Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Samogradnje ojačevalcev, ter njih problemi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojačevalniki in avtoakustika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Andrej64



Pridružen/-a: Sob Apr 2008 10:09
Prispevkov: 17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 25, 2008 11:05:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Trimerja vem da ne rabim in ga imam namen odstraniti, ko bo zadeva delovala tako kot je treba. Do takrat pa naj kar bo ker včasih prav pride da zmanjšaš nivo vhodnega signala, da ne zabije zvočnikov do polne glasnosti. Smile

R101 in R201 bom zamenjal s 47k upori (razen če priporočaš še nižje), potenciometer za glasnost že imam, je logaritemski, ker pa sem ga že nabavil je 100k, je pa zelo dobre kvalitete. Nabavil se ga v Conradu za ~17€, ostale potenciometre imam še "navadne" in jih imam tudi namen zamenjati, spet, ko bo zadeva delovala tako kot mora. Te bom vzel vrednosti 22k.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andro



Pridružen/-a: Tor Jun 2008 17:12
Prispevkov: 10
Kraj: Zgoša

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 25, 2008 22:13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Praviš, da se brum spremeni, ko se dotakneš ohišja; kar je po svoje razumljivo, ko je signalna masa na ohišju. Loči ali pa boš imel ves čas težave. Posledično s tem odstrani kondenzator mislim da C7 100nF (slabo se vidi) in raje veži dva taka kondenzatorja čez elektrolite - na vsako vejo enega. Točko skupne zvezdne mase pa moraš itak izolirati on ohišja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BrezC



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 12:49
Prispevkov: 133
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 26, 2008 11:51:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je pa res tudi da se z poskušanjem največ naučiš, kar se izganjanja bruma tiče je v večini primerov tudi 'trial and error' faktor. Nekdo ima tišino iz prve, kdo drug pa se matra s tem 10 ur da ga dene v red...

Signalna masa prej ali slej pride v kontakt z power maso, to je neizogibno, kar je važno je da po njej teče samo return vhodnega signala, ne pa tudi še kak drug tok..

Brum je možen tudi zaradi prevelike vrednosti kondenzatorjev na gretzu, 0.22uF je res velika cifra.Orientacijske vrednosti znašajo od 2,2nF do 100nF - keramični ..Za vf bypass so boljši keramični kondenzatorji od teh velikih folijskih, tako na gretzu kot preko gladilnih elektrolitov.

Kar ti lahko še priporočim je da daš - in + linije z gretza na elektrolite skozi večje feritne obročke (v bistvu morajo biti 'powdered iron' ne ferit-poprobaš z magnetom), lahko narediš tudi kak ovoj, ne bo škodilo prav nič. Lahko uporabiš tiste na 230V vhodu odsluženih rač.napajalnikov, samo navitja porežeš proč..

C7 na ojačevalcu je standardna komponenta, ne priporočam odstranitve v nobenem primeru.

Kar se centralne masne točke in ohišja ter ozemljitve tiče, je včasih res bolje ločit centralno masno točko od ohišja, jaz jo imam ločeno, vendar z ozemljitvijo povezano preko paralelno vezanih uporov 10ohm, 100nF kondenzatorja in dveh diod 5A vezanih vsako v svojo stran, kot je na Elliotovi strani, se mi zdi da je tako bolje...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
horvi



Pridružen/-a: Pet Jan 2008 12:16
Prispevkov: 5
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 29, 2008 09:20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BrezC je napisal/a:
Pa čeprav je offtopic, ko sem ravno slikal objavim pa še zadnji projekt stereo 3way 24db/oct kretnica z USB DAC, da se vam malo sline....

No, dovolj sem smetil temo..


živjo, sami super projekti

... imaš mogoče kaj več dokumentacije za ta projekt ?

hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BrezC



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 12:49
Prispevkov: 133
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 29, 2008 10:46:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Projekt za DAC je bil objavljen v reviji Elektor, sam sem le modificiral ponujeno ploščico, nisem delal po objavljeni shemi, v bistvu sem dodal kar nekaj izboljšav, nekaj izpustil,...Na internetu je kar nekaj forumov z usb dac projekti, ki so res v špici high-enda, vsaj po konstrukciji in uporabljenih materialih, ti priporočam malo branja preden se podaš v te vode, tisto kar je objavljeno v elektorju je le kopija od application notes proizvajalca burr-brown, da pa se narediti znatno bolje.....

