Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoè pogostih vprašanjPomoè pogostih vprašanj   IšèiIšèi   Seznam èlanovSeznam èlanov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporoèilPrijava za pregled zasebnih sporoèil   PrijavaPrijava 

Težava sesalca

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Servis
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporoèilo
mirc



Pridružen/-a: Sob Avg 2010 13:10
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 28, 2014 21:57:25    Naslov sporoèila: Težava sesalca Odgovori s citatom

Prosil vas bi za pomoè pri težavi s sesalcem,sesalec je Philips FC9064.Težava je v tem da ko ga prižgem vèasih ne naredi nièesar,potem pa poèasi zaèenja zaganjati motor, vendar redko pride do maksimuma, vseskozi se zaganja(kot na videu).Obèasno mu uspe da deluje èisto normalno , vendar je to bolj poredko.Sesalec se razdrl,da pogledam kaj je narobe.Po mojih ugotovitvah se sesalec normalno prižge in dela na maksimum moèi èe staknem žièki kateri sta oznaèeni na sliki z rdeèo barvo,toda v tem primeru ne dela regulator za moè.Prosim za nasvet kaj bi bilo za zamenjat.Jaz sumim na regulator za moè ali pa senzor za pregrevanje motorja.

Slika kjer je oznaèeno z rdeèo.




Tole je slika vezja od zadaj.






Hvala za pomoè Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2014 12:30:52    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Videa ne vidim. Fotografije so sicer kar v redu, vendar se podrobnosti še vedno slabo vidijo, ker nisi dodal v visoki loèljivosti.

Èe si prevezal 2. in 3. pin na triacu, si sklenil A2 in G elektrodo, kar je lahko hudo narobe, moral bi skleniti A1 in A2, to sta 1. in 2. pin. Na vezju je èip, verjetno uC (mikrokontroler), ki poskrbi za poèasen zagon in regulacijo.
Ne vem kje vidiš ali pa si našel senzor temperature motorja?
Èe še nisi skuril uC, ker si narobe sklenil pine na triaku, preveri njegovo napajanje, ki je verjetno 5V. Pogosto je težava v napajanju, problem je lahko v kakšnem uporu in kondenzatorju za glajenje. Merjenje napetosti z voltmetrom verjetno ne bo pokazalo napake, bi pa videl na osciloskopu, ker pogosto odpove kondenzator za glajenje in potem uC ne more delovat normalno, èe napetost ni glajena.

Sumiš regulator za moè? kaj po tvojem mnenju je tukaj na vezju ta regulator? Regulator je tu celota, to je uC, triak, okoliški elementi in seveda mehki del v uC (software).

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Srecko



Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11
Prispevkov: 125
Kraj: Å ebrelje-Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2014 16:44:38    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Preveri kot ti je že @reber napisal. In ja, èe nisi skuril uC in se tudi po tej "operaciji" še zmeraj tako obnaša bi jaz preveril še oba plava kondenzatorja, ker je mogoèe, da je kateri izgubil kapacitivnost in ko se motor zažene in potrebuje veè toka se z tem tudi napetost na uC sesede, ki se namesto z trfotom v taklh regulatorjih dobiva z zmajnšanjem preko enega od omenjenih kndenzatorjev in upora in ponavadi kakšne zener diode. Very Happy

LP Sreèko

_________________
samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 29, 2014 20:26:03    Naslov sporoèila: Odgovori s citatom

Gledam fotografije in ugotavljam, kako je tole povzano. Videti je, da sta rjava in modra dovod 230V, obe èrni pa gresta v motor. Èe je sluèajno kakšna temperaturna zašèita motorja, je mogoèe kar v tokokrogu motorja vgrajen klixon zašèitni termostat. Na vezju je videti, da sta rjava in ena èrna povezani skupaj, kar je logièno. Modra gre na stikalo na vezju in preko triaka na drugo èrno od motorja. Na vezju je trimer potenciometer, oèitno služi kot potenciometer, èe je iz gumba na ohišju dovolj dolga os za nastavitev. Da je zadeva poceni, se špara na materialu, na izvedbi in seveda pri sestavljanju in montaži, stvari morajo biti zelo preprosto narejene.

Možne napake so lahko:
- kondenzator ki je namenjen napajanju uC
- upor v napajalni veji
- gladilni kondenzator v napajanju uC
- potenciometer zgublja kontakt

Kot sem že napisal, potrebno je zagotoviti stabilno napajanje za uC, jaz se v takih primerih poslužim kar s prisilnim zunanjim napajanjem ustrezne napetosti, ki mora biti galvansko loèena, dober bo ustrezen napajalnik. Zakaj zunanje napajanje? ker tako najhitreje odkrijem kje je problem, ali je v napajanju (zelo pogost vzrok nedelovanja) ali pa mogoèe v samem vezju. Ker tole vse skupaj ni nobena znanost od vezja, in ker vsaj malo deluje in se odziva, je verjetno uC dober.

Prej sem napisal, da kratkostièenje A2 in G lahko pomeni hudo napako... no, res jo lahko, ampak èe primerjam vezavo triaka in optocouplerja s triakom v vezavi solid-state relay, lahko vidimo, da triak v optocouplerju naredi prav to, poveže A2 in G. Dokler je triak dober, in èe je upor na G dovolj velik, verjetno ne bo prišlo do okvare na prožilnem delu vezja, v nasprotnem primeru pa bi lahko kaj skuril, odvisno kako obèutljiva je elektronika in kako je naèrtovano in odporno.

Modri folijski kondenzator 220n je vezan direktno na napajanje. Modri kondenzator 330n je oèitno namenjen napajanju uC. R8 je vzporedno 220n kondenzatorju, R2 pa je verjetno predupor, da uC tipa sinusoido in prehod skozi 0, da regulacija sploh lahko deluje. Kaj je pod stikalom se ne vidi, je to dioda ali kaj drugega. D2 in še èrna dioda zraven sta dioda in zener dioda, s fotografije težko razberem katera je kaj, elektrolit za glajenje je samo eden C3. Poleg èipa je keramièni 3 pinski resonator, kar verjetno pomeni da gre za en star mikrokontroler, lahko je tudi namensko integrirano vezje, težko reèem, èe ne vidim oznak.

_________________
Zasebna sporoèila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporoèilo Pošlji E-sporoèilo Obišèi avtorjevo spletno stran
Pokaži sporoèila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Servis Èasovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski èas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povleèeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group