Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Priklop frekvenčnega pretvornika

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jaka333



Pridružen/-a: Sre Nov 2010 20:35
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 11, 2010 09:37:48    Naslov sporočila: Priklop frekvenčnega pretvornika Odgovori s citatom

Ne znam si razložiti ene zadeve, pa prosim mojstre za pomoč Smile
Kakšna je razlika v priklopu FP 1-3f 230V, če ga priklopiš na 3f in pa FP 3f 380V???
Pri obeh so namreč priklopne sponke enake in ne razumem, kako ga lahko priklopiš 3 fazno 230V, medfazna napetost je vendar 380V???
Mi ne "prebije"! Kakšna slikica ali pa povezava bi mi zelo pomagala Idea
In pa kakšni so nepetostni nivoji pri enem in drugem na izhodu, da bi vedel, ali priklopiti motor v zvezdo ali trikot (motorji manjših moči)???
Upam da sem napisal tako, da veste kje tiči moj problem.Shocked
Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1952
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 11, 2010 12:41:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko bi napisal konkretno za kateri "frekvenčnik" gre, pa bi bilo bolj jasno.

Frekvenčniki manjših moči se praviloma napajajo le iz ene faze z napetostjo 230V, izhod je seveda 3 fazni, napetost pa je 230V medfazna, zato mora biti motor spojen v trikot, na tablici pa mora v tem primeru pisati 230/400 če se ne motim. Zakaj tako? ker frekvenčnik, če se napaja iz 230V, ne more narediti 400V medfazne napetosti, če pa je frekvenčnik napajan iz 2 ali 3 faz, potem pa lahko daje na izhodu medfazno 400V.

Kako deluje frekvenčnik? najprej vhodno napetost usmeri in jo zgladi na dokaj velikih elektrolitskih kondenzatorjih, to pa potem "razseka" s 6 IGBT tranzistorji. Kakšna je dovoljena napajalna napetost frekvenčnika pa piše v tehničnem listu konkretnega frekvenčnika, zato glej tehnične podatke.

Če je frekvenčnik napajan s 400V, potem lahko na izhodu daje tako 400V medfazno kot tudi 230V medfazno... nižjo lahko, ne more pa višjo, ker switcherja za dvig napetosti pa nima vgrajenega Wink

Kako vezati motor na frekvenčnik z izhodom 400V medfazne? enako, kot če bi ga priključili na omrežje brez frekvenčnika, treba je paziti na podatke na ploščici na motorju ali ima znak zvezda/trikot in napisane napetosti. Ker sem malo ven iz energetike in motorjev, bo natančno vedel napisat Azrael Wink


.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jaka333



Pridružen/-a: Sre Nov 2010 20:35
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 11, 2010 13:32:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gre za Siemensov Micromaster, model MMV220/2, Input voltage range: 1 - 3 AC 208V - 240 V +/-10% - priloga specifikacija!
Če prav razumem, iz tega vedno dobim 230 V medfazno, s tem da, če priklopim vse tri faze na vhodu, razporedim tok na vse faze.
Torej je na "videz" priklop 3f 230V in 3f 380V enak (seveda na različnih tipih FP) s tem da tale model to obravnava kot 3 x 230V in ne medfazno 3 x 380V in je zato takšna tudi izhodna napetost!?
Pa še en problem je, da so oznake na priključkih samo L1, L2, L3 in ne L/L1, N/L2, L3 kot piše v navodilih. Ali se lahko za priklop na eno fazo zanesem na skupna navodila za vse modele MICRO in MIDIMASTER?



micromaster.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  micromaster.pdf
 Velikost datoteke:  51.47 KB
 Downloaded:  590 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1952
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 11, 2010 14:01:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda nimaš takih oznak, tako pač piše v navodilih, mislim, da imaš vedno oznake L1, L2 in L3, ne glede na to ali priklapljaš 1F ali 3F, le napajalne linije imaš drugače označene.

Na L1 priključiš fazo L1, na L2 pa priključiš ničlo N, na L3 pa ne priključiš ničesar.

