Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Pomoč pri izdelavi krmiljenja vrtljajev AC krtačnega motorja

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 20:04:48    Naslov sporočila: Pomoč pri izdelavi krmiljenja vrtljajev AC krtačnega motorja Odgovori s citatom

Izdelal si bi regulacijo vrtljajev za vrtalni stroj moči tja do 2000W. Ker še s tem nisem imel veliko opravka, sem se obrno na ta forum.
Razmišjal sem nekaj v tem stilu: http://aljaz.info/elektro/nacrti/regulator_moci.gif
Zanima me katere elemente bi moral prilagoditi da bi bila stvar primerna za 2000W motor. Ta bo krtačkni.
Po mojem razmišljanju bi moral dat triak, ki bi zdržal večji tok od tega ki je na shemi(Q2). triak bi pomoje moral zdržat kakih 10 do 15A. bo držalo?
Zanima me še kateri element je na shemi označen s Q1, in če bom tega tudi moral dat močnejšega?
Glede uporov..bodo upori moči 1/4W dovolj ali moram dati kakšne močnejše?
Tuljava na sliki je velikosti 2mH..zanima me kako jo naj izdelam in če je nujno potrebna ter čemu služi?

Ohišje bo nekaj v tem stiluhttp://www.elektro-n.com/forum2/attachment_mod.php?download=2437
Vglavnem noter v škatlo bom pripeljal 230V iz omrežja, to bo šlo na vezje, izhod iz vezja pa na podometno vtičnico v katero bom vklopil vrtalnik.
Na koncu pa še varovalka s katero bom vezje zaščito. Koliko amperska mora biti?
Že vnaprej se zahvaljujem za pomoč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 22:49:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Q1 je diak (diac) in ne rabiš močnejšega. V trgovini ti bodo najbrž prodali DB3.
Za večjo moč rabiš močnejše: triak, dušilko in varovalko.
Dušilka (tuljava) sicer ni nujno pomembna za delovanje, vendar veliko pomaga pri tem, da ta regulator med delovanjem sosedje ne gledajo in poslušajo po TV/radiu.
Varovalka načeloma ne ščiti vezja ampak tvoje stanovanje/delavnico pred požarom. Za 2kW bi matematično zadoščala 8A, vendar zaradi zagonskih sunkov rabiš močnejšo, recimo 10A. 8A bi sicer morda zdržala, a take zadeve potem najraje crknejo ob najbolj neugodnem trenutku...

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 09:56:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zaspanc je napisal/a:
Q1 je diak (diac) in ne rabiš močnejšega. V trgovini ti bodo najbrž prodali DB3.
Za večjo moč rabiš močnejše: triak, dušilko in varovalko.
Dušilka (tuljava) sicer ni nujno pomembna za delovanje, vendar veliko pomaga pri tem, da ta regulator med delovanjem sosedje ne gledajo in poslušajo po TV/radiu.
Varovalka načeloma ne ščiti vezja ampak tvoje stanovanje/delavnico pred požarom. Za 2kW bi matematično zadoščala 8A, vendar zaradi zagonskih sunkov rabiš močnejšo, recimo 10A. 8A bi sicer morda zdržala, a take zadeve potem najraje crknejo ob najbolj neugodnem trenutku...

aha. Tnx za imformacije. Zanima me še koliko ovojev moram naviti na feritno jedro da bom dobo induktivnost 2mH. Pa kako debela žica mora biti. skratka izdelava primerne dušilke za 2000W
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 14:54:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če bo regulator vgrajen v stroju, ne bo samostojna enota, dušilke kot samostojnega elementa, ne rabiš.

Za dušilko v takem primeru, uporabiš eno polovico statorskega navitja, enako kot imajo rešeno sesalci za prah (iz nekega odpisanega lahko tudi recikliraš kompletno vezje regulacije, le za hlajenje triaka moraš poskrbeti).

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 23:20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Azrael je napisal/a:
Če bo regulator vgrajen v stroju, ne bo samostojna enota, dušilke kot samostojnega elementa, ne rabiš.

Za dušilko v takem primeru, uporabiš eno polovico statorskega navitja, enako kot imajo rešeno sesalci za prah (iz nekega odpisanega lahko tudi recikliraš kompletno vezje regulacije, le za hlajenje triaka moraš poskrbeti).

ja sem razmišljal če bi kopiral tisto vezje. samo je problem da nebo stvar vgrajena. Bo samostojna enota v katero bom priklopil vrtalnik to pa v omrežje. saj je slika zgoraj. Oz link do nje kak bo izgledalo. Bi bila uporabna kaka dušilka z matične plošče?

Dobil sem 4 triake. Oznake imajo BTA 40. držijo do 40Amperov. Bo kaj škode če vgradim katerega od teh?
Prosim za odgovor še na prejšnje vprašanje glede tuljave s matične plošče.
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 24, 2009 12:24:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

danes sem dobil material domov. Opazil sem da so mi poslali Diac DB4 namesto DB3. Ma kaj drugačne karakteristike kot DB3? bo dober za krmiljenje Triaka BTA40?
Prosim za odgovore na to in na prejšnja vprašanja.
Lp
Pa opravičujem se za double post.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael



Pridružen/-a: Tor Nov 2007 14:21
Prispevkov: 651
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 24, 2009 15:11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

DB3/DB4 pdf

Razlika je v napetosti, ko se diak odpre, DB3 ima tipično 32V, DB4 pa 40V.

