Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Presek kabla

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MB001Pridružen/-a: Tor Avg 2012 9:53
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2012 11:37:23    Naslov sporočila: Presek kabla Odgovori s citatom

Pozdravljeni

imam sledeče vprašanje, imam fotovoltaični sistem, z sončnimi moduli bom polnil akumulatorje (8 baterij), polnil jih bom preko polnilca od SMA (SIC50), kateri ima stalni tok polnenja 50A.

Akumulator:
Napetost: 12V
Kapaciteta (C20h): 114Ah
Kapaciteta (C5h): 96Ah
Število ciklov (pri 50% praznitvi): 1.200
Maksimalen tok praznjenja:900A (5s)
Kratkostični tok: 3.100 A


Kakšen presek kabla uporabiti, kakšno pretokovno zaščito, saj imajo akumulatorji velike kratkostične tokove?

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2012 17:16:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vprašanja in podanih podatkov ne razumem popolnoma, ker enkrat omenjaš fotovoltaični sistem, potem pa polnilnik s stalnim tokom 50A.

Omenjaš 8 baterij, verjetno misliš 8 akumulatorjev vsak po 114Ah

Če gre za 8 akumulatorjev, potem še ne vemo ali so ali bodo vezani zaporedno, vzporedno ali kombinirano?

Če bo vezava vzporedna, potem moraš poskrbeti za ustrezno vezavo, če pa gre slučajno le za en akumulator, je pa zadeva bolj enostavna.

V vsakem primeru se za zaščito uporablja varovalka čim bližje priključkom akumulatorja, seveda pa je lahko ta varovalka tudi nekoliko stran od akumulatorja, le da so vodniki (žice, kabel) ustrezno mehansko zavarovani ali dobro izolirani, lahko tudi 2x, predvsem pa je treba poskrbeti, da ne pride do stika in poškodb, pa je vse v redu. Če pogledaš napeljavo v vozilih, potem vse to ni tako strašno, saj je napetost nizka in sploh ni nujno da pride do stika, čeprav je izolacija že precej oglodana.

Pri stacionarnem sistemu ni vibracij in zato ne prihaja do poškodb izolacije vodnikov, zato bo skrbno narejena napeljava varna.

Se mi je že zgodilo, da sem po nerodnosti naredil stik direkno na priključkih akumulatorja, ko sem s pilo popravljal priključek, saj je bil en zobček za odstanit in sem se po nerodnosti dotaknil drugega pola (sploh ne vem kaj sem mislil, da nisem drugega pola pokril s plastičnim čepkom), seveda je pobliskalo kar dobro, precejšen del svinčenega priključka je izginil, na pili se je pa tudi dobro poznalo. Manjkajoči del priključka sem potem zapolnil z navadnim cinom s pomočjo spajkalnika, da ni grdo zgledalo Smile in lepo zravnal. Ker je bil stik izredno kratek čas, se seveda akumulatorju 150Ah ni nič zgodilo, le pila je ostala označena.

Visoke tokove, ki so jih sposobni dati od sebe svinčevi akumulatorji, moramo z resnostjo spoštovati, saj so kratki stiki lahko spektakularni, vodniki manjših presekov zažarijo v trenutku, zato je nevarnost opeklin, v najslabšem pa tudi kakšna eksplozija akumulatorja.
Če inštalacijo naredimo skrbno, potem ni nevarnosti, treba pa se je zavedati, kako se vse skupaj naredi pravilno, treba je tudi ustrezno varovati inštalacijo, ki gre dalje naprej od akumulatorja.

Presek vodnikov vedno dimenzioniramo glede na pričakovan tok. Če bo tekel tok 50A, potem iz tabele izberemo pravi presek. Minimalni presek za ta tok je 10mm2, vendar je to že zelo na meji, tako da je bolje izbrati 16mm2, lahko tudi več. Če gre za napetost 12V je vsak padec napetosti na vodnikih bolj opazen procentualno bolj opazen, zato zaradi zmanjšanja padcev napetosti raje uporabimo za kakšno stopnjo višji presek, pa tudi v primeru kratkega stika se debelejši vodnik ne bo segrel v kratkem času, dokler ne pregori varovalka. Debelejši vodnik je mehansko trdnejši, kdor pa želi večjo varnost pa lahko vodnike porine skozi PVC cevko, ki je razmeroma poceni in jo lahko dobi v večini Merkurjev in podobnih trgovinah.

