lp



Preveri izhodni tranzistor,ter na konci še LM723. Skuriš ga pa lahko tudi med drugimi z veliko napajalno napetostjo(kar v tvojem primeru ni vzrok,glede na trafo).

_________________
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group