Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Težave s funkcijskim generatorjem

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Joze



Pridružen/-a: Tor Feb 2010 20:18
Prispevkov: 40
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2012 08:10:57    Naslov sporočila: Težave s funkcijskim generatorjem Odgovori s citatom

Lotil sem se izdelave funkcijskega generatorja z integriranim vezjem MAX038. Uporabil sem vezalno shemo iz dokumenta opisa vezja MAX038.
Ob priklopu obeh napetosti na vezje steče prevelik tok (400 mA). Vezje se počasi prične tudi greti. Ne razumem od kod tolikšna poraba toka, saj v dokumentu piše za maksimalno porabo toka 50 mA!
Glede usmernika sem razrešil že v drugi temi in predvidevam, da je usmernik brezhiben.
Ostalo mi je samo še eno integrirano vezje MAX038, ki je popolnoma novo in še nikoli priklopljeno na napetost.

Je kdo slučajno izdelal funkcijski generator z enakim vezjem?
Kaj lahko še storim? Enostavno mi je zmanjkalo idej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2012 07:02:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V malih oglasih mislim da ni najbolje reševati problemov.

Pa če pogledaš tvoj post, kako naj si kdo predstavlja, kaj si pravzaprav naredil. Ali nebi bilo dobro, da prilepiš kako shemo, shemo TIV, sliko tvojega produkta, ali pa moramo o vsem ugibati in sami iskati po internetu?

Preden oddaš post, pomisli, kako ga bo lahko kdo "na drugi strani žice" zastopil.

Aja pa glede na domnevo o tvojem znanju, bi bilo lepo, če bi "izdelek" testno priklopil na napetost brez ključne komponente... se pravi MAXa.

Pa ker ti je že idej zmanjkalo.... Še enkrat, dvakrat, trikrat preveri skladnost uporabljene sheme s tvojo vezavo elementov, vrednosti elementov, če si prav priklopil napetost... Idej, kako naprej, je malo morje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Joze



Pridružen/-a: Tor Feb 2010 20:18
Prispevkov: 40
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2012 08:07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na strani 11 opisa vezja MAX038 je vezalna shema funkcijskega generatorja. Dokument je lahko dostopen na spletu zato ga nisem pripenjal.
Dodatnih elementov je zelo malo. Brez integriranega vezja MAX038 praktično ni ničesar več možno preskušati v vezju.

Iz vezalne sheme se vidi, da je razlog za preveliko porabo toka zgolj MAX038… in če je popolnoma novo!?



MAX038CPP.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  MAX038CPP.pdf
 Velikost datoteke:  206.35 KB
 Downloaded:  202 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 25, 2012 12:27:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Arrow
0. Ali GOTOVO veš, katera nogica čipa je št. 1, katera pa 11?
1. na čem si izdelal generator (TIV, preizkusna plošča)
2. kam si priklopil napajanje?
3. Ali si ga pravilno priklopil?
4. Ali je napetost prava? POMERI!!!!!
5. Ali si preveril vrednosti elementov?
5.1: Ali gotovo ni kateri od njih zanič?
6. Ali si predlagane mase pravilno povezal? in tudi na GND?

7. Fotoaparata nimaš? Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Joze



Pridružen/-a: Tor Feb 2010 20:18
Prispevkov: 40
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 14, 2012 11:04:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lojzek, a sem te malo razjezil?
Imel sem precej drugih obveznosti zato pozen odgovor. Ampak sem se potrudil in izdelal tiskanino ter vse skupaj še enkrat preveril - brez uspeha. Vse kar dobim na izhodu je popačen pravokotni signal frekvence 50 Hz in amplitude nekaj voltov. Seveda se čip in regulatorji pošteno grejejo. Sem dodal še sliko vezja (za spomin).
Ampak to vezje me ne zanima več.

Pred tem sem izdelal še eno vezje XR-2206 in deluje odlično! Od 1 Hz vse tja do 2 MHz! Smile
In tudi načrte za RF generator s klasično izvedbo tuljave in kondenzatorja sem že dobil seveda za višje frekvence tja do 30 MHz.

Lp, Jože



Vezje.JPG
 Opis:
MAX038

Download
 Ime datoteke:  Vezje.JPG
 Velikost datoteke:  70.37 KB
 Downloaded:  372 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 20, 2012 10:52:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joze je napisal/a:
Imel sem precej drugih obveznosti zato pozen odgovor.


Potem si pa tak, kot jaz. Laughing

Ne nič me nisi razjezil. Samo predlagal sem, kaj poskusi sam narediti...
No če te pa ne zanima več, pa je to itak brezpredmetno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group