Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Audio compressor

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojaĆØevalniki in avtoakustika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 20:40:02    Naslov sporočila: Audio compressor Odgovori s citatom

http://graffiti.virgin.net/ljmayes.mal/comp/comp.htm

Tole vezje mi meÅ”a Å”trene že nekaj ĆØasa. Njegovo delovanje si predstavljam nekako tako:
R1, R2, R3 in 2n3819 delujejo kot povratna vezava za IC1. Ta glede na povratno vezavo zmanjÅ”uje oziroma poveĆØuje gain( poskrbi, da je izhodna napetost IC1 konstantna?). IC2 ojaĆØi in invertira izhodni signal za reguliranje povratne vezave preko IC3 in IC4.
Upam da je to tako, kot sem rekel:
-ƈe je torej stikalo nastavljeno na levo stran(na potenciometer, je to navaden predojaĆØevalnik?

-ƈe pa je stikalo nastavljeno na desno stran, pa se prek povratne vezave odpira 2N3819, tako da, ko napetost preseže 0,7V(so zato diode???), se napetost na 2N3819 poveĆØa, ta se odpre in zmanjÅ”a ojaĆØenje.


ƈe temu ni tako, bi bil zelo hvaležen ĆØe mi kdo to reĆØ obrazloži. Gre se namreĆØ za tako stvar:
Vhodni signal nekega ojaĆØevalnika je maksimalno 0,8 - 1V. Izhodni signal kitarskega ojaĆØevalnika prav tako. S tem lahko izkoristim ojaĆØevalnik do konca. Problem pa je nastal, ko sem hotel z mikserjem dodati Å”e LINE IN in mikrofonski predojaĆØevalec(prav tako max.0,8V na izhodu). ƈe gledam najslabÅ”i možni primer, da je na vseh treh vhodih oz. izhodih 0,8V. Z mikserjem se ta signal seÅ”teje, torej na koncu vse skupaj 3x0,8V=2,4V, kar pa je preveĆØ za vhod ojaĆØevalnika. Uporovni delilnik ne pride v poÅ”tev, saj ko bi imel priklopljen samo en vhod(npr.: samo kitare), ojaĆØevalnika enostavno ne bi mogel izkoristi do konca. Se pravi, potrebujem vezje, ki zmanjÅ”uje ojaĆØenje glede na izhodni oz. vhodni signal, da bo na izhodu maksimalno 0,8 - 1V. KakÅ”na ideja?

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 268
Kraj: ƈrnomelj

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 22:58:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delovanje kompresorja si prav razlagaÅ”, le da zanemarjaÅ” njegov Å”um, ki se poĆØasi dvigne ob odsotnosti signala (ko ojaĆØanje zraste). Koliko bi te ta Å”um v resnici motil je sicer tretja tema, a poigraj se k kakÅ”nim radiokasetofonom (ĆØe ga v ĆØasu zgoÅ”ĆØenk, tlaĆØenk in natlaĆØenk Å”e kje najdeÅ”) oz. probaj malce na kaseto snemat z vgrajenim mikrofonom. Efekt je namreĆØ tu nekje.

Nekako pa dvomim, da si prav predstavljaŔ delovanje mikserja, saj bi po tvoje ob uporabi 12 vhodov imel na izhodu lahko po tvoje že 10V, kar pa ni in ne more bit.

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 21, 2009 23:23:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha. Je Ŕe kakŔna varianta, kako "zreducirati" signal z manj Ŕuma?
-Tista, druga varianta torej drži(ko je stikalo desno, signal zaĆØne reducirati Å”ele pri 0.7V oziroma paĆØ pri neki napetosti???, prej pa signala ne ojaĆØi niti ga ne oslabi?)

Za mikser pa ne vem, tako smo se uĆØili na vegovi ul. 4 (3 letnik:)), malo sem si pa pomagal tudi s to stranjo:

http://www.all-electric.com/schematic/simp_mix.htm

kjer piŔe:

Citiram:
The job of an Audio mixer is to combine various audio signals into a single audio signal. It is better known in electronic terms as a summing circuit. That is to say that the output is the sum of all of the inputs.


Seveda bi bil seÅ”tevek vseh treh vhodnih signalo nekako okoli 2,4V samo takrat, ko bi bili vsi signali v fazi oz. bi bili v neki toĆØki vsi signali na Å”pici(se pravi +0,8V.) Tako si to jaz predstavljam.

