Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Napajanje motorja za garažna vrata

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrejpa



Pridružen/-a: Čet Mar 2012 10:54
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 23, 2012 11:22:49    Naslov sporočila: Napajanje motorja za garažna vrata Odgovori s citatom

Pozdravljeni,rad bi spremenil napajanje motornega pogona garažnih vrat,obstoječe napajanje je 18v trafo.
Želel bi ga zamenjat z usmernikom za prenosnike ker ima v pripravljenosti trafo brez obremenitve porabo 5,5w,napajalnik pecej večje moči pa samo 0,5w.
Poleg tega bi probal urediti zasilno napajanje z 24v akumulatorjem.
Zanima me zakaj je napetost na gretzu kar 28v enosmerno kadar je vse samo v pripravljenosti.Kakršni predlogi dobrodošli.

Hvala za vse odgovore!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 17:35:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napajalnik za prenosnik ima res 18V ali pa še bolj pogosto 19V napetosti, vendar ni nujno, da bo kljub precejšnji tokovni zmogljivosti zadostoval za napajanje motorja, ker ima motor dokaj velik zagonski tok. Lahko se zgodi, da bo napajalnik sicer deloval, lahko bo deloval in zdržal veliko vklopov, lahko pa se zgodi, da bo nekega dne preprosto odpovedal. Poleg morebitnih težav z zagonskimi tokovi se lahko zgodi, da napajalniku od prenosnika ne bo ravno všeč, ker bo skoraj brez obremenitve ves čas 24/7 ampak ni nujno, da bi to lahko bil problem.
Verjetno boš uporabil napajalnik od odsluženega prenosnika, zato ga uporabi, bo delal kolikor časa bo delal, če pa odpove, pa še vedno lahko nazaj uporabiš transformator.

V času neobratovanja motorja je res nesmiselno, da se elektronika napaja iz velikega transformatorja, ker taka vezava ni varčna, je pa preprostejša. Boljša bi bila izvedba, da bi se elektronika napajala iz enega malega transformatorja, večji transformator pa bi se vklapljal z relejem.
Tvoja ideja je v redu, če ugotavljaš manjšo porabo, potem je res smiselna zamenjava.

Akumulatorsko backup napajanje se mi zdi brez veze, ker je zelo malo minut na leto, ko ni elektrike.

Transformator 24V ima v prostem teku nekaj V več, če je 24V nazivna napetost obremenjenega transformatorja. Vedno je napetost v prostem teku višja, kot obremenjenega transformatorja. Taka je napetost pred gretzovim mostičem, za gretzovim mostičem, če je uporabljen glailni kondenzator pa je napetost višja za faktor približno 1,4, kar je kvadratni koren iz števila 2.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejpa



Pridružen/-a: Čet Mar 2012 10:54
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 24, 2012 22:03:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovor,ideja z dvema transformatorjema me muči že dalj časa,v bistvu je bila prva ideja vendar mi ni jasno kako jih povezat,da bi v trenutku ko vezje dobi komando za vklop motorja preklopil ali dodal večji trafo.
Vezje ima porabo v pripravnosti približno 0,5w,zato se mi res zdi smiselno nekaj ukrenit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 25, 2012 10:25:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem kako je vezan motor na tvojo elektroniko, oziroma krmilje. Najbrž je v elektroniki tudi rele, ki vklaplja motor, oziroma dva releja, vsak za svojo smer vrtenja motorja.

