Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ali je 8L05A napetostni regulator?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 06:58:06    Naslov sporočila: Ali je 8L05A napetostni regulator? Odgovori s citatom

Na vezju imam element z oznako 8L05A, v drugi vrsti pa PNJVC.

Kolikor sem lahko pregledal po netu, gre za 5V 100mA napetostni regulator s tremi priključki.

Dejansko stanje pa je, da gre za SMD vezje z 8 nogami, služi pa kot krmilnik izhoda (kot open colector). Krmili ga NPN tranzistor. Od 8 nog jih je (če me spomin ne vara) 5 vezanih skupaj, ena pa nikamor. Glede na to bi element dejansko lahko bil napetostni regulator s tremi priključki.

Torej vprašanje :
- ali gre za FET izhodni tranzistor in mi pri oznaki manjkajo nekatere črke kot npr 2SK..., 2N...., kolikor sem jih iskal jih nisem našel
- ali gre dejansko za napetostni regulator, priključen tako, da deluje kot tokovna zaščita z omejitvijo nekje okrog 100mA. Ko sem namreč na omenjeni izhod priključil rele z narobe obrnjeno diodo (šlus) je zadeva nekoliko zadišala (ne vem katra morda dioda) a ni zgorela.

Rezultat :
- Zanima me tokovna zmogljivost izhoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 10:31:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Seveda je lahko to regulator in tudi po vsej verjetnosti je.

LM78L05 je 5V regulator in 100mA toka, obstaja pa v najbolj pogosti TO-92 in seveda SMD 8 pinski SO-8. SMD verzija ima srednje 4 pine povezane skupaj in na GND, pametno je tiskano vezje narisati tako, da so vsi pini priključeni na poligon bakra, za boljše hlajenje.

Na www.national.com najdeš raznorazne "application note" kjer najdeš marsikaj zanimivega.

Omenjal si open collector ?

Mimogrede, močno si zgrešil poimenovanje naslova ... naslov"manjkajoče črke" je popolnoma brezvezen in napačen, bolje bi bilo, da bi bil naslov kar "8L05A" ali "ali je 8L05A napetostni regulator?" Naslov sem spremenil Wink to naj bo v poduk tudi ostalim, ko se odločate za naslov!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PPG78



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:24
Prispevkov: 45
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 08, 2008 20:37:13    Naslov sporočila: Re: Ali je 8L05A napetostni regulator? Odgovori s citatom

FAAC je napisal/a:
Od 8 nog jih je (če me spomin ne vara) 5 vezanih skupaj, ena pa nikamor.


Vezje je enostavno, tako da je najbolj enostavno iz PCB-ja prerisati shemo in nato preveriti če se ujema z 78L05 v SO8 ohišju.

SMD elementi so pri popravilih vedno bolj problematični saj se zaradi velikosti na njih ne da napisati celotne tipske oznake, da pa je vse skupaj še bolj zanimivo ima vsak proizvajalec svoj način kodiranja.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 10, 2008 23:31:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.
Če bi že na začetku podal še bistven podatek bi bilo bolj razumljivo - komplicirano.

Izhod, se pravi signal iz omenjenega elementa je 0, oziroma -, ki proti + da 24V kadar je seveda odprt. Po podatkih elektronike je na izhod lahko priklopljen porabnik 24V max. 3W. Ker dvomim, da bi regulator lahko delal kot 100mA bremza, predvidevam, da gre za FET.

Muči pa me priklop porabnika z 250mA.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 06:26:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sevdeda bi že na začetku lahko podal bistveni podatek, napisal kaj več, da ne bi tavali v temi in ugibali ...
Vsekakor bi lahko bil fet, saj obstaja v takem ohišju, lahko bi priložil skico, sliko, poskusil zrisati načrt ...

Najbolj podobna oznaka je IRF7805
http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irf7805.pdf
Žal pa se ne ujema s tem, ko si napisal, da imaš 5 pinov vezanih skupaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 06:53:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, mislim, da bi to lahko bilo to.

Sem sprintal DS, v delavnici bom primerjal stanje. Poročam.
Tokovno pa FET ni problematičen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 20:31:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Itaq da ni FET. Bi bilo preenostavno.
No sem kar prerisal vezje - priponka.

Očitno le gre za neko bremzo, ki ščiti mali NPN SMD tranzistorček.

Kakšne nove ideje ?



Save.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Save.JPG
 Velikost datoteke:  90.07 KB
 Downloaded:  842 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 21:54:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vezava je videti popolnoma nelogična Shocked kaj za vraga je 5 pinov vezanih skupaj Confused
A pa si 100% prepričan, ta je takole povezano, si poskusil odlotati element dol, da bi videl vezje pod njim? Nekako mi ni logično, da ta 8 pinski čip nima napajanja, kaj pa če so vezice pod njim?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 21:58:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ga bom ju3 še odlotal. Sem pa v točnost skice kar prepričan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 22:09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čudno se mi zdi, zakaj sta po tej vezavi praktično le dve vezi priključeni na element, lahko bi bila dioda, varovalka, neka omejitev, karkoli.