Od linkwitz-riley aktivne kretnice je bilo vse zapisano v reviji S.E.
Lep projekt je tudi na strani od Rod Elliota. Seveda jaz ne bi bil jaz če ne bil zadeve spravil na višji nivo, dvostransko ploščico sem zrisal in naredil sam, uporabil dosti boljše operacijske ojačevalnike, skratka to je bil moj zadnji high-end projekt, za javno objavo pa zadeve še nisem dovolj testiral, malo me moti pok v zvočnikih ob vklopu/izklopu kretnice moram urediti še to, drugače na osciloskopu stvar deluje res dobro..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64



Pridružen/-a: Sob Apr 2008 10:09
Prispevkov: 17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 10, 2008 16:42:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Okej. Spet se oglašam po malo daljšem času. No, do sedaj sem zamenjal upore na predojačevalcu z nižjimi vrednostmi (47k), vhodni kondenzator na ojačevalcu s folijskim 4,7uF in pravtako trimer na vhodu ojačevalca s 50k trimerjem.
Kable sem sicer nabavil nove, vendar sem po nakupu ugotovil, da so ti ki jih trenuntno uporablam že 4,5mm2, kar mislim da bi moralo zadostovati.
Za hec sem odstranil tudi kondenzatorje iz gretza.

v glavnem problem še vedno ostaja. Sem pa opazil čuden pojav. Zadeva brni, vendar na trenutke nekako zaoscilira in brnenje izgine za kakšno sekundo. Če se ne motim je ta pojav prisoten že od začetka, samo da je tokrat ta "premor" brnenja daljši oz. bolj izrazit.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BrezC



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 12:49
Prispevkov: 133
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 12, 2008 18:40:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odgovor je še vedno masa in kar je še slabše dolge 'izpostavljene' signalne povezave. Pod 'izpostavljene' mislim brez oklopa..Imaš pač slabo dizajnirano ploščico ojačevalca, kolikor sem videl imaš vhodne linije blizu izhodnim, kar nikoli ni dobro. Če nižaš impedanco signalnim linijam, kot smo ti svetovali, jih delaš manj dovzetne za motnje iz okolice. Veliko pomaga če vso kablovje napajanja držiš čimbolj proč od signalnih linij. Enako velja za izhodne linije (kable) držat čimbolj proč od vhodnih. Vse povezave, tudi na ploščici pa kratke in čimnižje impedance, seveda..
Če še nisi pocinil povezav na ploščici ojačevalca, naredi še to. Obvezno po cinjenju ploščico očisti z alkoholom in zaščiti s plastik sprejem. Ne uporabljaj drugih lakov, ker ne veš kolikšna je njihova prevodnost. Jaz ploščico po cinjenju vedno spucam z staro zobno ščetko, ki jo namakam v alkohol, nato pa še posprejam s plastik sprejem (predhodno zaščiti konektorje in trimerje da stvari ne izoliraš in zlepiš z lakom).

Lahko tudi poizkusiš odklopiti ozemljitev, povej kaj se takrat zgodi, če nič, jo priklopi nazaj, če se situacija izboljša poročaj, ti bomo svetovali kako naprej.

Podal ti bom primer ground loopa, ki je meni delal težavo, maso z elektrolitov usmernika predojačevalnika sem povezal z centralno maso ojačevalnika, obenem pa je bila masa povezana še preko oklopa signalne povezave..Ker je bila prva povezava slaba je tok tekel preko oklopa signalne povezave, posledica je bil šum, ki sem ga težko diagnosticiral in še težje odpravil, ampak tako je če so mase slabe..

Naj te še potolažim. ko bo stvar zaprta v kovinskem ohišju bo takega brnenja nekoliko manj..

