Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Tuljavnik in 10000 ovojev žice

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ilboy



Pridružen/-a: Čet Jul 2008 15:27
Prispevkov: 48
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 10:56:10    Naslov sporočila: Tuljavnik in 10000 ovojev žice Odgovori s citatom

Zanima me kako velik bi moral biti tuljavnik,da bi lahko na njega navil 10000 navojev bakrene žice 0,15-0,20 mm.Ali bi v njega lahko spravil transformatorsko jedro št. 6 (3,2 x 3,2 cm)?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 19, 2011 16:32:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem na pamet, lahko pa to preprosto izračunaš. Matematika OŠ!
Iz preseka žice izračunaj premer, iz tega dobiš koliko ovojev ti gre v eno plast in nato koliko plasti ti gre na tuljavnik. Upoštevati moraš še debelino izolacijskega laka in izolacijskega papirja med posameznimi plastmi, če ga boš seveda uporabil. Glede na dokaj veliko število ovojev sklepam, da gre za precej visoko napetost in bo pametno dati izolacijo med posamezne plasti. V tem primeru tudi ne boš navijal žice od roba do roba, pač pa boš na vsaki strani pustil kakšna 2 ali 3 mm praznega prostora, da ti ne bo prišlo do preboja med posameznimi plastmi. Tudi ta prazen prostor se zapolni z izolacijskim papirjem, da se ti plasti na robovih ne sesipajo.

Mogoče se sliši komplicirano če nimaš izkušenj s tem, sicer pa je preprosto. Je pa res, da je žica tanka in bo potrebno precej potrpežljivosti, razen če nimaš kakšnega navijalnega stroja. Sam sem enkrat navijal 0,18mmq žico in je kar trajalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1955
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 28, 2011 22:05:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako na hitro " na oko" bi rekel, da bi mogoče šlo, če bo to edino navitje, če pa bo poleg tega navitja še katero, potem pa boš verjetno moral vzeti tanjšo žico ali pa transformator velikosti 7

u2 je napisal več ali manj vse, kar rabiš vedeti Wink

_________________
podpis
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Batman



Pridružen/-a: Pon Feb 2008 23:10
Prispevkov: 67

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 31, 2011 19:42:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To smo računali v 2. letniku pri praktičnem pouku pred več kot 20 leti...
Tudi vi ste to računali, če si na kaki elektro šoli.

_________________
***slo-byte.net***
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group