Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

izdelava elektronskega termostata

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
djsdejan



Pridružen/-a: Čet Dec 2007 8:32
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 24, 2010 15:05:04    Naslov sporočila: izdelava elektronskega termostata Odgovori s citatom

Lep pozdrav,

Sam se dosti krat srečam z naležnimi termostati, temi starimi oranžnimi, v glavi imam idejo da bi uporabil naležno tipalo od Seltron regulacije Pt1000 katero bi postavil na cev dvižnega voda, potem pa nastavil dve temperaturi z prvim potenciometrom bi nastavil temperaturo vklopa (črpalke) in z drugim potenciometrom izklopno temperaturo (črpalke) Iščem simpl idejo kako zadevo rešit in z čim majnšim stroškom realizirat za nadaljno uporabo. Namreč z temi starimi oranžnimi termostati imam vedno težave-radi zatajijo in na ta način bi se temu rad izognil saj sem menja da bi takšna zadeva dlje delovala.
Prosim vas za pomoč kako to stvar na enostaven način rešit.

Hvala za odgovore in pomoč Dejan


Nazadnje urejal/a djsdejan Pon Maj 24, 2010 19:46:02; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1975
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 24, 2010 19:36:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takoj, ko se odločiš za uporabo elektronskega termostata in tega narediš in uporabiš, se boš tudi soočil z neko minimalno porabo električne energije. Tudi elektronski termostat lahko zataji, če bo npr rele vklapljal večje breme in lahko zalepijo kontakti.

Če ni zahtevana velika natančnost in prilagodljivost, potem še vedno lahko vztrajaš pri navadnem mehanskem termostatu, lahko pa namesto tistega oranžnega naležnega termostata uporabiš kapilarni termostat od bojlerja, ki je kar trpežna zadeva, dokaz je tudi to, da v bojlerjih taki termostati precej pogosto vklapljajo in za povrh še dokaj velik tok.

Za termični kontakt med kapilarnim tipalom in cevjo se ne boj, lahko ga pritisneš na cev in čez poviješ kakšnim filcem ali trakom od kakšne rjuhe in podobno, za manjši vpliv okolice. Rešitev ni ne vem kako estetska, ampak v kurilnici najbrž to ne bo problem, saj v končni fazi tudi to narediš dokaj estetsko.

Če je zahtevano kaj posebnega glede natančnosti termostata, potem seveda lahko narediš elektronsko verzijo, tipalo pa lahko uporabiš neko standardno ali pa čisto nekaj svojega.

Na spletnih iskalnikih lahko hitro najdeš preproste načrte, malo poglej, izberi enega ali dva, potem pa daj povezavo, da pokomentiramo in predlagamo kakšno dopolnitev, če bi bilo potrebno.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
djsdejan



Pridružen/-a: Čet Dec 2007 8:32
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 24, 2010 20:03:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Objavljeno: Saturday, Nov 17, 2007 21:51 Naslov sporočila:

--------------------------------------------------------------------------------

Grec nisi narisal pravilno v vezje. Da slučajno nebi dobil občutka, da pljuvam po drugih kot Janša, bom raje pokomentiral svojo shemo.



Kondenzator C1 za rezanje nap. konic, če do njih pride.
Kondenzator C2 330uF za glajenje napetosti.
Upora R2 in R3 imata vzporedno risan trimer. To sem si zamislil na način ali upor ali trimer. Tudi tiskovino sem naredil na ta način, saj se elementa na ploščici delno prekrivata.
Vrednosti uporov R5 in R6 nista naključno izbrani. To razmerje omogoča linearnost.
Uporabil sem KTY 10-6 enostavno zato, ker sem ga imel pri roki.
Upor R7 služi za določitev histereze. Morda bi bilo bolje, če bi uporabil trimer.
Kondenzator C4 je potreben, ker tranzistor deluje kot stikalo.
Vrednost upornosti R 10 verjetno ni prava, ker je ostanek neke prejšnje sheme.