Aja si probal dat na napajalne linije feritne obročke? Jaz sem si napravil tudi filter na 230V vhodu, v conradu jih prodajajo kot module v kovinskih škatlicah, dobiš jih tudi v raznih tv-jih ipd..Gledat moraš le njih tokovno sposobnost, da jih ne skuri...Namreč 230V linija je ena zelo dolga antena, ki lahko vnaša motnje v amp..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64



Pridružen/-a: Sob Apr 2008 10:09
Prispevkov: 17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2008 13:59:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@BrezC
Razumem da je plošcica slabo skonstruirana, ampak nečesa do sedaj nisem omenil kar bi moral. Ojačevalec z isto ploščico sem enkrat že naredil, sicer v mono izvedbi ker je bil mišljen za poganjanje subwooferja. Ta verzija je bila malce močnejša, najbolj pomembno pa je, da se brnenja ne sliši. Se sliši, ampak šele takrat ko prisloniš glavo na zvočnik, tako da je (za prvič) nemoteče. Sem tudi že priklopil zdajšnji ojačavalnik na napajanje od tistega in problem ostaja. V tem primeru se mi zdi problem še toliko bolj čuden, ker na prešnjem ojačevalcu ni nobena ploščica nič pocinjena, tudi napajalni kabli so kar nekajkrat tanjši...

Je pa res da sem trenutnemu malo "odvil" napetost, ta deluje na 2x40V (nepetost transformatorja) medtem ko prejšnji na 2x48V. Ampak mislim da to ni problem.

Zaradi moje nevednosti sem pri sedanjem ojačevalcu tudi že zamenjal transformator, ker sem bil mnenja da je problem v transformatorju.

Feritnih obročkov nisem sprobal ker nimam trenutno nobenega starega PC napajalnika pri roki. Sem pa razmišljal o skoraj nujnem filtru na primarni strani trafota, vendar so bili vsi katere sem do sedaj našel mišljeni za predojačevalce. Ti pa so ponavadi mišljeni do največ 1A. Nisem pa vedel da take filtre prodajajo tudi v Conradu. Problem je samo, da nevem kako se temu reče Embarassed . Mogoče kakšen predlog?

Poizkusil sem tudi odklopit ozemljitev in ni razlike.

Ploščico od napajalnika sem ščistil kolikor se jo je dalo; čistim na enak način kot si ga omenil ti, se pravi zobna ščetka in alkohol, sprej ki ga uporabljam pa je Plastik 70.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BrezC



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 12:49
Prispevkov: 133
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2008 16:18:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če so vsi elementi isti, ploščica ista in eden amp brni, drugi pa ne (na istem usmerniku/žicah, bi bilo zelo čudno. Ponavadi se problemi začnejo ob priklopu dveh ampov skupaj, še posebej pa ob priklopu sourca na vhod ampa/ov, v tvojem primeru predojačevalca. Takrat se mase dveh naprav povežejo, ena je ponavadi na nižjem potencialu, začne teči tok, ustvari padec napetosti, potencial mase začne nihati, ker je masa referenčna točka ojačevalca, se vseskupaj ojača do te mere da se sliši brnenje..

Sedaj je važno da najdeš in izoliraš krivca za brum. najprej popolnoma odklopi predojačevalec in en amp, na delujočem kratkostiči vhod in poslušaj, če bruma ni ponovi isto z drugim, če bruma ni priklopi oba , kratkostiči oba vhoda in poslušaj, če bruma ni imaš ojačevalca ok. Nato se lotiš predojačevalca, oba ojačevalca popolnoma odklopiš, kratkostičiš vhod predojačevalca, na izhod priklopiš slušalke (min.32 ohm) in poslušaš...Če ne brni je predojačevalec ok. Nato priklopiš vseskupaj, vhod predojačevalca kratkostičiš, če ne brni je ok, če brni moraš nekaj napraviti s povezavami mase, ponavadi je kriva povezava gladilni elektroliti predojačevalnika na centralno maso, pač poprobaš priklopiti na kako drugo maso, v nekaterih primerih celo ločujejo mase z upori (kak ohm /1W), skratka kar nekomu deluje, ni rečeno da bo drugemu, ground loop je za***ana zadeva za uredit..
Če imaš še vedno na tiskanih vezjih konektorje za priklop mase, jih odcini in pricini žice direktno, to je skoraj zadnji nasvet ki je še na zalogi...Aja, dokončaj ohišje, če slučajno amp kaj lovi bo tega manj ko bo ves zaprt v plehu..

Aja, imaš zobel na izhodnih linijah ampov? Če ne, ga vgradi. V mislih imam LCR člen na izhodu ampa, ta člen preprečuje, da bi kabel za zvočnike deloval kot radijska antena..

Kot omrežni filter lahko v conradu nabaviš tega: kat. št: 521435, je 10A, drugače lahko vzameš tudi šibkejšega, odvisno od moči trafa, oziroma uporabe softstart vezja..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64



Pridružen/-a: Sob Apr 2008 10:09
Prispevkov: 17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 16, 2008 20:27:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za mnenje.