Ima morda kdo kje kako vezje, ki to opravlja bolje kot to, z manj Ŕuma...
Kako pa je to potem narejeno v meŔalkah, tam tudi ne more biti samo seŔtevek signalov, saj lahko z enim signalom dosežeŔ 0dB, hkrati pa z vsemi signali ne presežeŔ 0dB, ohrani se le razmerje nastavitev potenciometrov.

lp!

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 10:06:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kompresor v analognih mixerjih deluje ponavadi tako, da do doloĆØene jakosti signala ne vpliva na signal oz. ima ojaĆØenje 1. Nad doloĆØenim nastavljenim pragom signala pa zaĆØne komprimirat Å”pice (peaks), torej na skupni Å”um ne bi smel vplivat (peak kompresor=limiter). To prepreĆØi overdrive (clip) ali vhodnega dela ali izhodnega dela power ampa. Background noise pa se eliminira s soft "noise gate" reduktorjem ...

Idea To je uporabno za band, posebno ĆØe gredo analogni instrumenti direkt v mixer. Npr.tkzv. slap-ing bass da ven Å”pico ob udaru na struno cca.20dB veĆØjo od normalnega signala in kaj hitro se zgodi, da se ĆØuje neprijetno pokanje med glasbo. Pravtako je enako z bass bobnom. Vpliva pa to malce na barvo zvoka v takih primerih, vendar prepreĆØi kurjenje visokotoncev v pasivnih veĆØsistemskih zvoĆØnikih. Teh problemov pri studijsko posneti glasbi ni, saj je zvok na traku, CD-ju, radiu etc. že obdelan in ponavadi to digitalno ... digitalne meÅ”alke imajo pa to malce drugaĆØe reÅ”eno ...

OA81 germanijevih toĆØkastih VF demodulatorskih diod v steklenem ohiÅ”ju, pa danes ne verjamem, da boÅ” Å”e dobil, razen mogoĆØe podobne v kakem AM starem tranzist.radio sprejemniku, bi bilo treba kakÅ”ne podobne za enak namen nabavit ... Te niti v zaporni smeri niso ĆØisto nepropustne! ZaĆØnejo prevajati že pod 1mV na njih in ful prevajajo (na njih enih cca. 100mV max) že kmalu ... Jah, shema je iz davnih ĆØasov Wink ..

Jaz sem za en poseben namen reÅ”il nekako tako kot na sl.A3 tle : http://users.volja.net/jerman55/Addit.jpg s kombinacijo raznih diod in velikosti upora (trotl ziher) ... zaĆØne rezat/komprimirat Å”pice nad 0,5V peak in zbije Å”um pod 1mV za 10dB ... na signal pa sluÅ”no ne vpliva med par mV in par sto mV ...

_________________
Razz Ā½ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTennaā„¢ Ā½ Razz LP! - Ā¤Ā¤Ā¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 22, 2009 23:23:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razumem, da je kompresor uporaben pri bendu, Å”e posebej za bas kitaro. Jaz pa imam problem, kjer bi lahko bil izhodni signal mixerja v najslabÅ”em primeru kar 3krat veĆØji(namesto 0,8V kar 2,4v.)
Je za to Ŕe primeren kompresor?

Malo sem Ŕe googlal in naŔel tole:
http://www.geocities.com/radio107mhz/

Nekje na zaĆØetku je predstavljen audi level control device(compressor). Poskusil sem ga narediti v multisimu, ampak v knjižnici ni LDR upora, zato sem uporabil kar opticoupler in upor.

MogoĆØe Å”e enkrat: NoĆØem porezati signala(Å”pic, kot je napisal spajki), ampak ga hoĆØem zmanjÅ”ati v primeru da pride nad 0,8V. ƈe gledamo najslabÅ”i primer, mora zmanjÅ”ati signal za kar(2,8 - 0,8V=)2V.
ToĆØno tako:
Citiram:
Kompresor v analognih mixerjih deluje ponavadi tako, da do doloĆØene jakosti signala ne vpliva na signal oz. ima ojaĆØenje 1. Nad doloĆØenim nastavljenim pragom signala pa zaĆØne komprimirat...
...signal nazaj na 0,8V Very Happy

Å pice bi porazal ĆØisto na koncu, prav pred vhodom ojaĆØevalca.

