Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

napajalnik reber 13,8V 20A

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
rkulcar



Pridružen/-a: Pet Jan 2010 23:44
Prispevkov: 3
Kraj: Pomurje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 08, 2010 17:13:54    Naslov sporočila: napajalnik reber 13,8V 20A Odgovori s citatom

reber zdravo!

Nredil sem napajalnik po tvoji shemi *** 13.8V 20A *** ,rabil bi malo pomoči,namreč ko ga obremenim s tokom 10A se mi sesede napetost na 8V. Transformator je zadosti velike moči. Poskusil sem zamenjat bazne upore od R6 do R10 z 120 R.Sedaj mi gre tok do 14A. Zanima me če je to prav ali je napaka kje drugje.


Hvala LP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 22:01:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če natančno pogledaš *** shemo *** boš videl, da so vrednosti precej drugačne od tega, kar si ti napisal.
Kakšne upore si imel prej, pred menjavo, če so sedaj 120R (120ohm), saj so v shemi 10R (10ohm)?

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rkulcar



Pridružen/-a: Pet Jan 2010 23:44
Prispevkov: 3
Kraj: Pomurje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2010 19:59:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Usmernik sem sestavil po shemi. Z 10 ohm upori dobim ven na izhodu le 8A tok, pri 13V. Pri večji obremenitvi se sesede napetost.

LP:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 654
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 10, 2010 20:35:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vwč vprašanj:

Kakšna je vrednost uporov R1 do R5?
Napetost in moč transformatorja?
So močnostnii tranzistorji vsi brezhibni in spojeni v vezje?

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 11, 2010 12:41:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekje je napaka, najbrž si kje zgrešil pri vrednostih elementov, sem spada seveda tudi če je transformator drugačen ali pa kaj drugega. Točno po tej shemi dela zanesljivo, tudi odstopanja pri nekaterih elementih nimajo skoraj nobenega vpliva.

Preveri vse vrednosti in če je prav sestavljeno, drugače pa na daljavo težko pomagam, lahko se pa zglasiš tudi osebno, vendar dvomim zaradi razdalje.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rkulcar



Pridružen/-a: Pet Jan 2010 23:44
Prispevkov: 3
Kraj: Pomurje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 16, 2010 20:11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber,Azrael hvala za pomoč usmernik deluje.Kriva sta bila dva upora, spregledal vrednost dveh uporov in tranzistor.

LP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 17, 2010 17:59:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me veseli, da ti je uspelo, me pa tudi zanima in mogoče še koga, kaj je bila ta napaka, kje si se uštel pri vrednostih elementov?
Take napake so dokaj pogoste in se lahko kaj hitro zgodijo, tudi če smo previdni, seveda pa previdnosti ni nikoli odveč, saj se tako zelo rado kaj zalomi že skoraj samo od sebe, sploh če so barve na uporih nekam dvoumne, kar se tudi včasih zgodi.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
dj robee



Pridružen/-a: Čet Mar 2010 15:17
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 19, 2010 19:25:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Reber še eno vprašanje v zvezi s tvojim usmernikom... Nekje si nekoč pisal da bi se dalo z njim idealno polniti akumulator in ga imeti npr. v vikendu. Sam bi rad naslednjo rešitev (konkretno v prikolici); ko imam 230V, delam na usmernik (radio, luči) in polnim akumulator, ko zmanjka 230V, delam na prej polnjeni akumulator... Ali je rešitev preprosta... npr. tvoj usmernik polni akumulator in direktno nanj so priključeni porabniki (seveda bi dal med usmernik in akumulator še 230v rele, ki bi ob izpadu 230 izklopil usmernik od akumulatorja).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 26, 2010 06:11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, lahko direktno polniš akumulator, napetost usmernika lahko tudi dvigneš na 14V ali pa pustiš na 13,7V ali 13,8V kar je najbolj primerno za akumulator, priporočam pa, da občasno akumulator napolniš na 14,4V, da se popolnoma napolni in se s tem prepreči sulfatizacija. Usmernik bi moral nekoliko dodelati in preko stikala dodati en upor v regulacijsko zanko, da bi lahko preklopil na 14,4V. Za polnjenje akumulatorja bi mogoče znižal tokovni limit.

Rele, ki bi ločil usmernik od akumulatorja bi bil skoraj nujen, da se akumulator ne bi praznil v usmernik, saj bi ugasnjen porabljal nekaj mA toka.

Moja verzija usmernika se za trajno obremenitev 15A ni obnesla, ker nisem dobro poskrbel za hlajenje, preveč zaprta škatla, zato se je notranjost pregrevala in so se celo nekoliko napihnili elektroliti.