Ja, ploščice so popolnoma identične, razlika je edino v tem, da so v trenuntnem ojačevalcu uporabljeni metalfilm upori (prej navadni 10%).

Testiranje kot si ga opisal sem izvedel že kar nekaj časa nazaj. Tudi če priklopim na napajanje samo eno končno stopnjo-kanal je brnenje še vedno prisotno. Tudi predojačevalnik sem stestiral na vse možne načine in zadeva deluje tako kot mora. Kot sem že rekel brni vsak audio vir, ki ga priklopim na ojačevalnik samo, da je malo daljši kabel. Če kratko sklenem vhod samega ojačevalca brnenje izgine, ampak samo če nanj ni priklopljenega nobenenega kabla. Če je, brni vseeno, vendar manj pa čeprav je vhod kratko sklenjen.
Če kratko sklenem vhod predojačevalca ko je ta povezan z ojačevalcem, tega sploh ni zaznati, brni naprej.

Hvala še za kat. št. omrežnega filtra. Ga nabavim v kratkem in poročam.

Izhodnega RLC filtra nimam, me pa zanima kaj točno imaš v mislih. Mogoče kombinacijo 10 Ohm upor, kondenzator 100nF in navitje?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BrezC



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 12:49
Prispevkov: 133
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 10:17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če ti dela tako kot si opisal potem je napaka na vhodni masi na ojačevalcu, oglej si pripeto datoteko, kjer sem nekaj copy/paste z interneta dobil. Sicer je amp gainclone variante ampak vse se da prevesti na navaden amp. Bistvo je ločevanje signalne in power mase ter ločevanje ozemljitve..Članek je zelo dobro napisan. Upam da ne kršim avtorskih pravic..

Če še kaj ne razumeš preberi osnove v datasheetu od LM3875, kjer je opisano vse kar se te teme tiče, od supply bypassinga in grounding poglavja, lepo shematsko prikazano zakaj do teh problemov pride....

Res ti svetujem da prebereš oba dokumenta.



mase.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  mase.doc
 Velikost datoteke:  411.5 KB
 Downloaded:  454 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BrezC



Pridružen/-a: Tor Apr 2008 12:49
Prispevkov: 133
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 10:30:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poizkusiš lahko tudi tako kot je na pripeti sliki. Tisti upor ki ločuje ozemljitev od mase je dobro premostiti z dvema antiparalelno vezanima diodama in kondenzatorjem 0.1uF/250VAC, da je nivo zaščite v primeru faze na ohišju še vedno dober. Diode vsaj 5A..Upor pa vsaj kak W..

Problem je ker gre masa z vhodnih činčev na druge mase kjer se tokovi seštevajo, nato šele na skupno masno točko, najbolj tih ojačevalec boš dobil če vežeš ločene mase na skupno masno točko , se pravi masa vseh činčev direkt na skupno masno točko ( NE na ojačevalec-pusti koax oplet v zraku), mase z vsakega ojačevalca posebej na skupno masno točko, return zvočnikov ločeno s klem na skupno masno točko, z gladilnih elektrolitov posebej debel kabel na skupno masno točko.Sredinski odcep trafa prav tako na skupno masno točko..Vse to samo zato da se čimbolj zniža padec napetosti na povezavah mase...Vse je lepo opisano v datasheetu od LM3875..

Glavni problem je v tem ker laično električno gledano so vse povezave mase pravilne. Problem je v padcu napetosti na teh masah in impedanci povezav. Vendar je še kako pomembno kako je vse skupaj povezano.

Sedaj še nekaj o skupni masni točki. na dno od ohišja izolirane skupne masne točke pride žička ki pelje na upor (+eventuelno dodatni diodi in kond.), ki je nato povezan na ozemljitev, sredinski odcep trafa, nato masa z gladilnih elektrolitov, nato mase zvočnikov, nato mase ojačevalcev in zadnje mase činčev.



good_ground.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  good_ground.gif
 Velikost datoteke:  12.08 KB
 Downloaded:  938 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64