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2009 19:29:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, to vezje, ki sem ga zgoraj pripel sem naredil na protobordu. Ne vem zakaj, a izhod je noro popaĆØen. Zakaj pri kompresiji sploh nastane popaĆØenje. A ni tako, da z upori nastavljamo samo ojaĆØenje, torej to ne bi smelo vplivati na signal in njegovo obliko...

Å e vedno iÅ”ĆØem vezje, ki bi zreduciralo signal, v primeru da pride nad neko doloĆØeno napetost. VsakrÅ”ne pomoĆØi bi bil zelo vesel. Hvala!

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2009 20:15:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa uporaba optosklopa z uporom, ne vem sicer, kako se imenuje, ampak obstajajo nekakÅ”ni optocouplerji z uporom na izhodu, torej svetlobno spremenljivi upor namesto fototranzistorja. S takim optosklopom bi preprosto limitiral signal, zadeva je galvansko loĆØena, signal pa bi potlaĆØil z uporom in ne s tranzistorji.
ƈe imaÅ” zvok popaĆØen, si lahko kaj narobe sestavil ali pa je napaka v sami shemi.

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 28, 2009 22:00:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm. A ni to to? Led dioda in svetlobno spremenljiv upor? Ker sem ponesreĆØi prav to naÅ”el doma, sem ga naredil, kot kaže slika 2, samo da vmes nisem dal silikona.
Poskusil bom Å”e enkrat sestaviti vezje na protoboardu in potem poroĆØal.

Optoskopler... Nevem ĆØe si prav predstavljam, zato sem narisal in pripel(1 slika).
3 sliko sem dodal samo za tiste, ki se jim ne da brskati po tisti dooolgi strani.Smile



Compressor.gif
 Opis:
Shema compressorja
 Velikost datoteke:  3.91 KB
 Pogledana:  2238 krat

Compressor.gif



LDR.gif
 Opis:
"Optocoupler"
 Velikost datoteke:  5.12 KB
 Pogledana:  2230 krat

LDR.gif



Compressor2.gif
 Opis:
kompresorska ideja.:)
 Velikost datoteke:  2.59 KB
 Pogledana:  2213 krat

Compressor2.gif



_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 29, 2009 07:30:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ToĆØno to, vezave pa so omejene le z domiÅ”lijo Wink
_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 15, 2009 20:08:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem obljubil, poroĆØam.
Na Å”oli sem ĆØisto ponesreĆØi odkril super profesorja, ki se mi je malo posvetil.
Ostal sem pri kompresorju s fotouporom. Problem je bilo popaĆØenje, ki se je pojavilo pri vseh frekvencah, Å”e posebej pa pri nizkih. Profesorjev odgovor na to je bil tak:
Polnovaljen usmernik, upor in led dioda sta enostavno preveliko breme za operacijski ojaĆØ. Zato sem na izhod vezal polnovalni usmernik z operacijskim ojaĆØevalnikom, na izhod pa sem vezal ledico, ki gre potem na LDR upor. OjaĆØenje usmernika mora biti 1, da povratna vezava deluje takrat kot je treba in ne prej.
Izhod kompresorja je torej na izhodu prvega operacijskega ojaĆØ., tam kjer je vezan nazaj tudi LDR.

Dal pa je profesor Ŕe eno super idejo.
Namesto ldr upora, ledice in...

v povratno vezavo namesto LDR pridejo diode.
Lp



Compressor3.gif
 Opis:
diode compressor
 Velikost datoteke:  3.3 KB
 Pogledana:  2198 krat

Compressor3.gif



_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kitkat



Pridružen/-a: Pon Jan 2009 13:06
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2009 08:22:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole slednje vezje ne verjamem da bo delovalo tako, kot si predstavljaÅ”. Pri kompresorju gre za regulacijo ojaĆØanja glede na nek povpreĆØen nivo signala (zato diode in vezje okrog njih), pri tem vezju pa porežeÅ” vse v trenutku. V bistvu je shema zelo podobna kakÅ”nemu distortion, overdrive ipd (le Å”e upor iz - vhoda na zemljo manjka).
Nekateri starejÅ”i kompresorji za kitaro so uporabljali Nortonov operacijski ojaĆØevalnik, Boss-ov CS-3 pa uporablja kar ĆØip za kontrolo glasnosti. Nekaj ĆØasa sem si kompresor skuÅ”al narediti tudi sam, dokler nisem ugotovil, da ga na Bolhi dobim že za 40 ā‚¬ ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 24, 2009 10:03:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kitkat.
Jaz si delovanje tega vezja predstavljam takole: ko pride napetost na izhodu veĆØja od 0,6,7 V(napetost diode) dioda zaĆØne prevajati. Ko dioda prevaja skozi upor teĆØe nek tok. Ker skozi upor teĆØe tok, je skupna upornost upora brez diode in upora pri tej diodi manjÅ”a, zato ojaĆØenje pade. Res pa je, da pade na neko vrednost, in se ojaĆØenje ne spreminja dokler ni napetost spet tako visoka, da prevajata že dve diodi in preko upora spet zmanjÅ”ajo ojaĆØenje.

