Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Priklop dveh 2KWA porabnikov na 10A varovalko

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
persons08



Pridružen/-a: Sre Dec 2010 19:25
Prispevkov: 3
Kraj: go

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 03, 2011 23:17:16    Naslov sporočila: Priklop dveh 2KWA porabnikov na 10A varovalko Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
iščem že dalj časa po forumu rešitev za omenjen problem, to je priklop na staro instalacijo v starejši hiši dveh porabnikov, pralni stroj in bojler, oba sta moči 2 in 2,2kwa, varovalka je 10A, žico so 1,5mm2, vlečenje nove instalacije skoraj ni možno. Rad bi na isto varovalko - vtičnico priklkjučil oba porabnika, delovala bi izmenično, prioriteto bi imel bojler. To pomeni da ko pade temp. v bojlerju in deluje pralni stroj, izključi nek mehanizem pralni stroj in da napetost bojlerju, ko se voda segreje v bojlerju se naredi avtomatski priklop na pralni stroj.
Torej potrebujem neko elektroniko, mogoče samo rele.
Kako bi rešil to zadevo preklopa? Že Obstaja mehanizem ali ga je potrebno izdelati.
Hvala za odgovor
regards, pg
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PeterP



Pridružen/-a: Pet Mar 2008 19:46
Prispevkov: 99

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 07:21:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadeva je "enostavno" rešljiva z potrebnim znanjem.

Iz termostata potegneš iz bojlerja žico, ki ima napetost ko bojler greje.

To žico pelješ na malo močnejši rele, ki preklaplja med bojlerjem in pralnim strojem. Ne smeš pozabiti napeljati napajanje termostata bojlerja mimo releja.

Torej potrebuješ rele nekaj žice ter cca 2-3h dela.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 8:02
Prispevkov: 230
Kraj: Koroška Bela

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 12:02:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje mišljenje je tudi, da ko pereš, bojler pač ne dela- ga izklopiš. V tisti uri pranja se ti voda v bojlerju najverjetneje ne bo tako zelo ohladila.
Namreč, pri novejših pralnih strojih je treba po vklopu pritisniti kak knof, da začne prati...

Če se ti moj predlog zdi koristen, lahko za preklop uporabiš kakšno grebenasto stikalo npr od Končarja (slaba stran ideje, da boš moral ročno prekopiti stikalo po pranju, ali pa boš ob pozabljivosti po kakem dnevu imel hladno vodo). Ali pa uporabiš dve podometni klecni stikali (ki jih običajno prodajajo kot stikala za bojler, npr v Merkurju)

Druga ideja je vezava dveh ustreznih kontaktorjev, časovnega releja in tipke. Delovalo bi tako, da bi "avtomatika" po pritisku tipke izklopila kontaktor bojlerja in vklopila kontaktor pralnega stroja, časovni rele pa bi po recimo 2 urah preklopil nazaj na bojler. Seveda bi v tem primeru jaz dodal tudi tipko za ročni preklop na bojler...

Pa še nekaj. PeterP predlaga uporabo releja, kar jaz odsvetujem (nevarnost ognja). Če že boš naredil kaj "avtomatskega", za preklop moči uporabi ustrezne kontaktorje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 16:07:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

10A varovalka bo odpovedovala pri delovanu pralnega stroja. Pralni stroj praviloma zahteva 16A varovalko. Navedeno običajno tudi na njegovi tablici.

Žal je tudi inštalacija prešibka za oba omenjena porabnika in se bo vsaj pri delovanju pralnega stroja nezdravo grela. 1.5mm2 je dovolj za luči, ne pa za pralni stroj, čeprav današnji šalabajzerji montirajo take tanke žičke (ki so običajno še temeljito pod nazivno mero) tudi za vtičnice...

Čim prej spravi skozi prenovo, čeprav sedaj ni pravi čas za taka dela.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 18:16:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsekakor je za gospodinjske aparate z grelci (zelo nenatančna opredelitev) priporočljiva 16A inštalacija z 2,5 mmq vodniki. Sem pa bil tudi sam kar presenečen (beri razočaran), ko sem pred nekaj leti menjal pralni stroj in ugotovil, da je na novem priključni kabel 1,5 mmq. Moč na etiketi 2100 W in 10A toka. Ta moč je najverjetneje moč grelca, ko pa grelec deluje je ponavadi vse drugo v mirovanju, tako da je to v bistvu tudi max. moč. Tako da v bistvu bo zelo verejetno tudi 10 A varovalka vozila. Kaj hočemo, povsod se varčuje!
Moj nasvet bi bil, da preden vse to priključiš malo preveriš spoje po vseh razvodnicah in razcepih, ter jih po potrebi popraviš, seveda če veš, kje inštalacija poteka. Če kje, potem ti bo najprej začelo "smrdet" na kakšnem spoju v razvodnici. Če je to v kakšnem lesenem stropu, polnem prahu....ne bom nadaljeval!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
persons08



Pridružen/-a: Sre Dec 2010 19:25
Prispevkov: 3
Kraj: go

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 21:01:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore,
Pralni stroj je v uporabi že 3 leta na isti vričnici, star pa je 17 let in dela kot ura, le 2x se je zamenjalo kondenzator motorja ostalo nič.
in kot pravi U2, je kabel pralnega stroja res 1,5mm2.
Glede 16A varovalke v primeru da bo obstoječi pralni crknil in bo potrebno novega se bo stvar zakomplicirala. Verjetno res imajo novi pralni stroji tako zahtevo po amperaži. Verjetno imajo programatorrje tako uštelane, da ko dela grelec ne vrti motor in je zato dovolj 10A, se motim?
Ročno preklapljanje nam ne bo šlo od rok, raje smo za avtomatiko.
Ideja PetraP s kontaktorjem se mi zdi dobra. In če ga prav razumem, se termostat bojlerja napaja direktno iz 220V. Termostat pa daje štrom kontaktorju.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
persons08



Pridružen/-a: Sre Dec 2010 19:25
Prispevkov: 3
Kraj: go

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 04, 2011 21:06:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še en nasvet potrebujem,
imam 3x AA polnilne baterije (2700mAh) in 5V= napajalnik. Baterije so zaporedno vezane (3,6V). Jih lahko polnim s takšnim napajalcem.
Ali je bolje polnit posamezno AA baterijo s inteligentim polnilcem, kakršnega že imam, vendar je precej velik za potovanje?

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
u2



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 7:03
Prispevkov: 314
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 05, 2011 10:26:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S tem napajalnikom ne smeš direkt polnit!
Moraš omejiti tok na cca 1/10 kapacitete torej na 270 mA in potem polniš 10-12ur. (Če ti napajalnik to omogoča potem je OK) Sicer moraš uporabljati originalni inteligentni napajalnik oziroma polnilec.
Če želiš hitro polnjenje, potem je tok nekoliko višji, vendar se ni preveč za igrat s temi stvarmi, seveda v prid dolge življenske dobe baterij!
Vsekakor je originalni polnilec najboljša in verjetno najcenejša izbira.

Toliko tako na hitro!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Energetika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group