Pridružen/-a: Sob Apr 2008 10:09
Prispevkov: 17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 01, 2008 13:46:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po dolgem času se spet javljam z mojim ojačevalcem. Tokrat sem se odločil, da v celoti spremenim moje mase in jih dam popolnoma v eno točko. Ustavilo pa se je spet pri eni čisto osnovni stvari. Imam 3 napetostne "linije", če sem natančen 2x simetrično (+,-,gnd napajanje ojačevalca in predojačevalca posebej) in eno navadno. Skupno imam torej 3 mase, vse pa bi povezal direktno iz transformatorja na centralno masno točko. Sedaj me pa zanima, če kdo ve kako se bo to obneslo če iz iste točke potegnem maso posebej za napajalni modul ojačevalca, napajnik za predojačevalnik, ter napajalnik za morebitni DAC (9V)? Na isto točko naj bi bile vezane tudi signalne mase in masa zvočnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej V



Pridružen/-a: Ned Nov 2008 16:38
Prispevkov: 1
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 27, 2008 21:25:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lep pozdrav!
Objavljam nekaj slik mojega gainclona z LM3875 čipom. Izhodna moč je tam nekje 2x25 W (8 ohm).
Notri se nahaja še predojačevalec (JFET izvedba). Ojačevalec ima zakasnjen vklop. Vse je izdelano v p2p vezavi.
Z zemeljsko zanko (ground loop) nisem imel nobenih problemov.V veliko
pomoč mi je bila knjiga Douglas Self: Audio Power Amplifier Design Handbook.


lp
Andrej



slika3.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  slika3.jpg
 Velikost datoteke:  84.39 KB
 Downloaded:  957 krat


slika6.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  slika6.jpg
 Velikost datoteke:  110.28 KB
 Downloaded:  914 krat


slika7.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  slika7.jpg
 Velikost datoteke:  78.07 KB
 Downloaded:  918 krat


slika9.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  slika9.jpg
 Velikost datoteke:  100.26 KB
 Downloaded:  909 krat


slika12.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  slika12.jpg
 Velikost datoteke:  90.62 KB
 Downloaded:  933 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
_miha_



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 14:58
Prispevkov: 34
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2008 01:07:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Nekaj sem bral glede mase pa tega šumenja. A je kaj narobe če sem povezal maso pa ozemlitev skupaj? (činči se mi dotikajo ohišja, sm pa dal pozlačene sam sem navoj urezal v ohišje). Šuma nimam nobenega

drgač je pa tole moj ojač. še v gradnji



ojacevalec.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  ojacevalec.JPG
 Velikost datoteke:  160.16 KB
 Downloaded:  1009 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
serdzodj



Pridružen/-a: Sre Feb 2008 10:37
Prispevkov: 35
Kraj: Lukovica pri Domžalah

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2008 18:21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

_miha_ je napisal/a:
Pozdravljeni,

Nekaj sem bral glede mase pa tega šumenja. A je kaj narobe če sem povezal maso pa ozemlitev skupaj? (činči se mi dotikajo ohišja, sm pa dal pozlačene sam sem navoj urezal v ohišje). Šuma nimam nobenega

drgač je pa tole moj ojač. še v gradnji

Samo en komentar. Nisem mogel da nebi opazil kam so hladilna rebra postavljena, ter kako so obrnjena. Kam gre torej vsa toplota, ki se proizvede? Hladilno telo se postavi na tako mesto kjer ima topel zrak kam iti, in pa obrnjena navpično.

_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
_miha_



Pridružen/-a: Čet Apr 2008 14:58
Prispevkov: 34
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2008 19:53:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

serdzodj je napisal/a:
_miha_ je napisal/a:
Pozdravljeni,

Nekaj sem bral glede mase pa tega šumenja. A je kaj narobe če sem povezal maso pa ozemlitev skupaj? (činči se mi dotikajo ohišja, sm pa dal pozlačene sam sem navoj urezal v ohišje). Šuma nimam nobenega

drgač je pa tole moj ojač. še v gradnji

Samo en komentar. Nisem mogel da nebi opazil kam so hladilna rebra postavljena, ter kako so obrnjena. Kam gre torej vsa toplota, ki se proizvede? Hladilno telo se postavi na tako mesto kjer ima topel zrak kam iti, in pa obrnjena navpično.


sej sta na vsaki strani hladilnih reber 2 lukni 92cm in 2 ventilatorja 92 cm. Oba ventilatorja noter pihata, pokrov ohišja ima pa lukne navrhu, kjer ven piha toplota. (tako da kroži zrak)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
horvi



