Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

sirena preko attiny-a

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Programiranje mikrokontrolerjev in programatorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
stuf



Pridružen/-a: Pon Mar 2010 7:49
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 18, 2010 21:05:52    Naslov sporočila: sirena preko attiny-a Odgovori s citatom

mene zanima ĆØe mi lahko kdo pomaga in sicer imam za 4. izpitno enoto na maturi sireno preko attinya zanima me ĆØe mi lahko kdo poda kakÅ”no shemi itd. nimam pojma kako bi zaĆØel to
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smiki



Pridružen/-a: Sre Jan 2008 19:00
Prispevkov: 68
Kraj: Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 19, 2010 10:27:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Povej kaj veĆØ o zahtevah. Bi rad krmilil elektriĆØno sireno ali generiral zvok.
Sireno lahko vklapljaÅ” preko transistorja. Tone pa generiraÅ” v programu in sicer na pinu izmenjujeÅ” 0 in 1v doloĆØeni pavzi. Seveda tudi zvoĆØnik krmiliÅ” preko transistorja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stuf



Pridružen/-a: Pon Mar 2010 7:49
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 14:01:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bi mi lahko kdo pomagal s kako vezalno shemo itd.. jaz nimam pojma kako bi zaĆØel na žalost za to prosim vas za pomoĆØ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smiki



Pridružen/-a: Sre Jan 2008 19:00
Prispevkov: 68
Kraj: Savinjska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 20, 2010 19:43:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NapiÅ” kaj veĆØ kaj moraÅ” naredit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 647

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 11:17:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ob tem, da lenobe ne podpiramo, sfaljen oddelek, avtor teme brez najmanjÅ”e volje da bi kaj naredil sam..., je odloĆØitev lahko samo ena, zaklep teme, ki leti v smeti, ali pa da se temeljito potrudiÅ”, potem lahko priĆØakujeÅ” pomoĆØ.
_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 21, 2010 12:28:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, kot je napisal Azrael, lenobe ne podpiramo, ĆØe pa pokažeÅ”, da imaÅ” interes in bi res rad naredil in se pri tem tudi kaj nauĆØil, potem le ni tako hudo.

Najprej se moraÅ” sam pri sebi odloĆØiti, da boÅ” nalogo poskuÅ”al v najveĆØji možni meri narediti sam, potem lahko priĆØakujeÅ”, da ti bomo pri manjkajoĆØem zanju pomagali mi.
Mimogrede, na forumu imamo doloĆØana pravila, uporaba knjižne slovenÅ”ĆØine, pravopis z velikimi zaĆØetnicami in loĆØili, in tako dalje.

Ne razumem toĆØno, kaj naj bi tvoja naloga bila, saj nisi natanĆØno opisal, kakÅ”na sirena naj bi to bila.
Možnosti je veĆØ in sicer, da ti uporabiÅ” neko obstojeĆØo sireno in jo krmiliÅ” z uC (uC = mikrokontroler) ali pa da je uC tisti, ki generira ali sintetizira zvoĆØni signal, ki ga lahko na izhodu primerno ojaĆØaÅ”.

ƈe gre za slednje, torej, da bi uC generiral zvok, oziroma veĆØ razliĆØnih zvokov, potem zadeva zanima tudi mene osebno, v nadaljevanju bom napisal zakaj.

Tvoja naloga je sedaj, da nam tukaj natanĆØno opiÅ”eÅ”, kako naj bi tvoja izpitna naloga zgledala, kakÅ”en projekt naj bi naredil. ƈe imaÅ” dokumentacijo, jo poskeniraj in prilepi tukaj, ali pa nam dokumentacijo na nek naĆØin tukaj predstavi, da vidimo kakÅ”na je pravzaprav tvoja naloga.

V vsakem primeru gre tukaj za 2 nalogi, saj je ena naloga narediti primerno vezje (hardware) in potem zadevo tudi sprogramirati (software).
ƈeprav na videz preprosta naloga, preprosto vezje, je za laika in nekoga brez osnovnega znanja to hud problem, ki je navidez nereÅ”ljiv in se ga zaradi tega ne znaÅ” lotit na pravi naĆØin.

Ponudba, da nekomu plaĆØaÅ”, da ti naredi nalogo, je napaĆØna pot, saj se s tem ne boÅ” niĆØ nauĆØil in tudi ne boÅ” imel pojma, kako zagovarjati izpitno nalogo... ĆØe bi bil jaz profesor, bi pri takem izpitu gladko pogrnil, saj bi preveril, ĆØe si naredil sam in to bi ugotovil z ustnim zagovorom projekta.

Naloga le ni tako težka, kot se zdi tebi, zato se ne ustraÅ”it in ĆØe boÅ” pokazal zanimanje in pripravljenost za delo, potem lahko priĆØakujeÅ” pomoĆØ in to brezplaĆØno, saj to je cilj foruma. Osebno sem pripravljen pomagati pri vezju (hardware). Za zaĆØetek priĆØakujem zahtevano dokumentacijo, prej se dela ne moremo lotiti.

Za osnovo si poglejte tale projekt sirene *** KLIK ***
Sirena je zelo preprosta, integrirano vezje (ĆØip) je v bistvu sintetizator zvoka, ki zvok generira iz zapisa v ROM-u
Na enak naĆØin lahko sintetizator zvoka narediÅ” z uC, s tem da vzorec ne bo zapisan v ROM ampak EEPROM, pri branju informacije je to ĆØisto vseeno, zato je tukaj velika podobnost.

Vezje (hardware) bi bilo lahko skoraj na las enako, tako da tukaj ne bi odkrili neke tople vode.
Ko bomo vedeli, kateri Atiny je treba uporabiti v nalogi, se lahko lotimo projekta.

Projekt sem pripravljen osebno podpreti, saj bi v prihodnje rad namesto UM3561 uporabil poceni ĆØim manjÅ”i uC.

stuf je napisal/a:
meni je dal profesor za nalogo izdelaj sireno preko Attiny-a za ostalo se morem znajt sam nevem niti kje bi zaĆØel ĆØe lahko kdo pomaga z kakÅ”nim stikalnim naĆØrtom za kakÅ”no sireno na eksperimentalni ploÅ”ĆØici


stuf, beseda je tvoja, ĆØakamo na nadalnje informacije s tvoje strani in upam, da si se odloĆØil, da boÅ” zase tudi nekaj naredil. ƈe ti profesor res ni dal nobenih boljÅ”ih navodil, potem ga lahko Å”e enkrat vpraÅ”aÅ”, zaželjeno pa je, da napiÅ”eÅ” katera Å”ola in kateri profesor, mogoĆØe pa je tukaj na forumu kakÅ”en ĆØlan, ki bo o željah in zahtevah profesorja vedel kaj veĆØ. ƈe je naloga tako zelo ohlapna, da ti na Å”iroko dopuÅ”ĆØa možnost lastne izbire in iznajdljivosti, potem pa to res ne bo problem.

ƈe ne uporabiÅ” ravno najmanjÅ”i tiny, ampak eno stopnjo viÅ”je, bi imel na razpolago veĆØ pinov in tako uporabil veĆØ tipk, za veĆØ zvoĆØnih efektov.
ƈe ne veÅ” kako bi se lotil, potem vsaj razmisli, kakÅ”no sireno bi ti naredil, na veĆØ tipk? na veĆØ zvoĆØnih efektov? kakÅ”na napajalna napetost? kakÅ”na izhodna moĆØ? razmisli in napiÅ”i.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Programiranje mikrokontrolerjev in programatorji Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group