Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

usmernik
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 11:53:41    Naslov sporočila: usmernik Odgovori s citatom

LP
Jaz sem dobil en usmernik kateri je od začetka lepo delal potem mi je pa na enkrat na kanalu E ,stabil. 3 nekaj crknal ker mi ko preklopim nabije napetost na max in se ne da regulirati.
Pa me zanima kaj bi lahko bilo narobe, ker sem pregledal use upore in ni noben skurjen.
Je možno da je regulator crknil ?
Prilagam še slike navodil in naprave.





Še posnetek:
http://www.youtube.com/watch?v=ZUAd9_ziQ5Q&feature=youtu.be
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 225
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 15:48:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Možno je, da je regulator crknil, si probal prerisat načrt?
_________________
Razz ˝ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTenna™ ˝ Razz LP! - ¤¤¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 19:28:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz teh slik ni toliko razvidno, da bi lahko zanesljivo podal neko diagnozo. Glede na to, da je viden en regulator, vse drugo pa so več ali manj diode in upori, bi si skoraj upal trditi, da je res regulator odletel. Preveri tudi vse diode preden ga zamenjaš. Ali je 78xx?
Dobro bi bilo tudi ugotoviti, zakaj ga je prebilo, da se ne bo ponovilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 26, 2011 20:08:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Diode sem use pregledal in so ok.
Na regulatorju pa piše MAT 4K7B
Zanima me kako bi lahko z multimetrom zmeril če dela regulator ?


Nazadnje urejal/a OHV Ned Jan 08, 2012 13:42:50; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2011 07:49:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To kar si ti napisal, ni oznaka regulatorja. (skoraj zagotovo) To je vrednost potenciometra (MAT 4K7B ----> 4,7 kOHM, logaritemski).
Prepiši oznako iz tistega elementa s 3 tacami in luknjo na vrhu za vijak. Prilotan je na tiskanem vezju, poleg 4 diod in elektrolita. Oznaka je obrnjena navzdo. To je regulator!

Sem ti napisal tako po kmečko, ne moreš falit!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2011 10:28:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na tem elementu pa piše LM 317T.
A potem je možno da je tega prebil in se ne, da več regulirat?


Nazadnje urejal/a OHV Ned Jan 08, 2012 13:41:51; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2011 12:56:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je regulator napetosti!
Zamenjaj ga!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2011 14:36:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tale je ok?
http://www.ic-elect.si/b2c/halogen-zarnice/ic-lm317t-regulator-1-237v-1-5a-to-220ab.html
Ker številke so iste če je ga bom kar naročil.


Nazadnje urejal/a OHV Ned Jan 08, 2012 13:41:09; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 27, 2011 16:01:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

je OK
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 28, 2011 11:24:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No danes sem zamenjal LM 317T in težava ostaja enaka.
Pa še to sem opazil da se po 2s začne kaditi iz tega upora ki je obkrožen spodaj na sliki.


Nazadnje urejal/a OHV Ned Jan 08, 2012 13:40:42; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2011 13:36:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem je gotovo še nekaj drugega v okvari. Tako iz slik ni mogoče podati nekega pametnega odgovora. Nariši shemo vezja in potem bomo lahko naprej razglabljali. Pomeri tudi kakšno napetost. Kaj je na vhodu, ali je res DC, ali ti uhaja tudi AC preko vezja. Skratka še polno možnih vzrokov, ki pa jih je kot rečeno samo iz slik nemogoče odkriti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2011 15:20:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedaj sem dal use kar spada zraven regulatorja iz ohišja, da je bolj pregledno.

Zdaj tukaj skoraj ne more biti več druga narobe kot tist na aluminjasti plošči(tranzistor? 2n1489) Pa diode sem tudi odloto pa zmeril in so use ok, 317t je nov , kondenzatorji pa tudi ni noben napihjen.