Regulator bo imel malenkost večje območje kjer bo motor miroval. Verjetno komaj, če sploh opazno.

Jedra dušilk z matičnih plošč so večinoma premajhna. Uporabi raje dušilko iz nizkonapetostnega dela PC napajalnika, seveda jo previj, da bo žica zdržala tok.

_________________
Genij je 1 % inspiracije in 99 % znoja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 24, 2009 20:14:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za vse odgovore. Če bom še naletel na kaki problem se javim tukaj.Ko bo izdelek končan, pa ga bom poslikal ter pripel na forum.
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2009 11:14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo malo napredka pri ''projektu''. pred par dnevi mi je sošolec z CNC rezkarjem lastne izdelave izrezkal vezje. Danes sem elemente prispajkal na ploščico. Vse povezave sem pospajkal da bodo zdržale tok. Zatem sem vezje poskusno zalaufal in stvar celo deluje brez dimnih signalov..
Triak se pri priključenem vrtalnem stroju moči 700W niti ne greje oz je gretje komaj opazno. Vezje sem začasno preizkusil brez dušilke, to bom dodal naknadno. Malo me moti edino to, da ima potenciometer ''mrtvi hod''. S tem mislim da vrtalni stroj začne delovat komaj pri dobri četrtini obrata. To bom rešil z mehansko omejitvijo obračanja potenciometra.
Sedaj me čaka še izbira ustreznega ohišja ter hladilnika. Ohišje bo verjetno nadometna doza.
Toliko z moje strani. Ob tej priliki se vam zahvaljujem za vašo pomoč. Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 12, 2009 21:31:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Namesto mehanske omejitve raje razmisli o dodatnem trimerju poleg potenciometra.
_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 00:59:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po pravici povedano na to nisem pomislil Smile bo bolj elegantna rešitev od mehanske omejitve..
Kako ga pa naj vežem? vzporedno z potenciometrom? ter kaka naj bo njegova vrednost; mogoče malo manj od vrednosti potenciometra?
Tnx za odgovore
Lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
544449



Pridružen/-a: Čet Nov 2007 14:32
Prispevkov: 40
Kraj: thin

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 10:32:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisem prebral cele teme... Tako, da se lahko motim
jankos je napisal/a:
Kako ga pa naj vežem? vzporedno z potenciometrom?
Vežeš ga zaporedno

jankos je napisal/a:
ter kaka naj bo njegova vrednost; mogoče malo manj od vrednosti potenciometra?

Ta sedanji potenciometer nastavi na na tisto vrednost, kjer začne delovati motor, nato izmeri kakšno upornost ima sedaj ta potenciometer,
potem pa kupiš trimer, z nekoliko večjo upornostjo?

Sedaj moraš to še vezati na "pravo" stran potenciometra.
Če si potenciometer zasukal v levo(najmanj), potem si meril upornost na 1. in 2. nogici in boš sedaj trimer dal pred 1. nogico.

upam da nisem mimo vstrelil Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 13, 2009 20:10:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

aa tnx Smile bom poskuso rešit v prihodnjih dneh. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 20, 2009 12:13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

danes sem stvar vgradil v ohišje, dodal na vezje dušilko. vglavnem pripravljeno je za uporabo. Ko sem pa stvar s5 sprobal če dela, pa se je pojavil problem. Vezje ne reagira na sukanje potenciometra. 3x sem šel čez vezje..vse izgleda vredu.. Vglavnem vse skupaj mi deluje tako kot da bi bil triak ves čas odprt.
Potenciometer sem premero in deluje vredu.
Jas več nimam idej. Kaj bi bilo po vaše narobe?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
544449



Pridružen/-a: Čet Nov 2007 14:32
Prispevkov: 40
Kraj: thin

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 20, 2009 12:25:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imaš sedaj trimer notri? Si probal brez trimerja?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 20, 2009 13:00:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

544449 je napisal/a:
Imaš sedaj trimer notri? Si probal brez trimerja?

Brez trimerja. Prej je delovalo.
Edine spremembe od takrat so ble te: dodana dušilka, potenciometer je s kabli povezan na vezje.
Trimer bom dodal ko bo stvar s5 delovala. Sedaj grem vse povezave še 1x pregledam. Vse na novo zalotam..itn.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jankos



Pridružen/-a: Pet Jul 2009 21:30
Prispevkov: 15

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 21, 2009 17:10:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

evo problem rešen. Proti masi sem imel vezan prikljček A2 namesto A1 na triaku. Niti pomislil nisem da bo s tem kaj narobe Smile . Vglavnem sedaj stvar deluje. Hladilnik za triak je iz nekega starega računalniškega napajalnika. Čaka me samo še nekaj estetskih popravkov: okrasni pokrovček za os potenciometra, ter plexi steklo ki zakriva preveliko luknjo za vtičnico moram fiksirat. Vsem najlepša hvala za pomoč.
Lep pozdrav



Slika(864).jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Slika(864).jpg
 Velikost datoteke:  184.57 KB
 Downloaded:  826 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group