Kakšen sistem in vezavo imaš, pa le napiši, potem lahko svetujem bolj konkretno.

Pri solarnih sistemih običajno dajem vodnike do 6mm2, ker gre to za majhne otočne fotovoltaične sisteme za kakšen vikend ali planino (pastir). Pri teh otočnih sistemih so paneli manjših moči in tudi akumulatorji le redko presegajo 100Ah. Nekateri pretiravajo z 150Ah ali 180Ah in tudi večjimi, paneli pa manj kot 50W. Majhni šibki paneli in veliki akumulatorji ne gredo ravno dobro skupaj, saj polnjenje traja predolgo in je smiselno, če je vikend objekt redkeje obiskan ali pa je v ozadju še rezervno napajanje iz agregata za pomoč pri polnjenju, če je potrebno.

Nisi napisal, kakšne, oziroma kako močne fotovoltaične panele imaš?

.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MB001Pridružen/-a: Tor Avg 2012 9:53
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2012 17:50:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gre za sistem (otočni sistem), imam 12 FV modulov (moč enega modula 240W, skupaj 2880W), moduli navadni, za sončno elektrarno, zato bom tudi uporabil MPPT polnilec. Imam 8 solarnih akumulatorjev kateri so vezani v dveh vejah, v eni veji pa so 4 akumulatorji vezani ZAPOREDNO, veji sta med seboj povezani VZPOREDNO.

Tako imam na izhodu akumulatorjev 48V 228Ah. Akumulatorji so tako povezani ravno zaradi MPPT polnilca oz. regulatorja, kateri ima izhodu nazivno DC napetost 48V.


V podatkih MPPT regulatorja sem zasledil, kjer piše, da je priporočen presek kabla 10mm2, maksimalen presek, ki ga lahko priključimo nanj pa 16mm2.

Piše tudi: Install a suitable fuse
according to the maximum specified DC currents. You can, for example, install a 63 A miniature circuit breaker.

Tako da bo treba še 63A varovalko blizu akumulatorja vezati.

A imaš kakšen link do tabele z preseki kablov, ker nikjer ne zasledim.


Hvala

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2012 19:35:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, te podatke smo rabili, le podatkov o napetosti FV modulov in njihovi vezavi nisi napisal.

Ali gre za tale polnilec?

No, glede na to, da podatke o priporočljivem preseku kablov imaš, potem se držiš tega, kar ti predlagajo in poskrbiš za ustrezno varovalko. Nisem gledal po internetnih straneh polnilca, če imajo kakšne sheme, ampak verjetno obstajajo kakšni predlogi in vezave, slike mogoče, kako je potrebno vezati varovalke. Prav gotovo imajo pod dodatno opremo tudi kakšna podnožja za varovalke in tudi same varovalke.

Ker imaš po 4 akumulatorje zaporedno, je ena varovalka dovolj za eno skupino akumulatorjev, verjetno pa ne bi bilo nič narobe, če so akumulatorji skupaj, da bi obe vzporedno vezani skupini varoval le z eno varovalko namesto dveh varovalk, za vsako skupino posebej.

V vsakem primeru je inštalacijo treba narediti skrbno in tako poskrbeti, da se kakšen kabel kar tako ne more odklopiti, da kabli ne ležijo ali visijo kar tako, pa bo vse v redu.

Mimogrede omenjam, da je potrebno dovolj redno pregledovat nivo elektrolita v akumulatorjih, mislim da bi bilo 2x letno kar nujno, lahko tudi večkrat. Imel sem primere, ko so ljudje na to pozabili, potem pa je v akumulatorju nastala suša po nekaj letih, ta pa lahko povzroči znatno škodo na samem akumulatorju. Pregled nivoja seveda velja za akumulatorje z vzdrževanjem.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MB001Pridružen/-a: Tor Avg 2012 9:53
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2012 20:18:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

FV moduli:

• Open Circuit Voltage (Voc): 37,2V
• Maximum Power Voltage (Vpm) : 30,3V
• Short Circuit Current (Ise) : 8,65A
• Maximum Power Current (Ipm) : 7,90A
• Maximum Power (Pm): 240 WTako je, to je SMA SIC50 polnilec.