Tisti NPN SMD tranzistor je res videti povezan kot open collector, saj je tisti srednji pin ravno collector, emitor gre na maso, baza pa na uC, verjetno je vmes vsaj en upor ?

Če prav razumem, breme na izhod povežeš tako, da je en priključek bremena na ta izhod, drugi pa na +24V Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PPG78



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:24
Prispevkov: 45
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 11, 2008 23:00:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če je shema pravilna bi bila lahko varovalka, ki ščiti tranzistor. Priznam pa da je v SO8 ohišju še nisem videl. Vsekakor neke vrste zaščita.
Daj še enkrat preveri če je vse zvezano pravilno.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2008 17:09:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem kar prav narisal, poglej sliko.
Čez sem sicer nalimal še mal šare a jo spreglejte.



sesek1.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  sesek1.jpg
 Velikost datoteke:  70.21 KB
 Downloaded:  812 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2008 17:41:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič nisi prav narisal, kaj pa pin 4 in pin 5 Question te si pa v načrtu označil z NC, pa prav opozoril sem na to, da manjka napajanje, na vezju se pa vidi, da sta oba pina povezana.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2008 23:19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Povezana sta - nikamor. Verjemi samo link na drugo stran PCB tam pa točka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:24
Prispevkov: 45
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2008 23:33:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

FAAC je napisal/a:
Povezana sta - nikamor. Verjemi samo link na drugo stran PCB tam pa točka.


Vsak ki riše vezja ti po povadal da se povezav na čipe oziroma povezav ki niso nikamor priključene ne dela brez razloga.
Če je res to da na spodnji strani ni povezave (slika?) ki bi se nadaljevala je edina z moje strani logična razlaga da imaš pred seboj večplastno vezje in imaš še dve (ali več) plasti v "sendviču". Poglej vezje proti svetlobi, moral bi videti vezi ki jih ne vidiš na spodnji strani.
Za nadaljevanje analize priporočam uporabo ohm-metra.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2008 23:45:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na nekompleksnost elektronike ne verjamem, da gre za večplastno vezje, bom pa to opcijo ju3 do dobra raziskal.

Še vedno pa imam ne znan element. Ni fet in ni napetostni regulator. Še kakšna ideja.
Koliko držijo tile mali tranzistorčki ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 12, 2008 23:55:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vezje na sliki deluje zelo prosojno, torej ne bo problem odkriti še kak sloj vezja, če obstaja.

Opisana vezava pa tudi meni ni jasna, razen če gre res za kak tokovni omejilec...

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 13, 2008 08:15:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če bi bilo to dvostransko vezje, potem bi res lahko trdil, da tista dva pina nista povezana. Ker pa nikakor ni logično, da se dela neka kratka povezava, pa potem via skozi vezje in konec povezave (kot pravi PPG78), bi sklepal, da gre za vezje ki ima več kot dve plasti Confused

SMD tranzistor v SOT23 ohišju običajno držijo podobno, kot njihovi večji "bratje" v TO92 ohišju.
Primer sta BC847 in BC547 Wink čeprav je SOT23 majhen, to še ne pomeni, da ne more biti močan kot v TO92, sicer pa je v SMD ohišju še bližje tiskanemu vezju v katerega se hladi skozi kratke pine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 14, 2008 23:11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa smo spet pri 100mA.
A mislita, da če čez obstoječega nalotam še enega, bo zadeva držala 200mA (ker pač nista uparjena, pa toplotna prevodnost,....) ali naj skinem un regulator, pa na njegovo mesto počim en BD ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2008 10:16:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsi tranzistorji nimajo max kolektorskega toka 100mA ampak tudi 150mA ali celo 200mA v takem ohišju, mislim da so tudi 500mA tranzistorji v TO92.

Kaj pa vezje, si že razvozljal?
Kaj bi sedaj rad dosegel? da boš lahko na vezje priključil 3W porabnik, ki je pri 24V to nekako 125mA?
Če je vezje v okvari, ga seveda lahko predelaš po svoje, če ne moreš razvozljati vezja, potem ga lahko tudi predelaš tako, da bo delovalo po tvojih željah ali pa tako kot naj bi delovalo. Vzporedna vezava tranzistorjev zahteva emitorski upor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
FAAC



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 21:31
Prispevkov: 10
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2008 17:17:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Rad bi priklopil 2 porabnika po 125mA.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2008 17:59:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In nimaš možnosti prigraditve enega tranzistorja in enega upora zunaj?
_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 10:24
Prispevkov: 45
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2008 19:40:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če hočeš preklaplajti večji tok zamenjaj tranzistor BC847 (ki je verjetno sedaj vgrajen) z tranzistorjem BC817, ki je v enakem ohišju in zmore 500mA.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group