Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Vezava vtičnic

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 10:10:38    Naslov sporočila: Vezava vtičnic Odgovori s citatom

Iz trifazne napeljave bi rad zraven trifazne vtičnice priključil še enofazno vtičnico tako da bi vzel fazo nulo in ozemljitev kar iz trifazne vtičnice katera je na varovalki C20. Na drugem koncu bi pa na isti način naredil še eno enofazno vtičnico. Ali je to vredu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 10:32:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Načeloma naj ne bi mešal 3F in 1F napeljave, ker se za 3F običajno uporabljajo trojni inštalacijski odklopniki in je tudi v načrtih risano posebej. Tudi pravila ne vem če to dovoljujejo, ampak če to delaš doma za lastno uporabo, te lahko potolažim, da je takih izvedb ogromno. Z vidika zanesljivosti in varnosti ni problema, ker obstoječi odklopnik varuje inštalacijo do vtičnice, v tvojem primeru je kabel verjetno 5x2,5mm2. Če boš na ta 3F vod vezal dve vtičnici, je verjetno bolje, da ju vežeš vsako na svojo fazo, ker boš prišel do situacije, ko bo naenkrat deloval 3F porabnik in še dodatno kakšen 1F porabnik in bi lahko prišlo do tako velike porabe na eni fazi, da bo izklapljal odklopnik. V vsakem primeru je dobro, da so bremena čim bolj enakomerno razporejena na vse tri faze, ne glede na to, ali ima vsaka vtičnica svoj odklopnik ali ne.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 11:55:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja imam kabel 5*2.5mm2 in vsako vtičnico na svoji fazi. Od doze nazaj do razdelilne omarice pa gre4*2.5mm2 kjer sta zemlja in nula združena ,v dozi kjer se pa srečata 4 in 5 žilni kabel sta zemlja in nula prav tako združeni kjer gre naprej do 3f vtičnice 5 žil in do 1f seveda 3 žile. Se praui je to ničenje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 10, 2014 18:00:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ničenje je takrat, ko nimaš zemlje in zato ozemljitveni kontakt vtičnice povežeš na ničlo. S tako vezavo dosežeš, da je naprava ozemljena preko ničle, ker je ničla tako ali tako povezana z zemljo, če ne drugje, je to narejeno v transformatorski postaji in večinoma v hišni priključni omarici, saj elektro na večih mestih ozemlji ničlo.

Če prav razumem tale tvoj zadnji odgovor, imaš 4x2,5mm2 kabel od omarice z inštalacijskimi odklopniki do prve razvodnice, kjer je potem naprej do 3F vtičnice napeljan kabel 5x2,5mm2. Poleg te 3F vtičnice imaš iz te razvodnice odcep za 1F vtičnico, ki je povezana s 3 žilnim kablom. Vezava je pravilna, če sta ničelni vodnik in ozemljitveni vodnik vezana na ničlo 4 žilnega kabla.

Taka inštalacija ima pomankljivost, ker v primeru, da se slučajno prekine dovodni ničelni vodnik, izgubiš ozemljitev preko ničle, kar je zelo nevarno. Dokler je inštalacija v redu, ni problema, če slučajno pride do prekinitve ničle, je pa lahko velik problem, zato se ničenje ne sme več uporabljati ali pa vsaj ni priporočljivo, ker ni pravilnika, ki bi zapovedoval, da je treba obstoječe zgradbe, v katerih je ničenje, predelati.

Kaj lahko storiš, da bo zadeva čim bolj varna? poskrbeti moraš za zanesljive kontakte in povezave. Še boljša rešitev bi bila menjava 4 žilnega kabla s 5 žilnim kablom. Menjava ima smisel, če imaš v razvodni omarici ločeno zemljo in ničlo in nujna, če imaš FID stikalo, da lahko sploh pravilno deluje.

Ničenje načeloma ni problematično, prav pa je, da se zavedaš pomankljivosti. Prekinitev dovoda ničle se v tem primeru nikakor ne sme zgoditi Exclamation

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2014 06:35:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako je kot praviš, samo da imam na 1F vodu priključene še tri sijalke. Hvala za izčrpen opis in razlago. Bom pripel kakšno skico ob priliki. Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2014 08:04:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako, kot sem že omenil, "parazitsko" dodane porabnike na inštalacijo 3F vtičnice, je najbolje dodati čim bolj enakomerno razporejene. Če imaš dve 1F vtičnici vsako na svojo fazo, bo verjetno najbolje, če razsvetljavo daš na tretjo fazo. Če si inštalacijo že poenostavil in imaš 1F razvod že skupen za razsvetljavo in 1F vtičnice, potem bi moral to ločiti in dodati še en kabel, če je to povezano v eni drugi razvodnici.

Situacija je podobna, kot če imaš npr eno lopo v bližini hiše in tja potegnjen 3F dovod za napajanje 3F vtičnice, nekaj 1F vtičnic in razsvetljave.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 11, 2014 08:38:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je tako narejeno, enofazni vod je vlečen že iz razdelilne omarice z varovalkami kjer se še v eni dozi razdeli na 1f vtičnico in preko stikal na tri sijalke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
butterfly



Pridružen/-a: Pet Mar 2014 21:29
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 12, 2014 10:53:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

butterfly je napisal/a:
Je tako narejeno, enofazni vod je vlečen že iz razdelilne omarice z varovalkami kjer se še v eni dozi razdeli na 1f vtičnico in preko stikal na tri sijalke.

Še skica...



IMG_20140312_104830.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_20140312_104830.jpg
 Velikost datoteke:  125.21 KB
 Downloaded:  1596 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
potepenc



Pridružen/-a: Tor Sep 2012 20:17
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 12, 2014 12:42:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole je skoraj čisto v redu povezano. Imaš tri enofazne vtičnice, vsaka na svoji fazi. Sporna je samo povezava do razdelilne doze, kjer imaš dovod zemlje, nimaš pa ničle, na tej točki se zemlja razcepi na zemljo in ničlo, kar pomeni ničenje. V primeru prekinitve dovoda te zemlje, imaš lahko velik problem. Če zamenjaš kabel s 5 žilnim ali potegneš še eno žico za ničlo oziroma zemljo, bo povezano tako kot je treba. Če sta zbiralki za zemljo in ničlo v razdelilni omarici združeni, ni nobenega problema, če nimaš FID-a. Zemlja in ničla sta lahko združeni pred FID-om, za FID-om pa ne smeta biti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirator



Pridružen/-a: Tor Mar 2014 14:49
Prispevkov: 41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 26, 2014 11:48:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@butterfly
Sicer je shema v redu, imam pa pomisleke glede presekov kablov, ki jih nisi definiral. Če imaš varovalko 16 A, potem na to varovalko ne moreš priključiti kablov preseka 1,5 mm2, na katere si verjetno priključil luči. Predlagam ti, da namesto kablov zamenjaš varovalko na 10 A, ki še vedno omogočajo priključitev porabnikov moči 2300 W/fazo. Da te pa ne bom zavajal, je po predpisih za TN-C sistem napajanja inštalacije zahtevan minimalni presek PEN vodnika 10 mm2, kar pomeni, da bi do doze moral pripeljati takšen presek. Ker za izvedbo tako ali tako sam odgovarjaš je odločitev tvoja.

_________________
Če si praktik, spoštuj teorijo, če si teoretik, spoštuj prakso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group