Usmernik sem želel uporabiti v campu za napajanje 3 hladilnih torb, potem pa sem raje vzel 3 računalniške napajalnike, za vsako torbo svojega.

Za trajno obremenitev usmernika je pač potrebno bolje poskrbeti za hlajenje, za kratkotrajno obremenitev tudi preko 20A pa ni bilo problema. Ideja, za napajanje hladilnih torb je izvedljiva s primerno konstrukcijo ohišja in uporabo kakšnega ventilatorčka za hlajenje notranjosti ohišja in hladilnega profila.

Za naslednje leto bom skonstruiral bolj robustno ohišje, usmernik pa bo potem zmožen trajno dajati 20A toka, kratkotrajno pa seveda do svojega limita, dodal bi še temperaturno zaščito. Tak vir toplote pa verjetno ne bo primeren za vgradnjo v prikolico Rolling Eyes

V vsakem primeru, ko gre za trajno obremenitev, je potrebno dobro poskrbeti za hlajenje.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ziga555



Pridružen/-a: Sob Sep 2010 19:02
Prispevkov: 17
Kraj: RIBNICA

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 26, 2011 00:41:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Reber, ali si že kaj dodelal usmernik? Zanima me kje ste kupili transformator in koliko približno stanejo?

L.P
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 21, 2014 09:26:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Usmernik sem dodelal le toliko, da sem spremenil obliko tiskanega vezja. Nova dodatna verzija ima dve tiskani vezji namesto enega. Datoteke sem dodal na spletno stran prve verzije tega napajalnika.

Nove drugačne mehanske izvedbe nisem realiziral, sem pa testiral prisilno hlajenje. S prisilnim hlajenjem lahko napajalnik trajno obremenimo.

Transformator lahko naročiš pri Dolinšek Dvojmoč v Kranju. Kakšna je trenutna cena ne vem, najbolje da vprašaš. Podatki o transformatorju so na spletni strani.

Na e-mail sem dobil vprašanje:

Citiram:
Zdravo


Zanima me za ta napalnik če bi bil primeren transformator 24V 500VA


Hvala


Za omenjeni napajalnik je predviden transformator 18V. Teoretično bi z nekaj prilagoditve lahko uporabil 24V transformator, vendar bi zaradi linearnega režima delovanja imel ogromno disipacije in bi se že lahko nevarno približal mejnim zmogljivostim napajalnika, kljub temu, da je precej predimenzioniran. Zamenjati bi moral tudi gladilne elektrolitske kondenzatorje, ker bodo 35V premalo. Prilagoditi bi moral hlajenje in še kakšna podrobnost bi se našla.

Uporabo 24V transformatorja zato odsvetujem Exclamation

.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borutkoz



Pridružen/-a: Pon Sep 2008 17:26
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 21, 2014 12:50:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.
Žal imam ravno takšnega na voljo in bi ga rad uporabil.
Potrebujem občasno cca 10A tako da če se da kaj predelati da bi ga lahko uporabil prosim za nasvet kako.
Ali pa če ima kdo mogoče še kakšen podoben načrt pri kateremu bi lahko uporabil 24V transformator.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 21, 2014 13:36:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem napisal, da 24V transformator ne moreš uporabiti, pač pa da ga odsvetujem, zaradi velike disipacije. Pri izhodni napetosti 13,8V je tako visoka vhodna napetost recept za veliko gretja. Pri 24V transformatorju se bodo kondenzatorji napolnili na več kot 35V, kar pomeni več kot 20V višja napetost, pri toku 10A bo to več kot 200W disipacije.
V primeru, da bo tok res le do 10A, potem boš disipacijo še obvladoval. Prilagoditi moraš napetosti kondenzatorjev in paziti na maksimalno vhodno napetost LM78S12, ki naj ne bi presegla 36V med vhodnim pinom in GND pinom. V tvojem primeru bo napetost nevarno blizu mejne.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borutkoz



Pridružen/-a: Pon Sep 2008 17:26
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 21, 2014 13:36:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še dodatno vprašanje:
Bi bilo vredu če bi odvijal sekundar da bi prišel do 18V ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 21, 2014 20:12:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda bi bilo v redu, če le imaš to možnost. Če boš transformator razdiral, lahko po odvijanju narediš odcep in potem žico naviješ nazaj. Če boš odvijal brez razdiranja jedra, potem bo ponovno navijanje precej težje in verjetno zato tudi ne bi bilo smiselno.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zilog80