Zasigurno tudi tej shemi še kaj manjka, vendar zadeva deluje. Za razmislek imaš dovolj "materiala"

LP

To in shema v priponki je bilo leta 2007 objavleno na starem forumu http://www.elektro-n.com/forum2/viewtopic.php?t=14953&highlight=termostatsko+stikalo
Upam da razmišljam v pravi smeri in da je to to kar jaz iščem???



termostatod30do1.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  termostatod30do1.jpg
 Velikost datoteke:  35.9 KB
 Downloaded:  1156 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1975
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 08:07:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

R7 bi res lahko dal kar trimer, če se izkaže, da histerezo potrebuješ.

Če shemo razumeš, oziroma delovanja vezja, potem bi tole moralo delovati, na prvi pogled je v redu.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
djsdejan



Pridružen/-a: Čet Dec 2007 8:32
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 08:48:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav,
Z potenciometrom potem nastaviš vrednost pri kateri vklopi rele ali izklopi? In če ta dela samo eno vrednost vklop ali izklop kje bi potem lahko postavil drugi potenciometer za vklop ali izklop? Tisto za R7 razumem kaj misliš ja. Ne razumem pa kaj je mišljeno namesto R2 in R3 kaj bi potem z tema trimerjema nastavljal? In če potem R2 in R3 odpadeta?

Hvala za odgovore
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 10:01:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rolling Eyes Pišeš iste stvari na dva foruma.

Tako da potem vsaj oba preberi.

Pa zakaj bi potreboval dve nastavitvi temperature? Question Daj to malce bolj podrobno opiši, pa zraven podaj tudi temperature, pri katerih se mora kaj zgoditi.

Pa mislim, da je to tisto, kar potrebuješ (tisto, kar si prilepil).

Tisti trimerji so nekako mišljeni zato, da z njimi točneje nastaviš delovno točko. Preberi tudi poste na starem forumu, kjer je še marsikaj razloženega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
djsdejan



Pridružen/-a: Čet Dec 2007 8:32
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 10:28:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Da pišem na oba foruma to dobro vem, nisem pa vedel da bom tu in tam srečal iste ljudi. Zakaj dve temperaturi z eno bi nastavljal spodno mejo z drugo pa zgornjo mejo, torej z prvim potenciometrom bi nastavil temperaturo vklopa 25stopinj z drugim pa temperaturo izklopa 40 stopinj to so vse moje želje.
Zanima me še to v vezju je temperaturni senzor kty če ga zamenjam z pt1000 bo zadeva enako delovala ali bo treba kaj spremenit?

Hvala za odgovore pa prosim za razumevanje Dejan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 12:16:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem pa ta na shemi ni povsem ustrezen. Res bi potreboval dva potenciometra, pa tudi dva operacijska (s pripadajočimi elementi), izhode pa nebi peljal na rele ampak na logična vrata (recimo NAND vrata 4011), ter šele potem na izhodni rele.

Skratka, potreboval bi dva enaka termostata (spodnji del sheme do izhoda operacijca skopiraš). Tisti del (navpična veja), kjer je priključena sonda, je skupen obema operacijcema in je samo eden.
Od tam naprej pa izhode operacijcev pelješ na NAND, iz njega pa potem krmiliš rele.

Če daš PT1000 sondo, bo sicer v osnovi delovalo, ampak je vprašanje, v katerem temperaturnem obsegu. Vhodne upore bi moral preračunati na novo. Ker boš itak nabavljal material, nabavi KTY sondo, kot si že imel XX krat omenjeno.