Upor iz - OJ na maso sem ponesreĆØi pozabil narisati.

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kitkat



Pridružen/-a: Pon Jan 2009 13:06
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2009 06:52:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojem mnenju si prav predstavljaÅ” in tudi vezje deluje v tem smislu. Samo ne vem, ĆØe veÅ”, kakÅ”en rezultat ima to v praksi Very Happy - Pa tudi nisem prepriĆØan, da vem, kaj od kompresorja priĆØakujeÅ” in kje bi ga uporabil (Hi-Fi, kitara?) ƈe želiÅ” avtomatsko regulacijo glasnosti (recimo za kitaro, mikrofon etc), potem si naredi kompresor, ĆØe pa želiÅ” distortion, pa uporabi omenjeno shemo. Oziroma Å”e bolje - pojdi na stran:
http://www.schematicheaven.com/effects.htm
kjer imaÅ” na kupe shem, pa si oglej, kako to poĆØnejo veliki Smile
Nekateri kompresorji uporabljajo tudi regulacijo s fotouporom, kot je že Reber omenil, drugi FET, tretji nortonov opamp.
Å e najbolj pa te bo o uporabnosti vezja prepriĆØalo, ĆØe ga sam preizkusiÅ”.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 2149
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2009 08:55:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zadeva bi delovala primerno, ĆØe bi recimo uporabil fotoupor v kombinaciji z LED, da narediÅ” nekakÅ”en opto-sklop, krmiljenje tega sklopa pa mora biti reÅ”eno tako, da duÅ”enje signala ne bo trenutno, ampak se bo poĆØasi odzivalo. Zakaj poĆØasen odziv? preprosto zato, da dobiÅ” neko vezje za vsaj približno avtomatsko regulacijo nivoja in ne popaĆØevalnik. Zelo preprosta reÅ”itev bi bila en konkreten RC ĆØlen pred LED v samem opto-sklopu, ali pa RC ĆØlen v krmilnem vezju opto-sklopa. RC ĆØlen bo povpreĆØil signal, ki je potreben za krmiljenje omejevalnika signala.

Glej za vezje tipa "peak detector" in "average detector"

Na hitro na google tudi tole...
http://www.sounddes.com/pdf/52194DOC.pdf
Audio compressor bi lahko bil tudi nekakŔen AGC (automatic gain control)

_________________
Zasebna sporoĆØila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Spajky
moderator


Pridružen/-a: Tor Okt 2008 8:20
Prispevkov: 239
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2009 12:09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ schperplata : glede, da ti to rabiÅ” za izhod bend mixerja, ki dajo ven nominal tipiĆØno + 4dB (1,23V eff.sin.=1,73V-peak) na 600 ohm, bi ti predlagal, da si Å”e enkrat pogledaÅ” ono mojo gori linkano shemo!!!

IzpustiÅ” levi kondiĆØ in uporabiÅ” za njim 560ohm upor ter za tem namesto dveh navadnih Si diod dve enako antiparalelno vezane 3mm LED npr.rumene in dalje izpustiÅ” ostalo ...

Te LED-ice zaĆØnejo rahlo prevajat tik pod 1V in nato ĆØedalje bolj ter zaĆØnejo svetit (brlet) nekje pri 1,4V ter polno svetijo pri enih 1,7V in 10mA ... da ne pregorijo skrbi oni upor, na katerem se kuri pol veĆØji del toka in napetosti in tako tudi skrbi, da ne skuriÅ” izhoda mixerja ! ...