Predlagam takole: odklopi motor in vklopi krmilje, da se bo vklopil rele, tako bo poraba vezja le malce večja od porabe v mirovanju, razlika bo enaka porabi releja. Namesto motorja na izhod vežeš dodatni rele preko diode in še en dodatni rele preko diode obrnjene v drugo smer, tako da se bosta releja vklapljala izmenično, odvisno od željene smeri vrtenja motorja (zapiranje/odpiranje). Dodatni rele naj bo za primerno napetost, odvisno kaj dobiš na izhodu, lahko pa dodaš predupor in uporabiš 12V rele, ker imaš na izhodu verjetno višjo napetost, če je pa precej blizu 24V pa lahko uporabiš 24V releje. Z dodatnimi releji bo v delovanju poraba še nekoliko višja, kolikor porabi dodatni rele. Skupna poraba ti je potem lahko osnova za izbor napajalnega malega transformatorja, ki je lahko tudi malenkost nižja, saj vsak transformator za kratek čas zmore tudi več, kot je nazivna obremenitev.
S kontakti dodatnih relejev potem delaš kar hočeš. To je način dodelave brez posebne predelave obstoječega krmilja, seveda pa lahko tudi obstoječe krmilje predelaš tako, da bo vse skupaj bolj enostavno. Za pogon motorja pa seveda uporabiš tisti večji transformator, ki je originalno vgrajen. Če pa boš ugotovil, da se obnese tudi napajalnik od prenosnika, ki si ga omenil, je pa zadeva še toliko bolj enostavna.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejpa



Pridružen/-a: Čet Mar 2012 10:54
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 08:13:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Varjanta da bi uporabil večji trafo samo za motor odpade,ker potem ne dela regulacija preobremenitve(ovira).
Razmišljal sem o tem da bi montiral manjši trafo vzporedno večjemu in jih prekljapljal z relejem krmiljenim z izhodom za motor ,vendar ne vem,če bo gladilni kondenzator med preklopom zaddržal toliko napetosti ,da se vezje ne bi ugasnilo,mogoče bi to rešil večji kondenzator?

Kar se tiče napajalnika ,pa me zanima če ga lahko prikopim kar na izmenično stran gretza(poizkusno da ne šarim po vezju) namesto trafota,ali moram odsreaniti usmerniški del.

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 26, 2012 16:40:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ah, saj res, vezje za preobremenitev, to pa res ne bi šlo. Vsekakor lahko omenjeni napajalnik vežeš pred gretzovim mostičem, zaradi tega bo nekaj padca napetosti, ampak če bo zadeva še vedno delovala normalno, bo to v redu. S takim priklopom ne boš nič pokvaril, obstaja pa možnost, da napajalnik ne bi zmogel tokovnih sunkov pri zagonu elektromotorja.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejpa



Pridružen/-a: Čet Mar 2012 10:54
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 27, 2012 07:01:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala,naslednji teden dobim napajalnik.Motor je velikosti in oblike kot od brisalcev starejših avtomobilovin in ne preseže 50w.
O rezultatih bom poročal.
Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 225
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 10:00:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

andrejpa, ne vem kaj se sploh sekiraš za tistih par W porabe v mirovanju, ko ti verjetno v stanovanju vse elektronske zadeve v stand-by-u (off) požrejo nekajkrat več štroma. Meni samo kabelski modem npr. požre 10W, pa je skozi prižgan ...
_________________
Razz ˝ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTenna™ ˝ Razz LP! - ¤¤¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
andrejpa



Pridružen/-a: Čet Mar 2012 10:54
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 10:54:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To je načeloma res,vendar pa zakaj ne bi ukrepali kjer se da.Teh par(5w) v celem letu znese približno 50eurov, krat vse take požrešne naprave,pol pa jokamo kako je drage elektrika.
Še vedno pa dobrodošli vsi predlogi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejpa



Pridružen/-a: Čet Mar 2012 10:54
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 16:14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ponovno sem šel računat,in ugotovil da sem zgrešil eno decimalko,tako da pride za ta pogon po zdajšnih cenah elektrika mesečno samo 0,5 eura,in res nima smisla karkoli spreminjat.
Zato se zahvaljujem vsem za odgovore,še posebno moderatorju,da si je vzel toliko časa zame.
Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 28, 2012 22:33:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zrno na zrno: pogača
Kamen na kamen: palača

5€ na leto...

