Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VISOKOTLAČNI ČISTILEC PREVEZAVA 3 NA 1 FAZO

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zvezda



Pridružen/-a: Ned Sep 2014 17:14
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 28, 2014 21:21:57    Naslov sporočila: VISOKOTLAČNI ČISTILEC PREVEZAVA 3 NA 1 FAZO Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
rabim nasvet ali je možno prevezati visokotlačni čistilec(wap,karcher) iz 3 faz(18 kW) na enofazni tok in ga uporabljati.Nimam 3 fazni tok in razmišljam v tej smeri.Bo čistilec imel dovolj moči ob morebitni prevezavi na eno fazni tok?
Hvala...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tesla95



Pridružen/-a: Tor Apr 2013 22:45
Prispevkov: 101
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2014 05:23:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

18kW je precejšnja moč za eno fazo, še za tri faze so 25A varovalke premalo in bi rabil imeti naslednje močnejše (35A?)

Na eno fazo se lahko nekako za silo priklaplja trifazne motorje manjših moči, s tem, da delajo le s pribl. tretjino moči. To se lahko izvede s pomočjo vezave kondenzatorja v trikot vezavi, ki omogoči zamik faze. Za 18kW bi bil to kar precejšen kondenzator in, recimo da bi zadeva delovala, bi rabil več, kot 25A varovalko na eni fazi, pa še to bi lahko ven vrglo. Imaš opcije takega toka na 1 varovalki? Še, če imaš, je za tako moč kar tvegana zadeva. V najhujšem primeru bi lahko tudi kaj skuril verjetno, tako da se tega (tudi, če imaš pogoje) raje ne lotevaj (vsaj ne sam, ampak naj ti naredi izkušen električar - če bo sploh hotel to narediti).

Tole je pa vezava:

http://www.maskinisten.net/images/post_img/16293597624f6744456d9f7.jpg

Mislim pa, da je nerealno to delat s tako močjo, pa vprašanje, kako bi se sploh obnašalo s tretjino moči.

LP

PS: če že, si raje omisli 3 fazno napeljavo Wink Ne bo pa ravno poceni verjetno Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 227
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2014 07:08:56    Naslov sporočila: Re: VISOKOTLAČNI ČISTILEC PREVEZAVA 3 NA 1 FAZO Odgovori s citatom

zvezda je napisal/a:
..rabim nasvet ... visokotlačni čistilec..3 faz(18 kW) na enofazni tok...
kakšna pa je ta zadeva, da rabi takšno moč - industrijska verzija ? ali domača, pa je tisti podatek samo moč vtičnice ki jo imaš na razpolago Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 29, 2014 13:16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Visokotlačni čistilec z močjo 18kW je ogromna in močna mašina, razen, če gre za črpalko normalne moči v kombinaciji s pretočnim električnim grelcem za vodo. Da bi bila črpalka 18kW pa težko verjamem, ker to je za velike pretoke ali ogromne pritiske (rezanje betona, kovin).

Če gre slučajno za napako in ni 18kW, ampak 1,8kW, potem bi šlo s frekvenčnim regulatorjem, napajaš z eno fazo, ven dobiš 3 faze.

Če gre za kombinacijo črpalke in grelca in je črpalka nekje do 3,5kW, bi mogoče šlo, če bi motor črpalke napajal s frekvenčnim regulatorjem ustrezne moči, napajanje regulatorja na eno fazo, grelcem je pa tako vseeno, če imajo eno in isto fazo namesto treh različnih faz.
Če gre za električni pretočni grelec vode, bi bilo bolje uporabiti visokotlačni čistilnik, ki greje vodo na kurilno olje Wink
Če gre za visokotlačni čistilnik z močjo črpalke 18kW, bo mogoče bolje poseči po agregatu ustrezne moči, razen, če je uporaba tako pogosta, da je bolje naročiti ustrezno močan električni priključek, za redko uporabo je ceneje agregat.

In na koncu še potrditev, kar je že Tesla95 napisal, tokovi so že pri trofaznem sistemu zelo veliki, tako da na eni fazi lahko pričakuješ tok vsaj 80A Think
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group