Ker ti mixerji imajo na izhodu peak celo cca.+12dB od nominale brez fercanja, bi dobil lahko na izhodu mixerja tudi par V Å”pic signala, medtem, ko za temi ledicami ne bi bilo nikoli veĆØ kot 1,8V peak (hard limiting). Pri signalu do 0dB (0,775 rms=1,1V-peak na 600ohm) ne bi bilo Å”e nobenega opaznega vpliva, saj do takrat oni dve Led-ici Å”e nimata bistvenega prevajanja, nato pa bi do maximuma zaĆØeli bolj in bolj prevajat, nato celo blinkat pri premoĆØnem signalu bolj in bolj ter zapirat izhodni signal (soft kompresija signala) dokler ne bi zaĆØele pri enih 1,8V rezat vrhov signala. !!! Ta mehka kompresija bi delovala v razmerju 12dB od zaĆØetka komprimiranja do klippinga, kar je super in ne bi vplivala na signal do nominale Wink ; najbolj bi bilo opazno na "basih" - sluĆØajni mikrofonski "pop" npr. ...

Ne vem kako sem se Å”ele to zdej spomnil po 15 letih Evil or Very Mad ko veĆØ ne rabim tega (takrat sem uporabil upor + dve navadni 1N4007 diodi na vhodu ekvalajzerja za bend za mixerjem, pa je preveĆØ "prijemalo" signal ) ... ƈlovek se do smrti uĆØi in padajo ideje ...

Tako ne rabiÅ” nobene elektronike in je trotl ziher in dela ko bok ... probaj ! Idea Embarassed ..

_________________
Razz Ā½ Konzerva na konzervo ... (wifi) antena, SuperDuper - SpikeCanTennaā„¢ Ā½ Razz LP! - Ā¤Ā¤Ā¤ - http://www.spajky.vze.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
schperplata



Pridružen/-a: Ned Mar 2009 13:09
Prispevkov: 24

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 25, 2009 22:50:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kitkat:
Ne, noĆØem distortiona, kaj toĆØno hoĆØem sem napisal v prvih parih postih. Verjetno bi se to vezje obnaÅ”alo kot distortion ĆØe bi imel veliko ojaĆØenje, kjer bi signal Å”el krepko ĆØez 0,7? V mojem primeru bi bilo ojaĆØenje 1 oz poslediĆØno <1.


Reber: Prav tako sem reÅ”il to zadevo - operacijski s povratno veavo z LDR in pa polnovalni usmernik z operacijskim oj. Zakaj polnovalniz OJ? Pri prvem vezju, kjer je bil iz diod sestavljen greatzov mostiĆØ, ledica in upor, se je napetost sesedla oz. je nastalo veliko popaĆØenje pri nizkih frekvencah - OJ enostavno ni zmogel takega bremena. Ko pa sem ledico vezal preko polnovalnega usmerjevalnika z OJ pa je popaĆØenje zelo majhno, ga skoraj ni. Vzporedno z ledico sem vezal Å”e manjÅ”i elektrolit, ki poskrbi, da ledica ne blinka(spusti prvo Å”pico, drugo pa že kompresira.)
RC ĆØlen - mislim, da bi to bolj priÅ”lo prav v takih vezjih, kjer je potreben konstanten amplitudni signal na izhodu, npr.: transmitterji in take zadevÅ”ĆØine, jaz pa tega noĆØem. Ne vem, ĆØe imam prav, se pa mi zdi logiĆØno.Smile


Kar se pa tiĆØe Spajky-jeve ideje. Bom sestavil na protoboardu, zdei se kar preveĆØ lahko, da bi bilo res:)

hvala!

_________________
...ob-la-di, ob-la-da...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kitkat



Pridružen/-a: Pon Jan 2009 13:06
Prispevkov: 11

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 26, 2009 08:07:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ƈe v povratno zanko operacijca vkljuĆØiÅ” diode, postane vezje nelinearno, kar pomeni popaĆØenje (neposredno vplivaÅ” na obliko signala). Tudi ĆØe gre signal samo do 0,7V (konec koncev je to tudi namen teh diod). ƈe pa hoĆØeÅ” regulacijo ojaĆØanja, ne da bi bil osnovni signal popaĆØen, uporabiÅ” paĆØ enoto s spremenljivim ojaĆØanjem in merjenje povpreĆØnega nivoja signala in oboje povežeÅ”.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Audio naprave, ojaĆØevalniki in avtoakustika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group