Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Asinhronski motor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 11:49:48    Naslov sporočila: Asinhronski motor Odgovori s citatom

Mislim da je to motor z ločenim navitjem. Naj me kdo popravi če se motim.


elno~2.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  elno~2.jpg
 Velikost datoteke:  223.18 KB
 Downloaded:  953 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 16:20:12    Naslov sporočila: Re: Asinhronski motor Odgovori s citatom

Oz. še bolj verjetno da je Dahlander.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 18:22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zagotovo je dvobrzinski motor Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 21:21:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V to sem prepričan Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 13, 2014 23:12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Očitno bo to res dahlanderjeva vezava, ker če bi bila ločena navitja, ne bi moral uporabiti prevezav.

http://www.tiba.si/clanki/priklopi-trifaznih-asinhronskih-motorjev.html

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2014 08:36:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pravi moram dati to stikalo:


IMG_20140314_082514.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_20140314_082514.jpg
 Velikost datoteke:  40.47 KB
 Downloaded:  778 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2014 09:29:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako je, oziroma zagon narediš s kontaktorji. Ne pozabi tudi na dva različna bimetalna motorska zaščitna stikala, za vsako hitrost svojega, saj je tok različen. Če bi manjšo hitrost uporabljal le za zagon in pod nadzorom, lahko zaščito za to hitrost izpustiš, oziroma obe hitrosti vežeš na zaščito višje hitrosti, ki bi bila v tem primeru delovna. Če sta obe hitrosti delovni, rabiš zaščito za vsako hitrost posebej s pravilno nastavljenim tokom.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2014 12:15:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ampak ne razumem prav dobro zakaj takšno stikalo pri temu Dahlanderju?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2014 13:19:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tu ni kaj razumeti, priključiš tako kot je predpisano in prikazano v načrtih. Če želiš resnično razumeti, boš pa moral poiskati razlago o načinu delovanja takega motorja.

Zdi se mi, da je vprašanje podobno, kot če bi vprašal zakaj takšno stikalo za Y/D (zvezda/trikot) pri zagonu motorja v Y/D. Ali pa ne razumem tvojega vprašanja Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2014 14:01:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja zanima me način delovanja. Zakaj vse te prevezave na stikalu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2014 18:21:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da boš moral tvoja vprašanja postaviti bolj natančno, da bomo vedeli, kaj točno te zanima. Namesto enega stavka se potrudi napisati več stavkov. Tudi meni ni jasno, kaj točno te zanima? ali te zanima delovanje motorja ali delovanje omenjenega stikala.

Za delovanje stikala mislim, da je stvar preprosta. Če želimo doseči pravilno povezavo motorja z napajanjem, potem bo stikalo pač tako in vse te prevezave tudi. Zgoraj je potepenc omenil stikalo zvezda/trikot, tudi tam je kar nekaj prevezav Wink

Če te zanima delovanje motorja, razlaga ni več tako preprosta, ker se s tem že poglobimo v notranjo zgradbo asinhronskega motorja in bi verjetno moral začeti z razumevanjem najbolj osnovnega motorja.

Za začetek tudi jaz mislim, da se držiš preverjenih načrtov in navodil, pa bo vse delovalo tako kot je treba.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 14, 2014 22:12:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, bom drugače vprašal. Recimo da imam to stikalo ki je za Dahlander motor, a ga lahko priključim samo na visoke obrate in pustim ostale sponke proste?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 11:05:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda lahko. V tem primeru potem ne potrebuješ dahlander stikala, zadostovalo bo navadno 3F stikalo 0-1 s tem boš vklapljal izbrano hitrost elektromotorja. Izbrana hitrost bo tista, ki jo boš izbral z vezavo na priključnici elektromotorja. Verjetno se zavedaš, da na ta način vklapljaš vedno le izbrano hitrost. Če bi želel izbrati drugo hitrost, bi moral spremeniti priklop na elektromotorju po priloženi shemi, ki jo imaš na ploščici s podatki. Če želiš elektromotor uporabljati tako, kakršen je njegov primarni namen, torej obe hitrosti, moraš uporabiti dahlander stikalo in priključiti vse natančno po shemi. Namesto dahlander stikala lahko uporabiš tudi zgoraj omenjeno vezavo s kontaktorji.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 15:58:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pravi iz priključnic imam 6 žic. Tri so za malo hitrost in tri za veliko ter je tako oboje priključeno kot je na shemi ploščice. Jaz dam navadno stikalo izberem tri žice recimo za veliko hitrost in motor deluje z veliko hitrostjo. Če na stikalo povežem žice za malo hitrost deluje z malo. Pač tisto ki izberem. Ja se zavedam da na ta način vklapljam le izbrano hitrost.

Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 15, 2014 18:54:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drži, tako kot si napisal, le da si pri večji hitrosti pozabil na zvezdišče ZXY, ki ga moraš narediti, tako kot je narisano na ploščici s podatki. Ravno zaradi tega zvezdišča je dahlander stikalo nekoliko posebno in se zato razlikuje od navadnega 3F stikala 1-0-2.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 13:24:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pravi to zvezdišče lahko naredim kar tako da tiste tri žice za prvo brzino zvežem skupaj ostale tri žice pa zvežem na navadno stikalo in imam tako vklop velikih obratov.
Hvala, Lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 14:04:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko narediš tako, da povežeš kar tiste tri žice, če imaš iz motorja napeljanih 6 napajalnih žic poleg ozemljitve seveda Wink

Sicer pa, naredi natančno tako, kot je narisano na ploščici motorja, upam, da to ne bo pretežko, slediti navodilom.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 16:16:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne saj ne da bi bilo pretežko, le zanimalo me je če pač lahko tako naredim ker je to enako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 16, 2014 19:19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prav imaš, popolnoma enako je. Zvezdišče lahko zvežeš direktno na priključnih sponkah ali izven motorja.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group