Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Točkovni varilnik

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 140
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 21:01:20    Naslov sporočila: Točkovni varilnik Odgovori s citatom

Pozdrav!

Imam transformator 240W, P:240v/1A
Sekundar sem odstranil, št ovojev na volt pa je 2.5 - (2.5OV/1V)
Zanima me kakšna napetost in tok bi bila primerna za varjenje manjših stvari- npr. žičk do 1mm. ?
Ali bi žica s presekom 25mm^2 bila ok?



Hvala, Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 21:16:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri dovolj nizki upornosti lahko točkovno variš z zelo nizko napetostjo, če je tok dovolj velik. Če malo pogledaš na internetu, boš videl, da ljudje delajo hobi točkovne varilne aparate iz transformatorja iz mikrovalovne pečice.

Ključne besede za iskanje na google:

microvawe oven welder

microvawe oven spot welder

Seveda lahko poskusiš tudi z drugačno kombinacijo in izbiro ključnih besed. Slike, članki, posnetki na YT govorijo sami zase, vprašanje je le, kako to čim bolj enostavno in kvalitetno narediti.

Sam sem zbral nekaj ustreznih transformatorjev iz mikrovalovnih pečic, odstranil sekundarno VN navitje in poskusil z žico 16mm2 ki sem jo imel pri roki. Ta presek je premajhen, saj se precej hitro pregreje, za en zvar ali dva, bi šlo tudi s tem.

Razmišljam o nadgradnji, da bi tisti ovoj ali dva sestavil iz masivnih bakrenih palic pravokotnega preseka, izolacijo bi naredil s tankimi ploščicami iz vitroplasta ali kaj podobnega in zalakiral z izolirnim lakom. Pomembno je, da je presek čim večji in upornost čim manjša, še posebej od navitja do elektrod.

Ideja mi je vsekakor zanimiva Smile

Aja, za odstranjevanje navitja ni potrebno razdirat jedra, mislim, da je bolje jedro pustit pri miru. Navitje izven jedra sem odžagal s kotno brusilko, z rezalno ploščo 1mm debeline. Navitje v jedru sem izbil z izbijači. Ker je za novo navitje dovolj 2 ovoja, bo navijanje enostavno.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 140
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 21:30:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, na yt sem že pogledal kar nekaj posnetkov.
Ker nimam nobenega trafota iz mikrovalkovke sem uporabil nekega
iz grafoskopa(neka stara iskra vega).
Ko sem na jedro dal 1 ovoj in to priklopil na analogni ampermeter mi je pokazal preko 40A. Zgleda da je bil problem to, kot ste že omenili pretanka žica(cca 1mm premer).
Sam sem jedro odstranil tako, da sem žico odvil in vsako plast ovojev odrezal, da sem prišparal žico, ker še zgleda ok.

Mimogrede ali je kakšna razlika med AC varjenjem in DC varjenjem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 30, 2014 21:50:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri točkovnem varjenju za hobi namene verjetno ni razlike med AC in DC varjenjem. Kako je pri resnih točkovnih varilnih aparatih ne vem, to bi vedeli strojniki. Mislim, da se je najbolje držati preverjenega recepta ljudi, ki so to že uspešno naredili. Verjetno bo bolj problem, kakšne elektrode izbrati, spet bo treba po pomoč k strojnikom Wink Za hobi namen verjetno ne bo posebne krize.

Transformator od mikrovalovne pečice dobiš na odpadu, seveda takrat, ko ga rabiš, ga kot zakleto ne najdeš, ampak bo že, malo povprašaj naokrog. Transformator je močnejši, kot tisti iz grafoskopa, kar ene 3x močnejši, zato bo bolj primeren, tudi število ovojev na 1V je nižje, kar je seveda dobrodošlo. Na enem posnetku sem videl, da je bil tok večji od 500A Smile

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 140
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 01, 2014 16:28:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem danes kupil žico 25mm^2.
Na jedro sem spravil samo 2 ovoja Crying or Very sad . (1.2V)
Tako imam ramzerje približno 137. Ob kratkem stiku sekundarja preko primarja teče 2A. Torej je moj tok približno 260A ali nekaj manj.
Ker ima transformator na primarju več odcepov sem lahko izbral vhod 165V, kar mi da dovolj velik tok na sekundarju da se je tanka-1mm žička stopila,
žrebl pa se segreje in rahlo zažari. Bom še malo pogledal naokoli, če kje dobim trafo od mikrovalovke, če ne bom pa uporabil kar tega. Itak imam
namen variti samo manjše zadeve. Elektrode pa sem gledal, da je nekdo naredil kar iz navadnih žic in sponk. Ko bom naredil še kaj napišem. Smile
Mislim pa do bodo zdaj spet odlagali kosovne odpadke na ulico pa se bo ziher kaj našlo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 23:04:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še dobro, da je na primarju odcep in si lahko transformatorju vsilil večji magnetni pretok zaradi manj ovojev na primarju. Jasno je, da bo napetost na sekundarju nekoliko večja, predvsem pa občutno večji tok, ki bo bolj stabilen tudi zaradi večjega magnetnega pretoka skozi jedro. Za meritev toka bi bilo dobro uporabiti tokovne klešče, ker nisem prepričan, če tole z razmerjem drži, no, vsaj približna ocena vsekakor je. Tako "posiljen" transformator lahko brez škode zdrži nekaj zvarov oziroma tokovnih šokov, potem pa mora malo počivat Wink
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 140
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 02, 2014 23:12:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko vem je prestava Is/Ip, tako da nekje približno je Smile
Sem sprobal še na nižjem odcepu ampak se je trafo takoj segrel(primar) pa
še toliko toka je potegnilo da so se luči malo zatemnile Smile Upam da je še celi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group