Glede kablov, od Fv modulov do polnilca bom uporabil solarni kabel, prav tako sem mislil uporabiti solarni kabel od polnilca do akumulatorjev
in med akumulatorji ter od akumulatorjev do razsmernika, to bo po moje vredu ane?


Sem pa zasledil na spletu tole:
http://www.energija-solar.si/index.aspx?category=7&id=59


Shema:

Zaradi moči modulov (2,88 kW) bosta 2 polnilca,
ker je eden polnilec max. moči 2,4 kW
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MB001Pridružen/-a: Tor Avg 2012 9:53
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 29, 2012 20:29:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Varovalka bi morala biti med akumulatorji in razsmernikom...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 08:03:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, celice so torej za 24V sistem, za boljši izkoristek pa jih koristiš v njihovi maksimalni napetosti. Brez ustreznega polnilnika pa bi bile primerne za polnjenje 24V akumulatorja, oziroma dveh zaporedno vezanih 12V akumulatorjev.

Ker se nisem poglabljal v polnilnik, ne vem kakšna je maksimalna napetost na vhodu in ali se sme vezati vzporedno izhode polnilnikov. Vezava več polnilnikov je verjetno mogoča in dovoljena...

Izbor kablov, za katerega si se odločil je v redu. Ker imajo akumulatorji priključne kleme dovolj masivne, lahko uporabiš večji presek kablov z ustreznimi kabeljskimi končniki (kabelj čevelj). Pazi na prwevilni vrstni red priključevanja kablov na akumulator pri vzporedni vezavi.
Od akumulatorjev do celic tečejo sorazmerno majhni tokovi, zato ni potrebe po zelo velikih presekih, ampak še vedno mora biti vsaj predlagan presek.
Kako je z varovalko med polnilnikom in akumulatorjem ne vem, to bi moralo pisati v navodilih polnilnika, da ne bi slučajno padec napetosti na varovalki vnašal napako, ampak pri uporabi ustrezne varovalke bo padec kvečjemu le reda nekaj mV, tako da to ne bi smel biti problem. Povezave naj bodo kratke, če je le mogoče, s tem zmanjšamo tudi padec napetosti, izgube in napake v zaznavanju napetosti akumulatorja v sami regulaciji polnilnika pri polnjenju.

Dimenzioniranje vodnikov do razsmernika naj bo glede na porabo, povezave naj bodo kratke zaradi padcev napetosti in posledično izgub. Presek naj vodnikov naj ne bo pod minimalno predpisanim, seveda pa od viška glava ne boli, ker so tukaj nizke napetosti in se padec napetosti prej opazi, ampak pri 48V sistemu ne tako hitro, kot pri 12V sistemu. Pri 48V sistemu so tudi tokovi manjši. Ne vem koliko bo močan razsmernik, če bo to recimo 2kW bo dovolj že 16mm2, ker je to manj kot 50A toka pri 48V, seveda pa lahko uporabiš večji presek, če ima razsmernik dovolj velike priključke.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MB001Pridružen/-a: Tor Avg 2012 9:53
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 08:46:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Do 4 polnilnilce se lahko veze vzporedno. Na spletu je veliko podatkov o presekih, vendar so tudi različni in potem sploh ne veš kako in kaj. Obstaja ena enačba, katere se ne spomnim in je tudi ne najdem, po kateri bi lahko računal.

Ali lahko pripneš tabelo, iz katere si videl da je 10mm2 kabel dovolj za 50A?


Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MB001Pridružen/-a: Tor Avg 2012 9:53
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 09:30:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede pretokovne zaščite, bo vredu 63A varovalka, ali dam inštalacijski odklopnik 63A?

Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 21:36:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.bnoack.com/index.html?http&&&www.bnoack.com/data/cables/amperage1.html

Tukaj je kar nekaj tabel, sicer pa google najde na ključne besede: "presek vodnika" ali presek kabla" kar nekaj zadetkov, lahko pa bi poskusil tudi z angleškimi ključnimi besedami, ampak zadetki so pogosto bolj ameriški namesto evropski.

Torej, 10mm2 je po tej tabeli in tudi drugih tabelah, zmožen trajno prenašati 50A, še posebno če gre za posamezne vodnike izven cevi, saj se vodniki prosto na zraku hladijo bolje kot v ceveh, skupaj še z drugimi vodniki, ki se prav tako segrevajo. Če je v cevi več vodnikov, ki so obremenjeni, je dovoljena obremenitev bistveno manjša, takole pa, ko je vodnikov malo in so na zraku, teh težav ni. Če uporabiš 16mm2 si lahko popolnoma brez skrbi za teh 50A

Varovalko za zaščito bi jaz dal fiksno s čim manjšo upornostjo in ne inštalacijski odklopnik, ker običajni inštalacijski odklopnik za izmenični tok ne bo dober. Praviloma do preobremenitve s kratkim stikom ne bo prišlo, zato ni potrebe po odklopnikih, da bi s tem prihranil stroške zaradi skurjenih varovalk. Verjetno bi lahko uporabil tudi take varovalke, ki se uporabljajo pri vozilih v bližini ali na akumulatorju. Kako se strokovno reče tem varovalkam ne vem, uporabljajo se tudi pri viličarjih. Te varovalke so brez ohišja, samo kovinski listič z odtisnjeno amperažo...

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MB001Pridružen/-a: Tor Avg 2012 9:53
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 21:52:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, v redu. Ja glede varovalke, tista ploščata - MINI ANL varovalka v ohišju.

Malo me skrbi povezava akumulatorjev, saj ima 1 akumulator 3100A kratkostičnrga toka, takšen tok bi moral tudi kabel zdržat...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 30, 2012 22:38:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kabel zdrži zelo veliko toka za zelo kratek čas, no, v tem času varovalka že zdavnaj ne bo več cela in toka ne bo več Wink Brez skrbi, presek kabla bo že v redu, če bi stekel tako velik tok, bi varovalka v trenutku izparela, kabel pa bi kvečjemu trznil zaradi elektromagnetnega impulza, ki bi se zgodil zaradi velikega toka, pogrel se pa ne bi niti do mlačnega, saj ima temperaturno vztrajnost.
_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MB001Pridružen/-a: Tor Avg 2012 9:53
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 10:57:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali mogoče veš, kako se izračuna čas, v katerem varovalka pregori?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2019
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 31, 2012 16:54:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obstajajo podatki za čas, v katerem pregori varovalka, ampak to so podatki za majhne prekoračitve toka. Pri 10x prekoračitvi ali celo 20x in več, so časi zelo zelo kratki. Običajno se te karakteristike dobijo za posamezen tip varovalke ali inštalacijskega odklopnika.
Kot sem že napisal, vodniki, oziroma kabli imajo večjo temperaturno vztrajnost, zato pri kratkem stiku ne postanejo niti mlačni. Vodniki se kvečjemu grejejo, ko teče tok malce večji ali enak nazivnemu toku varovalke, hkrati pa je ta tok blizu nazivnemu maksimalnemu toku, ki ga lahko prenaša vodnik. V slednjem primeru bi vodnik postal mlačen ali topel, potem pa bo v nekem času pregorela varovalka, če je tok prekoračen.
Majhno segrevanje vodnika v običajnem obratovanju je normalen pojav, seveda če teče zadosten tok, ki je še vedno lahko v mejah dovoljenega.

Jaz se za čas, ki je potreben, da pregori varovalka, ne bi sekiral, ker je dovolj kratek, da se inštalaciji in okolici ne bo nič hudega zgodilo, seveda pod pogojem, da je varovalka pravilno dimenzionirana, to je pa tudi vse, kar je potrebno, saj je namen varovalke točno, to, da varuje inštalacijo.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Elektrotehnika - splošna debata Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group