Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Senzor vezan na neonske žarnice?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mohorbevk



Pridružen/-a: Sre Jan 2009 6:15
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 09, 2012 19:11:48    Naslov sporočila: Senzor vezan na neonske žarnice? Odgovori s citatom

Lep pozdrav. Pri Conradu smo kupili senzor gibanja, ki se montira podomet. Ima funkcije: ON,OFF,PIR(senzor gibanja), MIC+PIR(mikrofon ALI senzor gibanja). Na žarnice z wolframovo nitko zadevo deluje vredu. Ko pa sem ga priklopil namesto stikala za vklop večih kratkih neonskih luči, je šla varovalka. Piše v navodilih, da naj bi zadeva služila le za ohmska bremena, v neonskih llučeh pa so dušilke in štarterji? Obstaja kakšna vezava, rešitev,...karkoli, ali senzorska enota ne bo delala na neonske luči? LP Idea
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 10, 2012 06:15:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Katera varovalka, ali tista v senzorju? Seveda če jo ima.

Možno je, da imaš triak za vklop luči in včasih! ne deluje dobro pri induktivnih bremenih, kot so fluorescentke. Če je to to, pri vklopu ne slišiš ničesar (v primerjavi s "klik", če ima rele na izhodu).

Rešitev v tem primeru bi bila, da s senzorjem vklapljaš nek rele, ta pa naprej vklopi žarnice. Obstaja pa verjetnost, da je rele premalo breme in bi moral paralelno tuljavici releja priključiti kako malo navadno žarnico (recimo tisto za hladilnik)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mohorbevk



Pridružen/-a: Sre Jan 2009 6:15
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 10, 2012 15:39:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo. Pri vklopu se ne sliši relejskega vleta, tako da je res lahko izhod senzorja na triak. Varovalka je šla tista v senzorju, vendar zato, ker sem fazo vijačil v senzor in je "šmelcalo", stik da/ne. Danes sem na senzor priklopil vtičnico in vanjo vključil klasično neonsko luč z dvema 54W žarnicama na štarterje. Luči sta se prižgale in potem utripale (blinkanje). Varovalka je ostala cela, v senzorju pa se je slišalo "šmelcanje"? Kako bi moral povezati rele med senzor in porabnikom (neonska luč 2X54W)? Ali naj iz senzorja grem na špulo 220V AC releja iz delovnega kontakta na releju pa potem potegnem kabla do vtičnice, kjer bo vklujčena luč? Če ne bo delalo, bi mogoče vzporedno špuli releja vezal kak upor? LP Question
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2012 06:23:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako sem predlagal, ja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mohorbevk



Pridružen/-a: Sre Jan 2009 6:15
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 11, 2012 18:00:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 12, 2012 16:20:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sama tuljava releja bi verjetno že zadostovala, če ne pa kakšen upor, vendar pazi na izračun moči, ki se bo trošila na uporu in posledično uporabo dovolj močnega upora.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mohorbevk



Pridružen/-a: Sre Jan 2009 6:15
Prispevkov: 6

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 21, 2012 20:05:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadeva je jasna, kupil se je drug senzor, ki ima relejski izhod, problem pa je, ker ta ne bo deloval tam kjer je sedaj podometno stikalo za luči, saj potrebujem na tem senzorju L dovoda, N in L naprej na luči, v dozi pa imam samo 2 drata...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2012 07:55:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha tisti prvi senzor je imel celo priklop na dve žici... Če bi to takoj povedal, ti tudi teh brezpredmetnih nasvetov nebi dajali. Pa tudi jasno bi nam bilo (vsaj meni) zakaj potem ne dela na varčne žarnice / fluorescentke..

Tu pa pač potegni še eno žico za N vodnik. Če imaš instalacijo v ceveh.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1933
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 22, 2012 09:52:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, druge rešitve žal ne bo ali pa uporaba starega senzorja in navadne žarnice.
_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group