Pridružen/-a: Pet Jan 2008 12:16
Prispevkov: 5
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 19, 2008 22:10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... mislim da bi bilo bolje da bi ventilatorja obrnil. Tako bi vroč zrak vlekla ven, ne pa kot sedaj, ko ga vpihujeta v ohišje.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64



Pridružen/-a: Sob Apr 2008 10:09
Prispevkov: 17
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 30, 2008 10:32:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Torej, prenovil sem način ozemljitve, tako da so sedaj vse mase vezane na skupno (zvezdasto) masno točko in brnenje je veliko manj intenzivnejše. Sicer se še sliši vendar le ko dam glavo kakih 50cm k zvočniku. Nekako je že sprejemljivo, ker brnenje ni tako glasno, kljub temu pa sem se vseeno odločil, da se problema poizkusim znebiti s stabiliziranim napajalnikom za ojačevalni del. Poročam, ko bom dokončal še to.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
_ID_



Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:45
Prispevkov: 20
Kraj: Bratonci,Beltinci, Murska sobota,Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 12, 2009 12:47:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

_miha_ je napisal/a:
serdzodj je napisal/a:
_miha_ je napisal/a:
Pozdravljeni,

Nekaj sem bral glede mase pa tega šumenja. A je kaj narobe če sem povezal maso pa ozemlitev skupaj? (činči se mi dotikajo ohišja, sm pa dal pozlačene sam sem navoj urezal v ohišje). Šuma nimam nobenega

drgač je pa tole moj ojač. še v gradnji

Samo en komentar. Nisem mogel da nebi opazil kam so hladilna rebra postavljena, ter kako so obrnjena. Kam gre torej vsa toplota, ki se proizvede? Hladilno telo se postavi na tako mesto kjer ima topel zrak kam iti, in pa obrnjena navpično.


sej sta na vsaki strani hladilnih reber 2 lukni 92cm in 2 ventilatorja 92 cm. Oba ventilatorja noter pihata, pokrov ohišja ima pa lukne navrhu, kjer ven piha toplota. (tako da kroži zrak)


Pozdravljen.

Notranjost ojačevalnika imaš lepo urejeno. Kar se tiče hlajenja pa bi na tvojem mestu obrnil smer vrtenja ventilatorjev, da bi zrak vlekla iz ohišja, luknje pa bi naredil na boku, tak kjer so hladilna rebra. Na ta način bi dosegel zelo efektivno hlajenje.

PS. Verjetno si mislil 92mm ventilatorje! Wink

_________________
LP, Mitja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
skaara



Pridružen/-a: Pet Jun 2008 9:29
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 17, 2009 14:55:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali maš ohišje ojačevalca na masi iz električne vtičnice?

Ali sta masa iz električne vtičnice in masa napajanja povezani?


Rešitev se dostikrat zdi komplicirana, ampak v resnici je v večini primerov tole brnenje lahko odpravljivo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sender86



Pridružen/-a: Tor Feb 2011 12:27
Prispevkov: 3
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 11:08:07    Naslov sporočila: STK 465 Odgovori s citatom

Imam težavo, in sicer priklopil sem končno stopnjo na 2 4 ohmska zvočnika in se je podkadilo Smile. zanima me v čem bi bila težava in če je možno da bi bila težava v tem ker je imel en od zvočnikov vgrajen ojačevalnik s čipom TDA 7294 in je bil potemtakem izhod stk-ja pripeljan na izhod tda. ali to kaj vpliva ali pa je težava v dizajnu ploščice. hvala za obrazložitev, prilagam še shemo in pcb


stk 465.jpg
 Opis:
pcb

Download
 Ime datoteke:  stk 465.jpg
 Velikost datoteke:  297.38 KB
 Downloaded:  744 krat


arx1269564555i.jpg
 Opis:
Shema

Download
 Ime datoteke:  arx1269564555i.jpg
 Velikost datoteke:  35.05 KB
 Downloaded:  691 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andro



Pridružen/-a: Tor Jun 2008 17:12
Prispevkov: 10
Kraj: Zgoša

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 01, 2011 19:30:25    Naslov sporočila: STK 465 Odgovori s citatom

Sender86, si potem želel obiti TDA in si na izhode tega čipa obesil svoj STK ojačevalec, ali si imel TDA aktiven in pod napetostjo? Kakšen pa je ta zvočnik z ojačevalcem, kakšen woofer, home made zadeva? Drugi zvočnik, je tudi dušo spustil?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojačevalniki in avtoakustika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group