To je teoretični odgovor, za katerega ne dam roke v ogenj, da deluje takoj od prve. Bi moral preizkusiti na protoboardu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1975
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 13:21:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nastavitev spodnje in zgornje meje vsake posebej je sicer dobra zadeva, ampak popolnoma enak način delovanja dosežeš s kombinacijo nastavitve srednje temperature in histereze. Če je histereza 30°C, potem bo pri nastavljeni temperaturi 40°C spodnja meja nekje okoli 25°C, zgornja pa pri 55°C, če pa histerezo zmanjšaš, bo pa temu primerno drugačna spodnja in zgornja meja, le nastavitev bo drugačna.
Bistveno bolj preprosto vezje je z nastavitvijo temperature in histereze, rabiš le en OP, shema pa bo dobra kar ta, ki si jo pripel.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
djsdejan



Pridružen/-a: Čet Dec 2007 8:32
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 13:24:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lojzek hvala za odgovore bom pa pri Pt1000 vztrajal in to izključno zaradi tega ker imam glede montaže samega tipala potem vse rešeno. Zaenkrat hvala grem zdaj malo risat pa računat ko bom tak daleč, da bo zadeva narejena in testirana pa se ponovno javim in zadevo predstavim.

Lp Dejan



2030502.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  2030502.jpg
 Velikost datoteke:  4.46 KB
 Downloaded:  1082 krat



Nazadnje urejal/a djsdejan Tor Maj 25, 2010 16:14:56; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 25, 2010 15:33:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če to tipalo že imaš potem ok, da bi pa šel zaradi "enostavnosti montaže" metat toliko denarja skozi okno je pa malce mimo.
Mimogrede, KTYnekaj za 1EUR lahko mnogo bolje (iz temperaturnega vidika) pritrdiš na cev kot tale VFnekaj, pa še s tisto nagravžno vzmetjo nimaš opravka...
Pa tudi lepše se ga lahko pritrdi kakor VF. Slednjega namreč ne moreš skriti pod izolacijo cevi.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1975
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 08:13:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri tipalu jaz ne bi kompliciral, dobro je karkoli, saj ne gre za industrijsko okolje.

Za hiter odziv tipala, bi moralo tipalo biti v sredini cevi, direktno v mediju, ki se pretaka skozi cev. Za tako montažo bi na cev moral montirat T kos in nosilec tipala montirati v stranski priključek tega T kosa. Če odziv ni tako pomemben, bo dobro tudi, če je tipalo naslonjeno na cev z zunanje strani, da zmanjšamo vpliv okolice, bi preko tipala in okoli cevi na tistem mestu enostavno navil nek izolacijski material, kot sem že zgoraj napisal. Mogoče tak način ni ravno estetska rešitev, je pa sigurno poceni in učinkovita.

Za elektronski termostat lahko uporabimo različne vrste tipal, večinoma pa mora biti vezje potem tudi prilagojeno tipalu.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 09:20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@djsdejan:

Ker si trmasto prepričan v uporabo PT1000 sonde, boš moral preračunati celoten vhodni - merilni del. Odloči se, kateri obseg temperature (od - do) bo zate primeren, dobi karakteristiko sonde (internet) in potem glede na oboje določi, kakšna bo napetost na merilni veji. V tisti veji z nastavitvami (s potenciometri) se mora nastavljati v enakem območju, kot je v obeh skrajnih temperaturah v merjeni veji. Potem pa enostavno z ohmovomi zakoni izračunaš potrebne upore in potenciometre v nastavitveni veji.

Pa še to: jaz bi kot operacijca namesto 741 uporabil 358. Zato, ker imaš dva v enem ohišju in zato, ker dela že pri nizkih napetostih na vhodu.

Ampak še vseeno ne razumem, zakaj bo rad črpalko vklopil pri 25°C in izklopil pri 40°C.......

Pa tudi tega ne razumem pri čem je težava na cev pritisniti tako malo stvar kot je na sliki....



KTYsonda.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  KTYsonda.jpg
 Velikost datoteke:  10.61 KB
 Downloaded:  963 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
djsdejan



Pridružen/-a: Čet Dec 2007 8:32
Prispevkov: 52
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 13:54:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V talno ogrevanje se ne spušča več kot cca. 40stopinj pod 25stopinj pa tudi ni dobro da gre temperatura ker že ohlajaš sistem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1975
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 26, 2010 21:34:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, seveda, razumljivo Wink

Kakorkoli, shema vezja je lahko enaka za večino tipal na PTC osnovi, le delilnik se nekoliko spremeni, skala pa je tudi nekoliko drugačna.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group