Kot sem napisal, je v frekvenčniku takoj za napajalnimi priključki usmernik, oziroma 3 fazni gretzov mostiček, ki je povezan na dokaj velike elektrolitske kondenzatorje. Ker je gretz 3 fazni, je vseeno, katere priključke uporabiš. Verjetno ima Siemens še danes notri le en hibrid, tako kot včasih, vse je v tem hibridu, gretz in vseh 6 IGBT tranzistorjev z zaščitnimi diodami in to se skozi prozorno želatinasto zalivko kar lepo vidi, sam hibrid pa je v aluminijastem odlitki, ki je pritrjen na hladilno telo.

Pred leti sem imel na servisu frekvenčnik, ki ga je nekdo priključil na 400V, čeprav je narejen za 230V, tako kot tvoj in so seveda crknile diode v hibridu, IGBT tranzistorji so pa preživeli. Kaj sem naredil? preprosto sem hibrid vzel ven, poščipal priključke gretza in hibrid dal nazaj v vezje in vgradil zunanji gretz s 4 diodami, saj je bil tako ali tako napajan z eno fazo 230V, tako da so 4 diode zadostovale, uporabil pa sem čisto običajni KBPC3510. Tako mimogrede, da se ne bo še tebi zgodilo, če boš priklapljal našo 400V medfazno napetost. Uporabi le 1 fazo in ničlo Exclamation in ju priključi po želji na katerikoli od L1, L2 ali L3, za vsak slučaj pa se drži navodil in uporabi L1 in L2, tako kot piše, L3 pa pusti prazno.

Ker nimaš na razpolago 230V medfazne napetosti, pač ne boš priklapljal treh faz ampak le eno. Vsekakor je res, da se obremenitev porazdeli na 3 faze in je napetost iz treh faz bolje zglajena, ampak če nimaš, potem nimaš izbire, sicer pa 2,2kW ni tako veliko za eno fazo Wink

Navodila sem našel na siemensovi strani in tukaj prilagam le del priključne sheme, čeprav je v navodilih še veliko več napisanega, ne samo priklop, pač pa tudi opis parametrov in priklop motorja... tako da kar veselo na branje navodil.

.



micromaster_connectors_framesizeA.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  micromaster_connectors_framesizeA.gif
 Velikost datoteke:  54.36 KB
 Downloaded:  1685 krat


_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jaka333



Pridružen/-a: Sre Nov 2010 20:35
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 11, 2010 14:17:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, skooooraj vse mi je že jasno Very Happy
Samo nekaj še, a potem praviš, da tale 3 fazni priklop 230V pri nas sploh ni možen?? Ali obstaja kje mreža, kjer imajo 230V nedfazno???

Hvala za odgovore Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1952
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 11, 2010 14:36:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, obstaja mreža (sicer ne vem kje), kjer imajo 230V medfazno, pri nas tega ni, razen če uporabiš 3F transformator in napetost ustrezno znižaš.

Ja, pri nas brez transformatorja 3F priklop na ta frekvenčnik ni možen, zato ga boš pač priključil na eno fazo.

Motor, ki ga boš priključil na ta frekvenčnik mora imeti na tablici napis 220/380 ali 230/400, kar pomeni, da ga na frekvenčnik priključiš v trikot vezavi ker bo 230V medfazne napetosti, če pa ga boš priključeval direktno na omrežje, pa ga moraš priključiti v zvezda vezavi ker imamo 400V medfazno napetost Exclamation

Če imaš v rokah motor s podatki 380/660 ali 400/690, tak motor ne moreš uporabiti za tvoj frekvenčnik, to so pač motorji, narejeni za zagon s pomočjo zvezda/trikot stikala v našem omrežju Wink

.

_________________
podpis


Nazadnje urejal/a reber Čet Nov 11, 2010 14:47:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jaka333



Pridružen/-a: Sre Nov 2010 20:35
Prispevkov: 4

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 11, 2010 14:43:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je to, dobro da si me opozoril, da mi nebi prišlo na misel "razbremenitev" ene faze in bi priključil vse tri Very Happy
Ni mi bilo jasno "3 faze 230V" Very Happy
Hvala še enkrat!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group