Pridružen/-a: Čet Avg 2012 16:22
Prispevkov: 140
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 21, 2014 22:56:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa polvalni usmernik bi prisel v postev?(z eno diodo)
Takrat bo max napetost 12*1.41=17V, torej bo disipacija na tranzistorjih nekje 30W?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2014 00:01:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S polvalnim usmerjanjem imaš še vedno 24V, oziroma vsaj 34V temenske napetosti, na katero se polnijo kondenzatorji. S polvalnim usmerjanjem bi samo zelo povečal valovitost in le malenkost znižal napetost. V primeru, da polvalnega usmerjanja ne bi gladil s kondenzatorji, bi res dobil nekakšnih 12V efektivne napetosti, ki v večini primerov ne bi bila primerna za napajanje npr 12V porabnikov.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borutkoz



Pridružen/-a: Pon Sep 2008 17:26
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 01, 2014 23:27:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem si vzel čas in odvijal transformator. Nekajkrat sem odvil po 1 navoj in premer... Približno izračunal koliko navojev moram odviti in jih toliko odvil Smile Sedaj sem prišel na 17,69V -matematika malo vnesla Smile
Zdaj pa samo še veselo izdelovati vezje.

Zanima me pa še samo kaj se spremeni z močjo transformatorja ?
Je večja-manjša?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 02, 2014 10:58:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moč celotnega transformatorja ostane enaka. Z odvijanjem ovojev navitja si zmanjšal moč navitju, ker ga tokovno ne moreš bolj obremeniti, saj je žica ostala enake debeline. Pred odvijanjem si imel 24V 500W, kar pomeni 20,8A toka. Če maksimalni tok ostane enak, imaš sedaj na voljo 368W moči. Če bi odvil celo navitje in ga potem navil z debelejšo žico, bi lahko iz transformatorja dobil celotno moč, oziroma večji tok, ker gre za nižjo napetost. Tako kot pred predelavo imaš tudi sedaj na voljo dobrih 20A toka. Izhodna moč bo manjša od prej omenjene, ker bo na izhodu še nižja napetost, maksimalni tok pa ostaja enak. Z odvijanjem sekundarnega navitja, si se znebil velik del disipacije.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borutkoz



Pridružen/-a: Pon Sep 2008 17:26
Prispevkov: 5

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 19, 2015 22:45:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo

Tudi jaz sem naredil ta napajalnik in imam podoben problem kot zgornji.
Pri malo večji obremenitvi se napetost sesede na 0v (h7 Žarnica)
Pri manjši pa deluje (t10 žarnica)
Se pa dosti greje regulator 7812, vse ostalo je hladno.
Elemente sem vse preveril in so pravi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 20, 2015 00:27:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če te prav razumem, ti 5W žarnica sveti in je napetost na izhodu normalna, pri 55W obremenitvi pa se seseden na 0V?

Zanimiv pojav, možno je, da se ti tranzistorji Q1-Q5 sploh ne sprožijo, razlog je lahko prebit tranzistor Q6.

Za poskus vzemi iz vezja Q6, ki služi za tokovno zaščito, pazi, da ne boš naredil kratkega stika. Usmernik lahko nemoteno deluje brez tokovne zaščite, le paziti moraš, da imaš primerno varovalko, da bodo tranzistorji preživeli morebitni kratki stik.

Če še vedno ne bo delovalo, potem moraš dobro preveriti vezje in vse povezave, vse vrednosti vgrajenih elementov in podobne zadeve. Nekoč sem imel primer, ko nekomu tale usmernik ni deloval, da je namesto (R1-R5) 0R22 (0,22ohm) uporov, uporabil 22R (22ohm) upore, oziroma, če se ne motim, je menda vgradil celo 0,22K upore, to je 220R (220ohm) upore.

Lahko se tranzistorji ne sprožijo tudi iz kakšnega drugega vzroka in ves tok zagotavlja le LM7812, ki sicer prenaša le majhen delež celotnega toka, če vse normalno deluje, je pa normalno, da se greje in mora biti montiran na hladilno telo.

Preglej vse povezave, preglej elemente, fotografiraj izdelek in fotografije priloži tukaj na forum.

Šele zdaj mi je prišlo na misel tole, napisal si mi namreč na e-mail naslednje vprašanje:
Citiram:
Zdravo
Zanima me če se BD708 in 7812 montirata skupaj na hladilnik brez izolacije ali z?
V primeru da sta ločena, kaj bi lahko bil problem da imam napetost dokler ne priključim bremena (avtomobilska žarnica), potem pa pade na 0v.

Za vaš odgovor se že v naprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.

Borut


Seveda morata biti tranzistor Q6 BD708 (ali katerikoli drug PNP primerne moči) in IC1 (LM78S12) montirana tako, da sta električno ločena, uporabiti je potrebno sljudno ali silikonsko podložko in plastične podložke pod vijakom.