Nazadnje urejal/a OHV Ned Jan 08, 2012 13:39:42; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 29, 2011 20:11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In kaj pravi tranzistor?
Odlotaj ga preden ga meriš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2012 11:00:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ejga, pr temo tojmo reglerjo je pa tko mau rči not, k bi vohk crknle, dab vohk čist use zamenou pab te use skap koštal glih za ene dva pira u oštarij za ovinkam. Sej kva pa maš not, ejga? štir dajode k s jh že sprobou, en ta haupt regler, k s ga že zagvišn zamenou s tanoumam, kukr pravš, pol maš pa še enga unga na ta aluminjast plat gor Taj pa tranzistor. Ta zna mau ojačat taizhodn štrom, k ga ta haupt regler ne sfolga sam. Ma pa dve noge, tatret prklučk je pa negov ohišje. čej ta hin, pol lohk tist kr je na negoumo uhodo pride direkt na negou izhod. tko da čeuš ga zamenou, bo regler znou dobr delat, če ni še enkat crkno ta haupt regler 317. Use druh s pa že za gvišn sprobou paj zihr dobr, prauš.

Ni pa fejst nujn, da glih tacga nazaj daš, če ga že glih nauš dobu, bo dobr tut kkšn podobn. ma ejga skor kerkol bo dobr za tiste dva ampera, sam daj u tak oblik, pa daj taprauga tipa: (PNP/NPN)

Ejga a veš, s tojh slik se tešk vid koko j kej narjen, ampak b mogl bit to to
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2012 14:54:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem zmeril in je ta tranzistor na tej aluminijasti plošči zanič.

Nazadnje urejal/a OHV Ned Jan 08, 2012 13:36:44; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 04, 2012 18:05:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ejga, poj pa dobot 2N3055, u HTE tm nek blis tebe gauš dobu. Al pa kerga druzga taga. Ampak merkej, da gauš prou prklopu. Prever u datašitih od ubeh, če mata enak naštelane nogce, da nima ta tanou zamenana B pa E.
Ke pa datašite dobit od teh dveh, boš pa že pogoglou, ejga, sj znaš dobr štajersk guvort! Ma ni brige do to neb najdu!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 05, 2012 18:10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako danes sem bil v HTE in sem naročil 2N3055 tako da v ponedeljek pride.

Nazadnje urejal/a OHV Ned Jan 08, 2012 13:33:16; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 06:35:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rolling Eyes http://www.elektron.si/forum/viewtopic.php?t=3

Predvsem tč. 1. Izgleda nisi skapiral...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 06:45:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oprosti ampak ti tut tak pišeš da te js komi razumem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko



Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11
Prispevkov: 122
Kraj: Šebrelje-Cerkno

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 12:09:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

OHV je napisal/a:
Evo sn <a><span>biu</span></a> dons u HTE in sn naročiu <a>2N3055</a> tak da u pondelk pride. Nogice so pa isto postaulene sn <a><span>pogledo</span></a> u datasheet. se u pondelk spet čujemo ko zmečem to skupi pa sprobam Smile


Jaz bi prosil za prevod ker mi tukaj te spakedralščine ne prevede. Boo hoo! Evil or Very Mad Evil or Very Mad

LP Srečko

_________________
samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 12:12:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj sem jaz tudi tebe komaj razumel in s točno tem namenom sem tudi jaz po gorenjsko usekal. Da boš tudi ti mene težje razumel.

Ravno zaradi takih primerov obstojijo na "boljših" strokovnih forumih pravila. In eno najpomembnejših, ponavadi na 1. mestu je, da se piše po slovensko. Ne pa po štajersko, gorenjsko, primorsko, rateško. Takšnole kvakanje spada na .... Nekam.

Da pa običajno tako ne pišem, pa lahko preveriš tukaj: http://www.elektron.si/forum/search.php?search_author=lojzek
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 15:12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok bom sedaj bolj po slovensko govoril da se bomo razumeli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 225
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 08:50:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Popravite/edit one gornje poste vsi, ki ste jih pisali, da bo normalnemu človeku razumljivo in da bodo tudi ostali kaj razumeli, v nasprotnem primeru jih bom prisiljen vsaj premaknit v smeti, čene kar brisat Rolling Eyes
_________________
Razz ˝ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTenna™ ˝ Razz LP! - ¤¤¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2012 13:44:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem svoje popravil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
OHV



Pridružen/-a: Ned Dec 2011 14:15
Prispevkov: 13

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 10, 2012 20:42:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No danes sem dobil tranzistor.
Sestavim skupaj in regulator spet dela ampak je en problem namreč min. napetost je 12V morala pa bi biti 0V.
Je mogoče upor na potenciometru crkno ko se je pokadilo iz njega, ker bi moral biti 270 ohm zmeril sem pa 279 ohm ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group