... in še tu pa tam po nekaj W porabe... in se nabere še nekaj nesmiselno porabljenega denarja. Tudi če predelava finančno ni tako zelo smiselna, je pa mogoče smiselna iz drugega vidika in to je raziskovalna žilica in veselje, če se pa iz tega kaj naučimo, pa še toliko bolje.

Z vseh strani nas bombardirajo z energijskimi razredi, na silo nam prepovedujejo klasične žarnice in vsiljujejo varčne sijalke, vse z izgovorom, da bomo prihranili... pa bomo res? o odgovoru bi lahko debatirali na dolgo in široko. Mnogo nesmiselne porabe električne energije gre predvsem udobju in konfortu, tako da kdor želi prihraniti, se lahko nekaterim stvarem odpove in stvari prižiga ročno, če ne pa naj ta konfort plača, to je dejstvo.

Mnoge naprave so imele včasih v stand-by režimu občutno večjo porabo, kot jo imajo danes, tako da se mnogi lahko pohvalijo, da imajo njihove naprave resnično nizko porabo v mirovanju, samo kaj, ko je teh naprav vedno več. Modem na primer pa tako ali tako vedno dela, pravzaprav ni v mirovanju in bi ga težko prepričali, naj nekako miruje, če ni prometa, ampak verjetno bi se tudi to dalo.
Sam imam doma seveda vse prižgano, tudi nekaj računalnikov, temu primeren je tudi račun za elektriko, ampak ni tako hudo, ker še vedno pazim, da ne bi bilo prižganih preveč naprav brez potrebe in da je poskrbljeno, da stalno vklopljene naprave niso preveč požrešne.

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 29, 2012 08:38:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiva razmišljanja.
Pri nas St.By. skoraj ne uporabljamo. TV -OFF, PC - OFF, polnilci GSM-ov in drugih bat. aparatov - izključeni... Edino kar vedno deluje je radioura in mali radio v kuhinji. Sigurno sem še kaj pozabil, hočem povedati to, da stvari, ki jih je možno izključiti s stikalom na "mrežni" strani napajalnika, to tudi izključimo. Nikoli nisem računal koliko energije s tem prihranim, bolj pomembno mi je dejstvo, da stvari, ki niso stalno priključene zdržijo dlje, kot če so stalno pod napetostjo. Predvsem tu mislim na novejše switcher napajalnike, pri trafotih to ni tako očitno. Za primer, letos sem menjal televizor, delal je 12 let, brez vsakega servisnega posega in še vedno deluje. Vzrok menjave je bila premajhna slika zaradi novega razmerja 16:9. Sem skoraj prepričan, da v primeru stalnega delovanja TV na St By ne bi zdržal 12 let delovanja. In še druga stran zgodbe, varnost. Črna kronika: "V stanovanju je zagorelo itd. Vzrok še ni znan....
Mislim, da je velikokrat vzrok tudi na raznih St. By napravah, ki se nenadoma odločijo zakuhati!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejpa



Pridružen/-a: Čet Mar 2012 10:54
Prispevkov: 12

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 30, 2012 11:09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam o osveščenosti,tudi sam izklapljam vse kar se da, no nekaj udobja si pa le privoščim.
Pri mojem projektu me je zavrlo dejstvo,da mi napajalnik lahko nenadoma mrkne in ne morem v garažo.
Zato še vedno dobrodošli načrti za vezavo dveh vsporednih transformatorjev.
Naj povem da predvidevam zadevo nadgradit z centralnim daljinskim odklepanjem za avto,ker ima pogon samo en ceglast daljinec.Ne morem pa z tem upravljati pogona na primarju transformatorja pogona ,ker rabi pogon tri sekunde da se postavi ko ga priklopiš na 220 napajanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Napajalna tehnika, usmerniki, pretvorniki, UPS, baterije, akumulatorji, solarni sistemi Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group