Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Utripalnik s popularnim 555 direktno na 230V

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Projekti, ĆØlanki, zbirka projektov
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 10, 2009 09:51:00    Naslov sporočila: Utripalnik s popularnim 555 direktno na 230V Odgovori s citatom

Ker je bilo v neki temi postavljeno vpraŔanje, oziroma je bilo povpraŔevanje za vezje, ki deluje kot preprost utripalec in se napaja direktno iz 230V, sem zbral nekaj starih shem in izbrskal Ŕe neurejen projekt.

Najprej pripenjam shemo, ki Å”e ni popolnoma urejena, obstaja tudi tiskano vezje, ki je naĆØrtovano za vgradnjo v nadometno razvodnico Gewiss oznaka GW44205.

Tukaj prilagam shemo, dodajam Ŕe kratek opis:

Napajanje vezja je zagotovljeno direktno iz 230V preko kondenzatorja C1 in R1, ki skupaj s sosednjimi diodami, elektrolitom in zener diodo, tvorijo preprosto napajalno vezje, ki je relativno dobro stabilizirano. Napajalna napetost je približno toliko, kot je zenerjeva napetost, lahko uporabimo 15V kot v shemi ali pa 12V in podobno, zaradi zanesljivosti priporoĆØam uporabo 1W (1,3W) zener diode.
Popularno integrirano vezje 555, ki sliÅ”i sicer na veĆØ imen, vsem pa je skupno 555... naj naÅ”tejem nekaj primerov: NE555, LM555, in Å”e kaj bi se naÅ”lo. Za preprosto uporabo, kot je tale utripalec je vseeno ali je to navaden ali cmos timer 555, saj mnogi pravijo, da je 555 timer. No, seveda je v veĆØini primerov uporabljen kot ĆØasovno vezje, naj bo to astabilni multivibrator ali pa monostabilni multivibrator, lahko pa ga uporabimo tudi kot preprosto vezje schmitt trigerja z buffer izhodom, saj pin 3 zmore 200mA.

Izhodna stopnja je narejena z optocouplerjem in triakom. Uporabljen je poseben optocoupler z oznako MOC3063 ki ima kot preklopni element triak in ne tranzistor, kot je to veĆØini najbolj znano. Triak v notranjosti optocouplerja zmore majhen tok, vgrajeno pa je tudi vezje za zero cros detekcijo, ki dovoljuje vklop triaka le pri prehodu sinusoide omrežja skozi 0.
Triak je klasiĆØni 800V 16A ki zadostuje za veĆØino primerov.

Napajanje na shemi je zgoraj desno, izhod pa na shemi spodaj desno, ĆØe natanĆØno pogledate je to logiĆØno, saj je triak vezan kot ĆØisto navadno stikalo, ki je galvansko loĆØeno od vezja.

Zakaj galvanska loĆØitev? zato da lahko triak vežemo kakorkoli in obrnemo kakorkoli, saj deluje kot solid state relay. Druga dobra lastnost te galvanske loĆØitve je zero cross detekcija v optocouplerju in seveda manjÅ”a poraba vezja za proženje triaka, saj optocoupler potrebuje od 5mA do max 15mA za proženje LED, ĆØe pa bi triak poganjali direktno iz 555 pa bi ugotovili, da triak rabi 25mA ali celo 50mA na G, odvisno od uporabljenega triaka.

ƈe je manjÅ”a poraba vezja je lahko C1 tudi manjÅ”i.

Shema vezja je univerzalna, trimer potenciometra sta dva (vrednost od nekaj Kohm do nekaj Mohm), da lahko nastavimo ĆØas vklopa in ĆØas izklopa vsakega posebej. Vezje je zelo preprosto in zato ne bom podrobno razlagal delovanja, saj je videti vse zelo logiĆØno, ĆØe pa bodo vpraÅ”anja pa vpraÅ”ajte tukaj.



utripalnik_555_230V_triac_sch_300dpi.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  utripalnik_555_230V_triac_sch_300dpi.gif
 Velikost datoteke:  18.54 KB
 Downloaded:  2467 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebaveh



Pridružen/-a: Čet Jan 2008 16:26
Prispevkov: 55
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 13:05:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam dve kratki vpraŔanji glede vezave optosklopnika in triaka:

1: Ali lahko brez skrbi zamenjamo prikljuĆØka 4 in 6 na optosklopniku pri tej vezavi s tiristorjem?

2: V Reberjevem vezju sta optosklopnik in triak vezana neposredno skupaj. Pri nekem drugem vezju (krmilnik za pnevmatsko stiskalnico grozdja) pa sta vmes Å”e upora 330 in 33 ohm. Zakaj sta uporabljena v vezju, oziroma njuna vloga? V tem primeru je triak vklapljal kontaktor (24V AC) za motor in kompresor. RC ĆØlen in varistor sta mi jasna, le glede obeh uporov R7 in R8 ne.



triak vezje.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  23.04 KB
 Pogledana:  2460 krat

triak vezje.JPG



IMG_3246.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IMG_3246.JPG
 Velikost datoteke:  429.95 KB
 Downloaded:  1893 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 09, 2010 22:24:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PrikljuĆØki triakovih elektrod A1 in A2 na optocouplerju niso tako pomembni, tako kot ni pomembno kako prikljuĆØiÅ” recimo solid-state relay, kar tudi nastane iz optocouplerja in triaka.

Upori so predlagani v shemah v tehniĆØnih listih (data-sheet) verjetno zaradi tega, da ni nekih tokovnih konic skozi G in skozi sam opto triac. Jaz delam brez teh uporov, ker sem tako vezavo sreĆØal v eni dokaj profesionalni napravi, torej lahko verjamem, da je v redu in da deluje brez uporov dovolj varno in zanesljivo. To vezavo uporabljam že vrsto let in do sedaj po nekaj letih uporabe v napravi, ki deluje 24/7 Å”e ni crknil noben optocoupler in/ali triak. Tako vezavo triaka in optocouplerja imam v krmilni elektroniki za gorilec, ki deluje vse leto 24/7 in vklaplja motor, ventil, transformator, grelec, ... v glavnem, delovni pogoji so že skoraj industrijski, tako da je vezava preverjena in zanesljiva, zakaj bi dajal upore, ĆØe jih ni treba.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 10, 2016 18:08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za zaĆØetek tole v priponki, predloga tiskanega vezja za ohiÅ”je GW44205. Notri so GIF, PNG in TIF datoteke, vse v resoluciji 600dpi. PNG in TIF vsebuje informacijo o resoluciji in bi moral vsak program odpreti v merilu 1:1 preverjeno je to možno že z ms paint (slikar).
Priponka je arhiv www.7-zip.org brezplaĆØen program Wink stiska bolje kot navaden ZIP



555_230V.7z
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  555_230V.7z
 Velikost datoteke:  144.81 KB
 Downloaded:  756 krat


_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Projekti, ĆØlanki, zbirka projektov Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group