Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Moč transformatorja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
petekdule



Pridružen/-a: Tor Sep 2009 6:56
Prispevkov: 7
Kraj: PTUJ

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 11:05:34    Naslov sporočila: Moč transformatorja Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zanima me kako izmerit ali karkoli izvedet kakšne moči je transformator.
Namreč dobil sem transformator 220V/2x30V,8V-7V-5V-3V-1.8V
Pa bi rad vedel kakšne zmogljivosti je?

kakšni predlogi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 13:11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podatki, ki si jih napisal, pri ugotavljanju moči ne pomagajo skoraj nič.

S samo močjo transformatorja je še najbolj sorodna fizična velikost samega transformatorja.
Čeprav niso vsi transformatorji naviti za enako gostoto elektromagnetnega pretoka (fluks) ni večjih odstopanj, zato je možno precej dobro oceniti njegovo moč glede na presek jedra.

Seveda je pomembna tudi oblika jedar, saj so formule lahko drugačne.
Če si transformator odmontiral iz neke naprave, bi lahko prepisal podatke o porabi Wink

Napiši mere in priloži fotografijo Wink

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
petekdule



Pridružen/-a: Tor Sep 2009 6:56
Prispevkov: 7
Kraj: PTUJ

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 15:05:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Presek žice je nekje 0.8mm do 1mm.
dimenzije transformatorja pa sem kotiral na sliki.

Trafo sem dobil od znanca, ki je žal že pokojen....navit pa je doma.



trafo1.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  trafo1.jpg
 Velikost datoteke:  280.97 KB
 Downloaded:  909 krat


trafo2.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  trafo2.jpg
 Velikost datoteke:  203.81 KB
 Downloaded:  877 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 18:48:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stranski steber je širok 16mm, torej je srednji steber 32mm. Pri debelini paketa 59mm, verjetno bo šlo bolj za 60mm, je presek jedra približno 19cm2. Iz preseka jedra se izračuna moč transformatorja. Formule ne vem iz glave, bi moral pogledat v priročnik ali stare zapiske, še iz šole.
Mogoče me bo pa kdo prehitel.

Napisal si presek žice, verjetno pa si mislil premer žice, ker to je čisto nekaj drugega. Iz debeline žice pa lahko sklepaš tok, za katerega je navitje, večina mojstrov, ki navijajo transformatorje se kar držijo tabel in zato mislim, da veliko ne moreš zgrešiti.

Tako na oko bi rekel, da je to 150VA transformator, lahko tudi 160VA, gre pa za klasično "šestico". Velikost EI pločevine je 6 ali šestica, s temi merami. Mojstri pa potem po debelini paketa vedo, za kakšno moč je tako jedro.
Sicer bi bil lahko tak transformator gladko 200VA, če bi bil navit z večjim fluksom, kar pomeni več gretja jedra in več izgub v železu in nekoliko manj padca napetosti na sekundarju pri obremenitvi. Tako naviti transformatorji, da se iz iste velikosti potegne večja moč, se uporabljajo takrat, kadar niso namenjeni za ED 100%, kar pomeni delovanje 24/7

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Batman



Pridružen/-a: Pon Feb 2008 23:10
Prispevkov: 67

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 27, 2010 19:17:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se prav spomnim se vzame pri računanju trafota za presek srednjega stebra kvadratni koren iz željene moči transformatorja. Se pravi da v tem primeru, ko imaš presek jedra tega kvadriraš in dobiš približno moč (VA).
Kar se pa tokovne zmogljivosti tiče, pa smo računali 2A na kvadratni mm žice za stalno obremenjena transformatorje in 3A na kvadratni mm žice za občasno obremenjene.

_________________
***slo-byte.net***
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 01, 2010 04:57:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trafo na sliki je 320 VA, če upoštevaš Fluks 1T. Toliko se normalno uporablja za male trafote.

Računaš pa tako, kot je napisal Batman. (2. letnik srednje)

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group