Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

stikalo za močni tok

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Kje kaj kupiti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
novinec



Pridružen/-a: Sre Feb 2012 0:09
Prispevkov: 13
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012 00:09:07    Naslov sporočila: stikalo za močni tok Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

moje ime je Matej in sem nov na tem forumu. Upam, da sem vprašanje postavil na pravo mesto.

Sedaj pa k vprašanju.
Rad bi izdelal, ali pa še najraje kupil stikalo, skozi katerega lahko teče tok tudi okoli 40 amp. max.

Stikalo pa mora imeti še funkcijo izbire več pozicij .... hm saj sploh ne vem, kako naj razložim ... sem priložil kar sliko.

Za breme pa bi na primer imel mali elektromotor. Stikalo bi krmilil ročno, ali pa s pomočjo servota. Nekako bo bilo tudi najbolje, da je stikalo čim manjše in da se željena pozicija izbere z vrtenjem stikala.

Naredim ga lahko sam, vendar bo zelo velik in grd.
Kje bi se kaj takega lahko dobilo, in kako se takemu stikalu sploh reče?
Kaj mi svetujete?

Hvala
Lp
Matej Smile



stikalo.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  stikalo.jpg
 Velikost datoteke:  22.43 KB
 Downloaded:  534 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012 06:21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Mogoče bi pri teh malih napetostih ustrezalo recimo 63A grebenasto stikalo Končar...

Bom še malce poiskal pravi tip v katalogih..


EDIT: oznaka stikala bi bila:

4G-40-82- (mogoče še kaka oznaka, npr. U): Ta je za 40A
4G-63-82- (mogoče še kaka oznaka, npr. U): Ta je za 63A

To dvoje sta stikali s položaji 1-2-3.

Če pa potrebuješ položaje 0-1-2-4 pa so oznaki:
4G-40-108- (mogoče še kaka oznaka, npr. U): Ta je za 40A
4G-63-108- (mogoče še kaka oznaka, npr. U): Ta je za 63A


Mogoče tudi ne dobiš stikala z oznako 4G. Namesto nje je lahko tudi oznaka GN (ali GF), vse ostalo enako. Te variante so malce drugačne po obliki.

Za vse pa velja, da so okvirno velikosti 90x90mm, pa globina brez ročice tudi tam okoli 90mm. kot zasuka za posamezen preklop 60°



multimediaservlet.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  multimediaservlet.jpg
 Velikost datoteke:  5.32 KB
 Downloaded:  527 krat



Nazadnje urejal/a lojzek Čet Mar 01, 2012 11:30:37; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012 07:25:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če želiš zadevo krmiliti tudi z servotom potem boš moral uporabiti releje. V tem primeru bo za ročni preklop dobro vsako pretikalo, ki bo prožilo releje.

Za krmiljenje z servotom pa si narediš preklope z mikrostikali, ki jih pritisne ročica na servomotorju. Vendar je boljša varnajta da imaš elektroniko, ki ti preklaplja releje brez servota. Vendar to zahteva nekaj znanja iz elektronike.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
novinec



Pridružen/-a: Sre Feb 2012 0:09
Prispevkov: 13
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 01, 2012 23:15:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za tako hiter odgovor.
Oba sta mi zelo pomagala ... Peter mi je še dodatno razširil možnosti.
Ker pa sem bolj na osnovnem znanju z elektroniko se bom poslužil stikala.
Vseeno bi pa vprašal Petra, kakšne releje mi priporočaš?

Lp,
Matej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 02, 2012 07:25:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stikala ki prožijo releje:
http://www.conrad.si/websale7/?Ctx=%257bver%252f7%252fver%257d%257bst%252f417%252fst%257d%257bcmd%252f0%252fcmd%257d%257bm%252fwebsale%252fm%257d%257bs%252fconrad%252dslowenien%252fs%257d%257bl%252f01%252daa%252fl%257d%257bp1%252fb38a2a98d9692f96da1357b6b7b4ba28%252fp1%257d%257bmd5%252f2d38be067926af6d1d5643015eda035e%252fmd5%257d&dummychar=%3F&dp2=ff_search&search_input=mikrostikala

Za releje:
http://www.conrad.si/Industrijski-releji.htm?websale7=conrad-slowenien&ci=SHOP_AREA_17391_6130212

Pri izbiri releja moraš paziti na: nazivno napetost tuljave (dc ali ac ter samo napetost), ter tok, ki ga prenese 1 kontakt, če ima rele več kontaktov potem jih lahko povežeš vzporedno in mu s tem povečaš dopustni tok.

Linke do Conrada sem podal samo zato, ker imajo precej natančne informacije in slike, nabaviš lahko zadevo tudi drugje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
novinec



Pridružen/-a: Sre Feb 2012 0:09
Prispevkov: 13
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 03, 2012 16:32:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm...

tole z releji je pa zame malo večji zalogaj, ampak zna biti pa uporabno še kje drugje, zato me zadeva še naprej zanima.

Ali se ti ljubi narisati shemo, kako bi jaz zvezal te releje in stikala?

Sedaj pa še, kaj sem si jaz predstavljal:

Vzel bi nek rele, ki ima 4 nogice in ga zvezal takole:
http://www.automotriz.net/tecnica/rele.html
Za stikala ni važno kaj bi dal, saj bi skozi njih tekel mali tok.

Problem je sedaj izbira releja .. sem si predstavljal, da bo to nekaj takega:
http://www.lotos.si/sl-si/shop/item/2420004030007

Ali je to vse skupaj ista zadeva (rele, stikala) kot si ti napisal in predlagal, le da je tvoja varianta rele v nekakšnem ohišju?

Aja pa še glede izbire releja. Ali je lahko 24V za vsak slučaj, če bi jih pri kakšnem drugem projektu zopet potreboval, da jih nebi spet kupil? Trenutno so napetosti od 4.8V - 7.4V

Hvala
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 03, 2012 22:07:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točno takole lahko povežeš rele, dovolj jasno in preprosto je to razloženo.

Releje Hella imajo tudi v Trgoavto
http://www.trgoavto.si/enote.php
seveda pa lahko tak ali podoben rele kupiš še kje drugje, malo vprašaj za cene.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
novinec



Pridružen/-a: Sre Feb 2012 0:09
Prispevkov: 13
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 04, 2012 01:42:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super ... hvala za pomoč.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Kje kaj kupiti Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group