Kazalo po www.elektron.si forumu www.elektron.si

 
 Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
   recentZadnjih 20 razprav  Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

optosklopnik

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
darko



Pridružen/-a: Čet Nov 2007 21:14
Prispevkov: 16
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2008 18:21:43    Naslov sporočila: optosklopnik Odgovori s citatom

Kako naj povežem izhod optosklopnika s tranzistorskim izhodom npr. H11A1 (4N28) ,da lahko preklapljam 24V magnet ,ki porabi cca 2A.
Darko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Srecko



Pridružen/-a: Sob Nov 2007 15:11
Prispevkov: 122
Kraj: Šebrelje-Cerkno

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2008 19:38:01    Naslov sporočila: Re: optosklopnik Odgovori s citatom

darko je napisal/a:
Kako naj povežem izhod optosklopnika s tranzistorskim izhodom npr. H11A1 (4N28) ,da lahko preklapljam 24V magnet ,ki porabi cca 2A.
Darko

Preko dodatnega močnostnega tranzistorja ali pa z H11A1 vklapljaj en 24V rele in preko njega breme-2A.

LP Srečko

_________________
samouk
Tukaj sem doma
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2008 20:22:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tranzistor optosklopnika vežeš na dodatni tranzistor v darlington vezavi, verjetno pa bi za 2A moral že dodatni tranzistor biti darlington. Na ta način dobiš trojni darlington, seveda pa se v tem primeru pojavi ugotovitev, da bi bilo bolje kot dodatni tranzistor uporabiti kar FET tranzistor.
Pri uporabi fet tranzistorja imaš potem več možnosti, saj lahko uporabiš P-kanal FET ali bolj pogosto N-kanal FET.

Ker je spoj CE tranzistorja v optosklopniku dejansko enosmerno stikalo, ga lahko vežeš na maso ali na + napajanja in s tem poganjaš tisti FET ki ga boš pač uporabil. S tranzistorjem optosklopnika lahko poganjaš le nekaj mA do nekaj 10mA, zato je uporaba FET tranzistorja še kako bolj smotrna kot uporaba bipolarnega tranzistorja.

Za 24V elektromagnet vsekakor predlagam FET, ki je narejen za najmanj 55V ali 60V ali še veliko bolje kar 100V, lahko tudi več. Razni BUZ11 in podobni N-kanal komajda pridejo v poštev zaradi nizke napetosti, čeprav so tokovno dovolj zmogljivi. Če bi šlo za 12V napetost in elektromagnet, potem bi še šlo, pri 24V pa nikakor ne, saj so napetostne konice lahko previsoke in bi kaj kmalu skuril tranzistorje in potem jokal, da smo ti predlagali slabo rešitev.

Če ne boš znal sam povezati, boš seveda vprašal. Seveda je pomembno, da nam napišeš, kako naj bodo elektromagneti vezani, predvidevam, da je to za neko industrijsko aplikacijo, kjer se običajno preklaplja +24 in je minus, oziroma masa vedno skupna in stalna. Če bi rad preklapljal +24V in ne maso, potem moraš obvezno uporabiti P-kanal FET, predlagam kar IRF9540 ali še bolje IRF9540N, ki se ga dobi v HTE. Vezava P-kanal FET-a pa bo nekako takole:
C tranzistorja v optosklopniku vežeš na G FET tranzistorja, E tranzistorja pa na maso. Ne pozabi pull-up upor iz G na elektrodo D, ki je hkrati povezana tudi na +24V, izhod 24V je na elektrodi S.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
darko



Pridružen/-a: Čet Nov 2007 21:14
Prispevkov: 16
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 26, 2008 21:13:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo!
Sam sem imel v mislih tudi neko darlington vezavo, vendar so ideje vsekakor dobrodošle. S FETi nimam izkušenj, bom pa zvezal kakor mi svetuje "reber".
Res gre za testno napravico, magneta sta dva, vsak odpira po eno loputo, skozi katero pada drobiž. Sestavljen sortirnik drobiža je treba preiskusiti, do sedaj smo uporabljali tipke za vklop posameznega magneta in kazalčni inštrument za porabo toka skozi magnet. Zahteve so se spremenile in naredil bi nek impulzni generator, ki da impulz dolg 80ms (zahteva).
Generator s NE555 naj bi vklapljal ta močnostni del, za katerega sprašujem.
Za optosklopnik sem se odločil zaradi mogočih motenj pri preklaplanju in zaradi dveh tipov sortirnika (12 in 24V). Tako bi lahko tip izbral enostavno s preklopnikom na izhodni strani.
Mislim, da sem bil razumljiv , seveda pa so dobrodošle elegantnejše rešitve!
LP Darko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
reber
moderator


Pridružen/-a: Pet Nov 2007 8:00
Prispevkov: 1987
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 09:31:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za tvoj namen, če prav razumem kaj bi rad naredil, po mojem mnenju nikakor ne rabiš optosklopnika, če seveda izhodni močnostni del narediš tako, da napetost sploh ni pomembna.
Ker očitno ne gre za industrijsko aplikacijo, lahko preklapljaš tudi minus, torej uporabiš NPN tranzistor ali N-kanal FET tranzistor, ki bo vezan na maso. V taki vezavi napetost napajanja nima nekega bistvenega vpliva. Motnje lahko odšteješ, brez skrbi.

Če se boš odločil za drugačno vezavo brez optosklopnikov (optocoupler, optokopler), potem odpri novo temo. Seveda bi bil dobrodošel kakšen načrt tvoje ideje, da ti pomagamo narediti izhodni del.

_________________
sporočila sprejemam na e-mail
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mucek



Pridružen/-a: Pon Nov 2007 13:33
Prispevkov: 76
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2008 11:03:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

En dokument o optosklopnikih ...

LP, Grega



optocoup.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  optocoup.pdf
 Velikost datoteke:  157.72 KB
 Downloaded:  401 krat

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
darko



Pridružen/-a: Čet Nov 2007 21:14
Prispevkov: 16
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 06, 2008 10:10:48    Naslov sporočila: optosklopnik Odgovori s citatom

Poskusil sem najenostavnejšo vatianto, to je brez optocouplerja, na izhod monostabila sem zvezal darlington, zadeva dela! Motenj nisem zaznal, tokovno imam dovolj rezerve, zaključena tema!
Hvala za namige!
LP Darko
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zaspanc



Pridružen/-a: Sre Nov 2007 20:44
Prispevkov: 269
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 06, 2008 11:26:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drugače pa za resnejše rešitve lahko gledaš tudi v smeri DIN-rail-mount optokoplerjev, kot recimo
http://onlineshop.murrelektronik.com/mediandoweb/index.php?ID_O_PRODUCT=16114&ID_O_TREE_GROUP=234&BEGIN=1&sLanguage=German
(dobavljivi preko SLO zastopnika),
ali pa recimo poiščeš kaj od www.kaleja.com .
Predvsem ko gre za resnejše zadeve, kjer pa je hkrati potrebno omogočiti popravilo tudi relativno neusposobljenim vzdrževalcem...

_________________
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.elektron.si forumu -> Analogna elektronika Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Da, lahko povlečeš datoteke v tem forumu


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group