Če si usmernik spravil v pogon tako, da sta bila Q6 in IC1 združena, si s tem collector Q6 povezal na GND regulatorja LM78S12, s tem pa tudi vse baze tranzistorjev Q1-Q5, ki so povezane na collector Q6.
Kaj se je v tem primeru zgodilo?
Baze vseh tranzistorjev Q1-Q5 si povezal na GND regulatorja LM78S12 in si s tem verjetno skuril upor R13, saj so emitorji vseh tranzistorjev povezani na glavni + napajalni pol, direktno z gladilnih kondenzatorjev, vmes so le emitorski upori z relativno zelo nizko upornostjo.
Če si namesto R13 vstavil prevezavo za 12V izhodno napetost, je s tem GND regulatorja povezan direktno na GND vezja in bi ob priključitvi brez sljudnih podložk verjetno skuril tranzistorje Q1-Q5 in sicer spoj baza-emitor.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Santos



Pridružen/-a: Sre Mar 2016 10:21
Prispevkov: 2
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 30, 2016 18:31:12    Naslov sporočila: napajalnik 13,8V - 35A Odgovori s citatom

Kaj bi bilo potrebno spremeniti, če bi napajalnik delal za 35A moči?

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 30, 2016 22:36:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za 35A izhodnega toka bi moral spremeniti in dodelati več stvari.

V načrtu je uporabljen gretz KBPC3504 ki je za tok 35A in je za željeni tok zelo na meji in brez rezerve, zato bi moral uporabiti 50A gretz, mislim, da je oznaka podobna (KBPC50xx, xx nadomestijo oznake za napetost).

Namesto enega 50A gretza bi lahko uporabil dva gretza 35A vezana paralelno, z dodanim uporom na vsak gretz, podobno kot emitorski upori pri tranzistorjih. Vrednost upora bi morala biti zelo nizka, recimo 0,01ohm kar je 10mohm (10 mili ohm). Padec napetosti pri 15A toka bo na takem uporu 150mV, kar je dovolj, da se tok porazdeli enakomerno na oba gretza.

Za 35A toka bo 5 tranzistorjev premalo. Usmernik po tem načrtu zmore tam okoli 20A in še več, po testiranjih je bilo okoli 22A, da je prijela tokovna zaščita. Konstrukcijsko bi brez težav držal 25A, kar je 5A po tranzistorju. Da ohranimo približno enako mero predimenzioniranja, bi tako na pamet rekel, da bi namesto 5 tranzistorjev uporabil 8 tranzistorjev po enakem vzorcu vezave, vsakemu tranzistorju pripada svoj bazni in svoj emitorski upor.

Krmilni del vezja (LM78S12) bi verjetno zadostoval tudi za ta tok. Tokovna omejitev je odvisna od emitorskih uporov, oziroma padca napetosti na njih, zato bi z uporabo 8 tranzistorjev predvidoma lahko uporabil enako vrednost emitorskih uporov, to je 0,22ohm.

Za večji tok mora biti primeren tudi transformator, mora biti narejen za tak tok + nekaj rezerve.

Povečati je potrebno število gladilnih kondenzatorjev, oziroma povečati kapaciteto na poljuben način.

Verjetno ni potrebno posebej opozoriti, da je za še večji tok treba uporabiti še bolj debele žice (oziroma žice z večjim presekom), vsaj 4mm2, bolje 6mm2, oziroma 2x po 2,5mm2 v primeru uporabe 2 gretzov.

Na koncu pa, da ne pozabimo, je potrebno še bolj skrbno načrtovati hlajenje, saj bo gretja še veliko več kot pri 20A verziji, disipacije bo res ogromno. Transformator bo večji, težji, bolj se bo grel, zato naj bo notranjost ohišja dobro hlajena. Za hlajenje tranzistorjev bo potrebno uporabiti še večje hladilne profile oziroma poskrbeti za še močnejše prisilno hlajenje.

Linearni usmerniki oziroma napajalniki imajo svoje prednosti, žal pa je vsem skupna ena velika slabost, to je veliko gretja, ki pomeni hkrati tudi slab izkoristek, pojav je pri tem načinu delovanja normalen.

Ali je smiselno izdelovati tako močan usmernik v linearnem režimu delovanja?
Odvisno od potreb, zahtev, želja in časovnega režima delovanja.
Časovni režim vpliva predvsem na gretje, možno je namreč, da bo s polno obremenitvijo deloval le kratek čas, v impulzih, valovih ali kako drugače, torej ne vedno s polno močjo.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Santos



Pridružen/-a: Sre Mar 2016 10:21
Prispevkov: 2
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 18, 2016 22:28:55    Naslov sporočila: napajalnik 35A Odgovori s citatom

Pozdravljen!
Zanima me kolk bi koštal izris in pa izdelava plošče za tale napajalnik 35A, ki sva govorila po mailu? Poslal si mi tudi povezavo do osnutka kako naj bi izgledala plošča.
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group